nrk.no

I Australia skal droner stoppe haiangrep

Kategorier: Droner & Kunstig intelligens

Bildegjenkjenningsalgoritmen klarer å skille mellom haier og andre arter. Foto: UTS

Fra september skal droner filme havområder nær strender i Australia for å klartlegge og varsle om hai i farvannet, skriver Reuters. Ved observasjon vil dronen varsle dem i nærheten med en høyttaler.

Autralia er landet i verden med flest fatale haiangrep. I perioden 2011 til 2016 mistet blant annet 13 mennesker livet i hairelaterte angrep, ifølge tall fra forskningsorganisasjonen Shark Research Institute.

Slik ser resultatet av Sharkspotter algoritmen ut. Foto: UTS

Kan redusere bruk av haibarrierer

Prosjektet vil i første omgang gjennomføres i delstatene New South Wales og Queensland på nord-østkysten av Australia.

Dronen vil ikke bare redusere bruken av helikoptre, men kan også bidra til å redusere bruken av haibarrierer. Disse nettene er blitt kritisert for å fange truede arter og hai, selv om de har vært effektive i å holde hai unna populære strender.

Noen av dronene er også utstyrt med livredningsutstyr som de kan slippe til hjelpetrengende surfere og svømmere. Selskapet bak, The Ripper Group, forteller selv at de også jobber med å utvikle en måte å jage bort haier, men de har så langt ikke sagt mer om hva slags type teknologi det er snakk om.

Bruker maskinlæring

Dronene bruker en algoritme kalt Sharkspotter som automatisk gjenkjenner haier fra videoopptak. Målet med dronen er først og fremst å gi droneoperatørene bedre verktøy til å anslå sannsynligheten for hai, ikke å fjerne mennesker fra prosessen.

Ifølge Sydneys tekniske universitetet (UTS) er maskinlæringsalgoritmen de har utviklet nøyaktig i ni av ti tilfeller, det overgår langt menneskets evne til å gjenkjenne haier fra flyfoto. Studier har vist at mennesker typisk klassifiserer korrekt i 20 til 30 prosent av tilfellene, ifølge Nabin Sharma ved UTS.

Algoritmen bruker dyp læring kalt Region based-Convolution Neural Network (R-CNN) til å skille haier fra mennesker og andre arter som delfiner og hvaler. Offentlig tilgjengelige flyfoto har blitt brukt til å trene algoritmen.

Hexakopteret JTT T60 fra Shenzhen JTT Technology brukt til haiovervåking og varsling. Foto: The Ripper Group

Selskapet forteller at de vil bruke seks forskjellige droner avhengig av oppdraget, men det vil være multirotordroner som hovedsakelig skal brukes med Sharkspotter.

En av multirotormodellene er JTT T60 som har batterilevetid på opptil 60 minutter og kan løfte 3,5 kg, men selskapet forteller selv at dronene de bruker med utstyr typisk har flytid på 15 til 30 minutter.

Helikopterdronen Vario Benzin fra Vario Helicopters. Foto: The Ripper Group

For større oppdrag kan den bensindrevne helikopterdronen Vario Benzin brukes til opptil tre timer, også denne vil ha lavere flytid med utstyret.

Kjenner du til andre nyttige og spennende måter droner med maskinlæring brukes til?

11 kommentarer

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Audun)

   Akkurat dette lurte jeg på selv Audun. Jeg fikk ikke et godt svar fra pressekontakten på hvorfor de bruker akkurat disse dronene.

   Det kan ha noe med at Vario-helikoptrene med to-tre timer flytid er nok for deres behov og at de ønsker å «henge» over et område ved en mulig observasjon.

  • Lettere å analysere objekter når du ikke beveger deg, og lettere å lande autonomt enn et fly. Tror nok også høyttaler ikke gjør underverker for aerodynamikken

 1. Må si jeg digger testen man må ta for å kunne svare; det er noe som burde vært tatt i bruk over hele nettet.

  Ser jevnlig mange som kommenterer kun ut fra overskrift og alt for kjapp «synse-lesing»…

  Nå må det nevnes at det her var nødvendig også å se videosnutten for å finne svar på ett av spørsmålene, og det er kanskje å ta det litt langt. 😉

  Takk for nok en interessant artikkel. Fortsett det gode arbeidet, både med NRKBeta og ellers.

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Fremtiden??)

   Det hadde definitivt vært kult, men å lage quiz er også utrolig gøy.

   Nå begynner maskinlæring for tekst å bli såpass bra at det skulle ikke forundre meg om noen har laget noe lignende.

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hva heter dronen?

Hva er problemet med haibarrierer?

Hva gjør algoritmen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.