nrk.no

Når alt du sier blir brukt mot deg: FBI-sjefen og Instagram

Kategorier: Det sosiale nettet & Sikkerhet

President Obama blir briefet av FBI-sjef James Comey i det ovale kontor Foto: White House/Pete Souza (U.S. Government Works)

FBI-sjef James Comey nevnte sin anonyme Instagram-konto. Det burde han kanskje ikke gjort.

Det er ingen hemmelighet at Comey er glad i eget privatliv, og vi har tidligere omtalt hvordan han selv bruker limbånd for å dekke til webkameraet sitt.

Onsdag deltok Comey på en middag i regi av organisasjonen Intelligence and National Security Alliance, hvor han nærmest i forbifarten nevnte at han hadde en konto på Twitter og Instagram – der med beskjedne ni følgere.

Han delte også litt mer info om sin tilstedeværelse på sosiale medier under middagen:

… jeg bryr meg svært mye om personvernet og setter stor pris på det. Jeg har en Instagram-konto med ni følgere. Ingen slipper inn. Bare nær slekt og kjæresten til en av døtrene mine. Jeg slipper dem inn fordi de har et seriøst forhold. Jeg vil ikke at noen andre skal se bildene mine. Jeg verdsetter personvernet og tryggheten min på nettet. Jobben min er å sikre offentligheten.

James Comey, FBI-sjef

I motsetning til andre profilerte amerikanske embedsmenn har ikke Comey en offisiell tilstedeværelse på eksempelvis Twitter, så dette satte Gizmodo-journalist Ashley Feinberg på sporet.

I en utførlig artikkel hos Gizmodo, forteller hun hvordan hun ved hjelp av disse ledetrådene på kort tid sporet opp det som etter all sannsynlighet er Comeys anonyme profil på både Twitter og Instagram.

Relaterte kontoer

Gjennom å søke opp Comeys sønn Brien på Twitter, fikk hun treff på en tweet med lenke til et Instagram-bilde. I kommentarfeltet på bildet er Comey den yngres konto tagget av noen som skryter av han.

Og der har åpenbart far lært sønnen verdien av privatliv, fordi kontoen er privat (og i dag ikke tilgjengelig). Men Instagrams algoritmer bidro her til å kompromittere FBI-sjefen.

Bidro Instagram til å avsløre James Comeys konto? Illustrasjonsfoto: Webster2703/Pixabay
I det som Feinberg beskriver som «et smutthull som er forferdelig hva angår brukernes personvern, men utrolig hjelpsomt for mitt formål» får hun nemlig opp forslag til relaterte kontoer å følge. Der dukker kontoen til Patrice Comey – FBI-sjefens kone opp, i tillegg til den private kontoen «reinholdniebuhr» med ni følgere og over 3000 bilder.

Relatert konto på Instagram Skjermbilde via Gizmodo
Et søk på Google avdekker at Comey på universitetet skrev en oppgave om teologen Reinhold Niebuhr.

Også på Twitter viser det seg at det finnes en konto med navnet Reinhold Niebuhr, hvor brukernavnet er «@ProjectExile7». Tilfeldigvis det samme navnet som et større føderalt program Comey var med å utvikle.

Kontoen følger stort sett embetspersoner og medier, og flere av Twitter-meldingene kontoen har likt dreier seg direkte om FBI eller Comey selv.

FBIs svar til Feinberg er heller kort:

Hello,

We don’t have any comment.

Thank you.

FBI National Press Office

Instagram-kontoen ser nå ut til å være slettet, og etter all oppmerksomheten har noen andre registrert brukernavnet og lagt ut nye bilder – med henvisning til både Feinberg og Comey. Twitter-kontoen er ikke fjernet, men har nå fått over 8000 nye følgere.

Det er altså ikke bekreftet at dette er Comeys kontoer, men du kan lese hele saken hos Gizmodo.

10 kommentarer

 1. Kristian Valen

  Den nye måten å opne kommentarfeltet er ganske bra syns eg. Sjølv om eg sleit med å hugse kva avis ho hadde skrevet for.

  Ellers syns eg han har gjort ein ganske så god job når det tar så lan tid før hans instagram vert kjent

  Svar på denne kommentaren

 2. Martin L Kong sr.

  Litt tungvint å måtte svare på samme spørsmål så mange ganger for å kunne kommentere… Men man unngår kanskje de med ekstra kort lunte?
  Tuller, har sansen for denne metoden!

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Kjetil)

   Hei Kjetil! Kom på og laget dette selv ja. Funksjonen er tilgjengelig med åpen kildekode på Github. Vi fikk en god del oppmerksomhet fra utlandet for dette tidligere i mars.

 3. Dere som er besatt av amerikanske medie- og Internettsaker, hva med å avsløre at den påståtte russiske hackingen av DNC kun vilte på uttalelser fra firmaet Crowdstrike (og ikke av FBI siden sistenevnte ikke fikk tilgang), og Crowdstrike er ledet av Dmitri Alperovitch, senior fellow i Atlantic Council, en tankesmie med utilslørte anti-russiske holdninger, betalt for av den ukrainske milliardæren Victor Pinchuk som også støttet Clinton Foundation med minst $10 millioner.

  libertyblitzkrieg. com/2017/03/23/what-is-crowdstrike-firm-hired-by-dnc-has-ties-to-hillary-clinton-a-ukrainian-billionaire-and-google/

  Det hele ser ut å være falske nyheter.

  Ta gjerne også opp det vanvittige premisset for det hele, nemlig at Russland angivelig påvirket valget ved å vise hvordan DNC rigget valget..

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Er @projectexile7 Comeys Twitter-konto?

James Comey er…

Ashley Feinberg har skrevet saken hos…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.