nrk.no

Bilder av unge norske jenter deles på «gutteforum»

Kategori: Samfunn

Et utdrag fra et chatrom på det internasjonale nettforumet. Her leter medlemmer av forumet etter bilder fra Hemsedal-saken.

På et stort internasjonalt forum deles det hundrevis av kompromitterende bilder av unge norske kvinner. Norsk politi kjenner til forumene, men er ikke i stand til å sette en stopper for aktiviteten.

«Er det noen som har bilder av jenter 90-94 fra Bodø?», spør en anonym bruker på det internasjonale forumet.

Det tar bare et par minutter før noen svarer på henvendelsen. Tre bilder av en lettkledd jente legges til i tråden. I løpet av noen timer har den samme tråden over 30 svar.

Etterspør bilder fra Hemsedal-saken

Hemsedal-saken har fått mye oppmerksomhet, og også på dette forumet er saken heftig debattert. En av forumets brukere har gjentatte ganger etterspurt bilder fra Hemsedal-saken, og minst ett av forumets medlemmer hevder å ha kjennskap til bildene.

Medlemmene diskuterer bilder av en mindreårig jente som deles på forumet.
Et utdrag fra en samtale mellom medlemmer på forumet. Det diskuteres hvorvidt en jente er myndig. NRKbeta har sladdet navn og fjernet meldinger som ikke er relevant for samtalen.

De anonyme brukerne på forumet deler hundrevis av bilder hver eneste dag, og mesteparten av bildene er enten stjålne eller publisert uten samtykke.

Forumet er delt inn i ulike avdelinger, med egne kategorier for bilder av tenåringer, rødhårede kvinner, fot-fetish og mye annet. I tillegg til disse innholdskategoriene har forumet også stedsbaserte kategorier.

Det er 19 land som har fått sin egen kategori på nettsiden, og Norge er ett av dem.

NRK omtalte en variant av dette forumet i en rekke saker i 2014. Forumet ble kort tid etter lagt ned, men gjenoppstod etter kort tid i en ny versjon med de samme kategoriene, og like stor norsk aktivitet.

Leter etter bilder av navngitte jenter

Medlemmene av forumet holder en løpende dialog via flere ulike chatrom. Noen av rommene er stedsspesifikke, altså at de kun diskuterer og deler bilder fra en spesiell region av landet. Andre rom er derimot litt mer generelle, og det er her de store mengdene holder til.

Ett av rommene NRKbeta har fulgt med på har i snitt rundt 200 påloggede brukere til enhver tid gjennom dagen.

Vet du mer enn oss om denne saken? Tips journalisten her!

Selvjustis

Vi har over en tidsperiode overvåket debatten på nettforumet. Selv om deling av bilder uten samtykke er en ulovlig handling i seg selv, har forumets medlemmer en form for selvjustis og et regelsett de opererer etter.

Et utdrag av reglene som utøves på forumet.
Dette bildet deles ved jevne mellomrom på forumet, og viser hvilke regler medlemmene skal følge.

På plakater som ved jevne mellomrom deles, står det blant annet at man ikke får dele bilder av mindreårige jenter, at det ikke er lov å oppsøke eller trakassere kvinner som postes på forumet, og at man helst ikke skal omtale kvinnene med fullt navn.

– Jeg fikk helt panikk

NRKbeta har tatt kontakt med en av kvinnene som er avbildet på forumet. Hun visste allerede at bildet var delt på nettstedet:

– Jeg fikk tilsendt en melding på Facebook av en fremmed mann, som fortalte at et bilde av meg var postet og modifisert på en nettside.

Kvinnen sier at det i retrospekt har gjort noe med hvilke bilder hun velger å dele på sosiale medier:

– Før jeg trykket på lenken, hadde jeg helt panikk, og skjønte ikke hvilket bilde det var. Men jeg er kanskje litt mer reservert med hva jeg deler nå enn før. Etter at jeg fant ut at dette bildet ble delt og modifisert har jeg sletta det fra Instagram, sier kvinnen, som vil forbli anonym.

Det er alt fra bilder av fullt påkledde kvinner til private nakenbilder som deles på forumet. Bildet av kvinnen som vil forbli anonym er i utgangspunktet helt uskyldig, men er modifisert for å fremheve kvinnens bryster.

– Jeg skjønner ikke at folk gidder å bruke tid på dette. Men så tenker jeg også på de stakkars jentene som har fått nakenbilder av seg delt. Det er jo helt fryktelig, sier kvinnen.

– Vanskelig for politiet å begrense slik spredning

I en uttalelse til NRKbeta sier kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Wilhelm Due, at arbeidet med å straffe de som deler er krevende. Omfang og jurisdiksjon er to faktorer som bidrar til å gjøre arbeidet vanskelig.

Er et bilde først delt på nett vil det nesten være umulig å forhindre at det deles videre og sirkulerer ut av kontroll for den som er avbildet. Det er svært vanskelig for politiet eller andre å begrense slik spredning, rett og slett fordi bilder lastes ned og lagres både hos privatpersoner og på ulike nett-tjenester verden over.

Axel Wilhelm Due, Kripos

På grunn av måten serverne til nettstedet er satt opp, er de veldig vanskelig å stenge. Serverne er spredt over flere geografiske plasseringer, og domenene er registrert i Russland. At nettstedets eiere ikke selv laster opp ulovlig materiale, og fjerner brukergenerert innhold når det kommer forespørsler om det, gjør at nettstedet opererer i en slags juridisk gråsone.

I tillegg benytter nettstedet seg av en såkalt «content delivery network», som mellomlagrer nettsiden på tusenvis av servere på verdensbasis. Alle disse faktorene gjør nettstedet til en slags digital kakkerlakk som er vanskelig å komme til livs.

– Til tross for at politiet vanskelig kan hindre at bilder som er havnet på nett sirkulerer ukontrollert, kan vi straffeforfølge de som har bidratt til denne bildedelingen. Det er verdt å merke seg at absolutt all befatning med seksualiserte bilder av barn er straffbar og kan gi inntil tre år i fengsel – faktisk inntil seks år, for eksempel hvis denne befatningen er organisert, sier Axel Wilhelm Due i Kripos.

Tjenesten slettmeg.no kan hjelpe

Den norske tjenesten Slettmeg.no driftes av Norsk senter for informasjonssikring (NORSIS), og spesialiserer seg på å hjelpe privatpersoner med å få fjernet uønsket informasjon fra nettet.

På Slettmeg sine sider finner du en liste over nettjenester som de kjenner til, og hvordan man kommer i kontakt med administratorene bak sidene.