nrk.no

Statsministeren hjelper utenlandske SKAM-fans

Kategorier: Det sosiale nettet,NRK & Rettighetsbransjen

Erna med crew på vei til et møte i Brussel Foto: European People’s Party (CC BY 2.0)

I dag ble det kjent at SKAM blokkeres utenfor Norge. Både Erna Solberg og kringkastingssjefen svarer på spørsmål fra utlandet.

Mange fans i utlandet er skuffet:

Islandske Óskar er også det. Han henvender seg (selvfølgelig) til Norges statsminister:

Det er ikke så rart han spør Erna, for det kan se ut som hun er glad i SKAM.

Erna svarer, raskere enn William, og ber Óskar snakke med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Óskar er åpenbart glad for svar, og tilføyer at han om nødvendig kan ta over som islandsk utenriksminister:

Om Guðlaugur Þór blir nødt til å gå av i løpet av perioden, kan jeg påta meg utenriksministerembetet.

Óskar Steinn

Thor Gjermund forteller at det er på grunn av musikkrettighetene:

At NRK gjerne skulle unngått det, men må rette seg etter krav fra rettighetshaverne:

Hvis du vil lære mer om hvorfor, har NRKbeta forklart dette med rettigheter og utlandet før.

Kort oppsummert:

Med dagens rettighetsregimer ville det enten blitt utrolig stusslig musikkside i SKAM, eller meningsløst kostbart med internasjonale rettigheter.
Anders Hofseth, NRKbeta

Takk til Pétur Níelsson for oversettelse 🙂

12 kommentarer

 1. Hvorfor brukes det ikke musikk fra Urørt eller spør band spesifikt om å skrive musikken til denne serien?

  Skrives det i en kontrakt at musikken også er tilgjenglig utenfor Norge så burde ikke dette være et problem, men vil dette tilsi at de at de som lager musikken krever mer penger?

  Hadde vært herlig hvis NRK hadde kommet med en «geo-sperre på musikken». Er du i Norge så får du alt.. er du utenfor norge får du kun dialogen som går mellom skuespillerne.
  I teorien er dette mulig da musikken er et eget spor som blir mux`et inn, og talen går på et annet spor, men antar at det ikke blir konvertert on-the-fly :p.

  Svar på denne kommentaren

 2. Just like clockwork, if anything is good, the music industry fuck it up

  PS: Am not a SKAM fan, but as a Norwegian, i think international fans should be allowed to watch it, i hate region locks just as much as my neighborers in other countries

  ALSO, people will find a way to watch it REGARDLESS, thats GUARANTEED

  Svar på denne kommentaren

 3. Hvor mange hundre innslag har det vært i NRK om Skam det siste året egentlig? NRK har sikkert all mulig grunn til å være stolt av serien, men hvor går grensen mellom en nyhet og redaksjonell reklame? Tviler på det hadde vært så mange omtaler av serien i NRK om den hadde gått på feks TVNorge eller TV3?

  Svar på denne kommentaren

  • Ikke sikkert det gir så godt et bilde, men et søk på Google nyheter på «tv-serien «Skam»» (uten anførselstegn) gir følgende:
   site:side2.no 544
   site:vg.no 418
   site:nettavisen.no 371
   site:nrk.no 191
   site:tv2.no 119
   site:seher.no 113
   site:db.no 108
   site:aftenposten.no 86
   site:vl.no 28

   Til sammenligning gir «tv-serien farmen»
   site:tv2.no 616
   site:vg.no 470
   site:seher.no 453
   site:side2.no 262
   site:nettavisen.no 73
   site:db.no 61
   site:nrk.no 5
   site:aftenposten.no 3
   site:vl.no 1

   Det kan jo tolkes på flere måter. VG har skrevet omlag like mange om begge to, mens det er stor forskjell for NRK. Siden Skam-skuespillerne har vært ganske skjermet, er det kanskje naturlig at det er færre artikler (kjedis-fokus etc.)

   Så hvis man antar at det er aftenposten som er beste målestokk for «ekte nyhetsverdi» så blir NRKs ratio for farmen 1.67 og for Skam 2.22, mens tv2 får 205.33 og 1.38. Basert på det får NRK en ratio mellom andres innhold (farmen) og eget (Skam) 0.7522 og tv2s 0.0067. Det er altså gaaaanske stor forskjell.

   -> Konklusjon: Basert på Aftenpostens artikkelantall har ikke NRK skrevet såååå mye mer om skam enn om farmen, en helt annen størrelsesorden enn f. eks. tv2. Men vet ikke om det helt svarte på spørsmålet ditt?

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Anders)

   Kreativ tilnærming!

   Jeg lagde en graf av tallene dine, så det er lettere å lese:

   Skam VS Farmen

   Snittdekningen for begge ligger rundt 220, så med utgangspunkt i disse tallene ser det ut som NRK ligger under gjennomsnittlig norsk «kjendisdekning-nivå» også for egen serie.

   Det kan nok godt hende vi er litt starstruck av egen suksess, men jeg vil også påstå at SKAM (og deler av dekningen) nok ligger tettere på allmennkringkastingens idé enn Farmen, og at endel av det som skrives om serien er av allmenn interesse. Saken vi kommenterer under er kanskje mer en lettbent mediekommentar enn en sak om SKAM i seg selv (selv om SKAM er foranledningen og det som binder det hele sammen). Men vi får jo forklart litt om dette med rettigheter.

  • Christoffer (svar til Christoffer)

   Hehe, kan være at jeg ser mer på NRK enn gjennomsnittet kanskje. Men om man legger på radio og TV vil vel bildet forandre seg litt?

 4. Slik det de siste dagene har blitt slått stort opp hvordan Gabrielles suksess i Sverige har blitt påvirket i særdeles positiv grad av Skam («Daglige lyttinger på Spotify har økt flere tusen prosent» (nrk.no/kultur/svenskene-omfavner-gabrielle-etter-_skam_-1.13317465), «Det er sinnssjukt kult at det er mogleg for norsk musikk «å breake» i Sverige. Det skjer alt for sjeldan. Men no har «Skam» også lagt eit godt grunnlag for oss som skriv på norsk, seier Gabrielle» (nrk.no/kultur/gabrielle-er-klar-for-sverige-etter-_skam_-suksess-1.13343994)), så burde det jo være opplagt for enhver (til og med for rettighetshaverne) at det bare er til musikerne og musikkbransjens fordel at den kan sendes også utenfor Norges grenser. Personlig har jeg vanskelig for å fatte hvordan de på noe som helst vis kan se det som et bedre alternativ å putte på geosperre p.g.a. manglende rettigheter/avtaler, istedenfor å bare åpne opp og deretter «skumme fløten» av all strømming som (etter alle solemerker) vil følge av en fantastisk promotering gjennom Skam…

  Det har sikkert blitt skrevet om det før, men hadde det kanskje vært på tide om NRKbeta kjørte på med en ny artikkel rundt problemstillingene her? Det burde jo være mulig å stille rettighetshaverne ordentlig til veggs med så mange gode eksempler det er på deres «uforståelige» oppførsel..?

  Svar på denne kommentaren

 5. Du ser ikke kopisperren lenger – den er blitt en del av nettleseren din

  […] Kopibeskyttelse på HDMI-kabel (2009) Kommentar om Piratbay-dommen (2009) Historietime: Fildelerne – musikkbransjens mareritt (2011) Håpløse rettighetskrav i spillbransjen (2013) Skam geoblokkeres på grunn av musikkrettigheter (2017) […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.