nrk.no

Slik lages 3D-tekstene i «Landet frå lufta»

Kategorier: NRK-stoff & Spørsmål og svar

«Landet frå lufta» brukte 3D-tekst for å vise hvor vi var i landet. Her forklarer Johannes Kyte hvordan han laget dem.

I et program som Landet frå lufta, der du flyr gjennom landskapet, får du en følelse av å fly gjennom et kart. Et kart har jo navn på steder, fjelltopper, elver og så videre. Dette ville vi prøve å gjenskape på TV.

17. mai 2014, i forbindelse med grunnlovsjubileet, fløy vi blant annet over Eidsvoll og Eidsvollbygningen. Da vi fløy mot Eidsvoll og passerte flere steder, ville vi legge inn navn på kommunen, fjelltopper og andre interessante ting. Her er lite klipp fra programmet:

3D-camera-tracker i After Effects

Legg merke til at skriften er plassert i bilde og blir liggende der. Vi kan også passere teksten og bevege oss rundt den når helikopteret svinger. For å få dette til brukte vi en 3D-camera-tracker i Adobe After Effects.

Vi redigerte ut den delen av videoen som vi ville legge tekst på fra Adobe Premiere og importerte den inn i After Effects. Her kunne vi legge inn punkter i landskapet, som teksten kunne tracke etter.

Slik så Eidsvoll ut, markert med punkter i After Effects
Slik så Eidsvoll ut, markert med punkter i After Effects

Jo flere detaljer det er i bildet, jo flere punkter klarer den å lage. Etterpå valgte vi punktene som teksten skulle tracke etter.

Mål satt i After Effects
Mål satt i After Effects

Rotere teksten

Når det er gjort skrev vi inn teksten og lot den følge trackeren. Ofte oppdaget vi at teksten ble liggende flatt. Dette kunne vi rette opp ved å rotere skriften i 3D:

I dette tilfelle vil jeg at teksten skulle være stående. Andre ganger, eksempelvis i en elv, ville jeg at teksten skulle ligge i elva. Etter at teksten var ferdig tracket var det bare å fade den inn og ut.

Komme på baksiden av teksten

Her er et annet eksempel fra Galdhøpiggen.

Galdhøpiggen med punkter og mål i After Effects
Galdhøpiggen med punkter og mål i After Effects

Det morsomme her er at når helikopteret tar en runde rundt fjelltoppen, kommer vi bak teksten – på samme måte som vi kommer bak fjelltoppen.

Skjelvende tekst

Av og til var det vanskelig å få teksten og navnene til å henge der vi ville at de skulle være. Spesielt gjaldt dette når en både svingte med helikopteret og zoomet i bildet samtidig.

Et annet problem var når det var mye bevegelser på bakken. Det kunne f.eks. være bølger, en elv i bevegelse eller slik som i dette eksemplet: masse folk som beveget seg.

Legg merke til teksten som skjelver litt.

Maskering av tekst

Noen ganger var det fint at teksten kom opp bak et fjell eller lignende. For å få til det, måtte vi først tracke teksten der vi ville ha den. Så måtte vi maskere ut fjellet eller noe annet som kom foran. Det ble en del arbeid for å få dette til, fordi vi måtte gå en og en bilderute framover og flytte masken for hver gang.

Resultatet ble veldig stilig når vi fikk det til.

Faktatekster

Vi brukte ikke bare tekster for å navngi steder, men også for å gi en del tilleggsinformasjon og fakta. Her er et eksempel fra Sognefjellsvegen.

Du kan se hele Landet frå lufta i NRKs Nett-TV.

4 kommentarer

 1. Mitt problem er at jeg nok kan være teknisk imponert over hvordan man har fått det til – men jeg misliker resultatet så intenst at jeg får frysninger nedover ryggen. Det er som gigantiske reklameskilt strødd over hele Norge, som «Hollywood»-teksten oppe i fjellsiden. Glorete, plast-aktig kunstighet som «lissom» er er der ute i naturen, som om det hørte hjemme der, og er der. Jeg priser meg lykkelig for at disse groteske bannerne ikke befinner seg er ute i naturen.

  «Landet frå lufta» gir inntrykk av at hele Norge har blitt et eneste gigantisk Hollywood, med tekster som alle kan se fra mileviidt av gårde. Heldigvis er ikke norsk natur slik i virkeligheten er – med gigantiske reklameskilt «all over». Enn så lenge. Når folk tilvennes, på TV-skjermen, at Slik Er Naturen, tar det vel ikke så lang tid før det blir et «krav» fra publikum at slik såkalt «informasjon» også må bli tilgjenelig for de som ferdes ute i terrenget.

  Teknisk sett kan jeg bli imponert, men i bredere perspektiv…? Helst ikke. At det er teknisk avansert betyr slett ikke at det hører hjemme i norsk natur. Det er like mye «Tvert om!»

  Svar på denne kommentaren

 2. Når jeg så dette på TV var det første jeg tenkte at her er det noen som har lært seg 3D tracking og skal bruke det på alt! Det er forsåvidt en kul effekt, men effekten blir litt (egentlig veldig) distraherende om man klistrer det utover alle bildene gjennom et helt program.

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg synes det er kjempekjekt å få vite hva ting heter når jeg ser programmet. Som keal sier så er det ikke slik i virkeligheten, men det vet da også alle over 5 år. Det er nok kun lokalkjente som reagerer på at det stod tekst over den haugen de pleier spise kvikklunch på, men vi andre synes det er fint å vite at haugen het nettopp kvikklunch-haugi. Kul effekt og veldig lærerikt å se på programmet samt lærerikt å lese hvordan det gikk for seg. Takk nrkbeta for at dere lærer meg landet mitt å kjenne og Adobe også 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.