nrk.no

Blir mobilgrep sommerens trend?

Kategorier: Forbruker & Gadgets

Mobilgrep med eget NRKbeta-design Foto: Marius Arnesen/NRK

Én butikk i Oslo har solgt mobilgrep for en halv million kroner i 2017.

Du har kanskje sett dem på enkelte mobiler her i Norge, eller i utlandet?

Det er en liten dings festet bak på mobiltelefonen, som gjør at du får litt bedre tak i den. Den fungerer også som et slags stativ til telefonen, eller kan kombineres med to for å feste hodetelefoner eller gi bedre grep på nettbrettet.

Med denne dingsen trenger mobilen aldri å forlate håndflaten. Mobilgrep – gjerne kalt «popsockets» – har vært på markedet lenge, men virker nå å ha blitt mer populære i Norge.

Mobilgrep i aksjon Illustrasjon: Marius Arnesen/NRK

Finansavisen kunne 27. mai melde at en klesbutikk på Vindern i Oslo har solgt Popsockets for en halv million kroner siden starten av året. De selges for en hundrelapp. Vårt overslag sier derfor at denne butikken alene har solgt flere tusen slike grep så langt i 2017. Elkjøp antar at de vil selge rundt 25.000 Popsockets i Norge før året er omme – og 100.000 totalt i Norden.

Nye trender på nye måter

Fiklespinnerne var et nærmest unikt eksempel på en trend som rammer hele verden samtidig. Rimelig postgang fra fabrikker i Kina, snartenkte gründere og global underholdning på Youtube var faktorer i suksessen som tok verden med storm.

Det førte blant annet til forsøk på å smugle inn spinnere i Norge for å selge dem videre.

Etterspørselen etter spinnere tok av i mai. Det forsøkte en smugler å utnytte seg av Foto: Tolletaten

Vi laget våre egne spinnere, men støtte på problemer når flere nettbutikker begynte å bli tomme for kulelager. Siste nytt er at Five Thirty Eight mener fiklespinner-trenden nå er over.

Mobilgrepenes utbredelse følger en mal for trender vi kjenner godt fra før. Først blir en dings eller et fenomen populært i utlandet – og kommer til Norge etter hvert. Litt tregere enn da fiklespinnerne som traff hele verden på en gang.

Med produktet festet på telefonen skal det bli enklere å tekste, scrolle og ta selfies, skriver produsenten Illustrasjon: Popsockets

Lang historie

Popsockets ble lansert med en Kickstarter-kampanje i 2012, og har siden da solgt jevnt og trutt. I januar i fjor rundet de en million solgte mobilgrep.

I følge New York Magazines julegave-guide samme år, mente 10-årige Aoibhe at popsockets var en perfekt gave. Selv brukte hun den til å lage Musical.ly-videoer.

Og akkurat selfie-videoer er et av stedene vi har sett mobilgrep figurere ofte. Spesielt på Vine, appen som utfordret kreative sjeler ved å kun tillate videosnutter på 6 sekunder. Appen ble lagt ned i oktober 2016, men det populærkulturelle fotavtrykket er formidabelt.

Med kun seks sekunder til rådighet måtte man ofte gjøre raske manøvre med mobilkameraet. For å beholde kontrollen var slike mobilgrep perfekte, og Vine delte ut grep med sin egen logo til noen av de største stjernene på plattformen. Mobilgrep har også dukket opp hos andre kjendiser, som modellen Gigi Hadid:

Et innlegg delt av Gigi Hadid (@gigihadid)

Norge for tur?

Etter å ha sett fiklespinnernes enorme popularitet og hørt de nye salgstallene, lurer vi på om slike mobilgrep blir det neste store i Norge.

Vi i redaksjonen har derfor testet grepene over noen dager, og synes de fungerer bra. Det åpner for å holde telefonen på nye og gjerne mer behagelige måter. I tillegg fungerer det altså som stativ for å se video, eller for de som jobber på telefonen med eksternt tastatur.

Mobilen kan holdes mer avslappende med et mobilgrep Foto: Marius Arnesen / NRK

Det overraskende sterke limet har på et tidspunkt gitt slipp på en telefonen vår. Det er ikke en god følelse å miste kontrollen på en mobil til flere tusen kroner, og se den lande på bakken. Det kan derfor være greit å passe på litt ekstra når man bruker grepet. Heldigvis forble vår skjerm like hel.

Har du prøvd slike mobilgrep selv? Hva synes du?

27 kommentarer

 1. Hurra! Akkurat hva verden trenger; flere unyttige gadgets som bidrar til at mobilzombiene distanserer seg enda mer fra omgivelsene…

  Det er faktisk mulig å legge fra seg telefonen en time eller fem også 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Simon Kolbjørnsberg (svar til Roald)

   Roald, du er et nettroll 🙂
   Disse produktene fører ikke til mere mobilbruk, men bedre mobilbruk.

  • Heisann!

   Er det såpass lite som skal til for å bli kalt nettroll i dag altså? Ingen intensjoner om å trolle fra min side, så beklager hvis du følte deg støtt. Jeg synes uansett utviklingen vi ser i samfunnet mtp. mobilbruk begynner å bli ille. Folk har jo blitt sykelig avhengige av den konstante dopamintilførselen smarttelefonen gir de, så da er det bare trist å se flere produkter som gjør det enda vanskeligere å legge den fra seg en stakket stund.

  • Frode Evensen (svar til Roald)

   I mine øyne var overhodet ikke din kommentar trolling. Det må være takhøyde her for å formidle sine synspunkter 🙂

  • Jeg vil gi min støtte til Roald. Det har blitt ganske ekstremt hvordan man i dag «møter venner» der samværet essensielt består i å sitte ved samme bord og stirre ned på hver sin mobilskjerm og frenetisk jobbe for å være den første til å google fram mer «informasjon» om det som en eller annen kom til å nevme innimellom ooglingen. Det eneste folk bidrar med til andre er å drive høytlesing av det de har funnet på nettet, eller en «Se her!» når de viser fram et bilde til de andre.

   Jeg pleier aldri å ha med meg mobilen ved slike «sosiale» anledninger, og blir sittende og stirre ut i lufta mens jeg venter på å kunne si noe uten å forstyrre googlingen, eller høre noen si noe som kommer fra dem selv, ikke fra nettet. Det skjer ikke særlig ofte! Og jeg føler meg ganske utenfor.

   Selvfølgelig kunne jeg også dra fram en mobil og sitte og google som de andre. Da ville ingen kunne snakke til meg, innimellom googlingen, uten å forstyrre meg. Og det interesserer meg ikke. Riktignok goggler jeg stadig vekk, når jeg arbeider med noe (både på jobben og på fritida), men da er det fordi jeg trenger spesifikk informasjon, ikke som en sosial væremåte.

   Da vi flyttet til nye kontorer på jobben ble det en avisholder til overs, som jeg fikk overta for et par tiere. Den skal jeg sette opp på veggen på gangen: Når jeg får besøk, er det plass til minst seks mobiler i den. Folk som kommer på visitt til meg skal komme på visitt til meg, de skal ikke låne en lenestol for å sitte bedre når de googler. Er det ting som skal deles på nettet, da gjør vi det sammen, med den store 30-tommers-skjermen koblet til min stasjonære PC.

   I en fornøyelig scene i «Fucking Åmål» (som begynner å bli gammel: Filmen er fra 1998) renner det over for en av jentene som på et party ikke lykkes i å få oppmerksomheten til kjæresten sin; han er for opptatt med å diskutere mobiler med kameraten. Så hun går bort til fasttelefonen, tre meter unna, ringer kjærestens mobil – det er eneste måten å nå fram til ham – og slår opp :-). Kanskje flere burde gjøre tilsvarende! Men dengang snakket ihvertfall guttene sammen, diskuterte mobiler – i dag gjør de ikke det en gang; de bare stirrer ned i hver sin skjerm. Det kaller jeg ikke noen forbedring.

  • Vigdis Elise Mork (svar til Simon Kolbjørnsberg)

   Simon Kolbjørnsberg, da! Prøv å legge fra deg duppeditt og duppedatt og fjæser’n noen dager og du skal få se du klarer deg heeelt fint:-D

  • Det høres ut som om du med «trend» mener noe som ikke er vanlig, at det kun er en trend så lenge det er bare er noen få som har oppdaget det nye.

   Det er ikke den vanlige forståelsen. En trend er ikke noe kortvarig som går over når det blir utbredt – tvert om. Det er en «langtidstendens, hovedretning», ifølge Bokmålsordboka, ikke noe eksklusivt.

   Språket endrer seg. Kanskje, om tjue eller tretti år, at «trend» brukes om nye impulser som enda ikke har fått fotfeste i befolkningen. Men slik er det ikke i dag.

 2. Har prøvd popsocket ala Vine i cirka et år etter å ha sett det brukt av flere der. Funker fint, men vil tro at det estetiske er nesten like viktig som det praktiske. Litt dumt å ha i små lommer, men ellers genialt.

  Svar på denne kommentaren

 3. Blir nye trend?

  Men kanskje mer interessant, blir den det, nettopp fordi alle nettaviser og youtube-kanaler og frokost-tver og … og … gir gratis(?) reklame nettopp ved å spekulere i om blir nye trend?

  Eller er kanskje allerede en trend, og det er derfor trygt og kjekt og lett og billig for medier å «spekulere» i om det blir det? Og en kan da klappe seg selv på skulderen og late som en er med på å opplyse allmennheten, og det helt uten å måtte gjøre noe særlig research eller graving?

  🤔

  Svar på denne kommentaren

 4. Hm, kommentarsystemet deres stripper ut HTML-tags, istedet for å vise klammene som det vel heller burde… Nytt innlegg, med alternative klammer:

  Blir [ting] [tidsrommets] nye trend?

  Men kanskje mer interessant, blir den det, nettopp fordi alle nettaviser, og youtube-kanaler, og frokost-tver, og …, og …, gir gratis(?) reklame nettopp ved å spekulere i om [ting] blir [tidsrommets] nye trend?

  Eller er [ting] kanskje allerede en trend, og det er derfor trygt og kjekt og lett og billig for medier å «spekulere» i om det blir det? Og en kan da klappe seg selv på skulderen og late som en er med på å opplyse allmennheten, og det helt uten å måtte gjøre noe særlig research eller graving?
  🤔

  Svar på denne kommentaren

  • Nei, HTML-tags strippes ikke, men bare et subsett blir tolket.

   Du kan naturligvis mene at leseren da bør få se noe som det aldri var meningen å vise fram – ikke tags i seg selv. Hvis du antar at leseren er HTML-kyndig og kan formattere teksten mentalt, i hodet, da er du nok litt for optimist 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.