nrk.no

Hva er egentlig greia med Iphone?

Kategorier: Kommentar & Teknologi og forbruker

Disse glade guttene var blant de første som fikk tak i Iphone X etter å ha stått i lang kø utenfor en Apple-butikk i Sydney. Foto: NTB Scanpix

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

KOMMENTAR: Fredag fikk mange nyforelskede endelig ta med seg den deilige og spennende Iphone X hjem for første gang. Om ett år eller to er X-en bare en av mange ekser.

Sånn er det med alle smarttelefoner – og mange ekser. De er spennende i starten og vi holder sammen inntil gløden – noen ganger døden – skiller oss ad. Da erstatter vi dem gjerne med en yngre og sprekere modell.

Men eplefolket trenger ikke lange tiden på å jakte etter sin nye kjærlighet. Det blir ofte den samme typen – en like blond og brukervennlig en. Hvert minutt selges det 395 Iphoner og i mars 2017 var over 700 millioner i bruk, ifølge Fortune.

For meg er Apple-universet, og spesielt Iphone-kjærligheten, et stort mysterium. 

Iphonerne forstår ikke oss som har valgt andre telefoner som Samsung, Sony eller LG. Og vi forstår ikke dem. For så forbanna bra er vel ikke den telefonen?

Joda, jeg har fått med meg at X-en får skryt av en erfaren Iphone-anmelder i Wired og at den gikk rett til topps på lista til Tek.no. «Den dyreste telefonen noensinne er også den beste noensinne», er deres konklusjon. Det er ikke småtteri.

Blant de revolusjonerende nyhetene denne gang er ansiktsgjenkjenning, bransjens hardeste glass, ny superprosessor, stereohøyttalere, et heftig kamera, kontaktløs lading og en helt vanvittig pris.

De tre magiske ordene

Før hver eneste lansering, fra første gang i 2007, tvinges vi alle gjennom måneder med spekulasjoner i alle slags seriøse og useriøse medier. Hva skal den hete? Hva er så nytt og kult at ingen har sett det før? Når lanseres den i Norge? Hvor stor, tynn, tung og sterk er den? Kan den hackes, hakkes, knuses eller overleve en runde i blenderen?

I september fikk vi nesten alle svarene da Apple-sjef Tim Cook inviterte til den tradisjonelle, nærmest rituelle, lanseringspresentasjonen i nyåpnede Steve Jobs Theater i California.

https://www.youtube.com/watch?v=tXOJIBPwSyo

Da presentasjonen gikk mot slutten og både Iphone 8 og storebroren plus var blitt introdusert som to kongelige, sa Cook «One more thing».

Mange i salen jublet. Dette hadde de ventet på.

For de tre magiske ordene kommer hver gang. De er forventet på samme måte som det er forventet at julenissen dukker opp på julaften (gjerne med et i-produkt i gavesekken).

Denne gangen var det Iphone X som var «one more thing».

Jeg er ingen Apple-hater

Jeg er ikke en Apple-hater – kan kanskje gå med på skeptiker. Jeg eide faktisk en Iphone én uke eller to etter en USA-tur i 2007, men solgte den på Finn.no fordi jeg ikke fikk overført MP3-filene mine uten å måtte bli Itunes-fange.

Mens mange har valgt Iphone om og om igjen, har jeg delt livet med Samsung og HTC i forskjellige former og farger. Nå har jeg en Samsung S7 boende hos meg. Vi har det bra sammen. Den er til å stole på.

Store i Norge

Da jeg laget en uformell avstemning på Slack svarte 58 av 102 i NRK Medieutvikling at de bruker Iphone.

Norge, og resten av Norden, er glad i Apple-produktene. Det finnes ingen offisielle tall på Iphone-bruken, men listen Telenor lagde i juni sier sitt:

Topp 10 mobiltelefoner med 4G i Telenors mobilnett:

1   Apple iPhone 6
2   Apple iPhone 6S
3   Apple iPhone 5S
4   Apple iPhone 7
5   Samsung Galaxy S7
6   Apple iPhone 5
7   Apple iPhone SE
8   Samsung Galaxy S7 Edge
9   Samsung Galaxy S5
10 Samsung Galaxy S6

Man ser også en høy Apple-andel når man måler nettrafikk. Kampanje skrev i fjor at Apple står for nesten halvparten av trafikken på norske nettsteder. Det stemmer godt med tallene vi ser i NRK.

Eksperthjelp

Jeg har alltid sett på Iphone-brukerne med en ekstra stor nysgjerrighet.

Jeg har lurt på hva som er så spesielt med telefonen. Hvorfor eierne har en så sterk tilknytning til den. Hvorfor de skryter den opp i skyene og blir oppriktig lei seg om man setter spørsmålstegn ved den. 

Jeg har spurt to eksperter om de kan forklare meg greia med den magiske telefonen:

Ole Petter Nyhaug er kreativ leder i Opinion AS og en av landets mest brukte foredragsholdere innen medier, markedsanalyse, innovasjon og trender.

Den andre er Martin Brynskov. Han er lektor i informasjonsvitenskap ved universitetet i Aarhus og en av Danmarks fremste forskere innen teknologisk utvikling.

Hvorfor ble Iphone så populær?

 

Steve Jobs var god til å la seg inspirere av andres gode og velfungerende ideer, og deretter forfine dem i et kompromissløst konsept. Teknisk sett er det ganske få ting Apple har funnet opp, men de har perfeksjonert for eksempel touch-skjerm og batteristyring.

Martin Brynskov

Banebrytende brukergrensesnitt, integrering av musikk, internett og telefon på en måte ingen hadde på den tiden. Og ikke minst at de var først ute med å integrere apper i telefonen. Dermed gjorde de det mulig å bruke telefonen til «alt» uten å være tekno-geek.

Ole Petter Nyhaug

Kanskje det er her hemmeligheten ligger. Kanskje det er så enkelt som at Apple var først ute med noe veldig brukervennlig?

Jeg mener de andre tok dem igjen ganske fort. Og en lang stund var kameraet på andre mobiler langt bedre enn det Iphone kunne by på.

Likevel har mine eplevenner vært trofaste.

De forklarer det med at «Det bare ble sånn». (Akkurat som forholdene de er i. Det bare ble sånn.) I tillegg har de blitt så vant med Apple-måten å gjøre ting på at andre telefoner virker skremmende vanskelige.

Selv om de ikke er det.

Men ikke alle vil ha Iphone

Martin Brynskov utdyper:

Det er mange som aldri kunne drømme om å kjøpe en Iphone, enten fordi de ikke kan, fordi de ikke syns den er verdt pengene eller fordi de føler seg begrenset av den stramme styringen fra Apples side.

Martin Brynskov

Selv heller jeg mest mot det siste punktene. Her er mine fem hovedproblemer med Iphone:

1. Kuldeproblemet

 

😒

A post shared by Joik i Norge (@joikinorge) on

Dårlig i-batteri er det som har gjort meg mest glad for at jeg satset på en annen. De første årene hadde Iphone-venner alltid med seg ladekabel, fordi de måtte lade flere ganger i løpet av dagen. Siden har batteristyringen, og dermed levetiden, blitt mye bedre.

Men fortsatt dukker stadig kuldeproblemet opp – ikke bare i enkelte av Iphone 6-modellene, slik mange skal ha det til. De fleste har en Iphone-venn som har blitt tatt av kulda.

Både brukere av Iphone 4, Iphone 5 og Iphone 6 har opplevd at telefonen plutselig skrur seg av i kulda. Det virker som Iphone 7 takler kulden bedre, men Apple oppgir at telefonene bare bør brukes i temperaturer mellom 0 og 35 grader.

Det passer dårlig i et land der middeltemperaturen for januar går fra –17 i nord til +3 i sør. Og det er fryktelig dårlig sammenlignet med mange andre smarttelefoner. De fleste tåler temperaturer ned til –15, viste denne testen i Computer World.

Jeg var på fjelltur med en venninne for noen uker siden, da vi pratet om nettopp dette problemet. Noen minutter senere skulle jeg ta bilde med hennes Iphone ved varden på toppen. Da døde telefonen i hendene mine. Det var fire grader og gråvær. Vi lo begge to. Det samme har jeg opplevd mange ganger med andre Iphone-venner på ski- og fjellturer.

En annen venninne gjemmer ofte Iphonen sin i stillongsen. På nett deles tips og triks flittig. «Pleier å legge mobilen i en vott, og votten stapper jeg i sports-BH-en, da holder den greit på varmen», skriver en dame på forumet til kvinneguiden. Der deles også tips som at man ikke bør ta telefonen ut av lomma på joggetur og hvert fall ikke trykke på den.

For meg er det uaktuelt å ha en telefon jeg ikke kan stole på på skiturer. 

Blir spennende å se hvordan den nye ansiktsgjenkjennings-funksjonen takler et annet sesongproblem, pollen:

 

Det blir noen utfordringer.

A post shared by Espen PA Lervaag (@espenpalervaag) on

2. Prisen

Heller ikke prisen er fristende. Det har den aldri vært. Iphone X koster 11.000 kroner, 13.000 om du vil ha mer lagringsplass.

Det gjør den til den dyreste mobiltelefonen noensinne. Litt for dyr? Neida, ingenting tyder på det. Den skal allerede ha solgt ut forhåndssalget, og fredag morgen stod folk i lange køer utenfor Eplehuset i Storgata i Oslo.

Ny Iphone skal de ha – uansett pris og uansett hvor ny den forrige var. Så stort er ønsket om en ny Iphone at forsikringsselskapene ser en «merkelig» økning i Iphone-dødsfall og -tyverier like før lanseringene.

Vi må igjen be ekspertene forklare: 

Der spiller interessen for teknologi og alt som er nytt inn, at man vil ha det siste, feteste og kuleste for å ikke føle at man går glipp av noe eller at andre har funksjoner eller muligheter som man selv ikke får benyttet. For en del er det sikkert også kombinert med status, men først og fremst en interesse.

Ole Petter Nyhaug

Martin Brynskov utdyper dette med status: 

For det første blir iPhone brukt som et statussymbol, på samme måte som bil, hus, barn, klær, reiser, mat og jobb. En annen grunn, som er en logisk følge, er at iPhone er et identitetsskapende produkt. Man kan identifisere seg med merkevaren, på samme måte som klær og møbler.

Martin Brynskov

3. Mangler tilbakeknapp

Med X-modellen mister telefonen den fysiske hjemknappen. Men det som lenge har forundret meg, og andre androidere, er at i-modellene aldri har hatt en tilbakeknapp. På min telefon er det både en hjem-knapp og en tilbake-knapp. Det føles helt naturlig. Man kan stole på at tilbakeknappen alltid tar deg ett steg tilbake, uansett hvor du er og hva du gjør.

Appene i App Store har vært nødt til å lage sine egne tilbakeknapper og -funksjoner. Resultatet er at knappene har forskjellige form og plassering. Også må brukeren heller lete etter dem i hver enkelt app. Ingen god idé, spør du meg. Men det er det ingen som gjør. (Og det er kanskje like greit.) Apple pleier forresten ikke å spørre om så mye. De bare gjør det. Uansett hvor kontroversielt det er. Som for eksempel neste punkt på turn off-listen min:

4. Fjerning av lydutgang

Når man er blind av forelskelse er det fort gjort å finne seg i at partneren gjør mye rart.

Da Iphone 7 ble lansert i fjor var det plutselig uten 3,5 mm-utgangen. En utgang de aller fleste produkter med lyd har. En utgang som alle høyttalere og hodetelefoner kan kobles inn i. Det er ganske vilt. Og det ble noen protester, bl.a. gjennom emneknaggen #savejack, men salget gikk nok en gang til himmels.

Apple forsvarer valget med at fremtiden er trådløs. Og Iphone-folket går videre, med hodet høyt hevet – og noe som ligner sigarettstumper i ørene.

5. Det lukkede økosystemet

Lydutgangen var det eneste hullet på en Iphone som passet med standardiserte produkter. Det bringer meg over på en annen greie som gjør at jeg stort sett har holdt meg unna Apple. Veldig få ting er standard. Du blir med over i et univers hvor det kreves at du skaffer deg en rekke andre produkter, fordi minimalt av det som finnes fra før er kompatibelt med det du kjøpte. I tillegg må du forholde deg til masse ny programvare, spesialutviklet for denne plattformen. 

Man kan se på Apples forretningsmodell for Iphone (og Mac) som et abonnement med løpende betaling og utskiftning til nye modeller. Den modellen har Apple forfinet til perfeksjon. Bare spør en iSheep om den følelsen han eller hun får når det kommer en ny Iphone.

Martin Brynskov

Minijack-valget er bare ett av mange eksempler på handlinger med mål om å holde brukerne innenfor sitt eget hardware-økosystem. Laderen er et annet. Vi andre kan ha én lader til flere ting. Apple lagde sin egen. Og den har de i tillegg endret underveis.

Noen liker trygge forhold med rutine og faste rammer og har ingenting i mot at den andre tar styringen. Andre trives best med større grad av frihet og spontanitet.

En siste ting (one more thing ..)

Tross alle mine innvendinger, tviler jeg ikke på at man kan bli lykkelig av å dele hverdagen med en Iphone.

Jeg ser at den er moteriktig, pen å se på og fin å ta på. Og jeg hører at den er grei å ha med å gjøre – i alle fall om man har siste versjon og holder den innendørs.

Men jeg trives best utendørs. Og mote er et av de dummeste ordene jeg vet om.

Dessuten trenger ikke det berømte eplet å være så høy på pæra lenger:

 

IPhone er globalt sett et nisjeprodukt. Det naturlige for en slik luksusvare er ti prosent av markedet. Slik er det for Mac-maskiner, og det er dit Iphone er på vei ned fra de nåværende ca 15 prosent.

Martin Brynskov

Entusiasmen rundt Iphone og Apple er betydelig mindre nå enn for bare få år siden. Da var for eksempel Apple blant de ti kuleste merkevarene i norske ungdommers hode, mens i dag er de ikke en gang på topp 20-lista, ifølge vår UNG-undersøkelse.

Ole Petter Nyhaug

Og det er kanskje en lettelse for oss som prøver å leve et liv utenfor eplekassa. Tenk om vi er i begynnelsen på slutten for eplehysteriet <3

117 kommentarer

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Glen)

      Det er en bevisst handling, ikke mangel på evner, som du virker å anta.

      Christine følger samme språkstandard som f.eks. Aftenposten, der egennavn starter med stor bokstav, fortsetter med liten bokstav, uavhengig av hvordan produsenten skulle ønske det ble skrevet.

      NRKbeta har en viss takhøyde for denne typen ideologisk motiverte språklige krumspring (selv om vi trekker streken når folk prøver seg med NRK Beta)

    • Ansatt Språkrådet (svar til Anders Hofseth)

      iPhone er et produktnavn. Ikke ett egennavn. Å påberope seg evnen til selv å definere språket som allerede er godt styrt av andre- bedre vitende grupper av mennesker blir ikke annet enn blærete og idiotisk. Ett egennavn får produktet _kun_ dersom brukeren gir den dette; og _da_ bør man bruke stor forbokstav i navnet. Eksempelvis «min iPhone heter Gunnar-Olivia».

      Produktnavn skal i følge Språkrådet i den grad det er mulig skrives som det er ment fra produsentens side.

      Min standard sier nå heretter at det dere kaller NRK egentlig skal skrives nrK. Med din kommentar i bakhånden skal jo min løse standard tilskrives den samme makten som deres like løse standard. Eller føler du at dere står ovenfor alle andre og at det er deres lov- og ingen annen som skal følges?!

      Maken til vrøvl har jeg ikke lest på veldig lenge!

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Ansatt Språkrådet)

      Det er endel ting ved kommentaren din som antyder at du ikke er ansatt i Språkrådet, men helt uavhengig av det: Dette er et uvesentlig sidespor, så jeg runder av her…

    • En ansatt i Språkrådet som skrev «i følge [sic] Språkrådet», ville fått sparken på timen. For ikke å nevne de manglende kommaene etter innledende leddsetninger.

    • Øyvind Solstad (svar til Anders Hofseth)

      Anders, Språkrådet – som NRK skal følge – sier til og med at Apples iDingser skal skrives slik Apple skriver dem: iPod, iPhone osv.

      Til og med VG har begynt å skrive navnene riktig nå, etter å ha skrevet Iphone i mange år.

      sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt/2008/iPod-eller-Ipod/

      Sitat:

      «Alle merkevarenamn er namn og dermed eigennamn. Både på engelsk og norsk er regelen at dei skal skrivast med stor forbokstav. Om nokon likevel vel eit namn med liten forbokstav og andre raritetar i skrivemåten, bør andre nytte same skrivemåte. Det dreier seg om respekt for beskytta varemerke og – kanskje ikkje minst – for andres namneval. Ein kan ikkje endre namnet på organisasjonen 4H Norge til Fireh Norge fordi ein ikkje liker skrivemåten.»

      Så det burde være en enkel sak for NRK.

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Alf Ellingsen)

      Nei, det er en prinsippiell beslutning om at egennavn skrives med stor forbokstav, og at påfunn fra en produsent om å fravike normale prinsipper for rettskrivning er noe de kan gjøre i egen markedsføring, men ikke kreve at skal etterleves i det offentlige rom.

      Det kan i parentes bemerkes at jeg selv bruker formen iPhone, men jeg lever godt med at Christine ikke vil la seg dytte rundt av markedsaktører i rettskrivningsspørsmål.

    • Reidar Chr. L. Guttormsen (svar til Anders Hofseth)

      Man kan begrunne det med en rettskrivningsårsak, men er del av en holdning mot iPhone hvor man ikke vil gi det minste ved dørene. Så får det heller være at det ikke er korrekt. Det gjør at troverdigheten i artikkelen synker. Jeg er enig i mange av punktene hun trekker frem, men når hun ikke kan være korrekt på noe hun vet irriterer ved feil bruk, stoler jeg ikke på resten av innholdet. Har hun en egen definisjon av andre ting også?

    • I hver artikkel på NRKbeta (bortsett fra denne selvfølgelig) brukes formen iPhone. Også Språkrådet mener iPhone skrives med liten i. Valget å skrive iPhone med stor I virker da ganske vilkårlig.

      Det føles for meg som forfatteren bare feilskriver iPhone fordi hun har en negativ holdning ovenfor Apple og ønsker å snakke om iPhone på en nedlatende måte. Derfor virker denne artikkelen for meg som en form for Apple-bashing, heller enn en tekst med nyansert og troverdig innhold.

    • Øyvind Solstad (svar til Anders Hofseth)

      Anders, du skriver:

      «Nei, det er en prinsippiell beslutning om at egennavn skrives med stor forbokstav, og at påfunn fra en produsent om å fravike normale prinsipper for rettskrivning er noe de kan gjøre i egen markedsføring, men ikke kreve at skal etterleves i det offentlige rom.»

      Se kommentaren min over. Du tar feil. Det NRK gjør i denne artikkelen er i mot Språkrådets anbefaling. Som ansatt i NRK i mange år, så forundrer det meg litt at man har en så selektiv innstilling til Språkrådets råd om dette.

      Det at NRKbeta i de fleste andre artikler skriver iPhone med liten i, gjør det bare enda dummere.

      Da virker det unektelig – som flere andre skriver – at artikkelforfatter syns det er best sånn, og så aksepterer man dette. Som er en dårlig løsning.

    • Ben H (svar til Glen)

      Who cares! Alt hun har skrevet om iphone er akkurat som jeg skulle skrever det selv!
      Hun treffer alle spikerene på hodet!

    • Jeg skjønner ikke hvordan du/dere kan forsvare skrivefeil når alt tyder på at dere har feil. Det skrives iPhone bak på mobilen, så det er ikke bare i markedsføringen.

    • At det står iPhone bak på telefonen er jo markedsføring. Samme som at det står Samsung på min. Eller RIMI på handleposen din. Har man telefonen vet man hvilke det er. Trenger ikke ha produsentnavnet skrevet på for annet enn å vise andre hvilke telefon det er. Altså markedsføring….

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Glen)

      Som tidligere nevnt er «hvorvidt man skal skrive iPhone eller Iphone» godt ut på siden av hva vi synes det gir noen verdi å diskutere i det vide og det brede på NRKbeta.

      Men ettersom dette vekker så mye følelser, har vi tatt en sjekk med NRKs eksterne språkkonsulent Børge Nordbø.

      Han skriver:

      Etter retningslinjene som gjelder nå skal det være stor i. Det er mulig det endres, det ligger et forslag om bl.a. merkevarenavn på blokka som skal til vurdering om ikke så lenge.

      Så der har dere det sort på hvitt; Christine følger (i motsetning til endel av anarkistene her i NRKbeta) NRKs offisielle linje.

      Har dere problemer med det, vær sure på NRKs språkregler som skribenten pliktskyldigst overholder; ikke på henne. 😉

    • Terje Hauger (svar til Anders Hofseth)

      Hva annet kan man forvente av Apple-menigheten enn at de lager bråk om hvordan man korrekt omtaler menighetens symboler? Dette handler om markedsføring og om status. Se bare på bekledningen når nye Apple-produkter presenteres av yppersteprestene: det går i svart og høy hals. Dette er bekledningen til en subkultur der designere og arkitekter utgjør tyngdepunktet. De signaliserer på denne måten til hverandre at de tilhører samme menighet, og innbiller seg at de er «smartere», event litt «bedre», enn de enklere menneskene som ikke tilhører menigheten. For oss andre er det bare latterlig, men for guds skyld, la dem bare holde på.

    • Spkulatus1 (svar til Glen)

      Det neste blir vel at romertall X = 10, blir nødvendig å innføre som en standard der Alle skal forstå at:
      Tesla X heter Tesla 10
      iPhone X = iPhone 10
      Sony Xperia XZ = Sony 10peria10Z
      Pokkers heller
      Kommer Alltid til å kalle iPhone X for nettopp: iPhone X

    • Edvard Alexander Rølvaag (svar til Spkulatus1)

      iPhone X heter ikke iPhone 10, den heter iPhone X. Dette handler om uttale. Akkurat som OSX uttales OS 10, men skrives OSX. Final Cut Pro X uttales Final Cut Pro 10. Apple er konsekvent i måten de uttaler X på, så blir det opp til deg om du vil gjøre det på riktig eller gal måte. Å trekke inn Tesla Model X og Sony Xperia er helt irrelevant. Dette er andre selskaper som har valgt å uttale det på en annen måte for sine produkter.

    • Ola Morseth-Nordbryhn (NRK) (svar til Edvard Alexander Rølvaag)

      Konsekvent som at utviklersoftwaren deres heter XCode, og uttales offisielt med uttalt X? Har prøvd å omtale den som ten-code til Apple-utviklere, de har gitt meg et fårete smil tilbake.

  1. Wiggo Rudshavn

    Godt skrevet kommentar, med mange berettigede spørsmålstegn. Men, det finnes også en del punkter her som muligens ikke ble diskutert:

    Bedrifter med tusenvis av ansatte velger ofte iPhone som «jobbtelefon». Grunnen til det er ofte at det er enkelt å legge opp group policies/konfigurasjoner av software mot iOS, som er det samme på i-enhetene. F.eks. ser vi på jobben min at mange av de som har Android sliter med å få såkalt OTP-godkjenning til telefonene sine. Noen merker og modeller fungerer, mange ikke.

    Som stor bedrift er man nødt til å vite at man kan utforme løsninger universalt for brukerne, og akkurat der er det enklere å jobbe mot iOS enn Android.

    Jeg er derimot fullstendig enig i at man som bruker kanskje noe ukritisk går med på å punge ut skyhøye beløp for enheter som egentlig ikke bringer så mye nytt til bordet.

    For ordens skyld bruker jeg selv iPhone SE, og hvis Apple dropper denne formfaktoren blir det muligens migrering til Android.

    Svar på denne kommentaren

  2. Veldig enig,Er like forundret over hysteriet som råder over noe så lite spennende som en telefon. Tror det er skyldes særdeles dyktig markedsføring,rettet mot ungdom og bedrifter.Det er litt urovekkende om en familie på 4 personer skal være med på galoppen med å bytte telefon minst 2 hvert år i en slik prisklasse. Det blir jo nesten nok til en ok bil i løpet av 15 år.

    Svar på denne kommentaren

  3. Jeg har noen spørsmål til deg om Androidbruker Christine, som kanskje kan belyse hvorfor jeg bruker iPhone.

    1. Hvordan klarer du deg uten hand-off i hverdagen? Å kunne fortsette sømløst mellom laptop og iPhone og hjemmeserver, i alle applikasjoner

    2. Hvordan opplever/opplevde du det å måtte ha forskjellige apper for exhangejobbepost og privat Gmailen din?

    3. Hvordan orket du være på en platform som i 5 år kun hadde bluetooth med dårlig rekkevidde og dårliglydkvalitet for å streame musikk i hjemmet, mens jeg hadde Airplay?

    4. Hvordan i huleste orket du å være på en plattform som frem til for 3 år siden hadde null integrering med noen bilfabrikanter (bortsett fra 3,5mm jack) og kanskje du fikk besvart samtaler fra knappen på rattet hvis du var heldig?

    5. Hvordan fikset du å være på en platform som ikke hadde global inkrementell backup og restore før for noen få år siden?

    6. Sikkerhet
    Hvordan synes du det er å være på en platform som fortsatt ikke er kryptert som standard?

    7. Hvordan har du klart å lære opp foreldrene dine til å forholde seg til:
    -Hva som er minnekort og hva som er telefonminne.
    -Hva som er forskjell på de 3 mailappene som alle har en eller annen konvolutt på seg.
    -«Complete this task with» app-valg spørsmålene
    -Backup
    -Forskjellig brukergrensesnitt og app ikoner om man bytter telefon

    8. Null standard på I/O. Dersom du har vært på Samsung og HTC telefoner siste 10 år. Så har du for strøm, video ut og lyd måtte forholde deg til:
    -2,5mm jack
    -3,5mm jack
    -mini-USB
    -micro-USB
    -USB-c
    -mini-hdmi
    -micro-hdmi
    For å gjøre forvirringen komplett så har noen apper kunnet sende video ut over USB, noen kun over hdmi. Høres ikke standard ut for meg?
    (på samme tid har iPhone hatt 3)

    Svar på denne kommentaren

    • Faktisk første gang jeg endelig ser noen solide og muligens høyst reelle «mot»-spørsmål til en Android bruker! Bra reflektert Martin.

      Håper noen kan svare på disse, da det hadde vært interessant.

    • AndroidFan (svar til Martin)

      Jeg kan jo ikke svare for «Androidbruker Christine» men …

      1. Har man klart seg i ti år uten Hand-Off i hverdagen _med_ iPhone så klarer man seg godt uten i dag også. Jeg bruker både iPhone og Android (hhv. jobb og privat) og er _minst_ like produktiv med Linux / Android – kombinasjonen som jeg er med Apple – innlåsingen på jobben. Uten å en gang ha fundert på å prøve å venne meg til å bruke Hand-Off.

      2. Jeg har ikke opplevd dette da hverken jeg- eller firmaet jeg jobber for har låst oss inne til proprietære epostløsninger fra Microsoft, og vi helst bruker IMAP. Selv om vi nå ett år har forsket i Google Apps og nå trolig kommer til å porte alle våre brukere dit i løpet av 2018. Men da fungerer jo Gmail-appen helt glitrende bra til både privat og jobb så ditt oppkonstruerte problem kan lett unngås uansett.

      3. Jeg har klart meg helt fantastisk bra med Bluetooth til tross for at du hadde Airplay. Ditt valg om å låse deg til Apples proprietære systemer hadde sånn sett ingen påvirkning på mine brilliante løsninger. Og trolig ingen andres heller.

      4. Det er langt over tre år siden jeg parret min første Android-enhet med bilens Bluetooth og styrte både telefon og musikk fint fra rattet. På denne måten så har jeg også klart å unngå å bruke Apples idiotiske kart-app i bilen, noe som er utelukkende positivt da jeg oftest bruker kartene / GPSen når jeg faktisk vil komme frem til målet.

      5. Ved å jobbe helt lysende godt mot skyen og alltid ha inkrementell backup og restore på det som betydde noe og ikke kaste bort båndbredde og plass på å huske hvor mange poeng jeg hadde i Angry Birds- eller å dytte på meg en reinstallasjon av en app jeg ikke har brukt på to år.

      6. Man skrur på krypteringen, som burde være skrudd _av_ som standard. Igjen et oppkonstruert problem fra din side.

      7. -De behøver ikke vite hva som er «minnekort» og «telefonminne» da både mine foreldre bare bruker telefonene sine til å ringe med og kanskje ta ett bilde i ny og ne. Og bildene blir selvfølgelig lagret i skyen så de kommer til de fra en hvilken som helst datamaskin / telefon. -De har bare en mailapp installert på telefonene sine. -Appene de bruker er satt som standard så de slipper dette valget. I tillegg kan de selv velge hvilke apper de vil bruke og det er jo _kun_ fordelsaktig. -Skyen der alt viktig blir lagret har sin egen backupløsning. -Man velger å bruke det samme brukergrensesnittet som tidligere. Oppkonstruerte problemer fra din side atter en gang.

      8. Hvis å koble inn den medfølgende kabelen til telefonen din er for komplisert for deg så faller egentlig alle spørsmålene dine på plass. For meg- og alle jeg kjenner (foreldre inkludert) er det å plugge inn denne kabelen nesten kjedelig enkelt.

    • Magnus (svar til Martin)

      Som Android-bruker siden omtrent Iphone ble lansert, så kan jeg godt svare.

      1. Hvordan klarer du deg uten hand-off i hverdagen? Å kunne fortsette sømløst mellom laptop og iPhone og hjemmeserver, i alle applikasjoner.
      Definér «alle applikasjoner». Men jeg kan bruke de appene jeg selv benytter sømløst på en hvilken som helst plattform og det har jeg kunnet gjøre i ganske mange år. <3 Microsoft.

      2. Hvordan opplever/opplevde du det å måtte ha forskjellige apper for exhangejobbepost og privat Gmailen din?
      Jeg forstår ikke spørsmålet ditt. Har så lenge jeg kan huske hatt bare én epostklient på mobilen til alle epostkontoene mine. Den klienten følger med telefonen og heter noe så enkelt som "Epost".

      3. Hvordan orket du være på en platform som i 5 år kun hadde bluetooth med dårlig rekkevidde og dårliglydkvalitet for å streame musikk i hjemmet, mens jeg hadde Airplay?
      Hvor godt fungerer Airplay i alle andre hus som ikke har kjøpt seg inn i Apple-universet? Min telefon med blåtann fungerer over alt. Alltid. For øvrig bruker jeg Heos hjemme, så ved å laste ned appen skal du få lov til å styre musikken du også. Plattformuavhengig <3 slik det bør være.

      4. Hvordan i huleste orket du å være på en plattform som frem til for 3 år siden hadde null integrering med noen bilfabrikanter (bortsett fra 3,5mm jack) og kanskje du fikk besvart samtaler fra knappen på rattet hvis du var heldig?
      Forstår ikke spørsmålet ditt. Jeg har hatt mulighet til å styre musikken på Android fra både stemme og hjul på rattet i langt flere år enn de 3 siste. Hvilken spesifikk funksjonalitet mener du bilprodusentene fikk for 3 år siden?

      5. Hvordan fikset du å være på en platform som ikke hadde global inkrementell backup og restore før for noen få år siden?
      Jeg reinstallerte faktisk en S2 i dag. Den er mer enn et par år gammel og Google lurte på om jeg ville synkronisere appdata …

      6. Sikkerhet
      Hvordan synes du det er å være på en platform som fortsatt ikke er kryptert som standard?
      I don't care. Jeg skrur på kryptering første gang jeg tar i telefonen. Verre er det ikke. Det er ikke noe jeg må ta stilling til hver dag, slik du gir inntrykk av. Valgfrihet <3

      7. Hvordan har du klart å lære opp foreldrene dine til å forholde seg til:
      -Hva som er minnekort og hva som er telefonminne.
      — Hvorfor skal de forholde seg til dette? Det styrer telefonen automatisk, men hvis du absolutt vil så kan du selvsagt overstyre manuelt. Valgfrihet <3
      -Hva som er forskjell på de 3 mailappene som alle har en eller annen konvolutt på seg.
      — Samme svar som det over angående epost. Det er bare én app.
      -«Complete this task with» app-valg spørsmålene
      — De kommer pga Androids valgfrihet første gang du gjør en oppgave som flere apper kan løse. Som på PC kan man huke av at den appen man velger skal være standardapp. Ikke veldig avansert for de fleste av oss, men skjønner valgfrihet <3 kan være vanskelig for en Iphone-bruker.
      -Backup
      — Skjer automatisk.
      -Forskjellig brukergrensesnitt og app ikoner om man bytter telefon
      — Det er ikke noen forskjell her på Iphone og Android. Bytter du telefon får du nye ikoner.

      8. Null standard på I/O. Dersom du har vært på Samsung og HTC telefoner siste 10 år. Så har du for strøm, video ut og lyd måtte forholde deg til:
      -2,5mm jack
      -3,5mm jack
      -mini-USB
      -micro-USB
      -USB-c
      -mini-hdmi
      -micro-hdmi
      For å gjøre forvirringen komplett så har noen apper kunnet sende video ut over USB, noen kun over hdmi. Høres ikke standard ut for meg?
      (på samme tid har iPhone hatt 3)
      Her veksler du mellom telefoner. Det blir det samme som å sammenligne Samsung og Apple. Men micro-USB har vært en standard siden smarttelefonene kom, før USB-C tok over som standard nå nylig. Fordelen vår er at "alle" har en micro-usb kontakt liggende fordi det er en standard som går på tvers av enheter (også andre ting enn mobiltelefoner). Opplever fremdeles at folk på kontoret løper rundt og prøver å finne den ene personen som har en Iphone-ledning … Spørsmålet går derfor tilbake til deg: hvordan er det å være på en plattform hvor du alltid må drasse rundt på en haug overganger slik at du kan koble deg opp til standardiserte løsninger?

    • Martin (svar til Magnus)

      Vel vi er nok forskjellige. Det du kaller oppkonstruerte problemer er reelle problemer for meg. Derfor jeg spurte om det

      Det var veldig mange smarttelefoner før microUSB kom på banen gitt.

      Når det gjelder Bluetooth vs AirPlay så tror jeg mange ikke har fått med seg tilleggsfunksjonaliteten AirPlay ga/gir. Det er som å ha Chromecast, men 5 år før chromecast kom, og mer stabilt. Sikkert ikke viktig for alle men jeg kunne ikke tenke meg en hverdag uten.

      Jeg er enig i at hvis man skal velge plattform idag så er det gjevnere. Men frem til si 2013 var Apple sitt univers totalt overlegent

    • Christine Rehn Jensen (NRK) (svar til Martin)

      Hei Martin,

      Her kommer mine svar. Litt kjapt skriblet ned på en lørdag:

      1. Ikke et stort behov for meg. Jeg bruker telefonen til det meste. Rører nesten aldri PC hjemme. Skriver gjerne i Google Docs, som jeg kan fortsette på fra hvilken som helst enhet. Har ikke behov for å kunne ringe uten telefon eller bytte mellom så mange forskjellige enheter midt i oppgaver. Bruker også Chromecast mye.

      2. Det er ikke et problem for meg da jeg nekter å ha jobb-e-post på telefonen min. Men så vidt jeg vet tok det mange år før Iphone tillot noen annen e-post-klient enn den innebygde? Hadde jeg hatt jobb-epost på mobilen, ville jeg faktisk foretrukket å skille den og min private Gmail tydelig fra hverandre. (For jobbens del får det holde at jeg er tilgjengelig på både Slack og Workplace, i tillegg til at jeg kan ringes.)

      3. Jeg syns det funker fin-fint med bluetooth-overføring til Geneva-spilleren min. Men mulig det bare er fordi jeg er absolutt tonedøv. Har også brukt Chromecast fra første stund den var på markedet.

      4. Også her har bluetooth vært mer enn bra nok.

      5. Man har jo lært seg å ta backup opp gjennom årene. Syns jeg husker mange sinte utbrudd fra folk som mistet både musikk og kontakter ved overgang til ny telefon de første Iphone-årene.

      6. Dette har jeg ikke greie på, men vet at Google fikk på plass kryptering som standard i Android 6.

      7. Har heldigvis sluppet å lære dem opp. Men ser at mange får foreldrene sine til kjøpe samme merke som de selv har, slik at det blir lettere å lære dem opp. Det høres fornuftig ut. Og jeg tror ikke det hadde vært noe problem å lære min mor å bruke en smart Samsung. Tingene du nevner over er litt klønete løst, ja, men tenk så mye jeg måtte forklart henne om Apple-universet da. Om alle avhengigheter og umuligheter.

      8. Joda, enig i at det kan være mye å forholde seg til, men verden går fremover og det er naturlig at det blir noen endringer i løpet av 10 år.

      Det hadde vært rart om ikke Android-systemet var mer komplekst sett under ett, da det er veldig mange forskjellige telefoner fra et stort antall leverandører på denne plattformen.

      Disse spørsmålene må gjerne også andre, større Android-nerder enn meg, svare på!

    • Christine Rehn Jensen (NRK) (svar til Kristoffer)

      Hei Kristoffer,
      Jeg husker ikke helt når jeg måtte bytte fra mini- til micro-USB. Men micro kom på samme tid som Iphone ble lansert i 2007. Har vel ikke trengt å bytte etter det? (Samsung Galaxy S7, som jeg har nå, gikk ikke for USB-C, men bruker fortsatt micro-USB.)

    • Var nok ikke det som ble ment her… At forskjellige produsenter/merker bruker forskjellige standarder er ganske normalt. Men å klage på at android bruker mini-usb og 2.5mm jack er bare den idioti. Var gamle nokiaer som gjorde det. Husker N95-8Gb’n min hadde mini-usb. Men sorry mac… Var nok Symbian på den… 2.5mm jack har jeg personlig IKKE sett siden styggtidlig nokia-tid (med monokrom-skjerm).
      Masse desperate «feil» med android som konstrueres her.

      Konklusjon: (som vanlig) tåler ikke menighetens disipler å høre saklige argumenter mot deres Gud selv om det holdes på, nettopp saklig, nivå. Dere må innse at Apple er ikke feilfri. Ingen av Android-leverandørene er det heller.

      Det jeg synes er dumt er at det gang på gang sammenlignes iPhone med Android… hvor er logikken? Sammenligne en telefon med ett operativsystem? Enten må man sammenligne iOS og android eller iPhone og en_eller_annen_android_telefon.

    • Anonymous (svar til Martin)

      Her er mine svar:

      1. Hand-off har man også med også med Android og Windows 10 nå så jeg enkelt kan sende over ting mellom mobil og PC.

      2. Akkurat nå kan jeg bruke samme appen til alle kontoene mine uten å måtte bytte om så skjønner ikke helt hva du skal frem til her.

      3. Bluetooth kvaliteten har aldri hvert bedre på iPhone og blant annet kom Samsung med Bluetooth 5.0 først. Dermed sagt så trenger jeg ikke airplay når jeg har chromecast eller miracast som igjen er støttet på mange flere platformer. Det er mye mer universalt og man kan i tillegg caste med chromecast på iPhone, bare det sier litt…

      4. Er kjempe fornøyd med Android Auto, på de andre bilene jeg har brukt Android i så har det oftest fungert veldig greit med bluetooth. Da må jeg spørre deg btw. Hvordan har du klart deg alle disse årene uten trådløs lading i bilen? Det er jo så handy å ha! Apple som snakker så fælt om at framtida er trådløs, men så har konkurrentene egt. alltid hatt det trådløst. (Airpods er ingen revolusjon, bluetooth ørepropper har eksistert lenge)

      5. Har alltid hatt backup gjennom Google. Kontaktene mine er synkronisert med Microsoft kontoen min. Apper, appdata, Wifi passord osv ligger i skyen med Google. Tenk hvor hendig det er å kunne velge og vrake mellom mance forskjellige mobiler og i tillegg få med seg alt av appkjøp osv over! Vet ikke hva du mener med noen få år siden da jeg har hatt dette siden min første Android. (Og i tillegg på en Windows Phone som jeg hadde for noen år tilbake)

      6. De fleste forbrukere vet ikke hva kryptering er og jeg tror ikke det er så mange som bryr seg om det. Alikevel er jeg helt kryptert med Samsung Knox og klarer meg fint med det.

      7. De fleste Android mobiler har lenge hatt 32GB som standard. De fleste trenger ikke minnekort og trenger heller ikke å bekymre seg over det. Mine foreldre f.eks. er de som bruker opp minst plass på mobilen. Defor er det fint at man kan ha valget så de mer profesjonelle brukerne kan bruke minnekort hvis de ønsker. Som sagt så har jeg bare en mailapp for alle kontoene mine. Backup skjer automatisk gjennom google sitt oppsett. Brukergrensesnittet er akkurat det samme bare med litt forskjellig design. Veldig fint når man blir litt kje et og annet design.

      8. Med de mobilene jeg har hatt så har jeg foreløpig bare forholdt meg til 3,5mm jack og micro-usb. Helt til nå hvor jeg fikk mobil med usb-c. Det som er fint er at det er en standard nå til dags slik at de fleste har samme ladekontakt, bortsett fra den sære lille iPhonen da. Til og med Mac har usb-c. Utrolig at Apple ikke har benyttet det i iPhone enda. Jeg har alltid sendt video trådløst oftest. Ellers har micro-usb og usb-c fungert helt fint til der også. Mer standard må det vel være når de føeste produsenter bruker samme type kontakt iforhold til Apple som har en proprietær løsning som ingen andre har tilgang på.

  4. Min første smart-telefon var fra HTC. Deretter ble det IPhone. Jeg har flere ganger vurder å bytte til et annet merke, men de senere år har android-plattformen blitt mer og mer usmakelig. Ulempen med denne friere løsningen er at sikkerheten er mye dårligere. Du må være veldig oppdatert til enhver tid for å passe på alskens endringer i apper og tilganger. Det lekker fort mye personlig data ut til de sultne reklame-gribbene.
    Fordel med den stramme strukturen og kontroll hos Apple er også fordelen. Dette med kuldeproblemet er absolutt det største minus med iPhone.

    Svar på denne kommentaren

    • At sikkerheten er mye dårligere på Android er i stor grad en myte. Kontrollen av SIKKERHETEN i appene er ikke noe dårligere på Android enn på iPhone. Play Store sjekker også regelmessig installerte apper for sikkerhetsproblematikk. Det er flere reklameapper på Android, men det er valgfritt å bruke reklamefinansierte gratisversjoner. Man kan gjøre det man ofte må gjøre for tilsvarende apper på iPhone – kjøpe dem.

      Dine personlige data er up for grabs i like stor grad på en iPhone. Det er appene, tjenestene og nettstedene du benytter deg av som er den største faren for personvernet. Mens man på Android kunne surfe trygt uten sporing med fritt valg av nettlesere, tilbrakte iPhone-brukere årevis med en nettleser uten noen slik beskyttelse. Her, som på brukervennlighet, funksjonalitet, notifications, hrtiginstillinger m.m. har imidlertid Apple kommet luskende etter Google.

      Google pusher sikkerhetsoppdateringer til telefonprodusentene månedlig – oftere enn Apple. Det viktigste er imidlertid at folk faktisk installerer oppdateringene. De fleste Androidprodusenter har bedre varsling og tilgjengeliggjøring av oppdateringene. Apple er best i klassen på å komme med oppdateringer lenge. Det er kjempebra. Men jeg kjenner knapt noen som pleier å oppdatere iPhonen sin før en eller annen app slutter å fungere pga. utdatert versjon av iOS.

    • Skjer noen «skandaler» hos Apple også:

      «Apple pulls hundreds of apps that collected personal data … a third-party SDK for Chinese advertising platform Youmi was grabbing device serial numbers, lists of installed apps and the phone’s Apple ID email address…. In all, 256 apps that had been downloaded about a million times in total were using the Youmi SDK»

      engadget.com/2015/10/19/apple-pulls-data-gathering-apps/

  5. For meg handler iPhone mye om å slippe det fragmenterte kaoset som er Android-oppdateringer. Det å ikke kunne lett legge inn egne mp3-filer og andre ting blir en liten pris å betale. Jeg har heller aldri hatt trøbbel med batteri eller annet på 4s og 6s. Jo, forresten. Den første 4s-en jeg hadde måtte byttes. Da var det en smal sak å dumpe inn en backup og jeg var raskt i gang igjen som om ingenting hadde skjedd. En annen grunn til at jeg foretrekker iOS er nettopp det at appene ikke har like fri tilgang til å gjøre hva de vil. Dermed er det lavere sannsynlighet for at de gjør bøll som virus og snikfilming. To each his own I guess.

    Svar på denne kommentaren

  6. Huff, dette var en stusselig artikkel. Det virker som om den er skrevet bare for å provosere. iSheep?

    Hvorfor kjøpe Tesla når du kan få en Toyota som går på diesel mye billigere?

    Hvorfor kjøre bil med automatgir når manuelt fungerer helt fint?

    Hvorfor kjøpe noe som ikke er optimalt for sett-inn-ekstremtilfelle-her når det fins alternativer som er optimalisert for nevnte-ekstremtilfelle?

    Hilsen lykkelig Android-bruker.

    Svar på denne kommentaren

    • Christine Rehn Jensen (NRK) (svar til Harald)

      Hei Harald,
      Det stemmer at den er skrevet litt for å provosere. Men jeg mener alt som står der. (Og jeg kjører bil med automatgir.)

    • Elendig artikkel full av synsing, memes og overdrevete fakta. Flaut med tanke på hva jobben din er.
      Jeg hadde reagert på samme måte om du skrev om LG f. eks.

      Men tipper Android-gutta ble fornøyd etter å ha lest dette.

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Kristoffer)

      Hei, det er greit du er uenig Kristoffer, men jeg vil be deg avstå fra å være ufin. Kom heller med meninger som beriker samtalen.

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Pål Elnan)

      Det skal være lov å komme med enkelte sleivspark, men når halve kommentaren består av «Elendig artikkel», «full av synsing, memes og overdrevete fakta» og «Flaut med tanke på hva jobben din er» mener jeg det skal være lov å si ifra.

      Det er bra at folk er uenige, men det skal ikke være en konkurranse i å snakke ned andre kommentatorer eller forfattere av saker i dette kommentarfeltet.

  7. Thomas Saastad

    Interessant. Kanskje dere kunne gi en oppskrift på hvordan man introduserer en ny smartphone i Mac-universet? Jeg er er halvgammal og teknologitrøtt. Grunnen til at jeg holder meg med (eldre) Iphoner, er at jeg er vettskremt ved tanken på å bruke masse tid og krefter på å emigrere til en annen plattform. Jeg arbeider kreativt på en Mac, og det er uaktuelt å gå over til PC. Min «lojalitet» er angstbasert, og det tror jeg ikke jeg er aleine om. Hovedgrunnen til at Mac er så forbanna proprietær er jo nettopp å for holde på kundene sine.

    Svar på denne kommentaren

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Thomas Saastad)

      Hei Thomas, vi kjenner til at det er et problem å emigrere alt av data man skulle ønske seg ut fra Apple-universet.

      Jeg ser ikke bort fra at vi kommer til å røre innpå temaet etter hvert.

    • For ett år siden var jeg også fastlåst i Apple universet. Det er jeg forsåvidt enda på jobben. Men privat valgte jeg å bryte ut av Apples grep, og kjøpte meg en Android-telefon, en Android-surfeplate- og installerte Mint Linux på min 2015 27″ iMac. _Bare_ for å bryte ut av grepet de hadde på meg.

      Nå er jeg mer produktiv enn noen sinne. Jeg kommer til mine dokumenter fra hvor jeg vil i verden uten å måtte ha ett Apple-produkt. Jeg samarbeider i «real time» med andre i dokumenter, regneark, kode osv. osv. uten av de må ha noen Apple-produkter, selv om de gjerne _kan_ ha det hvis de ønsker det. Jeg kjøper filmer jeg kan se uansett platform, og har enkelt tilgang på kontaktinformasjon, bilder, dokumenter, og … alt via en hvilken som helst enhet.

      Det at jeg måtte fraskrive meg muligheten til å se filmer og musikk jeg hadde _kjøpt_ i iTunes når jeg forlot Apple-innlåsingen var _bare_ ett bevis- og ett tegn på at jeg gjorde rett valg.

      Det tok meg ett par dager å konvertere alle dokumentene mine fra Apple sine «office-løsninger», og å lage nye spillelister i Spotify, kjøpe de mest sette filmene på ny andre plasser og sånt, men nå går alt raskere- og mer smertefritt.

      En ting jeg angrer på bare; og det er at jeg ikke flyttet ut av Apple-universet tidligere.

  8. Eirik Kittelsen

    Mangeårig iphonebruker her som byttet til en Samsung S8 for et par måneder siden. Noen av tingene du tar opp har jeg aldri tenkt over, som for eksempel at det ikke er en dedikert tilbakeknapp. Kan ikke huske at dette noen gang har vært et problem da tilbakeknappene inne i forskjellige apper alltid for mitt tilfelle har vært på forutsigbare steder og enkle å se.

    Jeg skal innrømme at kuldegrader ikke går godt overens med disse telefonene, men mest i litt aldrende eksempler og mest hvis man har den framme lange perioder om gangen. Ligger den i lomma inntil låret der den pleier så har jeg aldri hatt noen problemer, selv etter flere turer i bakken i -20.

    Når det gjelder lagringsplass på telefonene føles det alltid som om de har laget den billigste med akkurat for lite plass til at du må punge ut en tusing til for å få den med litt bedre plass. Da er det også en ufin strategi at det ikke er plass til noe sd kort. Det skal nevnes at telefonene med større lagringskapasitet også har raskere lese/skrive evne, og vil fungere raskere til vanlig bruk. Hvis man stoler på visse YouTube-filmer vel og merke.

    Når det kommer til mitt nye valg av å prøve samsung igjen for første gang på 10 år har jeg notert meg noen ting.

    Det var digg å kunne skru av oppdateringer på jobbmailen utenom arbeidstiden. Det var flere ting jeg kunne endre utseendet på og generelt mer tilpassing av innstillinger o.l. uten at jeg har gjort veldig mye utav det. Telefonen er unektelig den peneste på markedet akkurat nå i mine øyne, men det blir jo selvsagt ødelagt av at man må ha en stygg humper på, for jeg mister jo denne i bakken omtrent en gang i uka. Den er jo så stor og klumsete å bruke med en hånd. Akkurat der var nok telefonene en bedre størrelse i 2011, da hadde jeg ingen problemer med å nå over hele skjermen med tommelen.

    Det er også noen ting som er veldig frustrerende med denne samsungen. Den største er touchskjermen, som av og til tror jeg vil trykke på noe, når jeg egentlig prøver å ta et kjapt scroll for å komme lenger ned på siden. Har ofte endt opp med en like av et bilde på Facebook jeg ikke mente å like, eller at Chrome åpner linken til en side på Googlesøket jeg ikke skulle inn på. Det virker som om skjermene på den gamle iphonen (hadde en 5s) forstod mye bedre hva det var jeg prøvde å gjøre enn denne flinka nye samsungen. Det er noe jeg vil si er rart, jeg trodde teknologien hadde gått fremover på 4 år.

    En annen ting er at appene er mye mer ustabile. Med det mener jeg at det skjer mye oftere på denne telefonen at en app krasjer, jeg føler det skjer minst en gang eller to i uka, mens på iphonen tenkte jeg ikke noe særlig over det siden det skjedde så sjelden.

    Jeg er også litt redd for at telefonen skal bli merkbart tregere med månedene som kommer. Har sett det før og samsungtelefoner har en tendens til å bli mer sluggish i vanlige oppgaver etter kun kort tid. Ja, problemet fiks også på iPhone, men da etter et par år isteden.

    Når det er sagt må jeg huske å berømme samsung for fingeravtrykksleseren, min gamle 5s slet med å lese avtrykkene mine om jeg var litt fuktig på hendene, noe jeg er til stadighet da det er der jeg blir svett. S8 derimot har ingen problemer med det, hadde de bare hatt sensoren på framsida skulle jeg vært enda mer fornøyd, men pose og sekk er vel luksus 🙂

    Når alt det var sagt, så var det vel noe nyss i at den neste pixeltelefonen også skulle mangle 3,5mm Jack om jeg ikke tar feil, så da er det ikke kun Apple lenger. Vil også benytte anledningen til å skryte av lightningkontakten, jeg må si jeg synes at den fungerer bedre enn usb-c.

    Når alt det var sagt er jeg altså usikker på hva min fremtidige telefon om noen år blir, også vil jeg si til alle applehatere at det som er så digg med et appleprodukt er at det bare fungerer, plug and play liksom.

    Svar på denne kommentaren

    • Christine Rehn Jensen (NRK) (svar til Eirik Kittelsen)

      Hei Eirik, takk for at du deler dine erfaringer med Iphone og Samsung. Og ja, enig, det skal Apple ha, det er stabilt og enkelt.

  9. Haldor Johnsen

    Kommenterer aldri sånne saker, men javel. Jeg har hatt iPhone siden 4-modellen i 2010. Jeg har telefonen i fire år før jeg bytter den ut med ny iPhone-modell. I den tida er telefonen like stabil og relativt kvikk å bruke. Alt er plug’n’play og jeg har hatt samme bakgrunn og oppsett siden 2011. Jeg har jobbet med mobiler og prøvd en del Android og ender alltid oppad å kludre med det, kødde med oppsett, oppdateringer osv. Telefonene virker også å bli raskere utdatert. Jeg vil bare at telefonen skal funke uten at jeg gjør noe som helst med den, andre liker mer tek-fikling enn jeg gjør. Jeg stoler også på at Apple finpusser produktene før de sendes ut, og jeg liker at software og hardware er tilpasset hverandre og kommer fra samme hus. Tror ikke jeg kjøper telefonen til i nærheten av X-pris, men alle nye flaggskip har blitt grisedyre. Som regel har jeg greid å finne iPhone med en god rabatt, og satser på det samme neste år når min iPhone 6 er fire år gammel.

    Svar på denne kommentaren

    • Thomas Remme (svar til Haldor Johnsen)

      Har gjort det samme selv, benyttet en eldre modell (iPhone 5) frem til nå, og vært fornøyd med den.

      Har nå blitt nødt til å oppgradere til SE, pga. iOS er 64bit, og problemer med manglende plass og regnekraft i den gamle. Men den blir beholdt som backup, for den fungerer fremdeles.

      Mine største ankepunkt mot iPhone og Apple er manglende kontroll over eget innhold, filer osv; man er prisgitt «the Apple way».

  10. Har android mob og iPad men liker iPad best fordi android er full av apper som jeg ikke får slettet og som jeg ikke bruker til noe, alle appene krever tilgang til det meste av min private data, som kontaktlister, e post,bilder, posisjon osv. Hvorfor..? iPad fungerer bedre, glattere, bedre følelse under bruk, og stoler mere på sikkerheten på den.

    Svar på denne kommentaren

    • Fordelen med Android i så måte er at man har veldig store valgmuligheter hvis man først går inn for det. Man kan f.eks. velge en telefon som støttes av lineageos.org/, og på den måten både få mye bedre støtte for oppdateringer og frihet til selv å velge hva man vil ha inn. Da sikkerhetsbristen i Wifi som særlig rammet Android ble offentliggjort kom det en oppdatering til min eldgamle Samsung S3 etter ei uke. Man kan selv velge hvor mye man vil ha installert som standard, det eneste jeg har på den telefonen er Play Store. Dessverre krever det litt teknisk forståelse å bytte.

  11. Thom Kristiansen

    Det er noe spesielt med Apple og evnen til å irritere brukere av andre produkter, som for eksempel de fra Samsung og LG.
    Det virker nesten som et religiøst korstog fylt av hat og irritasjon. Ironisk nok beskyldes Eple-brukere for å være beitende sauer med bind for øynene.

    La nå folk få bruke det de vil. Who cares.
    Det er mange feil med Android også, på lik linje med iOS.

    Svar på denne kommentaren

    • Godt sagt. Det finnes kvaliteter og ulemper på begge sider. De som er godt fornøyd med telefonen og ikke sløser beholder den i flere år.

      Har selv prøvd litt av hvert og må si at en ren android telefon som får oppdateringer (pixel, nexus o.l.) eller iPhone er et godt valg. Men vi er ikke like.

  12. iPhone er absolutt en god telefon, ingen tvil om det, men jeg tror veldig mange android-haters hater pga hvordan de opplevde android for 3-4 år siden. I tillegg tror de fleste at Android er det samme som Samsung. Skulle gjerne latt iSheeps få prøve Oneplus/Google Pixel og deretter gjort seg opp en ny mening. Etter min mening er Android økosystemet mye bedre enn iOS da det er mer åpent og man har mange flere tilpasningsmuligheter

    Svar på denne kommentaren

  13. Har aldri hatt kulderelaterte problemer med iphone -og jeg går MYE på ski. Jeg trodde min utvikla dette problemet (67%=1%) sist vinter, men da det fortsatte utover våren og sommeren, innså jeg at det ikke hadde noe med kulde å gjøre, men bare ganske enkelt at batteriet var utbrukt. Fikk bytta batteri på stedet i Oslo Sentrum ila 10min for noen hundrelapper, og ikke hatt noen liknende problemer siden. Så det med kuldeproblemer vil jeg påstå er en myte -bytt heller batteri, enn å gjemme den i stillongsen.

    Svar på denne kommentaren

  14. Thom Kristiansen

    Ser at artikkelforfatter er systemadmin.
    Jeg har lagt merke til at nærmest alle nettverks/sysadmins på skoler, eller de som konverserer dagen lang på teknologi-forum irriterer seg grundig over Apples dominans.

    Min teori er at Apple har forbrukeren i fokus tidlig i R&D delen når de lager produkter. De fokuserer oftere på kreative hoder, fremfor teknologi-hoder.
    Det er bare å se på hvor mye enklere MacOS er på overflaten enn Windows.

    Morsomt er det uansett at det er en viss sannhet i de fleste stereotypier, som vi ser her hos frøken sysadmin.

    Svar på denne kommentaren

  15. Bedriften jeg jobber for prøvde å la ansatte også velge Samsung bedriftstelefoner. Noe som etter få dager medførte totalt sammenbrudd i suppport. Snart ble tilbudet fjernet og kun iPhone tilbudt. Den kom ferdig konfigurert og klar til bruk på et par minutt. Og det hele roet seg ned. Bortsett fra hos Samsung nerder som reagerte som dommedag var like om hjørnet. Med over 20000 mobilbrukere i bedriften fikk Samsung et forklaringsproblem på hvorfor deres telefoner egner seg lite som bedrifttelefoner for store bedrifter. Noe Google mener Samsung bare har seg selv å takke for.
    Har selv hatt alle iPone modeller uten å oppleve noen av de problemene Christine beskriver.
    I bedrifssammenheng betaler vi ikke stort mer enn halve butikkprisen om vi ønsker noe mer avansert enn en gratis standard versjon. Da er årets valg innlysende for svært mange.

    Svar på denne kommentaren

  16. Christine skriver som vanlig et glimrende innlegg vell verd å lese.
    Men det er søkt å veie Apples markedsandel mot Android baserte produkt. Hadde Apple brukt Android på sine iPhones ville det være reelt. Samme om MAC var tuftet på Windows.
    En horribel pris på Apple produktene sammen med et økende utvalg gode nok alternativ svekker nok Apples markedsandel blant de unge som ikke har samme fokus på merkevarer som før.

    Svar på denne kommentaren

  17. Bra skrevet av Christine. Jeg har vært i Android universet helt til ifjor. Og var godt fornøyd. Bytter telefon hvert år.
    Angrer ikke nevneverdig på overgangen til Apple. Er godt fornøyd med at IOS blir oppdatert jevnlig og får seg en årlig refresh hver høst. Her var jeg ikke like imponert med android universet. Har ett håndfull Samsung produkter som skulle gjøre universet Deres mer spennende. Disse floppet. Sist var VR briller som måtte fornyes hvert år for å tilpasse ny tlf modell.
    Det virker for meg at Apple produkter er noe mer gjennomtenkt. Videre trur jeg at trådløs blir den nye standarden. Savner ikke jack utgangen.
    Utfordrer deg til å prøve nytt univers. Ser frem til en ny artikkel.

    Svar på denne kommentaren

  18. Eivind Gussiås Løkseth

    Senest i dag, slet jeg med å få lagt ut en video, som jeg har på OneDrive – men lastet ned til iPad Pro, i en kommentar på et innlegg på Facebook. Det var rett og slett ikke mulig – ikke i appen og ikke med Chrome-nettleseren. Måtte over på en PC for å få lagt ut videoen. Det gikk ikke engang å se videoen på nettbrettet etter at den var lastet ned. Videoappen er avhengig av iTunes Store, og filbehandleren kan heller ikke finne filen.

    Dette er en av mange ting som irriterer med med iPad Pro. Det påstås at iOS er så enkelt å bruke, men det er f.eks. veldig klønete å veksle mellom apper, selv om man har stor skjerm og iOS 11. Så hvorfor kalles den da Pro?

    Jeg har hatt iPhone, iPad Pro, Android-nettbrett, Windows-telefoner og -nettbrett, og senest en dyr Android-telefon. Mine erfaringer er at iOS-enheter har vært, og er, alt for begrenset i funksjonalitet, og ligger bak konkurrentene, selv om det stadig hevdes det motsatte i media. Så dette synes jeg var en bra artikkel med mye fakta og sannhet, som ikke vanligvis kommer fram.

    Svar på denne kommentaren

  19. Frode Fredriksen

    Jeg ser ikke noen som helst problemer med iPhonebrukere som ikke dukker opp hos andre smarttelefonbrukere. De alle skifter ut telefonen jevnlig fordi det kommer nyere modeller samtidig som de prøver å virke «grønne» ved å sortere sitt søppel.

    Lite gjennomtenkt spør du meg… faktisk inneholder disse nymotens «telefonene» flere farlig miljøgifter enn bunnstoff på forsvarets skip og argumenter om at det blir resirkulert er grunnløse. Det eneste små barnehender klarer å resirkulere når de sitter der uten noe som helst HMS og dypper brukte telefoner i syre er gull. Resten av milgjøgiftene puster de inn eller kaster på den uendelige søppelhaugen av vestlige forbrukeres stadige trang til «fornyelse» og/eller deres elendige sans for miljøvern.

    Mine kamerater og venninner som har latt seg forlede av reklame til å kjøpe dårlige og miljøfiendtlige produkter spør meg stadig om jeg ikke skal bytte ut min snart 13 år gamle Samsung. De argumenterer med at det blir lettere å holde kontakt hvis man stadig har tilgang til Facebook osv.. Fakta er at jeg har ingen som helst problemer med å ringe til dem hvis det trengs eller jeg trenger å høre en vennlig stemme. Det er også billigere enn å overskride datatrafikkgrensen med Facebooks messenger. Samt at min gamle Samsung varer fremdeles en uke på samme oppladning og min hjerne får den trimmen den trenger.

    Det synes nemlig som mine kamerater og venninner får stadig dårligere hukommelse. Når vi sitter der og prater er de nødt til å «google» det ene etter det andre. Dette understøtter tidlige forskningsresultater som viser at smarttelefoner egentlig er fordummende. Folk husker ikke engang avtaler de har gjort dagen før uten å dra frem den fordømte datamaskinen som ikke er en telefon men må ha en applikasjon for å fungere akkurat som Skype på en PC eller Mac.

    Når jeg konfronterer dem med alt dette blir de gjerne litt snurt, men siden de er mine venner innrømmer de at det er et sannhetsinnhold i det jeg sier. Likeledes innrømmer de at de er blitt alt for avhengig av den lille miljøbomben, at de gjerne er usosiale i sosiale sammenhenger med den lille oppslukende, fordummende og forstyrrende dritten de har betalt tusenvis av kroner for.

    Når vi så tar bussen hjem sier de det er lettvint å bare ta fram telefonen og trykke på en app og så er billetten betalt med 17% rabatt. Jeg tar fram mitt kontantkort og lar bussjåføren trykke og får akkurat den samme rabatten. I tillegg får jeg vite akkurat hvor mye jeg har igjen på kortet og ingen overraskende telefonregninger i posten hvis jeg skulle bruke kollektivtilbudet litt ofte i en periode.

    Lurer litt på hvem som er smart?

    Svar på denne kommentaren

  20. Det er tydelig at NRK kommentatoren ikke liker iPhone eller Apple, og argumentasjonen farges av det. Som flere her inne beskriver, så vil mange av oss som er Apple brukere pga brukervennlighet og integrasjon. Jeg vil bare at produktene mine virker, hver gang alltid, år etter år.

    Jeg har ikke prøvd Android, for meg starter dette med Mac’en. Jeg har nå hatt min Powerbook i 5 år og den fungerer fortsatt meget godt. Jeg fikk en ny Microsoft Surface Pro på jobb, og den krasjet mer på den første uken enn Mac’en har gjort på 5 år. Jeg får ikke skrevet pinkoden, den docker ikke inn, jeg får ikke skrudd den av, fontene hopper rundt når du veksler mellom ekstra skjermer og booken, programmene (Outlook) mister funksjoner …. listen er lang ….

    For meg er det helt greitt at Android brukere synes telefonene deres er billigere, bedre, finere å se på, ikke bundet opp osv. Det er godt de gleder seg 🙂

    For oss som bruker Apple produktene? Vi fortsetter å bruke de dyre, men problemfrie produktene våre som varer 5 år av gangen 🙂 Vi skifter ikke tilbake 🙂

    Svar på denne kommentaren

  21. Kult at Android brukerene må forsvare sitt valg av telefon ved å finne feil med iPhone !

    Hvor mange av dere kjører Adroid 8.0 ?
    Kjører siste iOS 11.1 på min gamle iPhone 6.

    Har jammen fått «ny» tlf flere ganger 🙂

    Svar på denne kommentaren

  22. iPhone forelsket etter skrekkopplevelse med Android📲

    Jeg hadde en Android-telefon for et par år siden. (Samsung).
    For å si det rett ut- FORFERDELIG!
    Lokalt minne på telefonen var bare et par GB, og mesteparten av dette ble brukt opp av operativsystemet. For å få mer plass på telefonen skaffet jeg meg ett minnekort til å sette inn i telefonen (av en eller annen grunn hadde de funnet ut at det var bedere å måtte kjøpe ett ekstra minnekort ved siden av telefonen).
    Når jeg hadde puttet nevnt minnekort inn i telefonen, begynte jeg å flytte apper fra det lokale minnet, oppdaget jeg at bare noen få av appene kunne lastes over på minnekortet. Jeg lastet over alt jeg kunne, og fant ut at jeg ikke kunne laste ned noe til telefonen lenger fordi det ikke var nok plass på det lokale minnet til å gjøre det, og da kunne jeg ikke laste ned noe fordi det ikke var mulig å laste noe direkte ned til minnekortet; man måtte laste det ned på det lokale minnet først.
    Så da sto jeg der med en telefon jeg ikke kunne laste ned noe til, selv om jeg hadde omtrent 30 GB igjen på minnekortet jeg kjøpte.
    Etter det arvet jeg min mors ubrukte iPhone 5S, og er fortsatt lykkelig med den.

    Det må jo sies at det er mye enklere på Android å administrere filene dine, siden man har en filutforsker-app på telefonen, men ærlig talt; trenger man virkelig det på en mobiltelefon?

    Svar på denne kommentaren

  23. Arild Trælhaug

    For min del begynte jeg med iPhone på 1980-tallet. Det vil si: jeg tok mine første famlende tastetrykk på den vidunderlige nye Apple-oppfinnelsen Macintosh. Det var gøy. Jeg ga meg i kast med Windows på 1990-tallet. Det var ikke så gøy. Har man opplevd eller lest sin datahistorie vet man at det er ingen tvil om at Windows var en dårlig kopi av Macintosh/MacOs. For noen år siden fikk jeg meg iPhone. Det var helt utrolig gøy. De som kan sin mobilhistorie vet at Android var en dårlig kopi av iPhone/iOs. Jeg har knapt nok noengang tatt på en Androidmobil så jeg kan ikke uttale meg av egen erfaring om den tingen. Kvaliteten har vel jevnet seg ut. Men jeg foretrekker Mac og jeg har jobbet mye på Windows. Så når det gjelder iPhone skjønner dere sikkert tegninga!!

    Svar på denne kommentaren

  24. Syns det er rart med Androidbrukar som argumenterer for valget sitt med at dei er «proff», sysadmin, eller berre treng «avanserte» moglegheiter og derfor utgår iOS.

    Når eg spør kva for avanserte proffbrukarshait dei har behov for, landar vi alltid på endring av ein eller annan overfladisk visuell preferanse, eller moglegheit for å roote tlf.

    Derfor blir det latterlig å høyre påstandar om at ein er låst til Apple sitt univers om ein har iPhone.

    Den støttar blåtann om du ikkje har AirPlay (som har overlegen lyd og stabilitet)
    Den har alltid nytta bransjestandard innanfor e-post, Mail, osv.

    Apple sin webkit motor var grunnlaget for Google sine eigne chrome appar i mange år før dei fekk kopiert nok til å lansere sin eigen motor.

    Å nekte å bruke flash tvingte verda frå elendige flashsider og ein utrygg videostandard, over på app økonomien og opne html5 og h.264

    Alt i alt har Apple vore pioner for opne standardar på programvare sidan dag 1.

    Mitt Applefiserte privatliv snakkar utmerka med mitt Windows10- dominerte jobbliv. Eg sender filar i hytt og pine og opplever aldri at nokon ikkje kan opne filar på Windows eller Android som eg har laga på macOS eller iOS.

    Markedsandel er ein rar ting.
    Kvifor måler ein Apple VS alle Androidlisenshavarar? Den mest selde telefonen er iPhone. Det mest selde nettbrettet er iPad. Det hjelper ikkje at samtlige konkurrentar til saman set på 85%. Kvar og ein av dei kan berre drøyme om Apple sine tall.

    Apple fortener tyn for å tvinge brukarar (som absolutt må ha det nyaste)til (i ein periode) å må nytte dyre adaptere. Men det er prisen for å ha det siste nye. Og så snart slike som artikkelforfattar er ferdige med å sutre over tap av Minijack eller USB A, vil også resten av bransjen kutte det ut. Som med floppydisken og CD-R drevet.

    Eg har brukt Apple produkt sidan mine behov tvang meg til å bytte til mac i 2004. Syns det var snodig i starten. No ville eg aldri bytte. Eg brukar «datamaskin» til produksjon av både musikk, video, foto. Eg programmerer og underviser i både koding og pro audio. Hverken stabilitet, ytelse eller lettvinthet kan samanliknast mellom Apple «fengselet» og «fridomen på utsida». Alltid i apple sin favør.

    Men eg kan fint sjå enkelte argumenta. Kulde kjente eg meg att i på min gamle 5-serie. Og prisen er ekkelt høg.

    Men heile denne haldninga om at «vi som har Android har liksom «skjønt det» og dei som har Apple er viljelause sauer» er berre respektlaust. Fordi eg og du meinar ulike ting, er du ein dust. Hallo barnehagen.

    Eg føler aldri eit behov for å fortelje ein androidbrukar at dei har gjort eit uklokt valg. Men blir ofte spurt av androidbrukarar kvifor eg er så dum at eg kjøper iPhone. Som regel folk som ikkje kan ein drit om teknologi og hverken kjenner til ord som fragmentert brukarbase, eller privatliv. Det faktum at eg kanskje fullfører eit utkast til albumgrafikk på farten (med pixelmator på iPhone) medan dei som spør meg aldri brukar tlf til Anna enn Facebook er også ein interessant del av likninga.

    Det bunnar ut i at for mange brukarar er det kun iOS som lar deg jobbe på tlf når du treng det. Om dine behov er annleis enn mine, treng vi kanskje ulike løysingar.

    Eg trur ikkje du er hverken dum, ein sau, eller ein usikker motefiksert deittunge av den grunn. Eg berre antar at me har ulike preferansar.

    Sånn sett syns eg også at det er trist at ein lisensfinansiert aktør som NRK tyr til typiske clickbait og flamewar taktikkar i artiklane sine. Eg betalar dykk for saklege innlegg og faktiske nyheter. Ytringer og synsing høyrer heime på bloggar og i dei private mediene.

    Svar på denne kommentaren

    • Kristoffer (svar til Stian Sylta)

      Godt skrevet. En artikkel skrevet av deg istedet, som tar for seg fordeler og ulemper med begge sidene av saken, hadde vært verdt noen lisenskroner å lese.

    • Sylfest Strutle (svar til Stian Sylta)

      Takk for et svar som virker noen hakk bedre skrevet og modnere enn artikkelforfatterens. Det kunne vært interessant å høres hennes tanker om dette svaret.

    • – Android-telefonen min støtter to simkort, så jeg kan bruke både mitt norske og et utenlandsk.
      – Den støtter SD-kort, så for under 2300 kr totalt jeg har en telefon med plass til både hele Wikipedia (fint når ikke det er dekning, spesielt på fly) og kart til hele verden.
      – Mulig det bare er jeg som er dårlig til å lete, men jeg fant ingenting tilsvarende MapFactor Navigator. Det er et navigasjonsprogram som bruker OpenStreetMap og man kan laste ned navigasjon for hele verden gratis. Det nærmeste jeg fant i Appstore var apper som bare inneholdt et land og hadde et ubrukelig grensesnitt.
      – I Android kan jeg laste ned ordentlig Firefox som støtter plugins, og dermed ting som valgfri annonseblokkerer.
      – Jeg bruker LineageOS, en Android-utgave som ikke trenger å inneholde mer enn det absolutt mest nødvendige, oppdateres ukentlig og er svært god på personvern.
      – Jeg bruker SSH mye. På Android kan klienten kjøre så lenge jeg vil i bakgrunnen, på iOS blir den avbrutt etter 3 minutter.
      – Jeg har ikke rootet og har ikke gjort noe annet med grensesnittet enn å legge ut appene jeg bruker mest på desktoppen. Det er som kjent ikke nødvendig å legge ut alle på Android, slik man må på iOS.

    • Christine Rehn Jensen (NRK) (svar til Stian Sylta)

      Hei Stian, takk for at du engasjerer deg. Du har mange gode poenger.

      Debatten har blitt akkurat slik jeg håpet på, med masse interessante innblikk fra både Iphone-brukere og folk som har valgt andre telefoner. Og som flere her nevner, toppmodellene i dagens mobilmarked er så gode at de fleste vil bli fornøyde med produktet sitt, uansett hva de velger.

      Du sier at du betaler NRK for å «få saklige innlegg og faktiske nyheter og at ytringer og synsing hører hjemme i blogger og i de private mediene.»

      Der er vi uenige. NRK har som en del av sitt samfunnsoppdrag å bidra til å fremme den offentlige samtalen, og det føler jeg at både du og jeg gjør her. I skrivende stund har kommentaren min fått over 80 kommentarer. Alle som vil får si sin mening. Og den høye lesetiden her tyder på at folk bruker vel så mye tid på å lese gjennom innleggene under som på selve kommentaren. Det betyr at veldig mange har lest ditt innlegg også. Er ikke det bra?

  25. Anders N Hansen

    Bare se det siste året… skaffe seg nettbrett… hvilken er best? Det lander igjen på iPad.

    iPhone X kommer… det finnes ikke bedre. Programmene som er inni virker best. Delene er ikke veldig kostbare. En av delene er til og med fra Samsung.

    Er det lurt å ikke gå for iMac igjen? Nei. Nytt tastatur fikk 7 ukers leveringstid. Bare ja hvis man ha vil ha alskens virus, liker de billige variantene som ikke likner, spille dataspill, programmerer i jobben/studier etc. Det finnes en variant som har samme innbakte løsning og brukervennlige programvare.

    Enkel og viderekommen programvare gjør Apple til en vinner. Andre selskaper utvikler ikke programvaren.

    Produktene innenfor Apple-universet er synkroniserte og fungerer sammen. Det har alltid vært lettere å sveipe på produktene, i starten laptoper. Produktene er veldig brukervennlige. Apple sin mobilsuksess var iOS. Vinneren nevnes ikke med et ord. Før hadde folk Ericsson og Nokia.

    Det mest trøblete med iPhone/iPad har etter min mening vært ladekablene de siste årene. Men jeg merker meg at mobilen vil slå seg av i plussgrader. Det gjorde den ikke før. Den var med på skiturer i gode minusgrader. Mobilen skal jo kunne bli brukt over 0 grader. Det er batteri-typen som er begrensningen inntil nytt batteri er oppfunnet.

    Hvorfor slår den seg av nå og ikke før? Det er bare to muligheter. Det første er jo at batteriet har mye kortere levetid. Kapasiteten er blitt liten. Det andre er at oppdateringene trenger mer strøm enn før? Og det andre kan være at programvaren er blitt overstyrende. Eller i kombinasjon?

    Android-telefoner har jo ikke bedre batteri?

    Svar på denne kommentaren

  26. Aleksander Nordgarden-Rødner

    Jeg har vært iPhone-bruker i lang tid, og er godt fornøyd med det. Jeg ser med undring på den til tider hatske holdningen mot iPhone som råder blant dem som foretrekker Android, og mener å se tendenser til dette også i denne kommentarartikkelen.

    iPhone er ikke et egennavn, det er et produktnavn, og ihht. språkrådet er den korrekte stavingen iPhone. Dere må gjerne stå steilt på deres redaksjonelle linje, men det bidrar ikke til å styrke kommentarartikkelens troverdighet og slagkraft, og forsterker følelsen av arroganse fra artikkelforfatterens side.

    Siden Apple lanserte iPhone har plattformen hatt totalt tre standarder å forholde seg til hva angår lyd, data, og lading. Som det påpekes i en annen kommentar her, har Android i samme periode hatt syv. Kritikken føles derfor som kasting av stein i glasshus.

    Så skal jeg si meg enig i at Apple med fordel hadde kunnet tillate seg å bytte en gang til, og jeg ble for å være helt ærlig overrasket da de ikke byttet til USB-C, til tross for at de er en forkjemper for standarden på sine laptoper.

    iPhone X er toppmodellen til Apple, men langt fra den eneste de tilbyr. Til salgs fra Apple er også modellene SE, 6s, 7, og 8, i forskjellige prisnivå (veiledende pris på iPhone SE er i skrivende stund 3890 hos Apple selv). Det klinger derfor hult når artikkelforfatteren presenterer det som om iPhone X er det eneste saliggjørende for iPhone-brukerene.

    Jeg er helt enig i at prisen er stiv. Det må allikevel tas med i betraktningen at dette er toppmodellen til Apple, flaggskipet, den modellen alle andre modeller måles mot. Toppmodellen til Samsung, Note 8. I skrivende stund er den til salgs for 9444,-.

    Hvis vi så tar med i betraktningen at Apple har levert programvareoppdateringer i opptil fem år etter lansering, mot tre år på Android-telefoner, står Apples toppmodell seg godt i en prismessig sammenligning med Samsung sin.

    Svar på denne kommentaren

  27. Jeg har i mange år hatt en Iphone privat og android på jobben, så jeg har prøvd begge deler. Jeg har også brukt Windows phone en liten stund.

    Forskjellen for meg er følelsen av kvalitet. For meg er ios mer elegant, renere og mer brukervennlig og telefonene er mer stabile.

    Alle jobbtelefonene mine (android)har også slitt med at de har slått seg av uten forklaring. Dette gjør aldrig iphone.

    Å oppdatere en android telefon gjør jeg alltid med en klump i halsen. Spesielt etter den gangen jeg måtte bruke factory reset for å få den til å virke etterpå. Dette gjør aldrig ios med meg.

    Android telefonene henger, lagger og gjør meg irritert på en måte som jeg ikke opplever med ios.

    Det du snakker om å bli låst i et økosystem, tenker jeg på som brukervennlighet istedenfor. Når du har AppleTV, Applewatch og en iphone så har du et rimelig strømlinjeformet opplegg som aldrig svikter i brukervennlighet.

    Håper det gjør deg litt klokere. Android oppleves for meg som irriterende, upent, upraktisk og billig. For meg er det utenkelig å bruke 7000kr på en Samsung S8, og så er den laget av plastikk, med et rotete og mangelfullt OS.

    Du har rett i en ting helt til slutt. Prisen på en Iphone X er altfor høy, og det begynner å bli dumt. Men alternativet er ikke akkurat attraktivt. For meg.

    Svar på denne kommentaren

  28. Det er jo alltids lov å stille spørsmålstegn ved folks vaner, valg og preferanser. Men jeg ser ikke helt poenget med å være såpass kritisk til hva folk måtte foretrekke av teknologi?

    Om folk velger mobiltelefon basert på farge, merke eller hva enn det måtte være så må jo folk nesten få lov til å gjøre det uten at folk skal drive å pirke, være kritiske eller ofte være «bedrevitere» av den grunn.

    Dette er jo et temmelig vanlig fenomen i samfunnet, spesielt blant folk som ikke er like opptatte av akkurat det tema det gjelder at de handler mer på vane og hva de i utgangspunktet er komfortable med enn noe annet. Selv på helt enkle produkter som TV-er så er det jo ingen tvil om at nordmenn flest vil helle mot en TV ifra Samsung helt uten noe fornuftig grunnlag annet enn at de føler at Samsung er en troverdig merkevare som de mest sannsynlig har god erfaring med fra før av.

    I og med at Apple må sies å ha vært tidlig ute med litt mer brukervennlige smarttelefoner på markedet så er det jo ikke så rart at mange dermed fikk erfaring med iPhone og iOS før Android var spesielt aktuelt og mange vil jo holde seg til det de allerede er kjent og fornøyde med. Jeg var selv en av «nerdene» som importerte den første Google Nexus telefonen, altså Google Nexus One som var produsert av HTC) og dette var jo på samme tid som vi hadde iPhone 3G og 3GS på markedet og det var jo liten tvil om at Google Nexus One med Android 2.X var langt mer knotete sammenlignet med iOS.

    Og når Apple da rett og slett var tidligere ute med en modell som føltes mer brukervennlig og innbydende for folk flest så fikk de nok mange brukere som det da skal godt gjøres å konvertere over til andre plattformer. For hvorfor skal Ola og Kari Nordmann bytte fra et operativsystem og plattform de allerede er godt kjent med og komfortable med? Og når mange da blir komfortable med iOS så smitter jo det lettere over på omgivelsene da mindre komfortable brukere gjerne vil gå til anskaffelse av det samme som det de rundt dem også innehar for å høste erfaringer og hjelp fra hverandre osv osv…

    Det er nok mye av grunnlaget til hvorfor iPhone og iOS har et såpass godt fotfeste og såpass bred appell i Norge. Vi må heller ikke glemme at det knapt finnes noe annet land i verden hvor forbrukerelektronikk er såpass rimelig sett opp mot gjennomsnittlig inntekt og privatøkonomi som det er her i Norge. Så det er nok mange som ikke ser det helt store problemet med å bruke endel tusenlapper på et såpass primært produkt som en mobiltelefon tross alt har blitt i folk sin hverdag så det rent økonomiske rundt en iPhone er nok ikke så voldsomt stort problem for mage.

    Også er det jo heller ikke sånn at gresset er så mye grønnere på den andre siden. Det meste blir jo rent «flisespikkeri». Når det kommer til toppmodeller i dagens marked så er alle så gode på mer eller mindre samtlige punkter at 99% av befolkningen vil bli fornøyde med så og si alle aspekter med produktet helt uavhengig av hva de måtte velge.

    Og når det er såpass relativt minimale praktiske forskjeller, hva er den store appellen og argumentet for at bruker skal bytte bort fra en plattform som de allerede er godt kjent med og fornøyde med? Folk flest er ikke så interesserte i teknologi at de driver å bytter bare for moro.

    Videre så har jo Apple endel unike fordeler så fremt til du er innlemmet i et større økosystem av produkter. Dette går jo på godt og vondt. Noen vil påstå at dette er å låse inn brukerne, andre vil se på dette som en fordel da det byr på endel unike og finurlige løsninger som mange ofte kan sette pris på og alt kommer med en fordelen at det er fryktelig enkelt og sette opp og fungerer utrolig sømløst. Har du som en iPhone bruker også en iPad, gjerne en Mac og kanskje til og med en Apple TV og en eller annen AirPlayhøyttaler eller to så er det jo endel genial funksjonalitet du får med på kjøpet.

    Folk har jo allerede nevnt hand-off hvor du kan fortsette videre i diverse apper på kryss og tvers av iPhone, iPad og Mac uten at at det krever noe ekstra form for konfigurering eller noe manuelt av brukeren i det hele tatt. Du har automatisk iCloud på samtlige produkter så du må ikke settes opp eksterne tjenester fra tredjepart. Passord flyter på tvers av alle enheter ved hjelp av iCloud Keychain uten at du må dille med tredjepartsverktøy. En Apple Watch vil automatisk låse opp Mac-en din uten at du må forholde deg til inntasting av passord. Kjøper du en app på iPhone så vil du automatisk ha den på både iPad og Apple TV uten å måtte betale eller foreta deg noe ekstra. Har du hodetelefoner med Apple sin W1-chip så trenger du kun å sette den opp mot en enhet så er den automatisk satt opp og tilgjengelig på samtlige enheter. AirPlay støtter streaming av samtlige lydkilder på både iOS og macOS, dette er ikke avhengig av diverse castingstøtte eller liggende som Google Cast eller Sonos osv..

    Apple er også langt mer passiv når det kommer til å endre brukergrensesnittet bare for moroskyld. Går du fra en generasjon til en annen av Samsung så vil du oppleve at diverse menyer og elementer gjerne blir flyttet fra gang til gang, og Samsung er notoriske for å segregere programvare fra modell til modell så når Samsung Galaxy Note 8 nå kom ut, til tross for å ha nærmest identiske maskinvare med Samsung Galaxy S8 og S8 Plus så har den en nyere versjon av Android og egne programvarefinesser som foreløpig ikke finnes til S8 og S8 Plus. Dette til tross for at det ikke foreligger noen som helst grunn til at disse modellene skal være segregerte på programvaren på denne måten med unntak av funksjonalitet som er direkte relatert til S-Pen.

    Må heller ikke glemme at det folk flest gjør på sine telefoner er å bruke apper. Det fremdeles sånn at apper generelt sett er bedre optimalisert og blir flittigere oppdatert og vedlikeholdt på iOS sammenlignet med Android. Dette skyldes primært ting, for det første så ligger det langt mer penger i iOS da det stortsett er større betalingsvilje på iOS som plattform og det er generelt langt vanskeligere å kunne omgå Apple AppStore fremfor Google PlayStore så folk kan ikke side-loade apps på samme måte og dermed komme seg rundt betalbare apps. Og for det andre så er det jo fragmenteringen, du har modeller i alle former og fasonger, de fleste er på eldre versjoner av Android og du har modeller med helt forskjellig ytelsesnivå så det er vanskelig for utviklere å skreddersy apper for spesifikke modeller. Derfor tar det ofte lang tid før apper benytter modellspesifikke maskinvare API-er eller API-er fra de siste utgavene av Android da det rett og slett ikke er økonomisk forsvarlig.

    Her er jo superpopulære applikasjoner som Snapchat, Facebook og diverse spill kremeksempler. Til tross for at du har mye bedre kamera på en Samsung Galaxy S8 enn du har på en iPhone 6 så vil du stortsett ende opp med bedre bildekvalitet når du bruker Snapchat med en iPhone 6 enn du gjør med en Galaxy S8 fordi Snapchat på Android bruker Android sin generiske Android API og ikke Samsung sin egne gjør at kameraytelsen ikke er optimal. Dette er en gjenganger med flere Androidapplikasjoner. På iOS så er det kun en kamera API som gjelder. Applikasjoner som Facebook har ofte lugging i navigeringen, selv på toppmodeller mens du gjerne ikke opplever dette selv på eldre modeller av iPhone og når det kommer til spill så yter disse generelt dårligere på Android uansett hvor mye penger du måtte bruke på telefonen.

    Men igjen så blir jo alt dette «flisespikkeri». Men det er jo ikke så veldig rart at mange holder seg til iPhone når argumentene for å bytte er såpass små og veldig mange allerede er fortrolige og godt fornøyde med iPhone og iOS fra før av.

    Når det kommer til prisnivået så må man også huske på at veldig mange bytter telefonen hver andre år og annenhåndsverdien på iPhone er utvilsomt langt høyere enn på samtlige Androidmodeller så de som eventuelt liker å selge sin gamle modell så får de gjerne igjen langt mer for en to år gammel iPhone enn de gjør for en to år gammel Androidtelefon som blir en temmelig essensiell del av dette økonomiske regnestykket.

    Svar på denne kommentaren

  29. iCloud er grunn nok for meg. Mister jeg iPhonen i dass, og kjøper en ny, tar det 18 minutter så er den nye prikk lik den gamle med apper, sms, bilder, mails osv osv. Alt er på plass med ett tastetrykk – og det ligger inne som standard på iphone.

    Svar på denne kommentaren

  30. Jeg finner det litt merkelig at en som har hatt iPhone i såvidt kort tid av livet skal skrive en nedlatende artikkel om produktet. Samtidig vil jeg gratulere artikkelforfatteren med en helt meningsløs samling med spørmål for å kunne legge inn kommentar. Apple har vektlagt sømløs bruk på tvers av enheter, som jo favoriserer deres produktportefølje, og velger man det så er gevinsten stor. Jeg har brukt appleprodukter siden før iPhonen kom, og var storfornøyd frem til Steve Jobs gikk bort. Det er mange strategiske valg som Timothy Cook har tatt som helt sikkert har fått Steve til å snu seg i grava, som f.eks. Å innlemme 4*USB-C kontakter på Mac’en uten å ha hdmi eller andre nyttige kontakter. Allikevel kan jeg leve med dette, da softwarekonseptene er såvidt gode og taler til fordel for andre produkter hvor man må snekre sammen løsninger som kanskje ingen andre bruker…. sliter heller ikke med batterikapasiteten, og helt irrellevant ift artikkelen – synes det alltid er underhollende med alle windowsbrukere som setter laderen i kontakten med en gang de kommer inn på møterommet, mens min Mac holder fra morgenen og helt til jeg går hjem uten strøm.
    Så slutter jeg meg til iPhone fanatikerne mex bakgrunn i helhetlig og sømløs integrasjon med andre enheter.

    Svar på denne kommentaren

  31. En interessant artikkel og, helt som forventet, en artig diskusjon.

    Jeg kjenner meg godt igjen fra comp.sys-krigene på 80-90-tallet. Den gang Internet var forbeholdt de priviligerte og spesielt interesserte. Og da Apple og Microsoft var skjellsord – noen ganger med god grunn. Og jeg knapt var tørr bak ørene. Heldigvis ble jeg pragmatisk i møte med den harde virkeligheten. Har aldri eid en EyEPhOnE (heh-heh), men har ingen problemer med å skjønne at noen vil det. Det er, som så ofte ellers i livet, både fordeler og ulemper med mer eller mindre bevisste valg. Spesiet når stien gås opp.

    Når det kommer til stykket, er mitt valg å la mobiltelefonen ta minst mulig plass i mitt liv. Så da spiller det liten rolle hva den heter eller hvem som har laget den. Men jeg ser med en viss nostalgi tilbake på feidene over telefonkablene (for det var det vi hadde den gang) da tilværelsen var enkel og tiden tilsynelatende var ubegrenset.

    Svar på denne kommentaren

  32. Et navn, om det er et egennavn eller et produktnavn, skal skrive slik «foreldrene» har bestemt.
    iPhone skrives slik det gjør fordi den er en «Phone» som kan kobles til internett! Og internett bruker liten «i», fordi alle adresser der skrives med små bokstaver.
    Om man ikke klarer å skrive iPhone riktig nå, så har man enten fulgt alt for dårlig med, eller så er man dum, eller så har man en agenda for å skrive det feil.
    Men alle tre er fullt lovlig!

    Svar på denne kommentaren

  33. Kristian Kalvå

    Jeg synes artikkelforfatter og NRK(beta) skal holde seg for god til å polarisere denne debatten ytterligere ved å kalle Apple-brukere hjernedøde sauer ute av stand til å ta egne vurderinger. En slik polarisering fremstår i beste fall useriøs og i verste fall som ren trolling.

    Hvis Christine Rehn Jensen er genuint interessert i å finne ut hvorfor mange velger å kjøpe og bruke iPhone fremfor en Androind-basert smarttelefon hjelper det virkelig ikke å latterliggjøre den andre siden.

    Stian Sylta over her påpeker strengt tatt det meste her allerede. Personlig har jeg til gode å høre et argument for å gå for Android som ikke var: Pris/billigere, skal kjøre egen Android build eller vil ikke være Applesau.

    Men tilbake til sak og OP:
    Jeg, som flere i kommentarfeltet, jobber innefor kreativ bransje hvor Adobe-pakken i praksis låser meg til MacOS, derfor blir det logisk å videre investere i Apple-produkter, som dermed snakker bedre sammen enn litt her og der. Men viktigere enn noe annet er at jeg er på jakt etter produkter som VIRKER, jeg er interesert i å løse oppgaven, ikke så forferdelig interessert i telefonen som sådan. Det er selvsagt legitimt å være interessert i hvordan ting funker og bruke tid og krefter på å lære mer om det, men det store store flertallet bryr seg absolutt ikke hvordan telefonen virker.

    For de aller aller fleste er en smarttelefon en håndholdt dings som lar en se på Fjaseboken, dele dagens antrekk/middag/sminke/whatever til Instagram og bytte fjes i Snapchat. Kanskje høre på litt musikk og ha en lommelykt samt kalkulator i lomma. Denne dingsen har tilfeldigvis også muligheten til å ringe. Derfor blir argumentet om valgfrihet rimelig absurd. Valgfrihet til hva? Velge en annen app? Velge et annet ikon? En annen farge på teksten? Bytte OS? Ingen valg som reelt sett påvirker selve oppgaven med å dele noe i sosiale medier og ringe sin bedre halvdel på vei hjem etter jobb.

    De fem problemene:
    1: Kuldeproblemet
    Jeg har aldri opplevd det som et problem. Nå bor jeg riktignok i Stavangerområdet som ikke har vinter, men selv ved bruk på fjellet i minus 25 grader har jeg aldri opplevd problemer med batteri som bare dør uten forvarsel. Min erfaring blir selvsagt bare en anekdote ute empirisk hold, men OPs eksempel blir heller ikke mer empirisk enn min erfaring. MEN, jeg skal være med på at det hadde vært kjekkere om Apple sa at mobilene deres fungerte fint ned til minus 30 grader.

    2: Prisen
    11.000 og 13.000 er usaklig mye penger, ingen tvil om det, men som Jensen påpeker er det åpenbart ikke for mye til at det blir utsolgt og lange køer. Ironisk nok er det delvis Samsung sin feil at telefonen blir så dyr. Per i dag er det stort sett bare Samsung som lager gode nok OLED-paneler for Apple. De kan derfor sette prisen litt som de vil og Apple må velge mellom å betale eller la være. I år var åpenbart siste året det gikk ann å late som at LCD-panel var minst like bra som OLED. Totalt sett betyr det at nyeste telefon med de beste og sjeldneste komponentene blir den dyreste telefonen. Dette vil naturlig nok bli billigere over tid. Rent persolig bruker jeg mine telefoner til de slutter å virke, prisen per år blir dermed ikke kjempehøy.

    3: Mangel på tilbakeknapp
    Dette har jeg aldri, og jeg mener ALDRI, savnet. For å være helt ærlig er det et tegn på dårlig UX at en app TRENGER en OS level tilbakeknapp. Apple (og Google/Android gjennom Material Design) har et rimelig godt etablert system på hva som bør være hvor, hvordan og hvorfor i apper. Dette anser jeg som et ikke-problem som løses der det skal løses, nemlig i UX-prosessen til utformingen av appen.

    4: Fjerning av lydutgang
    Som de fleste lurte jeg på hva det skulle føre til, i praksis er det et ikkeproblem. Alle nye iPhones kommer med overgangen til lightning, den ligger fast i posen til hodetelefonene. Hadde det vært kjekt å slippe overgangen? Ja. Savner jeg minijack? Nei. Dette var skikkelig overhype i media og sosiale medier, i praksis viser det seg å være en ikkesak. Jeg mener å huske at det ene argumentet mot å droppe minijack er at med digital kontakt kan Apple (og andre) kontrollere hvilke enheter som får lytte helt ut i proppene, litt som om minijack var det eneste gjennværende usikre leddet i kjeden hvor man kan rippe musikk og dele den ulovlig, noe som jo selvsagt er BARE tull. Ja, nå er jeg litt trangsynt av meg, DRM er djevelens verk. Men vi skal virkelig ikke glemme at det var Apple selv som fikk gjennom at musikk solgt i iTunes skal være uten DRM. Det er få store selskaper som har gjort mer for å tilgjengeliggjøre musikk enn Apple.

    5: Det lukkede økosystemet
    Er det nå egentlig så lukket som alle skal ha det til? Google holder sine data like lukket som de andre selskapene, det er bare det at de bryr seg andre data enn vi som brukere bryr seg om. «Veldig få ting er standard» … Vet ikke helt hva jeg skal si om det. Det at Apple har valgt egne ladekontakter og valgt å fjerne minijack skal liksom være bevis på at de ikke følger standarder? Hva med GSM? 3G? 4G? Wifi? Bluetooth? GPS? osv. Apple følger massevis av standarder, men velger å droppe gammelt når det er på tide å gå videre, i motsettning til mange andre produsenter. Det er en grunn til at skrotkontakten VGA fremdeles finnes, og det er ikke Apple sin feil at den fremdeles er her.

    Det blir forøvrig hyklersk å angripe Apple for å bytte ladekabel/kontakt én gang, men samtidig fullstendig avskrive det at Samsung og HTC har brukt 7 forskjellige kontakter som at «[…] verden går fremover og det er naturlig at det blir noen endringer i løpet av 10 år.» Selvsagt går verden fremover og selvsagt skal produsenter oppdatere dingsene sine i henhold til aktuell hardware. Ja, det er legitimt å kritisere kuttingen av minijacken, da det var den eneste standardkontakten (men som nevnt over er det i praksis et ikkeproblem).

    Martin i kommentarfeltet løfter en del saker, som jeg delvis oppfatter at blir helt avskrevet i motsvar.

    Airplay er kjempebra, har vært det lenge og fortsetter å være det. Hvis noen tror at Bluetooth i det hele tatt er i nærheten i kvalitet og brukervennlighet så tar man skammelig feil. Ja, nå finnes ting som HEOS, Sonos, Spotify Connect, osv., men det å kunne streame ALL lyd fra mobilen/tableten til anlegget uavhenging app, eller video til Apple TV uavhengig kilde er virkelig en undervurdert funksjon i Apple-hagen. Mange skryter av hvor bra og sømløst Chromecast er, der har Airplay vært i 7-13 år (bare lyd siden 2004).

    Kryptering burde vært standard på i alle nye telefoner. Sånt er det bare. Brukere bør kunne bruke sine enheter i visshet om at det de foretar seg på telefonen i utgangspunktet er sikkert. Folk bør kunne sende bilder av sine edlere deler i visshet om at bare den som skal motta bildet får se bildet og ikke en tilfeldig tredjepart. Delvis på grunn av retten til eget privatliv, delvis på grunn av retten til å ikke bli fulgt av ALLE big data innsamlinger og delvis for å være med på å skape mer kryptert støy i nettet for å beskytte den kommunikasjonen som MÅ være sikker. Det at teknisk annlagte personer som leser NRKbeta kan sette på sin egen kryptering er ikke et argument for at kryptering skal være av som standard. Det at Apple setter sikkerheten til sine brukere i høysetet og har tatt kampen med bl.a. FBI for å fortsatt sikre integriteten til sine produkter er en BRA ting. Det er en verdi i seg selv, og en grunn til å velge deres produkter.

    Til slutt er jeg litt interessert i sluttsitatet fra Ole Petter Nyhaug: «Entusiasmen rundt Iphone[sic] og Apple er betydelig mindre nå enn for bare få år siden. […] mens i dag er de ikke en gang på topp 20-lista […]». Det ville vært interessant å sett hvilken korrelasjon som ligger mellom faktisk bruk og entusiasme for «bare få år siden» og i dag. Det at en merkevare ikke er KULEST betyr ikke nødvendigvis at den har blitt ukul eller at bruken går ned. Når jeg kikker rundt på hvilke mobiler ungdom bruker på bussen, eller når de venter på bussen, eller ellers er det først og fremst iPhone i forskjellige utgaver som går igjen oftere enn andre varianter. Igjen en anekdote, men jeg skulle gjerne sett noe data på bruk som peker mot nedadgående bruk blant ungdom.

    Ble mye eder og galle dette her på en lørdagskveld :/

    Svar på denne kommentaren

    • Christine Rehn Jensen (NRK) (svar til Kristian Kalvå)

      Hei Kristian,

      Jeg har prøvd å beskrive hvordan Apple-universet oppleves utenfra og hvorfor jeg ikke er fristet til å kjøpe meg en Iphone. Med et lite skråblikk, ja, men ikke som ufin latterliggjøring.

      Du skriver at jeg kaller Apple-brukerne «hjernedøde sauer uten stand til å ta egne vurderinger». Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Ordet iSheep ble nevnt en gang, men det var av en av ekspertene, og i en positiv sammenheng.

      Dine motargumenter er gode. Jeg ser absolutt fordelen med det sømløse og enkle som er resultatet av man befinner seg innenfor ett univers hvor alt lages av samme produsent, og derfor snakker perfekt sammen.

      Takk for engasjementet! Veldig gøy å lese alle kommentarene her.

    • Når jeg tenker meg om lot jeg nok litt av den generelle følelsen rundt debatten bli med inn i argumentet mitt, hvor det ikke er uvanlig at Androidbrukere kaller iOS-brukere for varianter av sauer. Det stemmer at du ikke påsto det selv, men at det bare blir brukt én gang i et sitat. Jeg tar selvkritikk på at det lot farge min kommentar mer en det burde. Grunnpoenget mitt står uansett. Det hjelper lite og ingenting ved å kalle motparten nedlatende kallenavn.

    • «Kryptering burde vært standard på i alle nye telefoner. Sånt er det bare. »

      Jeg mener kryptering har tatt helt litt av for kryptering lokalt på enheter. Og det de fleste tenker på når de snakker om det er krytering. Men vel så viktig og egentlig viktigere for folk flest er at tilgang på skylagring er godt sikret. Det hjelper ikke med krypterte data på enheten hvis noen kommer inn via offielle kanaler.
      Her var Google langt tidligere ute enn f.eks Apple med å innføre to trinns verifikajson på skytjeneste. I 2011 kom Google med dette, mens en måtte vente helt til 2014 før norske AppleID brukere kunne ta dette i bruk.

  34. «Valgfrihet til hva?»

    Det handler her om muligheten til å velge mellom ulike produkter, app’er, tjenester, leverandører, partnere osv. Noen valg er rent tilfeldige, andre er basert på bevisste vurderinger. Det er for eksempel ikke alle som ønsker å betale tusenlapper ekstra for hip-faktor og stilig design. De vil bare ha noe som er virker.

    Svar på denne kommentaren

  35. Artikkelforfatteren glemmer noen viktige ting angående Iphone 7 når det gjelder mangel på hodetelefonutgang:

    1) det følger med en liten overgang på ca 3 cm som er utrolig lett og tynn lett å ha i lommeboka f.eks hvis man trenger å koble seg til analoge lydkilder eller ønsker å høre musikk med eget headsett.

    2) Ørepluggene som følger med er kablet med lightning kontakt. Og de låter faktisk veldig bra, en stor forbedring sammenlignet med ørepluggene Apple brukte for bare noen år siden.

    3) Ved å fjerne hodetelefonutgangen så har Apple fått plass til mere batteri, og det er bl.a en av grunnene til at Iphone 7 har mye bedre batteritid enn Iphone 6. Jeg har forøvrig kun hatt Iphone 4S og Iphone 7 og Iphone 4S hadde heller ikke samme problem som Iphone 6 at den slår seg av i kulda.. iphone 7 gjør heller ikke det, har i hvertfall aldri skjedd meg…

    I tillegg så synes jeg Apple skal ha honnør for å være med å bekjempe piratkopiering av musikk, hvis alle kunne ha blitt brukt som harddisk tilkoblet pc/mac så ville nok veldig mange ha lastet opp mp3 filer som var piratkopiert.

    Tipper det er langt flere på Andriod som kopierer over piratkopiert musikk på telefonen sin, rett og slett fordi det er lett å bruke telefonen som en harddisk eller minneminne når man kobler den til pc eller mac..

    Svar på denne kommentaren

  36. Jeg har Macbook air, Apple tv og altså en Android tlf.
    Macbooken er sannsynligvis den beste laptoppen jeg noen gang har eid, Apple TV er veldig brukervennlig (Har Chromecast også men den blir sjeldent brukt)
    Her i fjor byttet jeg ut min kjære Sony Xperia Z3 med en iPhone 7.
    Jeg hatt virkelig prøvd å like denne telefonen, jeg har kjøpt apper (til og med kalender app) for å bli fornøyd.
    Etterhvert ble jeg 90% fornøyd med oppsettet.
    Men jeg vil gjerne ha app snarveier i bunnen av skjermen der det er lett å nå de med tommelen og widget med vær over…
    Glem det, iOS sorter ikoner fra toppen av skjermen og widget, det kan glemme,ihvertfall på hjemskjermen.
    Etter ett nødstilfelle hvor mobildata ikke virket koplet jeg meg til WiFi på lokalt kjøpesenter. Senere ville jeg at tlf skulle huske passord men ikke kople seg til selv om WiFi er aktivert, det går ikke an.
    Bilen vår har innebygd WiFi for styring av forvarming etc. Med mindre en husker å skru av WiFi for jeg ikke brukt Spotify for tlf tar, mot min vilje og kopler seg til wifi.
    Jeg lurte på hvilkene WiFi nettverk som ligger lagret i tlf, det kan jeg ikke se, med mindre jeg er i nærheten av nettverket.
    Jeg ville overføre en video fra macbook til tlf, da må jeg gå via itunes, men det gikk ikke for itunes støttet ikke filen.
    Kople til Sennhiser headsettet for å nyte musikk, hvor ble det av den overgangen til jackplugg nå da. (Overgangen som måtte kjøpes ny pga brudd i kabel etterhvert)
    Overgang fra mini? USB til jack hadde jeg forøvrig på min gamle HTC tytn Windows phone, var like dårlig idé da.
    Dette er bare noen få ting som irriterte meg.
    iPhonen snakker bra sammen med macbooken men alt i alt så fungerer ting så utrolig mye bedre min nåværende Samsung.
    Hver morgen når alarmen har vekket meg å jeg kikker på skjermen så viser tlf automatisk kalender over nærmeste uke. Trykker på tilbaketasten (som er samme plass uansett app..) så vises dagens vær, nytt trykk så vises oppdatert oversikt over status på elbilen.
    Tlf går automatisk i stillemodus når det er leggetid for ungene og deaktiveres når de er lagt. Samme mellom 22.30 og 5.00, automatisk stillemodus, unntatt hvis nær familie ringer, da aktiveres ringelyd igjen.
    Også noe så enkelt som at jobb mail kun varsler mellom 8 og 16.

    Kommer jeg til å prøve iPhone igjen?
    Ja sannsynligvis, hvis det skjer en revolusjon i iOS.

    Svar på denne kommentaren

  37. For en trist artikkel, dette bærer jo virkelig preg av kunnskapsløshet. Jeg skjønner jo at Christine ikke er journalist og dermed ikke forstår viktigheten av å sette seg inn i saken man skal skrive om eller kildekritikk. Men man skulle jo tro at sunn fornuft var nok for å tilsi at man ikke kan bruke to ukers egenerfaring fra ti år tilbake for å uttale som om dagens teknologi. Om det er som hun skriver at hun virkelig var så nysgjerrig på hvorfor «eplefolket», som hun så nedlatende omtaler de som, velger iPhone så burde hun i det minste tatt seg bryet med å prøve bruke en iPhone i noen måneder og gjøre seg opp en kvalifisert mening først.

    Jeg skjønner jo også at denne artikkelen ene og alene er skrevet for å genere klikk og kommentarer (og se som jeg biter på agnet), men det må da være mulig å klare forholde seg til litt mer hard fakta i stedet for å spre ukvalifisert synsing på denne måten.

    Du trekker frem fem hovedpunkter som du mener er problemet med iPhone. La oss ta en nærmere titt på de litt kjapt:

    1. Kuldeproblematikken. Alle Lithium-Ion batterier mister kapasitet i kulden, uansett om de sitter i en iPhone eller Android-telefon. Og så vidt meg bekjent bruker ikke Apple noen unik batteriteknologi som er mer utsatt for kulde enn andre mobilprodusenter. Kom gjerne med en kilde for å motbevise dette, og da gjerne noe mer håndfast enn Jodel…

    2. Prisen. Du sier prisen aldri har vært fristende, men realiteten er jo at iPhone har alltid vært priset tilnærmet likt toppmodellene til andre produsenter. Du bruker jo selv en tidligere toppmodell fra Samsung som er en av de dyrere Android-produsentene så dette burde du ha fått med deg. Denne kostet like mye som tilsvarende iPhone når den var ny. Man kan jo også spørre seg hvorfor du ikke velger en av de mange billigere Android-modellene om du er så prisbevisst? 😉 Men du har rett i iPhone X nå har vippet Note 8 av tronen og i skrivende stund er den dyreste mobilen på markedet, men det er langt fra den eneste iPhonen på markedet så det argumentet faller vel på sin egen urimelighet.

    3. Manglende tilbakeknapp. Her skinner det godt gjennom at du ikke har noen erfaring med produkter du skriver om. Hele skjermen er faktisk en tilbakeknapp. Det er bare å sveipe til venstre, veldig enkelt og intuitivt. Og selv nye Android-telefoner mangler fysisk tilbakeknapp så jeg ser ikke hvordan det skal være et argument.

    4. Fjerne av lydutgang. Ja den er fjernet, på lik linje med noen nyere Android-modeller. Mener du faktisk at fremtiden ikke er trådløs? I så fall er det litt pussig at absolutt alle produsenter av hodetelefoner satser på trådløse modeller nå, og har gjort det de siste årene. Det er langt fra noen dyr investering og du er på ingen måte bundet til å bruke akkurat de som Apple selv produserer. Du får utallige trådløse hodetelefoner og ørepropper til noen hundrelapper. Samt følger det med en overgang så du faktisk kan fortsette bruke de hodetelefonene du allerede har om du velger å tviholde på kabelen. Skulle du være uenig så foreslår jeg at du tar en titt på salgstallene på trådløse hodetelefoner sammenlignet med kablede hodetelefoner.

    5. Lukket økosystem. Du skriver at man blir tvunget til å kjøpe masse annet, men du glemmer å nevne hva det faktisk er man må kjøpe? Ja Apple sine produkter har en egen evne til å fungere sømløst sammen og det er selvsagt et stort pluss, men ingen av disse er det noe krav om at du må kjøpe. Du trenger verken MacBook eller Apple TV. Du kan fint bruke en iPhone helt alene. USB til lightning-kabelen som er det eneste av proprietær-teknologi du trenger følger med telefonen. Det er heller ingen krav om masse spesiell programvare, så hele dette punktet er direkte feil.

    Og one more thing… Jeg syns det kunne vært interessant om du tok med et avsnitt om oppdatering av OS på Android-telefoner sammenlignet med iPhone. Hvordan over 80% av Android-telefoner fortsatt kjører over to år gammel software mens iOS 11 har klart å få en andel på 65% på litt under to måneder. Kanskje Android-bruker ikke er så opptatt av å ha den nyeste teknologien 🙂

    Svar på denne kommentaren

  38. Fatter ikke fanatismen – at man orker å hisse seg sånn opp over en telefon. Minner meg om en kollega som var nær ved å si opp jobben fordi han måtte bytte fra Mac til PC. Det var da Mac nylig hadde innført Power PC prosessorene og de krasjet annenhver time.

    Kalde iPhone’er hadde helt klart et batteriproblem som endelig var løst på syv’eren, men alle android-er jeg har eid har hatt et selvutladingsproblem. Mens iPad kan leve en uke med lite bruk, så er Samsung/Lenovo/Asus nettbrettene døde etter et par dager. Samme med Sony/Samsung-telefonene jeg har eid. Er dette problemet løst nå?

    Svar på denne kommentaren

  39. Eplebrukar ei stund til

    Lesverdig artikkel!
    Mange av spørsmåla til forfattaren treff spikaren midt på hovudet. Sjølv har eg ikkje hatt smarttelefon så lenge som dei fleste andre som kommenterer. Hadde ein Windows Phone i eitt års tid før eg gjekk over til Iphone SE ved siste årsskiftet. WP køyrde 8.0, og eg angrar i ettertid på at eg ikkje gjord eit tidlegare forsøk på å kjøpe telefon med WP 10, men det toget var gått då eg skulle kjøpe ny telefon.
    Er eg nøgd med epletelefonen? Både og. Det er sjølvsagt langt fleire appar enn på WP, og det er mykje som er svært brukarvenleg. Windows opplevdes likevel som eit meir brukarvenleg operativsystem. Å skrive meldingar i Windows var genialt. Å skrive dei på epletelefonen medfører mykje rettingar, sende meldingar på nytt pga. at ein ikkje oppdaga håplaus autokorrektur før ein sendte osb. Knappana på SE oppfattar ofte andre bokstavar enn dei eg trur eg trykkjer på (det er nok eit SE-problem; kona har same telefon, og ho opplever same problema, noko ho ikkje hadde med Iphone 4).
    Windows lærte seg veldig fort dei høgfrekvente orda eg nytta, og fekk opp ei lang liste med ord nedst på skjermen. Epletelefonen kjem opp med eitt forslag, og dersom eg trykkjer mellomrom e.l. autofullfører han dette, anten eg skulle bruke det eller ikkje.
    Eg kjenner ikkje android frå eigen bruk, men det er mest sannsynleg at eg går over til ein telefon på denne plattforma når eg har gnagd lenge nok på eplet. Økonomien håpar på eit prinseeple, men dersom realiteten er at eg har eit gravensteineple, blir det raskt skifte. Dei blir veldig fort brune, sjølv om dei kanskje smakar best.

    Svar på denne kommentaren

  40. Steinar Bjørlykke

    Jeg synes det er litt snodig at man under dekke av å ville lage en nyansert og grundig artikkel, samtidig velger å gå langt i å antyde at iPhonebrukere er en gjeng med sauer. I den grad vi har brukt krefter de siste årene på å skape en god og sunn debatt på NRKbeta, er dette et tilbakeslag.

    Det er lett å gripe til stereotypiske beskrivelser av grupper av mennesker som ikke er som en selv, jeg hadde bare håpet at dette nettstedet hadde andre standarder.

    Jeg er enig i mye av det du skriver om flere av de faktiske problemene med iOS produktene. Batteriproblemene på iPhone 6 er jo velkjente, men de er jo ikke spesifikke for Apple. Batteriene (som faktisk er laget av Samsung) blir eksponert for kulde i alle slike telefoner som er like tynne. Det gjøres designvalg hele tiden som får konsekvenser for ytelse, Samsung Note 7 hadde jo fantastisk ytelse, men siden den hadde en lei tendens til å ta fyr gjorde jo at man ikke kunne ta den med på fly engang.

    Pris ja. Jepp, iPhone er dyr. Mange premium brands er dyre. Det er mange grunner til det, og du peker jo på at design er en av årsakene. Det tror jeg er riktig, og mange mennesker er villig til å betale for design. Jeg tror ikke nødvendigvis at Audi og Mercedes er vesentlig bedre biler enn Skoda og VW, de har sånn omtrent det man trenger i en bil de også. Fire hjul, motor, Air Condition osv.
    Men jeg synes det er interessant å se på hvor mange brukere som faktisk bruker gamle telefoner (både iOS og Android). Dette hadde vært kjempegøy å dratt statistikk fra nrk.no universet på? Vi kunne sett på hvordan gamle telefoner faktisk brukes til å konsumere video og annet innhold. Hvordan er det med tv.nrk.no? I den grad det er interessant å se på iOS vs Android, hva kan vi lære fra statistikken?
    Får man ytelse med prisen? Ting kan jo tyde på det: browser.geekbench.com/ios-benchmarks & browser.geekbench.com/android-benchmarks
    Benchmarks er nå engang benchmarks, så de får man ta med en klype salt, men det er ihvertfall data som man har prøvd å være objektiv med.

    Tilbakeknappen savner jeg av og til også! Det vil si, jeg synes den bør sitte til venstre for foroverknappen. Men jeg tenker at dette er et designvalg som jeg faktisk bruker når jeg er på S7en min, men som jeg egentlig ikke savner når jeg bruker iPad eller Iphonen min. I motsetning til forfatteren så har jeg mer erfaring med iPhone enn to uker i 2007, og opplever egentlig ikke at dette er noe problem. Men for all del, standardisert plassering av tilbakeknapp hadde sikkert vært nice på iPhone! Tror at det står noe om det i design guidelinen til iOS, men fysisk knapp hadde sikkert vært greit.
    Min Xperia Z3 telefon hadde jo den fantastiske egenskapen at hvis den lå på siden i lomma så ble knappekombinasjonen for en factory reset utløst, det var litt mer enn irriterende. Og siden jeg er omtrent like avhengig av å tracke bevegelser som artikkelforfatteren selv, så ble Z3’en en kortlivet løpepartner..

    Lydutgang! Endelig, at dette er på fjerdeplass i denne listen må vel bekrefte at den ikke er sortert etter irritasjon. Helt enig, Hodetelefonutgang er jo veldig praktisk, men det er jo ikke akkurat slik at man bruker den utgangen når man kobler de til høyttalere? Her kan jo sikkert en lydguru forklare forskjellen i signalene, men da burde man vel bruke linjeutgangen istedet?

    Ja, det er til en viss grad et lukket økosystem, men Apple har jo vært mye flinkere enn f.eks Microsoft til å støtte åpne standarder. HTML5, USB, Bluetooth, osv. Argumentet med at man må skaffe seg programvare spesialutviklet for iOS platformen er ikke nevneverdig annerledes enn at man må skaffe seg programvare spesialutviklet for Android, bare at man gjerne må vente noen ekstra uker eller måneder på en Androidversjon?
    I avdelingen måtte vi jo kjøpe en S7 siden vi har et Gear360 kamera, og den får man jo bare brukt med Samsung telefon. Så jeg tror nok at det vendor lock-in fenomenet er betegnende for bransjen, mer enn en enkel produsent. For jeg jeg er virkelig fascinert av ideen at jeg skal ha lov til å gjøre det jeg vil med telefonen min, og det var en av grunnene til at jeg har kjøpt Xperia og Samsung S4 og S7. Men jeg havner jo likevel i akkurat den samme situasjonen, jeg får ikke lov til å installere stock Android på noen av disse uten å jailbrake de på omtrent like omstendelig vis som iPhonen?!?!

    Heldigvis er artikkelen merket med kommentartag, så jeg skjønner jo at det er rom for å både være spydig, sarkastisk og usaklig innenfor sjangeren. Men jeg synes det hadde vært gøy om vi kunne gjort noe litt mer saklig på temaet?

    Svar på denne kommentaren

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Steinar Bjørlykke)

      Jeg tar innspillene dine til etterretning Steinar.

      Jeg forstår at man kan reagere på tonen i innlegget som bytter mellom å være nøkternt og lekent/frekt/syrlig, men innlegget gjør det tydelig at den retter mest undring mot de som er virkelig frelste av Apples produkter og ikke alle Iphone-eiere.

      Vi har også markert denne saken tydelig med kommentar i ingress og med kategori-tag for å tydeliggjøre at dette er en kommentar og ikke en redaksjonell artikkel.

      Så vi har ikke pakket inn kritikken i en seriøs artikkel, tvert om har vi pakket inn noen konkrete argumenter imot å være frest av Apple-produkter i en (kanskje for?) freidig innpakning. Jeg vil også påstå at kommentaren ikke har gått langt i å antyde at Iphone-brukere er sauer. Den frasen dukker kun opp i ett sitat som etter min lesning sikter til kun «noen» Iphone-brukere.

  41. En telefon med et(ller to) godt kamera i et godt aluminiumschassis koster 2000 kr.
    Lagringskapasitet med et minnekort på 64GB til 250 kr får telefonen opp til 100GB diskplass.

    Dertil kan man laste ned nødvendige appikasjoner, og ikke minst ringe.

    SMS hører fortiden til, og pushbullet sørger for at de fremkommer på PC, og der svarer jeg også på SMS.

    Kun folk med kognitive utfordringer bruker 13 000 kr på en telefon, der hvor arbeidsgiver gir dem en slik, det tyder på dårlig styring, eller offentlig etat.

    Svar på denne kommentaren

    • Kåre (svar til Per)

      Du har helt rett i at iOS ser ut til å være den foretrukne plattform for funksjonshemmede mennesker.

      Ellers noteres det at du har kognitive vansker med å forstå at folk kjøper iPhone X. Takk for info. Kanskje følgende tankelek kan hjelpe deg: Naboeb kjøper bil til en halv mill. Den bruker han maks et par timer i uka. Jeg kjøper iPhone X til 13000. Den bruker jeg et par timer hver dag.

    • Vidar Hårvik (svar til Per)

      Ja tenk så forferdelig at noen kan like en annen telefon enn den du liker, brrr…

  42. Idiot artikkel skrevet av en anti Apple fan. Jeg har hatt både Apple telefon, Android (flere modeller fra flere produsenter) og Windows phone. Og den neste telefonen jeg kjøper er definitivt fra Apple. Android er (for meg) verdens verste duste OS. Fullt av møl og dritt og tusen innstillinger som jeg må ta stilling til og endre. Windows er MYE bedre, men iOS er best (for meg). Skulle jeg kjøpe en telefon som ikke kom fra Apple ville det blitt en Windows telefon.
    Kulde problem??? Jeg vet da f… men jeg bor i Tromsø og har aldri hatt et problem med kulde med mine telefoner. Nå overnatter jeg ikke på vidda, eller bor i lavo halve året, men likevel…. Jeg bare skjønner ikke artikkelen som fremstår som et angrep på et produkt som er et av det mestselgende i landet, og som fremstår negativt fordi forfatteren ikke liker iPhone. Hva slags journalistikk er dette? Skikkelig lavmål synes jeg. Jeg tenker at journalister har et krav på seg til å være nøytrale og skive nøytrale artikler. Uavhengig av om det er politikk eller telefoner man skiver om, i denne sammenheng faller denne artikkelen helg igjennom. Og… om noen kommer med en telefon jeg finner til å være bedre en iPhone, ja da kjøper jeg den på direkten. 🙂 Foreløpig blir det iPhone, selv om den er dyr er den best (for meg) 🙂

    Svar på denne kommentaren

  43. En stor brukergruppe er og veldig «glade» i epleprodukter på grunn av «VoiceOver», som finnes i Mac OS og IOS.

    Apple har vært ledende med denne type teknologi, og gjør at en som ikke ser kan benytte en iPad, Mac, eller en iPhone uten å måtte kjøpe noen form for tilleggsprogramvare – trenger bare å aktivere funksjonen.

    Android har «TalkBack», og den har vel blitt betydelig bedre de siste årene, men Apple har vært ledende over tid.

    Svar på denne kommentaren

  44. Apple har gjort mye riktig, men jeg mener bestemt at en spesiell ting stikker seg ut som årsak til at mange ikke forlater iPhone-skuta selv om det tilsynelatende er like bra telefoner tilgjengelig fra andre leverandører.

    Da iPhone ble lansert, kom den aller første touch-enheten jeg har prøvd med en touch-respons som fungerte bra.

    Inntil da var alle touch-enheter jeg hadde vært borti helt skrekkelig dårlige, og gjenstand for mye irritasjon.

    iPhone kompenserte for tilfeldige touch, at man bommer litt av og til og at man vanligvis tapper lavere enn det punktet der fingeren kommer borti skjermen skulle tilsi (prøv å bruke telefonen opp/ned for å illustrere).

    Måten elementene i OS-et følger etter fingrene ved dra/pinch/zoom o.l. var også helt suverent.

    De andre touch-telefonene som kom rundt samme tid var langt bak. Kanskje man kunne få bedre kamera, bedre batteri eller større skjerm, men når man har prøvd et skikkelig bra touch-system, føles det billig og unøyaktig med noe som er dårligere.

    Selvfølgelig har de andre telefonene nå kommet opp på et lignende nivå, men i mine øyne er de fortsatt ikke helt i mål. Apple har fortsatt noen små prosent bedre håndtering av touch etter mine begreper. Færre ørsmå hickups og unøyaktigheter som man godt kan bli vant til, men som fremstår som rene tabber for en som er vant til at det virker.

    NB: Jeg sier ikke at iPhone er feilfritt, langt derifra. Men jeg mener at den ekstra innsatsen Apple bruker på å sikre en kvalitetsfølelse på touch-grensesnittet er mye av hemmeligheten.

    Andre ting som hjelper er at det å låse folk fast i ganske faste rammer faktisk er en fordel for mange. Gode API-er og strenge regler gjør at det blir trygt og godt (for mange) og enklere å skifte til ny iPhone.

    Design spiller også en rolle, selv om det er subjektive saker. Jeg syns f.eks. det meste av meldings-apper til Android til tider har sett fullstendig dynge ut. Ujevn spacing, stygg font, stygge farger, stygge former, stygg layout, stygt alt. En liten piksel i forskjell her og der er utrolig viktig for et godt helhetsinntrykk. Tror faktisk dette spiller inn også.

    Så de som vil bruke tid på å velge sin egen app og innstilling på alt, lykke til med Android. Det blir nok iPhone på meg de nærmeste 10 årene også.

    Svar på denne kommentaren

  45. Jeg tror forskjellen på de som lever i Apple universet vs de som lever i Android universet ofte er fokuset på prosessorkraft/ytelse vs brukeropplevelse.
    Har både Android og iPhone, men bruker iPhone som hovedenhet nettopp pga den helhetlige tankegangen til Apple, brukervennlighet og opplevd ytelse. Opplevd ytelse på en sprekere Android kan ofte oppfattes dårligere enn en iPhone med mindre prosessorkraft. iOS er bygget for iPhone. Android er bygget for telefoner generelt, noe som fører til at produsenter bygger skall utenpå, ofte ikke til det bedre.

    Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva koster den rimeligste Iphone X-modellen i Norge?

Hva mener Christine er problemet med Apples økosystem?

Hvorfor mener Christine at temperaturegenskapene til Iphone-modellene ikke er bra?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.