nrk.no

Snapchat vil sees på med nye briller

Kategorier: Forbruker & Gadgets

Snapchats «Spectacles»-briller fra 2016 var mer fargerike enn Facebooks nye briller. Foto: Snapchat

Snapchat har i hemmelighet utviklet nye briller. Nå vil de bli et kamera-selskap.

Selv om Google Glass aldri ble den helt store suksessen, stopper ikke det Snapchat fra å lansere en lignende brille.

I natt kom det tre nyheter fra Snapchat:

 • En brille kalt «Spectacles» med innebygget kamera lanseres
 • De går fra å være et sosialt medie til et kamera-selskap
 • Selskapet bytter navn til Snap Inc
 • Brillene

  Ved å trykke på en knapp på brillen vil du ta opp 10 sekunder film. Et lys på brillen vil også aktiveres når du filmer, for å varsle de rundt deg. Dette er i hvert fall et forsøk på å adressere en av de mest omtalte problemene ved Google Glass, som gjorde at brukerne ble omtalt som «glassholes», nemlig creep-faktoren.

  https://www.youtube.com/watch?v=XqkOFLBSJR8

  Brillene, som det begynte å versere rykter om tidligere i sommer, tar opp film og bilder i et sirkulært format, som kan se ut som et midtpunkt mellom vertikal og horisontal video.

  Snapchats grunnlegger Evan Spiegel skriver på selskapets blogg at sirkulær video spiller i fullskjerm på alle dingser uansett hvilken retning man holder dem.

  Spectacles

  De snakker trådløst med Snapchat-appen over WiFi eller Bluetooth. Batteriet skal holde til en hel dag med snapping, og lades opp i brilleetuiet. VentureBeat skriver at brillene skal koste $129 (rundt en tusenlapp) og vil bli tilgjengelig, men i begrenset opplag, i løpet av høsten.

  Video og bilder fra brillen tas opp i et sirkulært format Foto: Snapchat
  Video og bilder fra brillen tas opp i et sirkulært format Foto: Snapchat

  Kamera-selskap

  Spiegel er overraskende åpen i et langt intervju med Wall Street Journal i anledning lanseringen. 26-åringen omtales av enkelte som en visjonær på linje med Steve Jobs og Mark Zuckerberg, og har høye ambisjoner for Snapchat.

  Wall Street Journal skriver at han har han studert historikken til firmaer som Kodak og Polaroid. Nå mener han at selskapet hans ikke driver med sosiale medier, men med kameraer.

  Evan Spiegel Foto: TechCrunch (CC BY 2.0)
  Evan Spiegel Foto: TechCrunch (CC BY 2.0)

  The Information omtalte i juli bakteppet for denne endringen. Folk bruker nå Snapchat så mye at det kan gi selskapet et stort fortrinn når det kommer til «visual computing» blant de andre teknologi-gigantene.

  Facebook og Google bruker i utstrakt grad denne teknologien allerede, men mest på eksisterende bilder. Snapchat gjør det også, men før og når du tar bilder..

  Kameraet er hovedfokus i Snapchat og internt omtaler de det som et «in-out device», mer enn et kamera. The information oppsummerer det slik:

  This is critical: the more people use Snapchat as a camera app the more the company can experiment with its ambitions in object input and computer vision.

  Snapchat’s Camera Shows its Future

  Spectacles passer godt inn i dette bildet, fordi det gir Snapchat større kontroll over kameraet enn å måtte gå via en smarttelefon. Det antas også at Snapchat vil kunne begynne med visuelle søk og lignende i framtiden.

  Vox har en god gjennomgang av teknologien som ligger bak Snapchats populære «lenses», hvor de bruker datasyn – computer vision – i sanntid:

  Nytt selskap

  Fordi selskapet nå driver med «mer enn Snapchat», reorganiserer de selskapet sitt på samme måte som Google. Der Alphabet nå er Googles-morselskap, er «Snap Inc.» eier av henholdsvis Snapchat og Spectacles.

  Hva synes du om Snapchats nye briller?

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.