nrk.no

Brukere ble fortalt at dokumentene deres brøt med Googles brukervilkår

Kategori: Teknologi og forbruker

NRKbeta skulle åpne et dokument en av våre utviklere jobbet på, det gikk ikke helt som det skulle.


Mange av oss stoler nå mer på Google Drive enn lokallagring på PC-en, jeg er i hvert fall en av dem. Men tirsdagens hendelse fikk meg til å tvile.

En rekke brukere meldte tirsdag på Twitter at de ikke hadde tilgang til eller fikk lov å dele enkelte av sine Google Drive-dokumenter.

Dokumentene ble flagget for brudd på Googles brukervilkår etter en oppdatering fra deres side, ifølge en redegjørelse fra Google.

Ifølge Google skal problemet nå være løst og alle brukere skal ha full tilgang til alle sine dokumenter. De understreker at kun en liten prosentandel av alle dokumenter ble flagget som krenkende.

Motherboard rapporterte først om hendelsene, og flere brukere melder sine bekymringer til Google Docs twitterkonto:

Brukerne som meldte fra til Google på Twitter om lignende hendelser fikk beskjed om at Google var klar over saken og undersøkte den:

Har du opplevd noe liknende? Vi samler gjerne deres beste angst-historier i kommentarfeltet.

Saken ble oppdatert med et mer utfyllende svar fra Google etter at problemet ble løst.

6 kommentarer

 1. Det er i og for seg ikke noe nytt i dette. For 6-8 år siden skrev media om en (norsk) nybakt far som fikk beskjed fra Microsoft sin fotolagringstjeneste om at hvis han ikke innen 48 timer fjernet stellebord-bildet av sin fire timer gamle datter ville kontoen hans bli stengt og alle billedfilene hans fjernet. Dette var vel å merke bilder som var beskyttet av et passord, ikke vanlig tilgjengelig.

  Det «morsomme» er at norske media som latterliggjorde den amerikanske panikken for bilder av en baby på stellebordet selv sensurerte akkurat det samme: Det anstøtelige bildet var gjengitt i flere media, som på hver sin måte klarte å skjule underlivet til babyen: Enten var det nedenfor sidekanten, eller et banner med en overskrift lå over den delen av bildet, eller hjørnet til et annet bilde overlappet akkurat den delen. Og samtidig latterliggjør vi amerikansk sensur…

  Jeg har mange tanker som ikke er akseptable i USA (og delvis ikke i Norge), moralsk og muligens juridisk. For å rydde opp i dem må jeg skrive ned tankene og redigere dem. Disse tekstene kunne aldri lagres ute på nettet. Jeg har bilder fra da jeg selv var smågutt, og fra da jeg var småbarnspappa, som aldri kunne lagres på nettet. Istedetfor å måtte vurdere hver enkelt tekst, hvert enkelt bilde, opp mot amerikansk moral og puritanisme, og sortere filene i én haug for hva jeg tar sjansen på å lagre på nettet, én haug for det jeg må ta vare på selv, kjøper jeg heller en ekstra disk og har alt sammen hjemme hos meg selv (pluss sikringskopi utenom hjemmet). Dessuten kunne jeg komme til å vurdere feil: Mange bilder som var fullt akseptable for 25 år siden i Norge, ville i dag føre til politianmeldelse.

  Selvsagt ser jeg visse fordeler med lagring på nettet, men ulemper og risiko (for tap/sensur, for innsyn, …) er så store at jeg ikke vil ha noe med det å gjøre for mine egne filer.

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til keal)

   Hei Keal, jeg tror det kommer tydelig fram i denne saken at det ikke har noe med sensur å gjøre, men en feil etter en oppdatering som nå er løst.

   I media er det regler for å skjerme blant annet barn. Jeg antar at mediene brukte deler av bildet for å illustrere konteksten, men en vanlig leser trenger ikke å se mer for å forstå hva dette handler om.

 2. Fikk et arbeidsdokument i forbindelse med studiene sperret. Jeg så passelig dum ut da ingen kom inn på dokumentet etter at jeg sverget til at docs var den optimale måten å gjøre gruppearbeid på med kommentar- og forslagsmulighet… Kopierte det hele over på et nytt dokument og la inn alle kommentarene på nytt. Tok de 5 minuttene det tok, men det var ikke gøy…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.