nrk.no

Slik har teknologi revolusjonert BBCs naturprogrammer

Kategorier: Idag prater vi om & Teknobabbel

Foto: BBC

Det er gode grunner til at Planet Earth II minner mer om en Hollywood-film enn et naturprogram.

Hvis det er to ting vi elsker her i NRKbeta er det velproduserte videoer som forklarer noe sært, og når noen tar oss med bak kamera på en TV-produksjon.

I en av sine ferskeste videoer er det Vox som tar oss med bak kamera på BBCs serie Planet Earth II. Det er sesong to av BBC-serien fra 2006, sendt på NRK som «Planeten vår«.

Vox’ Youtube-kanal er et oppkomme av gode videoer, men det var stor entusiasme i redaksjonen da det var Planet Earth II som var tema for en av videoene.

For du så kanskje klippet av iguanen som ble jaktet på av slanger? Videoen gikk verden over, og vi var raskt i kontakt med BBC for å skrive en bakomsak om hvordan de laget den her på NRKbeta. Deres egen bakomfilm var ikke så veldig informativ – så vi stod over.

Videoen av Iguanaen som rømmer fra en flokk slanger ble svært populær Foto: BBC
Videoen av Iguanaen som rømmer fra en flokk slanger ble svært populær Foto: BBC

Nå har BBC selv lagt ut langt mer info om hvordan Planet Earth II er laget, men nå har altså Vox gjort jobben på sin helt spesielle måte. Vi anbefaler varmt å ta en titt:

Vektlegger teknologien

I mini-dokumentaren fra Vox, som har tre episoder, får vi se hvordan teknologiske framskritt har endret måten BBC har produsert naturdokumentarer.

Produsent Mike Gunton i BBC forteller hvordan kameraet hele tiden er i bevegelse i moderne film. I naturdokumentarer gjennom historien har kamerautstyret vært stort og tungt. Det har gjort det vanskelig å flytte kameraet, som det gjøres på kinofilm. For å få stabile bilder var man nødt til å bruke et stativ som vanskelig kunne flyttes.

Men ved hjelp av moderne teknologi har det blitt mulig å få til langt mer dynamiske bilder, også midt blant dyrene i skogen. Det gir en langt mer oppslukende opplevelse – som ligner mer på det du ser på kino.

Det er slående å se eksempelet fra en av David Attenboroughs første programmer fra 1956, Zoo Quest og dagens Planet Earth II:

Klipp fra Zoo Quest (1956) Foto: BBC
Klipp fra Zoo Quest (1956) Foto: BBC
Planet Earth II (2016) Foto: BBC
Planet Earth II (2016) Foto: BBC

Stabilisering

Videoen viser hvordan Cineflexens inntog endret mye innen filmproduksjon. Ved hjelp av gyroskop holdes kameraet helt stabilt, og du kan få fantastiske bilder om du fester systemet på et helikopter. Eller som vi gjør her i NRK: en Hurtigrute

cineflex photo
Cineflex i aksjon på en NRK-produksjon Foto: Jonas Østhassel/NRK

I løpet av de siste årene har denne stabiliserings-pakken blitt mindre og mindre. Det finnes en rekke små løsninger for mobiltelefoner, men denne løsningen fra MōVI er populær i profesjonell filmproduksjon.

MōVI photo
Foto: Robot Village/Flickr

Dette utstyret er brukt mye i Planet Earth II, og vi gleder oss allerede til de to neste delene av Vox’ mini-dokumentar.

I mellomtiden kan du altså se første del her:

11 kommentarer

 1. For tre år siden sendte NRK serien «Norske naturperler» – den er dessverre ikke fast tilgjengelig i NRKs arkiver, men tre av episodene ligger faktisk ute akkurat nå (en av dem i bare tre timer fra nå!). Men episode 9, som du ikke finner i lista, ligger i en annen liste og er ‘alltid tilgjengelig’: ‘Ut i naturen’ sendte en bakom-film om Norske naturperler som ligger på tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/DVNA50000114/25-02-2014

  Her vises også mange imponerende tekniske løsninger, hvordan opptakene ble gjort. Defintivt verd å se! Naturligvis blir det enda mer givende for den som har arkivert en kopi av de åtte ‘normale’ episodene, men også bakom-filmen viser en del flotte scener til å illustrere hva resultatet av all teknologien kan bli til.

  Vi har ingen grunn til å skamme oss over det som produseres av naturfilm her i landet!

  Svar på denne kommentaren

 2. Det virker som at «quiz»-mekanismen for å få få lov til å kommentere virker mot sin hensikt her. Tydeligvis har noen settt det som en en utfordring, om det nå er gjort automatisk eller de vil bare tulle med mekanismen.

  Moral: Redaksjonen må likvel drive en viss «sensur» og fjerne tulle-kommentarer av det slaget vi ser et antall av til denne artikkelen.

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til keal)

   Mye spam her som skal ryddes i, men det var aldri quiz aktivert på denne. Skyldes nok det store antallet backlinks fra rundt om på nettet eller oppmerksomheten rundt selve quizen.

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvem har laget bakomvideoen som viser hvordan BBC produserer denne serien?

Hva heter firmaet som har laget den moderne steady-cam riggen omtalt i artikelen?

Hva er Cineflex?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.