nrk.no

Tipsløsningen SecureDrop lansert i NRK

Kategorier: Journalistikk,NRK,Open Source,Sikkerhet & Software

NRK benytter nå SecureDrop som tipsmottak for ekstra sensitive tips. Se mer på https://nrk.no/varsle/

NRK benytter seg nå av SecureDrop som mottakssystem for ekstra sensitive tips.

Tipsløsningen SecureDrop, som vi i lengre tid har kjørt hos NRKbeta, er nå implementert for hele NRKs virksomhet.

Å si fra til mediene om misforhold og feil er viktig for samfunnet. Alle slike ytringer vernes av grunnloven. I Norge er det stort sett risikofritt å kontakte media. Du kan fortelle oss om det meste via vårt tipsskjema på nrk.no/03030, på telefon 03030, eller i brevs form.

Det finnes imidlertid situasjoner der dette på langt nær er trygt nok. NRKs varslerportal basert på SecureDrop-teknologien er da en løsning som bidrar til betydelig økt teknisk sikkerhet.

Systemet er myntet spesielt på sikker kommunikasjon mellom kilder og journalister, og vedlikeholdes av pressefrihetsorganisasjonen Freedom of the Press Foundation.

SecureDrop kan ikke nås i den vanlige nettleseren din. For å sørge for at løsningen er sikker, og ikke kan avlyttes, bruker systemet TOR-nettverket for kryptert kommunikasjon. Dette er et kritisk steg for å sørge for at kildevernet forblir inntakt.

Hvis du er over gjennomsnittet interessert i hvordan vi har ivaretatt sikkerheten til tipsløsningen, anbefaler vi å lese artikkelen om dette.

Vi har også skrevet en sak om hva Tor-nettverket er for noe, som kan være interessant for mange.

Det er viktig at du ikke besøker løsningen fra dine sedvanlige oppholdssteder: Ta heller med deg datamaskinen til et offentlig sted, logg på det trådløse nettverket og send oss informasjonen derfra. Spesielt må du tenke over om utstyret du bruker kan kontrolleres av andre enn deg selv – eksempler på det er datamaskin/mobil/nettverk kontrollert av arbeidsgiver.

Dette gjør det vanskeligere for utenforstående å spore deg. Hvis du vil være helt sikker på at du ikke er sporbar, bruker du i tillegg en annen datamaskin enn den du vanligvis bruker.

For videre detaljer om hvordan du benytter NRKs tipsløsning, besøk https://www.nrk.no/varsle/.

5 kommentarer

 1. F Facebook har ingen grunn til å dele livet med en så kaldt sosial lettside. Det hører mer kvinner og dems jugel telegraf politikk. Se på meg se på meg hva jeg gjør bla bla bla.. Ville nok si de er mer ett media emperium en en teknologi bedrift.

  Svar på denne kommentaren

 2. kan dere utgreie litt om de tiltak dere tar med mottatte filer for å ikke bli litt klomsæte med bilder og annet?

  slik at om en tipser leverer dere bilder som dere bruker, så er de vannmerket el. slik at tipseren er unikt identifisert?

  det er jo MYE mer interessant hva dere sjornalister gjør for å ikke sende tipsere i fengsel enn at noen kan sende dere noe filer…

  Svar på denne kommentaren

 3. Aftenposten og NRK øker sikkerheten for tipsere – Medier24.com

  […] SecureDrop kan ikke nås i den vanlige nettleseren din. For å sørge for at løsningen er sikker, og ikke kan avlyttes, bruker systemet TOR-nettverket for kryptert kommunikasjon. Dette er et kritisk steg for å sørge for at kildevernet forblir inntakt, skriver NRK Beta om løsningen. […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Niklas Trippler

  Det kan jo også nevnes operativsystemet Tails her (tails.boum.org/) da dette er et operativsystem som prøver å ikke legge noen spor igjen noen steder (bruker TOR per default). Litt å sette seg inn i, men absolutt verd det om man har sensitiv informasjon om dette (kanskje nrkbeta kunne laget en artikkel der dere tar for dere tails og hva man bør gjøre her, hvordan man verifiserer at TOR er i bruk, hvordan man sender dokumenter – burde ikke ta mer enn en side eller to).

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.