nrk.no

Bli med å teste NRKs app for nye Apple TV

Kategorier: Apps,NRKTV,Streaming & TV

Apple TV NRK app logo
Nå kan du få tilgang til betaversjonen av NRKs nye app til Apple TV Illustrasjon: Magnus Cederholm / NRK

Epler og pærer
vokser på trærne
Og når de blir modne så faller de ned
(En – to – tre!)
Svært berømt barnesang

Vår nye Apple TV app henger nå moden på sin gren, og vi håper du har lyst til å være med å teste den.

For å kunne teste, må du ha en Apple TV 4. generasjon med tvOS 10 installert. Følg lenken under for å registrere deg, og svar gjerne på et par spørsmål så vi kan forstå litt mer om hvem som bruker appen:

Testingen er nå stengt.

Har du en eldre Apple TV er det dessverre ikke noe nytt denne gangen. Apple har valgt å gjøre tvOS og apper tilgjengelig bare på den nyeste generasjonen av Apple TV. Vi vet at mange av våre brukere er på den gamle plattformen, og vi vil se på om vi kan ta med noen av forbedringene over her, men akkurat nå er det Apple TV 4 som får en helt ny app.

Vi kan heller ikke love at alt i den nye appen dukker opp eldre Apple TV, da det er begrensede utviklingsmuligheter på de eldre versjonene av Apple TV.

Dette har vi gjort

Målet vår har vært å lage en markant bedre opplevelse, samtidig som vi også bygger støtte for personalisering. Vi har også tilgjengeliggjort katalogen for Apple, slik at du nå kan bruke Siri til å søke etter vårt innhold også. Vi vet at mange av dere synes det er veldig tungvint å søke ved å velge én og én bokstav med fjernkontrollen.
I stedet, slå på Siri og hold Siri/mikrofonknappen inne og si “TV-serie Snøfall” eller “Monsen på villspor” og se hva som skjer.

Visuell visning av talesøk for tv-serien skam
Nå kan du snakke til Apple TV. Den forstår til og med «dårlige romantiske komedier». Vi har ikke prøvd «gode romantiske komedier», men regner med det gir null treff.

Gjenkjennelig opplevelse

Gjennom brukertesting har vi funnet at dere som benytter flere av våre plattformer, ønsker en mer enhetlig brukeropplevelse på tvers. (Ingen overraskelse, gitt) Tidligere har man eksperimentert med ulike ting på ulike plattformer, men nå som flere og flere bruker mange ulike dingser er det viktig for oss at dere kjenner dere igjen uansett hvilken dings du velger å se NRK TV på.

Skjermskudd av forsiden på ny Apple TV app
Det blir ingen SKAMløs promotering av ny Apple TV app.

Forsiden har fått en stor overhaling, og er et godt eksempel på hva vi jobber med. Vi vil at alle plattformer skal ha en gjenkjennelig profil, overordnet lik struktur, og konsekvent brukeropplevelse. Og så skal vi selvfølgelig la alle de ulike plattformene få lov til å utnytte det plattformen kan best.

Web skal bruke smarte webteknologier, Android skal ha en god opplevelse og smartness tilpasset nettopp Android, uten å prøve å presse inn iOS-konvensjoner. Det samme gjelder for Apple TV. Om du bruker tv.nrk.no i dag, vil du raskt kjenne deg igjen i vår nye app – samtidig som brukeropplevelsen er tilpasset fjernkontrollen.

Ny serievisning
Ny serievisning

Gi oss tilbakemelding

Målet med en “lab-app” er å vise frem og brukerteste nye funksjoner og designendringer for å få tilbakemeldinger. Det gir bedre muligheter for eksperimentering.

Liker du det du ser, eller ønsker deg endringer? Ikke nøl med å gi oss tilbakemeldinger. Gå til tilbakemeldinger.nrk.no og legg inn din tilbakemelding, ellers leser vi også alle kommentarer på NRK Beta.

Kjente feil og forbedringspunkter vi allerede har på blokka inkluderer:

 • Avspilleren hopper noen ganger til feil tidspunkt når du forsøker å spille av et program som ikke går direkte.
 • Avspilling kan feile og laste-skjermen dukke opp, og bli værende der. Trykk i så fall meny-knappen en gang til for å komme tilbake.
 • Stjerne-ikonet for å legge program eller serie i favoritter reagerer tregt.
 • Du får ingen god feilmelding dersom Apple TV-en din ikke er på nett.
Epler og pærer der altså.
Endelig er Apple TV blitt moden og fått apper, her sammen med en moden pære.

Og hva med Xbox / Roku / FireStick / Amiga / <insertDevice> da?

Hva med oss, spør noen? Vi må prioritere noen plattformer fremfor andre, med de begrensede utviklingsressursene vi har. NRK TV skal være tilgjengelig for et bredt publikum, men samtidig er vi et lite team som jobber med utvikling. Dermed er det de plattformene med flest brukere og som er størst på TV-titting vi prioriterer. På den andre siden, ved å benytte vår beta-avspiller, kan du nå fint se NRK TV på Xbox og mange andre plattformer med nettleser.

Om du ikke alt bruker vår nye beta-avspiller, kan du enkelt gjøre det på NRK TV

Obligatorisk bilde av kode på skjerm for å illustrere utvikling.
Obligatorisk bilde av kode på skjerm for å illustrere utvikling.

Slik utvikler NRKs team på Apple TV

På Apple TV og tvOS kan man velge to ulike måter å utvikle apper, eller kombinere disse. Man kan lage en såkalt native-app, hvor man koder i Swift som på iPhone og iPad. Eller man kan bruke et innebygd språk som heter TVML, basert på xml-maler, javascript og css, og som minner om html og vanlig nettsideutvikling.

Vi har valgt å kombinere disse, slik at vi raskest og enklest mulig kan komme ut med en app. TVML er raskt, men har mange begrensninger på hvor mye man kan skreddersy designet.

Fordelen er at dette består av byggeklosser brukeren er kjent med, og som Apple har lagt arbeid ned i for å få til å fungere godt med fjernkontrollen og TV-skjermen. Brorparten av appene på Apple TV, inkluder Apple sine, er utvikler i TVML. Dette har gjort at vi har kunnet lage appen med et relativt lite utviklingsteam, og komme raskere ut med noe som faktisk kan brukes.

Det er så enkelt å komme i gang med, at både interaksjonsdesigner og grafisk designer har jobbet rett i kode- Det gir kortere vei fra konsept til realisering. Prosjektet er også kjørt som et smidig prosjekt etter metodikken lean, hvor vi har definert bare akkurat det som er nødvendig og spesifikasjonen er det ferdige produktet.

Teamet har bestått av en av hver fra av følgende fagområde: Konseptutvikling, design, nettutvikling, programmering og test. Minst mulig unødvendig dokumentasjon og overhead, gir mest mulig tid brukt på å skape gode opplevelser for blant annet deg.

Vi håper du vil bli med å teste!

betaknapp

35 kommentarer

  • Thomas Halvorsen (NRK) (svar til Kjell)

   Dersom du velge et program i en direktekanal forsøker appen å starte fra begynnelsen av det. At det ikke alltid fungerer er en av de kjente bugs’ene og dessverre litt difus å feilsøke. Vi har det på blokka. Noen ganger «går det seg til».

  • Magnus Cederholm (NRK) (svar til Kjell)

   Hei

   Planen er at interaksjonen på direktesiden skal fungere akkurat slik den gjør i den gamle appen. Vi er ikke helt der enda, men vi må få det til før vi går ut av beta.

   Velger du programmet som går NÅ i program-listen så skal du få valget mellom å se det fra begynnelsen, eller se det direkte.

   Velger du et annet program fra listen så skal dette starte fra begynnelsen.

   Trykker du «Play» på en inngang fra Forsiden eller Direktesiden, så skal du spille av kanalen/strømmen direkte, uten å måtte gå via undersider.

 1. Fint at dere utvikler for atv gen 4, Den har vært glimrende for atv gen 2 og 3. Den er sannsynligvis den meste brukte appen på atv. Med ny tv med android håper jeg at dere utvikler denne appen også da den trenger en oppdatering, den viser blant annet svært begrenset utvalg.

  Svar på denne kommentaren

  • Nrk bryr seg kun om applesauer. Alle andre plattformer forblir en annenrangs opplevelse. Apper for smart-TV får lite fokus og fingerer dårlig på mange TVer. Det er også mange smart-TVer som ikke er støttet. Android på mobil henger som regel etter Ios og android TV blir vel knapt støttet.

 2. Utrolig arrogant av NRK å putte xbox sammen med amiga og roku. Dere har tross alt utviklet en app for playstation, men jeg har lært meg å forvente lite fra nrk som jeg er tvunget til å betale for.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Ole)

   Web får helt klart mest både ressurser og oppmerksomhet hos oss 🙂

   Apple tv appen er nok trolig den appen som har kostet minst antall arbeidstimer av alle appene vi har. En brøkdel feks av den nye avspilleren for web.

   Vi har ingen holdepunkter som tilsier at vi ville få en markant bedre brukeropplevelse på laptop (vår største plattform) ved å lage native applikasjoner. På mobil _var_ (og tildels fremdeles _er_) det nødvendig å lage native applikasjoner for å få til en god avspilling på _mobilnettverk_ med teksting (viktig i norge).

   XBOX har en helt utmerket nettleser, og er primært en enhet for å spille. Apple TV har ingen nettleser, og er primært en enhet for å konsumere TV-innhold.

   Når det er sagt: Vi vurderer en UWP app for alle windows-plattformene. Android-TV-appen vår skal også få seg en overhaling snart.

   For generasjon 2 og 3 av Apple TV, er det noen tekniske begrensninger på hva vi kan gjøre av videreutvikling.

  • Magnus Cederholm (NRK) (svar til Simen Eggen)

   Hei, Simen.

   Hva er det du savner fra en TV-guide? Er det sendeskjema for kanalene, når en sportssending starter, omtaler av programmer, kryssord 🙂 , eller noe annet?

   Vi jobber med mål om at forsiden til tjenesten vår skal være «vår tids TV-guide».
   Den typen TV-guide som du finner på tv.nrk.no/guide/ , som er en oversikt over sendeskjemaet for de lineære kanaler er ikke prioritert i NRK TV fremover.

   Men vi jobber med videreseeing i forskjellige kontekster, slik at det skal bli enklere å «bare sette på noe» og «fortsette å se noe (resten av kvelden)».

   Mvh
   Magnus Cederholm

  • Magnus Cederholm (NRK) (svar til Jonas Brenli)

   Hei

   Med NRK TV ønsker vi å flytte oss bort fra en hverdag bygd rundt et planlagt sendeskjema. Vi ønsker heller å gi brukerne mulighet til å se hva de vil, når de vil. Vi tror da at sist send-datoer ikke lenger vil være relevant. Datoene man forholder seg vil handle mer om når innhold er publisert første gang eller når det er produsert.

   Jeg sliter litt med å forstå behovet ditt. Kunne du prøvd å forklare ønsket ditt enda litt tydeligere? Hvor i tjenesten er det du blar gjennom innhold? Er det enkeltstående programmer i en temapakke, episoder i en dramaserie eller en episode av en nyhetssending? Leter du etter noe du har sett på lineær-TV?

   Mvh.
   Magnus Cederholm

 3. Joachim Svendsrød

  Heisann!😄 Jeg er ikke på NRK beta, men bruker NRK og NRK super på min ATV 4😄 Jeg sliter på NRK super at neste episode vises, men når tiden har telt ned så hopper den tilbake til startsiden til episoden jeg allerede har sett. Er dette et kjent problem eller er det noe galt med min ATV 4?😄

  Svar på denne kommentaren

  • Tobias Lundin (svar til Joachim Svendsrød)

   Hej Joachim & Ole!

   Avbrudd vid binge-watching är ett kännt problem som vi har slitit oss i håret kring att försöka bli kvitt.
   Problemet är att vi idag på 4th gen ATV kör en wrapper-app för legacy-AppleTV både för NRK og Super. Samma kod som virker uten problemer på de gamla boxarna har vi problem med på 4th gen. Vi har försökt olika ting för att få bukt med det men utan att lyckas och samtidigt inte påverka den stora brukerskaran som är på de äldre devicerna.

   Den tråkiga nyheten er att vi ikke kommer jobbe med å löse problemet.

   Den gode nyheten är att Beta-appen (som snart är ute) ikke har de samma problemerne!!!
   Dessutom jobbar vi med en re-write av Super-appen som dessutom kommer lösa era problemer 🙂

   //Utvikler, ATV/tvOS

 4. Flott med forbedringer. Ønskeliste:

  Smarte/algoritmiske anbefalinger basert på sette programmer.

  Abonnement på programmer med varsel om nye episoder.

  Innlogging og spillelister på alle plattformer, inkl gammel Apple TV.

  Er det fortsatt mulig å oppdatere appen på gammel Apple TV, eller har Apple låst for dette etter den nye Apple TV kom?

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Halvorsen (svar til M)

   Flott ønskeliste, M!
   Det er fortsatt mulig å oppdatere gammel-Apple TV-appen, men den får nok aldri innlogging.

   Vi jobber med anbefalinger og tenker på varsling, så her skjer det noe.

   Spillelister, ser du for deg noe a la «watch later» på Youtube?

   Thomas Halvorsen

  • Ja, «se senere» hadde vært topp. Og: abonnement! Jeg husker f.eks. aldri å se Korrespondenterna når det går, men hva om jeg kunne ha abonnert på det og hatt en egen side på Apple TV med de siste episodene av alt jeg abonnerte på?

  • Thomas Halvorsen (svar til M)

   Ja. I tillegg til nevnte anbefalinger skal vi også gjøre favoritter smartere utover våren. Favoritter i NRK TV lab-versjonen for Apple TV 4.gen fungerer iallefall litt som se senere, men det er definitivt et mål at nye episoder i serier man følger blir synligere.

 5. Freddy Sandvær

  Synes appen begynner å bli meget bra, liker den veldig godt. Da jeg har et ok hjemmekinoanlegg tilkoblet så liker jeg godt å bruke Apple-tv til å spille radio, men de radioappene som ligger ute er ikke veldig gode og er jo også fulle av reklame. Hadde det vært mulig å integrere en menylinje som gir tilgang til NRKs radiokanaler?

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Halvorsen (svar til Freddy Sandvær)

   Hei, vi har dessverre ikke radio på tvOS på planen foreløpig.
   Imidlertid så vi har innovasjonsdager snart hvor vi kan jobbe med egne ideer og et knippe av oss tvOS-interesserte ønsker oss nøyaktig det samme. Vi kommer til å forsøke å lage en POC som er god nok til å deles med NRK TV lab’ere.

  • Freddy Sandvær (svar til Thomas Halvorsen)

   Høres bra ut, for en god radioapp er virkelig et savn. Har endelig fått ny bil med DAB og det går stort sett i P3 og MP3 og de savnes inne også.

 6. Knut S Johansen

  Hei
  Vi har ATV4 tvOS 10.1.1 og sliter veldig med å komme inn på NRK1 eller NRK2, det er som regel kun en av de vi klarer å koble opp på, da feiler alltid den andre. Veldig frustrerende når man ser på ski-vm der plutselig sendingen skal bytte kanal, vi får da «det oppstod en feil under innlasting av innholdet» og sånn kan det holde på en stund. Veldig takknemlige for tips på hvordan løse dette.

  Svar på denne kommentaren

 7. Tore Landmark

  Hei
  Siste beta henger med følgende melding:
  «Er du der fortsatt?»
  Knapp med «Fortsett å se» virker ikke. Ingen måte å komme ut av dialogen på

  tvOS 13.4.6
  NRK TV lab v 2.0 (4982) 12.jun 2020 for Apple TV
  Apple TV gen 4
  Mvh
  Tore

  Svar på denne kommentaren

 8. Peter Hansen

  Er det ikke på tide å revurdere støtten for Amiga? Det har tross alt snart gått fire år siden artikkelen ble skrevet? App for Xbox er vel fortsatt for mye å håpe på.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.