nrk.no

Vannkraft rett i lomma

Kategorier: Forbruker & Gadgets

Har du tilgang på rennende vann kan du lade Estream Foto: Produsenten enomad

Bærbart minikraftverk passer perfekt for norske forhold.

Vi er glade i både smarttelefoner og vannkraft her i Norge. Folkefinansierings-prosjekt Estream ser ut til å være «the missing link».

Dingsen er på størrelse med en vannflaske og består av en propell koblet til en generator. Festet i et tau kan du legge hele greia ut i strømmen eller feste den bak en robåt eller kajakk. I løpet av 4 og en halv time vil den ha ladet opp batteriet på 6400 mAh. Ifølge Guardian holder det til å lade mobilen to til tre ganger.

Produsentene skriver at de har valgt vannkraft fordi det stabilt kan levere strøm over tid, og er en av de mest effektive naturressursene vi har. Med tidvis vekslende norske værforhold kan dette være en god utfordrer til solceller, som også kan lade det du måtte trenge på turen.

I tillegg til å lade dingsene dine fungerer Estream som lampe Foto: Produsenten enomad
I tillegg til å lade dingsene dine fungerer Estream som lampe Foto: Produsenten enomad

Lampen skal kunne lyse 8 timer ved fullt batteri. Det gjenstår å se om produktet fungerer like bra som på produsentens video, men det ser unektelig ut som en smart turkamerat. Du får blant annet kjøpt en beskyttelse til propellen som skal ta av for møte med stein på grunt vann.

Du har tolv dager igjen på å være med å støtte prosjektet, eller vente til det kommer i butikken. Forhåpentlig blir prosjektet en realitet, i motsetning til dronen Zano, Europas største Kickstarter-prosjekt, som aldri ble realisert.

Kjenner du noen lignende løsninger? Kunne du tenke deg å lade ting på denne måten?

9 kommentarer

  • Prosjektbeskrivelsen sier at den produserer 2,5 til 5 watt, og da er det nok mest typisk rundt 2-3 W. Det er ikke akkurat noe å varme opp hytta med…

   Bruker du bare grov nok kabel, og har du bekken rett forbi hytta di, kan du nok få et par watt inn i stua. Men antagelig kan du kjøpe ganske mange pakker batterier for det kabelen vil koste deg.

  • Michael Pedersen (svar til Dan)

   Pøh. Når de postapokalyptiske zombiene er etter deg, det er mørkt og batteriene er tomme – da kommer du til å elske denne.

 1. Ser ut som et spennende produkt, men jeg er usikker på hvor praktisk den er å ha med på tur med mindre man er i et område med elver og bekker. Men å slepe en slik etter en kajakk virker som en god idé.

  Jeg kom nylig hjem fra en ukeslang fjelltur hvor jeg hadde med en 12000mah powerbank til å lade gps-klokka hver dag. Den veier ca 300 gram og ga også strøm til andre turdeltakeres mobiler. Jeg kunne ha tatt med to slike og fortsatt båret mindre vekt enn minikraftverket. En annen måte å få strøm på som jeg gjerne skulle ha prøvd er Biolite som kan lage strøm i tillegg til å varme mat og vann.

  Svar på denne kommentaren

  • Jarle Hammen Knudsen (svar til André)

   Det må har vært noen strømgjerrige mobiler eller smartmobiler som stort sett var avslått.

  • tja hvorfor det ? man er på fjelltur, da går man ikke med mobiln på hele tiden, de største mobilbatteriene i dag er 3000. ettersom de sannsynligvis bare hadde med seg mobilene og sjekket kart av og til, bruker de nok på de meste 40% på slutten av dagen, kanskje mindre.

   mobilene til de andre deltakerne ville nok holdt å lade 1 gang i løpet av turen og fortsatt vært i live med noe strøm igjen siste dagen. regn 3 dager, på sparemodus.

   hver enkelt kunne hatt med en 12000 eller 20000 mah batteribank og bruk mobilene tunkt under hele turen og det ville vært mer praktisk da denne ikke ville klart å holde tritt med ladingen o ikke hele turen var en kanotur.

  • Christoffer (svar til Knu)

   Ved å sette telefonen i flightmodus bruker den minimalt med strøm, trenger ikke mange sekundene med GPS for å sjekke kantposisjon. 1-2 batteribanker på 10 000 mah holder i massevis på lengre turer og er mye mindre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.