nrk.no

Renessanse for Facebooks superverktøy for søk. Bør du være livredd?

Kategorier: Det sosiale nettet & Nettjenester

Stalkscan lar deg hente ut alt av åpen informasjon på Facebook. Foto: Transformer18 (CC BY 2.0)

«Med tjenesten Stalkscan.com kan du søke på alt av åpen informasjon du, vennene dine og hvem-som-helst noensinne har delt på Facebook, og sammenstille og sammenligne denne informasjonen med et enkelt søk.»

Slik kunne denne artikkelen både startet og fortsatt videre. Problemet er bare at vi har nesten den samme starten på en artikkel for flere år siden her på NRKbeta.

Den gang skrev vår daværende sjefinne, Ingeborg Volan, denne utmerkede artikkelen om hvordan søkeverktøyet Graph search, som Facebook lanserte i 2013, fungerte.

Tanken var at man ved hjelp av «vanlige setninger», såkalt semantisk søk, skulle du kunne søke etter hva som helst på Facebook. Man kunne i søkefeltet for eksempel skrive «posts by me about kjøkken», og få listet opp en rekke poster man selv hadde skrevet som inneholdt ordet kjøkken.

En kunne for eksempel, ved å kombinere flere parametre i søket, finne bilder av bestemte personer innenfor gitte tidsperioder, og på spesifikke steder. Graph Search var rett og slett et avansert søk i ordets retteste betydning.

Facebooks «filosofi» var å tilby et kart over menneskers interaksjon med hverandre:

Dine koblinger i den virkelige verden ønsker Facebook å katalogisere og gjøre søkbare digitalt. Kilde: Facebook
Dine koblinger i den virkelige verden ønsker Facebook å katalogisere og gjøre søkbare digitalt. Kilde: Facebook

Død, men ikke begravet

Men så ble det merkelig stille rundt Graph search. Funksjonaliteten forsvant i det stille fra Facebooks søkefelt etter de avsluttet avtalen med søkemotoren Bing som drev søkefunksjonaliteten, og det kunne virke som om Facebook hadde skrinlagt hele prosjektet.

Det har de imidlertid ikke. Funksjonaliteten som ligger bak Graph Search ligger der fortsatt, og undertegnede fikk en fin påminnelse om det på fjorårets SKUP-konferanse. Der holdt Paul Meyers fra BBC foredrag om hvordan man fortsatt, ved hjelp av ulike URL’er, kunne gjøre de samme søkene manuelt som man tidligere kunne gjøre i søkefeltet. For å kunne benytte seg av denne funksjonaliteten, må man ha engelsk som Facebook-språk.

Gravejournalist i BBC, Paul Myers
Gravejournalist i BBC, Paul Myers

På nettsiden graph.tips har man hele tiden kunnet få ut resultatene Graph Search tidligere ga, ved å hente ut en Facebook-profilers ID’er og fylle ut disse i et skjema. Denne løsningen er imidlertid på ingen måte for folk flest, og krever både litt innsats og kunnskap om hvordan Facebook fungerer for å gi nytteverdi.

Slik virker det

I så måte er tjenesten Stalkscan «gamle sanger om igjen», som De Lillos så fint sier det.

Tjenesten, som altså ble lansert i forrige uke av den belgiske «white hat hackeren» Inti De Ceukelaire, lar deg gjøre relativt avanserte søk på hva og hvem som helst på Facebook.

Det hele er tilrettelagt i et web-grensesnitt som er enkelt å bruke, og langt mer intuitivt enn alternativene, selv for den gjennomsnittelige internettbruker.

Stalkscan lar deg hente ut alt av åpen informasjon på Facebook. Foto: Skjermdump

Man legger inn facebook-URL-en til den man vil søke på, og så åpnes et eget nettleservindu med resultatene du ber om. Disse vil dog variere ut i fra hvilke rettigheter de ulike resultatene i søket er delt med.

Her får du ikke tilgang til noe «du ikke skal ha tilgang til» i den forstand at alt som vises i søket er informasjon som enten er offentlig, eller tilgjengelig for deg på grunn av relasjonen du har til den som har delt det: Venners venners bilder av personer etc.

Bør jeg være livredd?

Vi startet jo denne artikkelen med dette spørsmålet. Og svaret er altså nei.

Det tjenester som Graph Search imidlertid bør få deg til å tenke på, er hvor mye man faktisk har delt på diverse sosiale nettverk opp gjennom tiden.

I år er det ti år siden Facebook for alvor bredte om seg i Norge, og de fleste av oss som har vært med på delingsmølla siden den gang, har garantert ikke oversikt over hva, hvem, hvor og hvorfor vi har delt det vi har gjort.

Hvor mange barer har du sjekket inn på, politiske partier liker du eller mer eller mindre smarte kommentarer har du lagt igjen på venners festbilder, opp gjennom årenes løp?

Verktøy som Stalkscan gjør all informasjonen fra Facebook-profilen din svært mye mer tilgjengelig, og kan også være et nyttig verktøy for deg selv for å skaffe deg oversikt over din egen konto.

16 kommentarer

  • Bengt Nilsen (svar til cuc)

   Oppfatter du at denne artikkelen er løgn(fake news)? Eventuelt, -hva er det du oppfatter som løgn?

 1. Svein Harald Antonsen

  Hvis Facebook-informasjonen dog i stor grad er «en sminket virkelighet» bør vel de som skal tolke også ha sine «filtre»/kontekst etc. Uansett hvilken side man ser dette fra bør de som har aktivitet på Facebook erkjenne at her er det muligheter til så mangt.

  Svar på denne kommentaren

 2. uenig, man burde være livredd alle som samler inn data.

  den totale mengden data sier alt, fra hvilke kontakter du ahr, til hvordan vaskemaskin du har, når du ser på tv, og hvilket politisk parti du stemmer på…

  hvorfor skal vi være redde? fordi en dag blir det ulovlig å være innvandringskritisk, eller ulovlig å være for religionsfrihet.

  Bort med mest mulig data.

  Hilsen en som bryr seg om privatlivets fred.

  Svar på denne kommentaren

 3. Gjermund iversen

  Tror ikke det er mulig for noen å bli livredd av dette, men kansje litt bekymret over at informasjons makt ligger i så stor grad i hendene på politikere og de med sterk innflytelse. Teknologi er jo double edged så potensialet for svindel, terrorisme osv øker i takt med utviklingen også.

  Svar på denne kommentaren

 4. Hi NRK!

  This new tool to avoid excess negative comments is a great idea! It took me a while (mainly because my knowledge of the beautiful Norwegian Bokmål/Nynorsk language is close to nonexistent) to figure out the answers. I guess this will stop many unnecessary comments from appearing. Also, for people who misread things or who are learning the language, it could actually turn each article into some sort of ‘reading exercise’.

  What a way to kill two birds with one stone! Só Norwegian!

  More news related websites should be applying this tool! Good job, tusen takk Norge! 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Thomas)

   Takk skal du ha Thomas 🙂

   Glad du likte ideen vår og kom deg gjennom Quizen, til tross for at du ikke har norsk som morsmål 🙂

 5. I passed the test! I’m not sure I’d want a US immigration official having access to this while I waited at the airport – to judge from recent news stories! They don’t need any more incentive to be more intrusive and offensive than they already are! These tools will be available to Fascists and Democrats alike.

  Svar på denne kommentaren

 6. Want to comment? Pass this test first | Politics news

  […] a recent NRKbeta article about a new Facebook search tool, for example, readers have to answer these correctly questions before they can post a comment: Who […]

  Svar på denne kommentaren

 7. En esta página web debes pasar una prueba para publicar comentarios | CNNEspañol.com

  […] un artículo reciente de NRKbeta sobre una nueva herramienta de búsqueda de Facebook, por ejemplo, los lectores debían responder estas preguntas de manera correcta antes de poder […]

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvem har utviklet Stalkscan?

Bør du være livredd for Stalkscan?

Når lanserte Facebook Graph search

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.