nrk.no

Nå vil Facebook virkelig knuse Snapchat – og overta mobilkameraet ditt

Kategorier: Det sosiale nettet & Konferanser og messer

Mark Zuckerberg har Snapchat i sikte Illustrasjon: NRKbeta/Snapchat/Alessio Jacona (CC BY-SA 2.0)

På sin årlige utvikler-konferanse F8 presenterte Facebook-sjef Mark Zuckerberg selskapets planer. De går rett i strupen på Snapchat.

Det er ingen hemmelighet at Facebook har kopiert og stjålet rått fra Snapchat. Stadig flere funksjoner har funnet veien fra Snapchat og til svært like funksjoner i stort sett alle Facebooks apper, som Messenger, Instagram, Whatsapp og Facebook.

I påsken skrev vi om hvordan Facebook først var relativt åpne om at de hentet inspirasjon fra Snapchat. En app de tidligere hadde forsøkt å kjøpe for tre milliarder dollar uten å lykkes.

Facebook prøvde først å lage egne varianter av Snapchat, som appen Poke, men ingen av disse forsøkene lykkes. Derfor begynte Facebook å ta stadig flere funksjoner fra Snapchat direkte inn i de eksisterende appene sine. Som Instagram Stories. Men like etter dette sluttet de å skryte av Snapchat som inspirasjon. Nå går de stadig lenger for å kalle innovasjonene sine egne.

Facebook i hælene

Mashable skriver at Snapchats strategi-sjef Imran Khan omdøpte selskapet til et kamera-selskap i september i fjor:

Den største misforståelsen jeg hører om Snapchat er at vi bare er nok et sosiale medier-selskap. Faktisk er Snap et kameraselskap. Vi tror at å gjenoppfinne kameraet vil by på den største sjansen til å forbedre hvordan folk lever og kommuniserer.

Imran Khan under Advertising Week i New York

Kort tid etter rykket Mark Zuckerberg ut og proklamerte at «Snart vil vi i hovedsak dele ting ved hjelp av kameraet«.

Tirsdag morgen lanserte Snapchat sine nye «augmented reality» filtre – altså interaktiv grafikk du kan legge over omgivelsene du ser på mobilskjermen når du har Snapchat-appen åpen. Augmented reality, eller utvidet virkelighet, brukes blant annet i Pokémon Go.

Svaret fra Zuckerberg kom etter få timer.

På Facebooks årlige konferanse F8 lanserte Zuckerberg en rekke lignende filter. Facebooks mål er å bli ledende innen AR-teknologi, og utkonkurrere Snapchat på veien. Som vanlig er språket sirlig pakket inn.

Deres mål er ifølge Zuckerberg å gjøre «kameraet til den første plattformen for utvidet virkelighet«.

Facebook vil «gjøre kameraet til den første AR-plattformen»…? Foto: Anthony Quintano/Flickr

Utviklere får nå tilgang til nye verktøy for å blant annet lage nye ansiktsmasker du kan ta selfies med – kalt AR Studio.

Facebook skriver på sine utvikler-sider at «Det oppstår magi når kunst møter data» og henviser til at du eksempelvis kan få opp data fra en nylig treningsøkt interaktivt i selfien din:

Vil du ha harde fakta fra treningsøkta i selfien? Det vil Facebook gi deg Kilde: FB for developers

Etter hvert vil nok stadig mer avanserte AR-funksjoner dukke opp – både i og utenfor Facebooks apper.

Dette er Augmented Reality (AR)

 • Teknologi som kombinerer virkeligheten med digitale illusjoner og effekter.
 • Eksempler fra Pokémon Go er når en Pokémon dukker opp foran kameraet, eller du ser en Pokéstop/gym på kartet.
 • I motsetning til virtuell virkelighet (VR) ser du omgivelsene dine, og et digitalt lag med informasjon vises over dem.
 • En mer avansert form for AR kalles Mixed Reality (MR). Ved hjelp av nøyaktige mål av rommet rundt deg, kan illusjonene bli mer nøyaktige og avanserte.
Mark Zuckerberg på scenen under F8 tirsdag Foto: Anthony Quintano/Flickr

Del mer

I sin presentasjon i går kveld sa Zuckerberg at «kameraet må være mer sentral enn tekstboksen i alle appene våre«.

Han sikter til at der du vanligvis har kunnet skrive inn hva du «føler nå» i en statusoppdatering, kan du med kameraet vise det.

For flere år siden viste Facebook-sjefen fram hvordan deling av innhold på sosiale medier ville utvikle seg, med et eksempel fra en tur til Italia.

Slik har Facebook tidligere sett for seg delingens utvikling. Tekst, bilder, video og AR/VR Kilde: Facebook

Hvilken type innhold deler man fra turen? Før var det tekst og blogging som gjaldt, men etter hvert ville bildene bli mer sentrale og allerede i 2014 var vi på det punktet at video var populært. I framtiden ville vi kunne dele VR og AR-opplevelser, slik at vennene våre kunne ta del i opplevelsen på en helt annen måte.

Fram til nå har Facebooks satsning mot virtuell virkelighet dreid seg om det separate VR-headsettet, økosystemet og selskapet Oculus. I tillegg til deres partnerskap med Samsung om utvikling av enklere briller. Nå er det klart at Facebooks eksisterende apper vil spille en langt større og annerledes rolle i selskapets framtidige strategi for AR.

Kjedelig

Et ofte brukt munnhell her i NRKbeta er at teknologi ikke blir interessant før den har blitt kjedelig. Det er nemlig først når en teknologi er blitt så utbredt og dagligdags at store endringer kan begynne å skje.

Mobilen – og kameraet ombord – som har banet vei for både Snapchat og Facebooks planer er et godt eksempel på dette. Det brukes nå som en inngangsport for å gi mobilen langt større muligheter, blant annet ved hjelp av VR-teknologi.

Et nærliggende eksempel er hvordan en kan kombinere kameraet med noen flere av mobilens sensorer, og du får et kraftig verktøy for å kartlegge og digitalt manipulere omgivelsene dine. Dette jobber Google aktivt med, under navnet «Tango». Kanskje vil Facebook følge etter?

Tango kan vise solsystemet i stuen din Kilde: Google

Store visjoner

Om Facebooks ønske om å «eie» augmented reality på kameraplattformen (hva enn dét betyr) kommer til å bli noe av gjenstår å se, men selskapet har åpenbart ressursene til å satse tungt. BuzzFeed intervjuet Zuckerberg i forkant av konferansen om hans ambisjoner for AR, og mener alt handler om å knytte den virkelige verden sammen med det digitale. Her er det også gode muligheter for Facebook å tjene penger på blant annet nye former for annonser. Dette skriver Alex Kantrowitz og Mat Honan:

Kameraplattformen, som selskapet kaller det, er en tung satsning mot at kameraet ikke bare er et verktøy for å ta bilder. Det er dét også, men også når du vil ha et digitalt lag over omgivelsene dine. Du kan se kunst på veggen, spille et spill på bordflaten, legge igjen et objekt i rommet som noen andre kan finne senere – kanskje framtidige generasjoner? Se for deg at du tar et 2D-bilde med telefonen, og gjør det om til et tre dimensjonalt rom. Du kan manipulere venners ansiktsuttrykk slik at de smiler, rynker på nesa eller hva som helst. Se for deg å gjøre om hjemmet ditt til Galtvort, for barnet ditt som digger Harry Potter. Det er dette Facebook gjør.

Here’s What Mark Zuckerberg Told Us About The Wild Things Facebook’s New Camera Will Do | BuzzFeed

Zuckerberg presenterte sin visjon under F8 Foto: Anthony Quintano/Flickr

Der Facebooks apper – som Snapchat – har gjort det lettere å legge på tekst og effekter på bilder, er nå turen kommet til utvidet virkelighet. Dermed vil teksten ta en helt annen form i omgivelsene:

Legger du tekst på bildet i Facebooks apper kan resultatet se slik ut Kilde: Facebook via Buzzfeed

Med en lang rekke feilslåtte satsninger i bagasjen øker stadig fallhøyden for Facebook. Nå er målet for Facebook nok en gang å få deg til å dele stadig mer gjennom deres apper.

Det er på mange måter et dårlig tegn når store selskaper, som Facebook eller Apple, lar seg diktere for mye av konkurransen i stedet for å lansere originale løsninger. Slik oppstår ofte floppene hos de store selskapene. For å legge grunnsteinen for egen AR-utvikling har Facebook tydd til åpenbar plagiering for senere å kalle det nyskapning.

Det er neppe en oppskrift på varig suksess.

16 kommentarer

 1. hvor lang tid vil det ta før det blir helt umulig å leve uten en facebook-konto?

  jeg slettet kontoen min for mer enn 5 år siden, og selv om det absolutt var verdt det så er det jo trist å gi opp ting som «venner» og «sosialt liv».

  Svar på denne kommentaren

  • thore (svar til anonym)

   Det er vel nettopp ditt sosiale liv han Sukkerklumpen er så ute etter å eie så han kan få deg til å danse slik han vil. Feks driver fb avstraffelse uten lov og dom for å forsøke påvirke hva folk skal få si og mene, i et demokrati er det altså noen som har kjøpt seg vei for å bruke dritten til politisk redskap.

  • thore (svar til anonym)

   Og hva med den dagen da en ikke lenger kan bruke kontanter eller få kontakt med sine venner fordi en har sagt noe som går imot globalistene/sosialistenes agenda om at Norge ikke lenger er landet vårt og altså blitt utestengt…..uten at noen bryr seg fordi det jo bare er å oppføre seg som alle andre det

  • Annen anonym (svar til thore)

   Dette har ikke med sosialister å gjøre. Her trur jeg du har misforstått en smule.

 2. Eg savne Myspace, eg! Internett var meir interessant og den gong og det var meir lagt opp for at folk delte sine eigne kreative ting eller kva det no var dei holdt på med. No er alt berre ei generisk suppe av middagsbilete, treningsvideoar og andre iscenesettelsar av eit «perfekt» liv. Det er sjellaust og deprimerande!

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Bøe (svar til Roger Bjoa)

   MySpace var konge! Har prøvd å få kontakt med dem for å be dem revertere til gamleversjonen. Men neida.

   Det Facebook gjør nå er som «lipstick on a pig»; legger til nye nyttesløse funksjoner for å skape illusjonen av innovasjon. Men jeg skjønner dem, ved å ikke gjøre det vil de virke gammeldagse og risikere kollaps.

   Når det er sagt, så er Facebook-feeden min langt mindre aktiv nå enn den var før. Folk har begynt å gi faen. De har begynt å skjønne at de ikke er så kreative som de trodde. De har begynt å gi etter for likerpress. Kanskje like godt.

   Mvh Kjartan

 3. Irritert person

  En liten lekseprøve for å få lov til å kommentere? Hm. Med tre ganger tre alternativer er det uansett kjappere å jukse ved å prøve flere ganger enn det er å skrolle opp og lese. Sånn sånn sett hindrer det ingen i å kommentere uten å ha lest artikkelen. Og er det ikke en fornærmelse mot leseren å spørre etter detaljer som egentlig ikke har noen betydning for om man har fått med seg innholdet i artikkelen? Ærlig talt – om man husker navnet om konferansen het F8 eller Eight, har ingenting med om man er kvalifisert for å kommentere det som går på det virkelige innholdet i artikkelen. Tåpelig.

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Irritert person)

   Hei Irritert!

   Dette er noe vi tester ut, og du er velkommen til å gi feedback i artikkelen som presenterer funksjonen.

   Du kan også lese en litt mer utfyllende sak hos Harvards Nieman Lab.

   Vi ønsker å samle inn litt mer statistikk over bruken før vi konkluderer, så derfor har vi aktivert modulen også på denne saken. Du finner kildekoden her og da står du fritt til å lage egne spørsmål på din egen blogg.

  • Irritert person (svar til Ståle Grut)

   Jeg forstår poenget ditt, men er testen lagt opp på en slik måte at dere får informasjon som kan brukes til noe?

   I Harvard-saken du henviser til, står det at målet er at «everyone can agree that this is what the article says». For at dette skal være relevant, må dere vel stille spørsmål som går på hva saken handler om, ikke sjekke om man har fått med seg uviktige detaljer som navnet på konferansen.

   Som du ser, har det ikke hindret et lite nettroll øverst i feltet til å gli rett over fra en relativt saklig kommentar til det vanlige mølet med rasistiske undertoner. Så snart man har gjort lekseprøven én gang, er det bare å la fingrene galoppere over tastaturet mens fornuften henger igjen. (Er jeg selv i ferd med å bevege meg dit nå?)

   Dessuten tror jeg hele tanken baserer seg på en grov forenkling. Er det virkelig sånn at vi kan bli enige om hva saken handler om? Hva ER det denne saken handler om?

   Og videre: Er det egentlig manglende enighet om artiklenes tema som er problemet i kommentarfeltet?

   Hvis man som nettrollet over mener at konspirasjonen til sosialistene/globalistene står bak all verdens ondskap, så vil jo dette være veldig relevant til alle problemstillinger rundt sosiale medier, siden han tross alt mener at alle sosiale medier er et redskap for dem. Det betyr ikke at han ikke er enig med andre i hva artikkelen handler om. Det har bare andre implikasjoner i hans virkelighetsforståelse.

 4. Flæisboka nå om mulig enda mer patetisk !! Stadig endres fb til noe enda værre. Før var den en muligheten vi kunne bruke, nå er den et redskap laget for å overta livene til folk. En regnfull kip dag i fremtiden Sukkerklumpen desperat higer mot er livet ditt definert av hans dårlige fantasi, beveger du deg en millimeter utenfor facebook sin såntsett blir du alt sensurert av en gjeng som tror de kan lese

  Svar på denne kommentaren

  • thore (svar til thore)

   sensurert og utestengt i 30dager og sånt altså, kun A4 som godtas der så vi som er vant med A0 formatet og brede pensler ler av disse disse snodige globalistene får en japansk 80tallsturist med kamera til å virke normal, en trenger ikke å egentlig være i livet bare en kan gi intrykk av å være det ved å istede leve for å vise det til alle disse som ikke bryr seg, når satt du forresten sist å endelig opplevde påska fordi du hadde tid til å se bildene du tok, var du sikker på at ikke det var påska i fjor det der 😀

  • thore (svar til thore)

   Hehe…..jeg tror han drømmer om noe som kan ramme samfunnet 200ganger hardere enn Pokemon go og så utestenge oss som ler av det fra enhver sosial omgang med andre mennesker, hva skal en med mentalsykehus når alle skulle vært der lixzåm, krisa er at folk kommer mene en er dust som ikke løper rundt med tryne inni en æpp og at en dessuten fortjener å bli utestengt fra samfunnet fordi en er stygg som mobber folk litt siden de oppfører seg som komplette idioter 😀

 5. Personlig ser jeg ikke hvorfor Facebook ønsker å bli en Snapchat-kopi. Jeg bruker Facebook og Snapchat til ulike ting. Men stadig kommer det inn funksjoner i Facebook, som åpenbart er en dårlig kopi av Snapchat, og det betyr bare at jeg kan gå helt over til Snapchat om utviklingen fortsetter. Jeg nekter å godta håpløs plagiering.

  Svar på denne kommentaren

 6. Kommentarfelt-quizen vår brukes mye, men ikke for å kommentere

  […] selvfølgelig blitt flittig diskutert. Det store flertallet har vært positive, men minst én av våre lesere mente en slik quiz i seg selv er en dårlig idé fordi detaljer som om en […]

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvilket type selskap er Snapchat, ifølge strategisjef Imran Khan?

Hva har Facebook og Snapchat lansert?

Hva heter Facebooks utvikler-konferanse?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.