Nett-tv, NRK, NRKTV, Streaming & Webutvikling

Hjelp oss å teste beta-avspilleren til NRKs nett-TV


Nett-TVen til NRK blir litt forandret. Forandringen har med selve avspillingen av bilder og lyd å gjøre. Videoavspillingen må virke godt, også med nye nettlesere og mobiler som ikke støtter Flash.

Med det vi kaller avspiller eller mediespiller, tenker vi på den delen av nett-TVen som spiller av levende bilder og lyd, til forskjell fra “resten av nettsida tv.nrk.no”, som skal hjelpe deg med å finne fram til programmer og serier som du kunne ha lyst til å se.

De fleste store leverandører av programvare lar brukere være med på deler av kvalitetssjekken. Enkelte kjente feil kommer med i de første utgavene. Feilrettinger og forbedringer leveres deretter fortløpende i nye versjoner. Med denne betaen legger vi ut en spiller som vi vet er mangelfull, men dere velger altså foreløpig selv om dere vil ta den i bruk. Vi håper dere likevel har lyst til å være med å teste, selv om ting ikke er perfekt ennå.

Microsoft Surface og Asus Zenfone spiller SKAM i nettleser
Ny avspiller på tv.nrk.no lar deg se SKAM på enda flere enheter. Foto: Kjartan Michalsen (CC BY-SA 3.0)

Slik gjør du

Spilleren er altså åpen for alle som aktivt velger den. For å aktivere den, går du til NRK TV’s instillinger og velger Beta-avspiller:

ludo-slik-gjør-du

Mediespilleren skal sørge for at NRKs TV-innhold kan sees på de aller fleste tilgjengelige telefoner, nettbrett, datamaskiner og smarte TVer. Også i en verden hvor Flash-støtten begynner å bli svært begrenset. Det er ikke trivielt å få dette til. Vi har forklart detaljene tidligere. Mediespilleren vår har fått det interne kodenavnet LUDO. (De av dere som har gått latin-skolen, vet at ludo betyr “jeg spiller”). Når vi har all funksjonalitet på plass og det spiller bra nok, vil dette erstatte dagens avspiller.

Endringene du vil legge merke til

Dagens utseende av spilleren med (1) kontrollknapper for play/pause, hjelp, demping av lyd, teksting av/på og fullskjerm, (2) miniatyrbilder til støtte under spoling, (3) Tidslinje med “scrubber” og angivelse av indekspunkter, (4) teksting og (5) utseende på små skjermer med play/pause midt i bildet.
Dagens utseende av spilleren med (1) kontrollknapper for play/pause, hjelp, demping av lyd, teksting av/på og fullskjerm, (2) miniatyrbilder til støtte under spoling, (3) Tidslinje med “scrubber” og angivelse av indekspunkter, (4) teksting og (5) utseende på små skjermer med play/pause midt i bildet.

Spoling med bilder

Dette har vi skrytt av tidligere, men uansett: I tillegg til at det ser bra ut, så er miniatyrbilder et godt verktøy til å spole til et kjent sted i videoen. Fra nå av viser vi altså små bilder fra videoen som viser hvor i videoen du står med spillerhodet.

Fra starten av er det mange programmer som ikke har slike miniatyrbilder, men de produseres fortløpende, slik at spoling med miniatyrbilder skal virke i flest mulig programmer.

Nye kontrollknapper

Vi har forandrer litt på designet til kontrollknappene. Vi vil at det skal være opplagt hva som skjer om du klikker på dem, og at de tilpasser seg godt til den skjermen du bruker, enten det er en liten telefon eller en stor PC-skjerm.

Nye hurtigtaster

Å klikke på mellomromtasten for å starte eller pause videoen brukes sikkert av mange. Vi har lagt til noen flere hurtigtaster for å gjøre dere mindre avhengig av musen: Slik navigerer du med piltastene i NRKs Nett-TV

Veien videre

I beta-fasen brukes den nye spilleren bare til innhold i opptak (on demand) – ikke på live-sendinger og andre direktestrømmer. Men planen er at denne avspilleren skal brukes over alt på NRK – også live, på nrk.no og på NRK Super – slik at det vil være én måte å se og spille av videoinnhold fra NRK på.

Det vi tenker å få ferdig før vi bruker denne som førstevalgt avspiller, er i hovedsak at den kan spille direkte-TV, virker på Chromecast (yay!) og mulighet til å begrense oppløsningen, for å unngå for at mobilregningen blir for høy for de som vil se TV når de er på farta.

Her er en slags skisse over hva vi driver med fremover:

roadmap ludo

Vi er ikke så langt unna. Når vi har disse på plass pensjonerer vi den gamle spilleren.

Hjelp oss!

Hvis dere har noe som helst å fortelle eller spørre oss om, velg hjelp-knappen i spilleren og klikk på “tilbakemeldinger”. Fyll ut skjemaet med en beskrivelse av hendelsen, og gi oss beskjed! pasted image 0-1

Det er mye bedre om du bruker skjemaet enn å skrive i kommentarfeltet her – der drukner av og til spørsmålene, og dessuten: Når du fyller ut skjemaet ser vi automatisk hvilken nettleser du har, hvilken avspilling du bruker (om du fikk HTML5, HLS eller Flash) og hvilken strøm du har sett. Det gjør det lett for oss å sortere tilbakemeldingene og forstå hva som har sviktet. Hvis du vil, kan du legge igjen en epostadresse, slik at vi kan kontakte deg i ettertid.

Vi er fornøyde

Vi har tro på at dette vil bli bra, men har ikke uendelige testmuligheter, så det dukker alltid opp flere ting når publikum og alle deres dingser og real life-situasjoner møter produktet.

Det vi ser selv når vi tester gjør oss ganske optimistiske:

 • Nettlesere som tidligere brukte Flash kan nå spille fint med HLS (det gjelder for eksempel min Linux laptop med Chromium nettleser)
 • Spilleren får samme utseende overalt (et unntak er iOS som bruker sin egen avspiller i fullskjerm)
 • Ytelsen er bedre for de fleste av oss – det merker vi først og fremst ved at nettbrett og telefoner ikke blir like varme og vi kan forvente at batteriene klarer seg litt lenger før de må lades på ny (et unntak er riktignok at eldre Android-telefonene med svake prosessorer sliter med å klare dette. De spiller video bedre med Flash)

Ikke vær redd for å teste dette. Hvis du stiller inn for å prøve LUDO, men blir skuffet, går du bare tilbake til innstillingene og skrur den av igjen. Hvis du i så fall gir oss en tilbakemelding på hva som ikke fungerte, er det supert!

For å aktivere den, går du til NRK TV’s instillinger og velger Beta-avspiller.

89 kommentarer

  • Unødvendig med fadingen dersom det (som nå) varer så lenge.

   Kontrollpanel som bare ligger 1 sekund etter at musepekeren står stille: Helt ok med svart fading. (Dog, jeg skjønner ikke hvorfor den må være der/må ligge så høyt opp.)

   Kontrollpanel som ligger i mange sekunder etter at musepekeren står stille (som nå): Helt ok DERSOM den svarte fadingen ikke fins der.

   Svar på denne kommentaren

 1. Funket i Firefox med første forsøk – men i Internet Explorerr 11, Windows 7, fikk jeg ‘Mediainnhold er ikke støttet av nettleseren’ da jeg hentet opp første episode av ‘Nobel’.

  Etter mye famling prøvde jeg til slutt å oppdatere Flash. Men det var vel akkurat samme Flash-versjon i Firefox, og der virket det. Dessuten: Var ikke vitsen nettopp å komme seg bort fra Flash?

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Kjetil B. Moe)

   Vi har ingen umiddelbare planer om flerkanallyd, men om vi får mer innhold som i utgangspunktet er laget for den type visning, kommer vi til vurdere det igjen. I forbindelse med ulike tekniske omlegginger i fremtiden, kan det være det blir enklere, da vi har noe innhold som har flerkanallyd.

   Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til truls viddal karlsen)

   Dette holder et annet team på med akkurat nå, så det vil være på plass om ikke så lenge. Gleder meg til dette selv også, chromecast audio er helt supert med grupper osv. Vi vil selvfølgelig støtte både klassisk chromecast, chromecast audio og chromecast enabled høyttalere.

   Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Bjørn)

   Takk for innspill! Vi ser på hvilke innstillinger det skal være mulig å gjøre, og kvalitet er en av de. Det er litt ulike tilnærminger for ulike nettlesere, så kan være det bare blir en type lav/middels/høy valg som funker likt på alle nettlesere. Hva tror du om det?

   Svar på denne kommentaren

 2. Testet i openSUSE Leap 42.1 (64-bit) med KDE Plasma 5.5.5 (Qt 5.5.1, kjerne 4.1.31-30-default).

  Fungerer i:
  Opera 40.0
  Chrome 53.0.2785.116

  Fungerer ikke i:
  Firefox 49.0 – «Mediainnhold er ikke støttet i nettleser»
  Konqueror 4.14.18 – ingen feilmelding
  rekonq (WenKit-basert)- ingen feilmelding
  Chromium 53.0.2785.113 – «Det oppsto en ukjent feil»
  Qupzilla (Qt 5-utgave versjon 1.8.7, Webkit-versjon 538.1) – «Det oppsto en ukjent feil»

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg elsker at metadatafelt som «teksting» er tilgjengelig i tekste-fanen og at hver tekstlinje der er koblet til tc i programmet. Men er det noen mulighet å gjøre søk avgrenset til denne teksten? Altså å for eksempel søke frem alle program i spilleren som har hatt sitatet «Det er typisk norsk å være god»? Om det ikke er mulig for oss vanlige seere, finnes muligheten for dere internt på huset?

  Svar på denne kommentaren

  • Tusen takk for det forslaget, Nils! Dette lar seg selvsagt løse. Vi må bare indeksere programteksten til søkemotoren og hente den ut i TV-søket. Oppgaven må bare prioriteres. (Og vi har en håndfull oppgaver som har utkonkurrert denne til nå). Jeg noterer en ekstra stemme på søk i programtekster.

   Svar på denne kommentaren

 4. Eg prøvde Beta-spelaren att no.

  For video får eg feilmelding om at «Videoformat eller MIME-type er ikkje støtta».

  For lyd (feilmeldinga seier video, men eg er ganske sikker på at det er snakk om lyd) får eg feilmelding: «Du trenger Flash for å spille av denne videoen.»

  Svar på denne kommentaren

 5. Har prøvd avspilling vha. betaversjonen i Vivaldi (versjon 1.5). Bilder (video) avspilles greit, men lyden minner til forveksling på den man fikk når det var på tide å skifte batterier på kassettspillern.

  Svar på denne kommentaren

 6. To saker:

  Snarvegar (til dømes F for å få fullskjerm, space for å pause) er litt problematiske.

  I Google Chrome (og alle andre nettlesarar) er ctrl+F/cmd+F snarvegen til «søk på sida». Men om eg vil søkje og trykker denne snarvegen medan eg er «i» avspelingsfeltet til beta-spelaren, så går eg samtidig inn i fullskjermmodus fordi F blir aktivert. (Då blir søkfunksjonen ganske unyttig.) Noko av det same gjeld om ein vil pause eit program med space; då blir scroll nedover aktivert samtidig.

  Ikkje så ille, men saker som absolutt bør fiksast om spelaren skal ut av beta.

  Dette gjeld i Chrome, på både min Mac (10.11.6) og PC (Windows 7).

  Svar på denne kommentaren

 7. Magnus Andersen

  Mine erfaringer med beta-avspilleren så langt (Chrome);

  -Lav ressursbruk. Bra!

  -Savner info om total lengde på programmet nederst til høyre (viser kun gjenstående tid)

  -Savner en volum-slider. Veldig kjekt å kunne dempe/øke lyden alt ettersom.

  …og til slutt en spesielt kjedelig bug som har holdt meg borte fra betaen den siste tiden;
  Ved fullskjerm-visning så ser man en hvit prikk i venstre hjørne som blinker.
  Det kan være deler av en tekst-markør – som også plutselig dukker opp i begynnelsen av hver undertekst. Veldig irriterende!

  Svar på denne kommentaren

 8. Magne Lindholm

  Bitratekontroll er noe av det viktigste. Vi ser TV over mobilnettet på hytta, mæen må kutte ut alt fra NRK fordi det spiser opp mobilabonnementet. Det blir tyske nyheter fra ARD , nedlasta med full kontroll over databruken i stedet. Så løsningen finnes allerede. For de som kan tysk. Og det er ikke så mange

  Svar på denne kommentaren

 9. Jørgen Ask

  Hei! Når jeg bruker beta spilleren i Chrome (i Linux Mint) så kommer «chromecast» knappen sånn halvveis midt oppå «full skjerm» knappen.

  Det går fint å gå til fullskjerm men det ser litt rart ut .. tenkte å si ifra i tilfelle dere ikke visste om dette.

  MVH Jørgen

  Svar på denne kommentaren

 10. Frode Nilsen

  Kommer bitratekontroll i nettleserversjonen? Når vi er i campingvogna ser vi TV via PC og mobilt bredbånd. Både YouTube og Netflix gir mulighet til å justere bitraten, slik at vi ikke bruker opp datakvoten på en kveld.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *