nrk.no

Kina endrer internett slik du kjenner det

Kategorier: Apps & Plattformer

WeChat feirer at de har lansert tjenesten i Myanmar den 3. juli 2015 Foto: WeChat

Amerikanske teknologiselskap kopierer nå kinesiske nyvinninger i stor stil. I Kina får også myndighetene full tilgang til store mengder data.

Lurer du på hvorfor apper som Facebook Messenger ofte får så mange nye funksjoner? Inspirasjonen kommer fra asiatiske alt-i-ett-apper som Wechat, Kakao talk og Line. Disse har gått fra å være chat-apper, til å inkludere banktjenester, taxi-formidling og alt mulig annet. Og bruken er massiv.

I februar 2015 skrev vi om at WeChat hadde flere transaksjoner i løpet av det kinesiske nyttårets syv dager, enn PayPal hadde i løpet av hele 2015.

The New York Times forklarer i en video ypperlig hvordan amerikanske teknologiselskap nå kopierer de kinesiske alt-i-ett-appene. Videoen er en av deres mest populære fra fjoråret:

Alle vil bli plattformer

Bakteppet er et ønske om å få sine apper til å bli mer brukt av flere. Derfor bakes det stadig flere funksjoner inn i de ulike appene.

Investor Mary Meeker gir hvert år ut en oversikt over hva som rører seg på nettet. I fjor viste hun hvor mange nye funksjoner tre av de store asiatiske meldings-appene har fått det siste året:

Et utdrag fra Mary Meekers interner-trender for 2016 som viser hvor mange nye tjenester enkelte chat-apper fra Asia har fått i det siste Kilde: KPCB
Et utdrag fra Mary Meekers interner-trender for 2016 som viser hvor mange nye tjenester Kakao Talk, Wechat og Line har fått de siste årene Kilde: KPCB

Kort fortalt sier videoen at Kinas internett fungerer mer som et intranett. På grunn av myndighetenes strenge sensur, finnes det ikke noe Google, Facebook eller Twitter. I stedet har kinesiske varianter av de same nettstedene – som Baidu, Youku og Sina Weibo – tatt deres plass.

weibo photo
Weibo ble raskt Kinas svar på både Facebook og Twitter. Foto: jonrussell/Flickr

Videoen sammenligner Kinas internett med en lagune hvor muterte monster har oppstått, som bærer en viss likhet med de store dyrene på havet – Facebook, Twitter og Google.

Men nå har altså tidevannet snudd, og vestlige selskaper prøver nå å kopiere mange av de kinesiske appenes unike funksjoner.

Wechat er en av disse. Appen gjør alt. Den er Whatsapp, Facebook, Skype, Uber, Amazon, Instagram og Tinder – i én app.

I tillegg gjør Wechat ting ingen av de tidligere nevnte appene gjør. Enkelte sykehus har satt opp timebestilling i appen, du kan følge med på innvesteringene dine eller få opp kart som viser hvor mye folk det er på ulike steder – for å nevne noe. Appen markedsføres aktivt i Asia, men sammenlignet med vestlige meldings-apper får den ikke mye oppmerksomhet i Norge eller vesten.

wechat photo
Wechat markedsføres aktivt i Kina Foto: Sinchen.Lin/Flickr

Fordi du nå kan gjøre nesten alt via eksempelvis Wechat, gjør det at de samler inn utrolige mengder data. Hva du leser, hvem du snakker med, hvor du drar, hvorfor du skal dit, hvem som allerede er der. Som ikke denne samlede oversikten var nok, er de også pålagt å utlevere den til kinesiske myndigheter.

Det har blant annet Angela Köckritz, korrespondent i avisa Die Zeit erfart. Hennes kinesiske assistent Zhang Miao ble arrestert, og politiet hadde en mengde dokumentasjon fra hennes Wechat-konto.

For oss i vesten er dette skiftet mest synlig når populære apper som Facebooks Messenger, forsøker å kopiere eksempelvis Wechat. Du kan nå gjøre stadig mer i Messenger, som å bestille hotellrom og få nyheter.

Til sist minner New York Times om at innsamling av så mye data som Wechat nå har, legger grunnlaget for en verden med total overvåkning. Ikke ulikt den vi kjenner fra George Orwells bok 1984.

Det kan være verdt å tenke på, neste gang det dukker opp en ny funksjon i en av meldings-appene du bruker.

Hør NRKbeta og NRKs Asia-korrespondent snakke om Wechat og det kinesiske internettet:
https://soundcloud.com/nrkbeta/12-wechat-kinesisk-sensur-og-fbi

16 kommentarer

 1. «Til sist minner New York Times om at innsamling av så mye data som Wechat nå har, legger grunnlaget for en verden med total overvåkning. Ikke ulikt den vi kjenner fra George Orwells bok 1984.»

  Facebook er jo allerede der for lenge siden. Viss man ukritisk bruker de tjenestene Facebook har, så er det vel ingen aspekt av livet ditt som ikke allerede er kartlagt?

  Svar på denne kommentaren

 2. Je anbefaler alle å leve et anonymt online liv i den grad det er mulig. Du skal ikke legge ut private bilder i offentlige rom, ikke oppgi epost adresser bank info osv. Folk har syndet på dette i 15 år og til slutt så gir vi etter for overvåkningen.

  Skru heller av data på telefonen hvis du ikke skal bruke data der du er .

  Svar på denne kommentaren

  • En passerende mann (svar til IT ekspert)

   Eller mye enklere, ikke bruk internettet i det hele tatt. Hvis noen vil, så kan de finne ut om deg så lenge du er koblet til det.

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Alpha)

   Takk for innspill og tips – vår innboks er alltid åpen. Vi prøver i høyeste grad å tenke ut saker selv, og akkurat denne utviklingen har vi jobbet en del med. Vi har også skrevet andre saker og laget en podcast om tema. Fordi New York Times sin video forklarte emnet veldig bra, tenkte vi den ville være interessant for flere.

  • En passerende mann (svar til Dave)

   Appen er nedlastet i telefonen din, den kan lett kamuflere dets aktiviteter og gjøre ting på telefonen din selvom den ikke har «tillatelse»

 3. Helge Hafting

  Alt-i-ett apper er ikke tingen. Da blir det å bytte alt eller ingenting om du er misfornøyd med noe. Har du ulike apper for ulike formål, er det lett å bytte ut en ved behov. En alt-i-ett app blir kjempestor, og de fleste trenger ikke alle funksjonene den tilbyr. Med mindre apper som gjør en ting hver, har man bare det man trenger.

  Og hva er vitsen med at samme app både er chatte-app og app for å bestille taxi? Tror de folk er for dumme til å ha to eller flere apper?

  Svar på denne kommentaren

  • En passerende mann (svar til Helge Hafting)

   Hvis du leste artikkelen, så vil man gjerne at flere brukere bruker den samme appen, at man lager en platform som er veldig populær.

 4. Har hatt WeChat i 4 år, men bruker den mest til chattefunksjonen. Husket da det ble mulig å bestille taxi med den – forsøkte dette en gang, og det funket helt greit. Syns fremdeles det var lettere å bare praie en taxi på gaten, dog.

  Svar på denne kommentaren

 5. Digitalt Grenseforsvar (DGF) som nå er på høring her hjemme, det innebærer lagring av all trafikk som krysser Norges grenser.

  Som kjent er det etterhvert blitt ganske mye for enkelte av oss; Skylagring, sosiale medier, epost og ulike apper vil tilsammen gi et ganske komplett bilde av både bevegelser og tanker.

  regjeringen.no/no/dokumenter/horing-av-rapport-avgitt-av-lysne-ii-utvalget-om-digitalt-grenseforsvar…

  Anbefaler å lese flere av høringsinnspillene som er kommet til Lysne II-utvalgets rapport, der de konkluderer at lagring må til.

  DGF er på mange måter verre enn DLD. Argumentene mot Datalagringsdirektivet, Formålsglidning, data på avveie, «chilling effect» og mange flere – de er enda mer relevante her.

  Viktig å huske på at EU har forkastet DLD fordi det innebar for store inngrep i privatlivets fred.

  Synes det er leit og urovekkende at dette temaet har fått liten oppmerksomhet. Der var faktisk mer diskusjon om DLD…

  Svar på denne kommentaren

 6. Sensurert av Kina? Har hatt wechat et par år og la ut link til denne artikkelen i gruppen min (norsk) – ingen fikk åpnet den, kommer bare advarselsside. Antar NRK er svartelistet for å spre demokratisk propaganda … Litt interessant

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.