nrk.no

Har du en Amazon Echo? Nå kan du få NRK Dagsnytt i nyhetsstrømmen

Kategorier: Lyd,NRK & Plattformer

Nå kan du prøve NRKs nyheter blant annet på Amazons høyttaler Echo. Her er den på besøk i NRKs radiostudio Foto: Jon Ståle Carlsen / NRKbeta (CC BY 4.0)

I 90 dager kan du teste NRKs nyheter på din Alexa-høyttaler.

Jeg jobber med brukeropplevelse i NRK, og et av våre viktigste mantra er «du er ikke brukeren». Vi skal lage de beste mulige tjenestene for hele folket, og alltid finne innsikt og behov som ikke bare er våre egne.

Men noen ganger er det godt å kunne bruke litt fritid, og litt erfaring fra NRK, til å løse egne behov også.

I tillegg til å jobbe med brukeropplevelse, så er jeg ganske skikkelig nerd. Det betyr at jeg f.eks. har en Amazon Echo Dot 2 hjemme, importert fra USA. (Jeg er så faglig interessert i stemmestyring at jeg også har en Google Home, men det får bli en annen artikkel.)

Min Echo står på kjøkkenet, og er verdens fineste lille tidtaker når jeg koker egg. Den er også fin til å spille radio via TuneIn. Men den er ikke lansert i Norge, og dermed er den begrenset i hva den faktisk kan gjøre her til lands.

Illustrasjon: Amazon/NRKbeta

En av tingene jeg liker å bruke kjøkkenradioen til, er å få en nyhetsoppdatering. Supereffektivt når jeg uansett gjør noe annet.

Mitt behov var rett og slett å få NRK Dagsnytt fra P1 på min Alexa. Jeg er ikke proff utvikler, men bruker ofte kode for å kunne jobbe med brukeropplevelse. Så utstyrt med PHP og en utviklerkonto hos Amazon, snekret jeg sammen en liten snutt som henter siste tilgjengelige Dagsnytt-sending fra vår database.

Slik ser NRKs nyhets-oppdatering i Amazon-appen ut

Det viste seg at jeg ikke var alene om å være nerd (heldigvis), og jeg har derfor lyst til å dele betaen med dere andre nerder som har en Echo.

Har du lyst til å få norske nyheter som endel av din flash news briefing?

Testingen er nå avsluttet

Betaen er tilgjengelig i ca 90 dager. Vi er usikker på om vi får lov til å publisere norske nyheter som en del av Amazon sin katalog, men Sveriges Radio ser ut til å ha fått det til.

Dette er altså en test, og dessverre har vi noen tekniske utfordringer hos oss som gjør at den helt ferskeste Dagsnytt-sendinga ikke alltid er tilgjengelig på Alexa med en gang. Da blir du servert den fra forrige time.

Uansett deler vi nå testen med dere, men det kan altså være at dette kun forblir er et eksklusivt lite eksperiment over disse 90 dagene.

Gi gjerne tilbakemeldinger her i kommentarfeltet på hvordan du opplever bruken.

32 kommentarer

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Arne S)

   Arne og Jo!
   Takk for hyggelig tilbakemelding. Dere skal ikke se bort fra at det kan bli mer innhold snarlig fra NRK Radio. Nå som Dagsnytt er satt opp, er det relativt trivielt å sette opp andre «flash news briefing».

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Knut)

   Hei Knut!

   Det er riktig som du sier. Dette er en plattform med svært få brukere i Norge, kanskje aller mest fordi Amazon Alexa faktisk ikke er i salg i Norge rent offisielt.

   Dette er derfor mer en teknisk test, og et skritt på veien i vår egen eksperimentering, læring og feiling med «voice first»-enheter, og hvor enkelt/vanskelig det er å jobbe mot dem, både teknisk og konseptmessig.

   Vi eksperimentere med mye forskjellig for å kunne ruste oss til framtidens mediebruk, og bruker følgelig noe krefter på akkurat det, selv om det ikke betyr at dette er et permanent tilbud som vi dermed må videreutvikle og drifte på linje med de andre tilbudene våre.

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Knut)

   Selv om Marius har svart, har jeg lyst til å svare litt utfyllende.

   Akkurat i dette tilfellet, og som jeg skrev i saken, har jeg i all hovedsak brukt fritid på å utvikle denne testen. Det er ren pur nysgjerrighet og lidenskap for ny teknologi som er driveren.

   På den andre siden vil vi nok bruke tid på jobb i fremtiden på å eksprimentere med Alexa. Bakgrunnen for dette er at det er trolig den enkleste plattformen å teste stemmestyring på.

   Amazon er ikke bare tidlig ute med en stemmestyring som faktisk er brukbar, men har også laget en veldig god plattform å utvikle mot. Både enkle (som denne), og mer avanserte stemmekomandoer er enkelt å implementere. Og i motsetning til Apple er plattformen åpen og veldokumentert.

   Jeg er helt overbevist om at fremtidens Radio-app fra NRK vil få stemmestyring. Ikke bare til kjøkkenet når du ikke har hender ledig, men det stedet mange hører mye radio; i bilen.

   Da er erfaringen med gode stemmemodeller fra Amazon Alexa gull verdt.

   Det neste jeg har lyst til å se på, er den like åpne, men litt mer avanserte Google Assistant. Og den er alt tilgjengelig i Norge på mobiltelefoner.

   Eller kanskje blir det Microsoft sin Cortana?

 1. En framtidstanke: Om man hadde fått «tagget» alle sakene i f.eks dagsnytt18 så burde det vel vært mulig å kunne valgt hvilke av saker du ville fått opp i feeden den. Om noen ikke er interessert i sport – så velger man ikke det , er man interessert i «sykkelsport» og ikke «fotball» – så velger man dette..

  Dvs ikke bare sile ut programmene du er interessert i men kunne velge helt ned å sak/reportasjenivå… Litt som programmet «feedly» gjør – men her snakker vi om lydfiler.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Christer)

   Ikke bare i dagsnytt 18 ville dette være nyttig, men også i mange av de lengre magasinprogrammene vi har.

   Vi har, som du kanskje har lagt merke til, allerede indekspunkter i sendingen. Det gjør at man kan navigere til et enkelt segment. Dessverre mangler disse pt kategori, slik at det ikke er helt trivielt å bruke de som filter.

   Nye bruksmønster gjør at vi også ser nye behov for metadata. Kanskje blir det snart mulig å stille inn radioen slik at man slipper sport. Det hadde gjort meg glad 😉

 2. Kred til Kjartan! Og NRK. Jeg er selv nerd nok til å ha Google Home på kjøkkenet, og dot 2 er på vei i posten…
  P13 snurrer daglig på Home’en via TuneIn. Men savner å kunne få NRK nyheter via stemmekontroll.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Knut A)

   Tusen takk Knut A!
   Google Home er den neste på lista mi. Jeg har en i stua som er i daglig bruk.

   Det er hakket mer komplisert å implementere mot Google Assistant, men det er det neste på lista.

   Jeg digger hvor nyttig Google Home faktisk er i hverdagen. Dessuten må det jo være en hver småbarnspappas drøm å kunne rope: «Hey google, turn on the coffee» for å slå på espressomaskinen så den blir varm.

 3. Frank Paul Silye

  Hei,

  jeg har nok dessverre kommet litt sent til «festen», men har nå en Echo dot stående i vinduskarmen.

  Er sånn noenlunde fornøyd med den, men det er helt klart store drawbacks med at den ikke offisielt er lansert i Norge. Jeg får dessverre ikke opp noen NRK flash news og sitter daglig stort sett å hører korte nyhetsoppsummeringer fra BBC og NYT.

  Er det noen som kan peke meg i rett retning?

  Svar på denne kommentaren

 4. Geir Børdalen

  Hei

  Har akkurat fått 2 stk Alexa på plass i heimen (og Home kommer snart… :.) ) Viktigste utfordringer i første runde har vært å få Alexa til å oppdage at hun er i Norge (og få riktig tid på plass). Vet at det ligger noen «oppskrifter» på nett, men har noen funnet metoder som ikke innebærer koding på kjøkkenbenken?

  Ellers setter jeg veldig pris på metode for å få inn NRK dagsnytt med mer av norske kilder i «skills».

  Svar på denne kommentaren

 5. Hei Kjartan,
  Dette er genialt, har akkurat fått med to Amazon Echo Dot Echo fra USA og det funker som bare det.
  Har du planer om å lage støtte for å streame NRK-kanaler? Kunne godt tenkt meg å få strømmet P3 og P13 uten å bruke telefonen.

  Svar på denne kommentaren

 6. Hei, jeg har fått en Alexa av en fetter I USA, men sliter med å få lastet ned app’en (slik at jeg kan få den i gang) har forsøkt å bruke en VPN med adresse i USA, men ble likevel «avslørt» som norsk bruker.

  Svar på denne kommentaren

  • Øystein Larssen (svar til Anders Jelmert)

   Med iOS kan du logge på med en amerikansk konto og installere Alexa-appen. Deretter bytte tilbake til norsk konto.

   På Android er det enkleste å installere Amazon sin Appstore (fra amazon.com). Når den er installert søker du opp Alexa der. Utgaven som er der er litt gammel men funker fint.

   Alternativt kan du besøke alexa.amazon DOT com på en stasjonær PC.

 7. all kudos! Bruker denne på morgenen når jeg står opp og sier Good morning til alexa. Fryktelig koselig og kose seg med nyhetene mens jeg sitter med kaffen på morgenen uten og måtte ta på den fordømte telefonen ( har ikke radio)

  Svar på denne kommentaren

 8. Roboten ødela kvelden

  […] Google Home er også generelt flinkere til å skjønne hva jeg sier. Den noe spesielle øvelsen det er å få en amerikansk dings til å spille NRK P2 ved å si: «Play en-ar-key-pee-too» fungerer oftere hos Google enn hos Amazon. Mens Amazon på sin side for tiden har bedre støtte for utvidelser og dermed spiller nyheter fra NRK automatisk selv om jeg bare sier «Alexa, what’s in the news?». Takketvære Kjartans spesielle skill utviklet for Echo. […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Allmennkringkasting 2.0 – NRK i valgfrihetens tidsalder

  […] er nysgjerrige på denne teknologien, og har utviklet noen løsninger, for å prøve ut smarthøyttalere med innhold fra […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.