nrk.no

Mediekritiker Jay Rosens råd til amerikansk presse i 2017

Kategorier: Analyse,Journalistikk & Media

Hvordan ser pressen makten best i kortene, og holder seg relevant for publikum under president Trump? Mediekritiker Jay Rosen kommer i to kronikker med sine råd Illustrasjon: Nicolas Raymond

I to deler kan du lese det siste årets grundigste gjennomgang av den politiske journalistikkens tilstand. Den er nyttig både for deg som leser og for deg som lager nyheter.

Om en drøy uke blir Donald Trump USAs 45. president, etter en valgkamp hvor medienes rolle har vært gjenstand for mye debatt. Samtidig er det postfaktuelle samfunn og falske nyheter begrep vi har stiftet bekjentskap med i året som har gått, og alt dette vil høyst sannsynlig prege året som kommer.

Akkurat nå raser debatten om omfanget av falske nyheter og russiske myndigheters innblanding i valgkampen. Begge deler er vanskelig å forstå fullt ut eller med sikkerhet vite omfanget av. Noe vi vet helt sikkert, er at lemfeldig omgang med fakta og forakt for ulike samfunnsgrupper vært en gjenganger i nylige store politiske avgjørelser, som Storbritannias EU-exit eller valget av den kommende amerikanske presidenten. Det styrker ikke demokratiet.

For å gi en oversikt over tilstanden, og se på hva pressen kan gjøre i årene framover, publiserer vi derfor den anerkjente mediekritikeren Jay Rosens omfattende gjennomgang i to deler her på NRKbeta. Du kan lese mer om Rosen nederst i denne saken.

Jay Rosen
Jay Rosen

Forholdene i USA og vårt hjørne av verden er politisk og mediemessig ganske ulike. Det er likevel verdifullt å se nærmere på dette amerikanske perspektivet, både for å bedre forstå det som har foregått der, og for å se hvilke lærdommer vi kan trekke.

Derfor publiserer vi Rosens gjennomgang. Han spår ikke amerikansk presse lyse fremtidsutsikter.

Til tross for at han ikke sitter på alle svarene, kommer han likevel med noen råd til hva han mener kan gjøres for å forsøke å opprettholde en faktabasert, fri og uavhengig journalistikk som kan sikre befolkningen best mulig oversikt og innsikt i vår tids store spørsmål.

Mediekritiker Jay Rosen

  • Jay Rosen er professor i journalistikk ved New York University og har en doktorgrad i mediestudier ved samme universitet
  • Han driver bloggen PressThink hvor han jevnlig publiserer mediekritikk og analyserer mediene i nettets tidsalder
  • Han har skrevet flere bøker om emnet og vært på trykk i aviser som Los Angeles Times og New York Times
  • Rosen er tidligere medlem av Wikimedias rådgivende styre
  • Du finner han på Twitter som @jayrosen_nyu

1 kommentar

  1. Trump avviser sak som Fake News ved å lenke til, øh… LifeZette

    […] Forøvrig: Vi anbefaler svært varmt Jay Rosens grundige gjennomgang av utfordringene media står overfor i dekningen av Donald Trump: Mediekritiker Jay Rosens råd til amerikansk presse i 2017 […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.