nrk.no

Få været på armen

Kategorier: Apps & NRK-stoff

Foto: Ensi Mofasser

Vi som jobber med Yr har mange småting i skuffen, og noen ganger går de fra en god idé og prototype til ferdig produkt. Denne gangen er det Yr-appen for smartklokker.

For tre måneder siden lanserte vi i Yr-teamet en helt ny app for mobil og nettbrett. Etter lansering fikk vi flere tusen tilbakemeldinger med forslag til ny funksjonalitet og forbedringer, noe vi setter stor pris på!

Men det er én ting vi har blitt spurt om mange ganger de siste året:

Lager dere en Apple Watch Yr-app? Jeg hadde satt stor pris å bruke vær og temperatur fra Yr som «complications» på Apple Watch.Henvendelse fra Erling via Yr-appen på mobil

Nå har vi endelig gjort klar en smartklokkeapp for Android og Apple Watch!

Det har ikke vært lett å prioritere smartklokkeapper da det ennå er få som eier disse klokkene, men det er viktig for oss å eksperimentere med ulike måter å vise frem været.

For Android og Apple Watch

Nå har vi lansert to enkle apper som fungerer på de fleste smartklokker. Har du en smartklokke som kjører på operativsystemet Android eller en Apple Watch skal du kunne bruke Yr-appen allerede nå:

Yr-appen for Android smartklokke. Illustrasjon: Ensi Mofasser

Hvordan ble de til?

Smartklokke-appene er egentlig et resultat av at utviklerne hos oss i Yr ønsket å prøve ut noe nytt.

Hver måned setter vi av litt tid til å teste ut nye ting, lære ny teknologi og lage prototyper. Blant disse eksperimentene har vi laget et magisk speil som viser dagens værvarsel, Yr-integrasjon for kommunikasjonsverktøyet Slack, chatbot for Facebook Messenger og værmeldinger for Googles smarthøytaler.

Foto: Ståle Grut

Min personlige favoritt er Yr-vekkerklokka, som vekker deg med rolig musikk og en kunstig stemme som leser opp dagens værmelding.

Den er laget av Andreas Qvenild i Yr-teamet:

 

Kanskje blir en del av disse liggende som prototyper i skuffen for alltid, mens andre vil prioritert for videre utvikling.

Dette er funksjonene

Appene er svært enkle og har kun de mest essensielle funksjonene:

 • Værvarsel for de neste dagene for ditt favorittsted
 • Talestyrt eller manuelt stedssøk (kun Android)
 • To komplikasjoner, det vil si visninger for klokkens startskjerm

Med flere funksjoner kom vi fort fram til at det ble klønete og unødvendig vanskelig å bruke appen, og vi la heller mer vekt på å lage såkalte komplikasjoner, et navn for alle funksjoner som kommer i tillegg til å vise tiden.

Tilpass din startskjerm

Da vi selv testet klokka over tid kom vi fram til at det mest interessante for en smartklokke var å gjøre tilpasninger på klokkas urskive og legge inn komplikasjoner.

På smartklokka kan du bestemme innholdet for de små feltene på startskjermen, for eksempel kalenderinnhold eller informasjon om hvor aktiv du har vært i løpet av dagen.

Du kan selv tilpasse klokkas urskive. Foto: Ensi Mofasser

For Yr har vi valgt å lage en liten komplikasjon som viser temperaturen nå, og et tekstfelt der været oppsummeres i tekst.

Ikke alt ble med

Vi skulle gjerne tatt i bruk 90-minutters nedbørvarsel som en komplikasjon. Dette varselet er basert på radarmålinger og oppdateres hvert 7. minutt, og er vårt mest presise nedbørvarsel.

Dessverre fant vi ingen fornuftig måte å få inn dette som en komplikasjon på grunn av Apples begrensninger på oppdateringsfrekvens for å spare batteriet.

Hvis vi finner en lur løsning, eller om Apple endrer denne begrensingen, kommer vi til å legge inn sanntidsvarselet. Kom gjerne med innspill om dere har en workaround.

I første omgang er dette bare en enkel app, men den inngår i et større arbeid med å prøve ut de beste måtene å kommunisere været. Kom gjerne med forslag til nye plattformer eller tjenester vi bør prøve ut, ikke se bort fra at vi kommer til å teste det.

22 kommentarer

 1. Christian Bedsvaag

  Dette er veldig bra. Endelig kan man få troverdig værvarsel rett på håndleddet. Tjenestene som kommer som standard er helt tydelig mer rettet mot andre siden av Atlanteren.

  En mulig vei rundt Apple sin begrensing er kanskje push-varsler? F.eks. at det kommer varsel hvis det går fra ingen nedbør neste 90 min til å være meldt nedbør?

  Svar på denne kommentaren

  • Hilde Bakkeli (NRK) (svar til Christian Bedsvaag)

   Hei og takk for hyggelig kommentar! Push-varsler er en mulig løsning, ja. Vi ønsker å legge til støtte for push i appene nå i løpet av våren. I enkelte steder av landet kan kanskje pushmelding for hver regnbyge oppfattes som masete, mens det andre steder kan være nyttig.

 2. Oskar Gårdsrud Paulsrud

  Blandt oss android-brukere er det nok en majoritet som har Samsungs Tizen klokker. Hadde vært fint med yr der og. Jeg har en Android Wear og en Tizen klokke og foretrekker Tizen klokka.

  Svar på denne kommentaren

 3. Mulig løsning?

  Kunne det ikke vært en løsning å synkronisere serverne deres og klokke-appen sånn at de oppdaterer seg samtidig hvert syvende minutt? (Klokke kunne muligens hvert et par sekunder etter for å sikre at man får de mest oppdaterte varslene.

  Svar på denne kommentaren

  • Kristoffer Stenersen (svar til Mulig løsning?)

   Hei!

   Utfordringen på klokka er at man har et begrenset budsjett på antall komplikasjonsoppdateringer per døgn (50). En mulig løsning, som er nevnt over her, er å gi en server kunnskap om brukerens posisjon, for så å fyre av et pushvarsel til klokka for å melde 90-min nedbørsvarsel. Da slipper vi spise av budsjettet for å sjekke om det er noe interessant å melde i nedbørsvarselet. Dette ville igjen åpnet for nye utfordringer, som feks endringer i nåvarselet. Feks vil varselet kl 13 melde at det begynner å regne kl 14, men kl 1330 sier varselet at det først begynner kl 1430. Å holde dette oppdatert i komplikasjon vil gå ut over budsjettet, særlig i områder med hyppige værskifter.

   Inne i klokkeappen derimot (bruker starter selve Yr-appen på klokka), er det ikke noe problem å få inn nåvarselet. Det blir som i en vanlig app, lite begrensninger der. Det har vi forsåvidt allerede prototypet, og her blir utfordringen mer å klare gjøre varselet lesbart på en så liten skjerm:)

   Takk for tilbakemelding!

 4. Jeg skulle gjerne hatt den vekkerklokka. Det hadde vært veldig praktisk for da kan jeg finne ut om jeg trenger regntøy eller om jeg må ta på ull. Da jeg slipper å komme ut og finne ut att det skal regne eller att det er kaldere ute en jeg trodde.

  Svar på denne kommentaren

 5. Virker veldig bra, også mange som bruker smartklokkene fra Garmin, hvis det kan være en framtidig prioritering. Der er det kun amerikanske værmeldinger tilgjengelig for øyeblikket etter det jeg har funnet. Oppdatering av appen (widget) er kanskje en utfordring der?

  Svar på denne kommentaren

 6. Jeg bruker Yr på min Apple Watch som en complication til et watch face. Jeg opplever dog ofte at lokasjon er feil – og vesentlig feil – ikke en gang i nærheten av hvor i Oslo jeg befinner meg eller har vært de siste 5-6 timene. Akkurat nå er jeg på Briskeby og har vært det siden i morges, men min complication veksler mellom Ila og Veitvet. Hva kan det skyldes? Kan jeg selv gjøre noe?

  Svar på denne kommentaren

  • Ja, dette er fortsatt et problem nesten 12 mnd senere. Yr har Location=Always On og Watch Location=Location-Based forecast. Komplikasjonen oppdaterer ikke posisjonen uten at jeg trykker på den på klokken.

  • Jag ser yr.no som en komplikation men får inte välja den när jag letar i rull listan efter komplikationer. Efter Wunderground så finns det inget mer val.
   Se mitt inlägg längre ner om detta. Jag har också ALLTID på för Platstjänster.

 7. Svensk här som använder yr.no.
  Jag ser i listan under komplikationer att yr.no finns med på min iPhones Apple Watch app. MEN jag kan inte välja komplikationen till någon urtavla. När jag skrollar för att välja komplikation finns inte yr.no med. På eran bild ligger den efter Wunderground men inte hos mig…
  Appen i sig fungerar på Apple Watch så jag har synkat den men inte som komplikation.
  Jag har startat om både min iPhone och min Apple Watch (Serie 3).
  Någon inställning jag har missat?
  Hoppas att ni förstår svenska. Ni kan svara på norska om ni vill 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.