nrk.no

Nye iPhone 7 Plus hjelper deg å ta bedre bilder

Kategorier: Forbruker,Foto & Software

Et nytt modus i iOS 10.1 gir eiere av iPhone 7 Plus muligheten til å ta bedre portrettbilder. Foto: Henrik Lied/NRK

Hvis du er blant de som har kjøpt den nye iPhone 7 Plus, kan telefonen nå hjelpe deg å ta bedre portrettbilder. Og det funker ofte, men ikke alltid.

Beta-utgaven av operativsystemet iOS 10.1 låser opp en ny funksjon i kameraet, som heter portrettmodus.

Nye iOS 10.1 beta låser opp et ny modus i kamera-appen som gir bildene mer dybde.
Nye iOS 10.1 beta låser opp et ny modus i kamera-appen som gir bildene mer dybde.

Denne funksjonen bruker de to kameraene på baksiden av telefonen for å gjøre en dybdevurdering av omgivelsene. Apple hevder derfor å kunne gi deg en dybdeskarphet som ligner på det du får fra kameraer med langt større sensorer, som for eksempel speilreflekskameraer.

Men fungerer det? Vi har gjort en kjapp test.

Når du er i portrettmodus bruker telefonen telelinsen for å ta bildene, mens vidvinkellinsen har ansvaret for å kartlegge dybden i bildet. Dette mates så inn i produsentens proprietære algoritmer, som prøver å skille hva som skal være i fokus, og hva som skal gjøres uskarpt.

Og det fungerer overraskende godt, så sant kameraet forstår hva det ser. Bilder av ansikter går stort sett lekende lett, og produserer et resultat som kan ligne på det man får fra kameraer med langt større sensorer. Du kan inspisere hvor godt effekten fungerer ved å dra i slideren på bildet nedenfor:

Litt verre blir det når du forsøker å ta bilder av andre objekter, som programvaren ikke nødvendigvis har trening på å forstå. Som dette mikrofonstativet i NRKbeta-kroken:

Her ser vi at kameraet ikke klarer å skille gjengeskruen i toppen av stativet fra bakgrunnen, som fører til at dybdeeffekten blir nært ubrukelig.

Det samme kan vi se på brillene til journalist Ståle Grut, som smelter uelegant inn i bakgrunnen:

Fiskene i Pausefisk-akvariet kommer heller ikke godt ut av den nye portrettfunksjonen:

Oppsummert er vi skuffet over den nye funksjonen.

Flere telefoner har hatt et lignende modus i lang tid, blant annet har «background defocus» vært å finne på Sonys Xperia-telefoner i flere år. Og det er ikke noe å si på kvaliteten som kommer ut fra en aldrende Sony Xperia Z3:

Vi forventet rett og slett at siden Apple var såpass seint ute med denne funksjonen, så kom den til å fungere tilnærmet feilfritt. Men portrettmodus er avhengig av at telefonen har en god forståelse av hva som er i bildet, og det fungerer kun optimalt under gode lysforhold.

Likevel tar vi oss selv i å bruke moduset ganske ofte. Telefonen lagrer uansett originalbildet, så de gangene effekten slår feil, har du originalen å falle tilbake på.

Har du egne erfaringer med portrettfoto-funksjonen, eller andre telefoner og apper som tilbyr det samme? Fungerer det? Fortell oss om det i kommentarfeltet!

7 kommentarer

 1. Er noen småting som går tapt for faktiske portretter også.
  Håret til modellen i cover-bildet til artikkelen blir ufokusert, men er knivskarpt på det vanlige bildet.
  I tillegg skjer det noe rart med kanten av kinnet på venstre side, som blant annet resulterer i at toppen av halsen får en liten bulk rett over kragen.

  Svar på denne kommentaren

  • Oddmund Karlsen (svar til Roland)

   Det er ikke annet å forvente det. Kan du litt om fotografering, pixler og lys så sier det meste seg selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.