nrk.no

De 5 beste eksperimentene med iPhones nye AR-funksjon

Kategorier: Mobil,Software & VR

Illustrasjon: NRKbeta/Adam Debreczeni/Nathan Fertig

På iPhones 10-årsdag ser vi nærmere på Apples neste store satsning: Augmented reality

I et ferskt intervju med Bloomberg deler Apples toppsjef Tim Cook sin entusiasme for en ny teknologi, AR. Dette er en variant av virtuell virkelighet-teknologien. I stedet for å bytte ut hele synsfeltet ditt, legger den kun et digitalt informasjonslag over omgivelsene dine.

Du har kanskje fått opp en skapning i omgivelsene dine når du har brukt Pokémon Go-appen? Det er AR.

pokemon go ar photo
En Pokémon vises over omgivelsene dine Foto: mugwumpian/Flickr
Da smarttelefonene begynte å få internett, GPS og kompass, ble telefonene i stand til å forstå hvor de befant seg og vise deg mer info om omgivelsene. Gule sider er en av appene som tidlig brukte AR-teknologi for å vise deg kartet på en ny måte.

Slik ser et kart ut med AR-teknologi Illustrasjon: Gule Sider
Men selv om AR har vært tilstede lenge, ser det ut til at Apples satsning på teknologien kan gjøre den langt mer utbredt.

En verktøykasse for AR

Alle de store teknologiselskapene satser nå på AR på en eller annen måte. Snapchat, Microsoft, Google og Facebook er alle godt i gang med å utvikle teknologien og tilhørende produkter.

Et eksempel på utviklingen du kanskje selv har opplevd, er at de sosiale mediene legger opp til å bruke kameraet i langt høyere grad. Facebook satser nå på å gjøre mobilkameraet til en plattform for AR-teknologi. Men det forutsetter at du må inn i Facebooks app.

Det utfordrer nå Apple.

Det er nemlig bare noen få uker siden Apple lanserte sitt eget verktøy for AR-utvikling, ARkit. Dermed får du tilgang til AR-teknologien direkte i telefonen, i stedet for å gå via eksempelvis Facebook sin app. Dermed sikter åpenbart Apple mot å knuse konkurrentenes forsøk på å bli AR-kjemper, før de har kommer ordentlig i gang.

Da den første iPhonen ble lansert i 2007 kunne du spille musikk, surfe på nettet, bruke kalkulatoren og finne aksjekurser. Det var først da utviklerne fikk tilgang til å lage egne apper, og en butikk å selge dem i, at potensialet i smarttelefonene virkelig ble forløst. Og nå er det i ferd med å skje igjen.

Dette er noen av de første eksperimentene med Apples ARkit som har blitt presentert av uavhengige utviklere.

1. Elon Musks rakett med rampe kan plutselig lande i hagen din

Nå kan du få live-demonstrasjoner av en rakett som lander vertikalt i hagen. Eller kanskje du foretrekker å få se månelandingen på kjøkkenet?

Utvikler: Tomás Garcia

2. (Historiske) modeller i ekte størrelse

Ar kan ikke kun vise aktuelle modeller, men selvfølgelig også historiske. Vi har sett mange eksempler på dette i Microsofts HoloLens, men her er et eksempel med Titanic på en iPhone:

Utvikler: Glen Rhodes

3. Endelig en kul måte å vise fram kart på

Med data fra treningsappen Strava og kart fra Mapbox kan du få et bedre bilde av terrenget du har beveget deg i – midt på stuebordet. Det ser ut til å gi en ganske annen opplevelse enn å se bare se ruten og høydekurven for turen du har vært på eller skal begi deg ut på.

Utvikler: Adam Debreczeni

4. Kart-appens nye funksjon

Også Apples innebygde kart-app får en ny funksjon kalt «flyover». Der kan du kan se rundt deg og få opp stedsdata og bygninger. Du kan også bevege deg rundt i en modell av byen ved å flytte telefonen. Foreløpig er funksjonen kun tilgjengelig over byer som New York og San Francisco.

5. Virtuell tegning

Tegneprogrammer er ofte svært enkle, men de gir en god indikasjon på hva plattformen kan brukes til. Dette tegneprogrammet ser svært enkelt ut, men også lovende:

Utvikler: Laan Labs

Du må ha en relativt ny Apple-dings med A9-chip – fra og med iPhone 6S og oppover, for å kunne bruke funksjonen som er tilgjengelig i høstens oppdatering av iOS. For å se flere eksempler på bruk av AR i iOS11, følg bloggen MadeWithARkit. Eksperimentene og teknologien bærer tydelig preg av å være i tidlig fase, men vi ser fram til utviklernes AR-eksperimenter på alle plattformer.

Ser du noen smarte bruksområder for AR?

Edit: Hans og Jamil nevner i kommentarfeltet byggebransjen som et område hvor AR kan ha stort potensial. Microsofts Hololens er allerede på plass med eksperimenter der:

Den mer folkelige varianten er selvfølgelig målebånd-appen, her laget med AR-kit. Det er en funksjon vi har sett laget av flere andre tidligere, men her er Laan Labs sin variant::

Edit 2: I en tidligere versjon av denne artikkelen ble Heads up display (HUD) som fartsanvisning i frontruten på bilen eller Google Glass presentert som AR-teknologi. Det er altså ikke riktig. Takk til Jardar og Jon for kommentarer.

14 kommentarer

 1. Et funn for byggebransjen. Tenk når håndverkerne kan gå rundt i råbygget med en iPad (eller briller?) med modellen (fremtidens BIM) og se nøyaktig plassering av alle planlagte installasjoner og materialer på ethvert sted. Ved å velge ulike fag kan skjermen vise de ulike komponentene og sikre at det f.eks. ikke blir kollisjoner. Slutt på skitne, krøllete, svære byggetegninger som ofte ikke engang er siste versjon!

  Svar på denne kommentaren

  • Jamil (svar til Hans Ree)

   Håndverkere er et godt eksempel! De kan begynne med briller og analogt water. Du vil faktisk egentlig ha et bad der det renner vann og der du faktisk egentlig kan få deg rein uten at fukten trenger inn i resten av huset. Virtual Reality skulle være forbudt før man har sertifikat for å kunne mestre sol, snø, vann og vind sånn egentlig på ordentlig. Trenger folk mer greier for real world utflipping? Get real!

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Hans Ree)

   Godt poeng, Hans! Vi har sett flere eksperimenter med AR-teknologi i byggebransjen.

   Microsofts Hololens er allerede på plass:

   youtu.be/IgtHnCJJUMU

   Og den mer folkelige varianten laget med AR-kit er målebånd-appen, som er en funksjon vi har sett laget av flere før:

   youtu.be/z7DYC_zbZCM

 2. Runar Andersen

  Åpner seg jo mange muligheter her.

  Jeg får litt assosiasjoner til turisme. For noen uker siden var jeg på et sted på yttersida av Lofoten, hvor det frem til ca 1948 bodde opptil 200 stykker.
  I dag er det helt forlatt og bare ruiner igjen. (Når de flyttet før i tiden tok de med seg husene).

  Tenk hvor kult det hadde vært å gått der med denne teknologien og sett hvordan det så ut alle hus, båter etc. Ville jo gitt en helt annen opplevelse.

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til ASUS Zenfone)

   Vi har definitivt også Tango på radaren, og skriver om det også. Har testet både Tango DK kit (tablet) og Lenovos Phab 2 Pro. Sistnevnte var definitivt best, men begge har litt å gå på når det gjelder brukervennlighet og stabilitet.

   Funksjonaliteten i Tango er potensielt langt større enn ARkit, på grunn av flere sensorer. Men det er nok ikke bare på grunn av bedre bilder at de største telefonene fra Apple nå har to kameraer…

 3. Frode Fredriksen

  Er det overhodet noen som tenker med hodet? Alle disse «nyvinnende» mobilene som skal brukes til alt annet enn telefon medfører en enorm belastning for miljøet når de stadig vekk skiftes ut som følge av «kule» og «morsomme» funksjoner.

  Fullt så morsomt er det ikke hvis dere bruker hodet og ser hva som skjer med mobilen deres etter den er «skrapet». f.eks. små barnehender som sitter og dypper printene i syre for å få gjenvunnet ørsmå mengder med edelt metall.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg tenker på de enorme besparelsene vi kan oppnå med AR-briller: Det blir helt unødvenidg å kjøpe dyre malerier å henge på veggene; de er der i brilene. Den gamle, slitte sofaen kan få nytt moteriktig skinn. Over spisebordet kan det henge en flott krystall-lysekrone. Ute i garasjen kan du ha stående en flott Tesla, selv etter at avgiftsfritaket er opphevet. På terassen kan tomat- og paprikaplanter bugne av knallrød frukt, uten at du behøver å investere verken i potter og jord eller tid til stell av dem.

  Jeg hilser fantasiverdenen velkommen! (Hallusinogener er gammeldags)

  Svar på denne kommentaren

 5. Jardar Olsen

  HUD, som enkelte biler har hvor de viser fart, GPS informasjon og lignende er ikke AR. Det er ingen «augmenting» av realiten der. Sånn for ikke å kludre til definisjonen av AR.

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Wolla (svar til Jardar Olsen)

   Enig, her må journalistene holde tunga rett i munnen. HUD er ikke AR. Øverst i artikkelen blir det også henvist til at Google har «holdt på med dette lenge» i form av Google glass-brillene. De brillene var også HUD, ikke AR.

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Jon Wolla)

   Takk Jardar og Jon! Det ble litt for enkelt, og jeg kan bare beklage. Følgende edit er lagt inn i saken:

   Edit 2: I en tidligere versjon av denne artikkelen ble Heads up display (HUD) som fartsanvisning i frontruten på bilen eller Google Glass presentert som AR-teknologi. Det er altså ikke riktig. Takk til Jardar og Jon for kommentarer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.