nrk.no

Filmer måker med egg-kamera

Kategorier: Minutt for minutt,NRK & NRK-stoff

En gråmåke gyver løs på kameraegget vårt. Foto: Sindre Skrede / NRK
En gråmåke gyver løs på kameraegget vårt. Foto: Sindre Skrede / NRK

I sommer har NRK sendt live fra fuglefjellet Hornøya utenfor Vardø, både på nett og TV. Her har publikum kunnet følge med på de forskjellige sjøfuglenes liv, fra eggene ble lagt i begynnelsen av juni til de første ungene nå har begynt å forlate redet.

I hvert av TV-programmene våre på NRK1 har vi gjennomført et lite kameraeksperiment, hvor målet har vært å vise sjøfuglene fra en litt annen vinkel eller i en litt annen setting enn man vanligvis kan se dem i.

Med 70 000 hekkende sommergjester, er det fullt av egg i fuglefjellet — og eggtyvene er aldri langt unna. Svartbak, ravn, kråke, ørn og falk sveiper stadig over hekkeplassne på jakt etter mat. Å filme fuglene på avstand skulle vi alltid klare, men hva om vi kunne fått et kamera inni ett av eggene?

https://www.youtube.com/watch?v=5BnytuxwMew&feature=youtu.be

I løpet av tiden på Hornøya har vi også filmet lomvi med modellbåt, padlet midt i flokken på sjøen med en fjernstyrt lokkeand, og utsatt «Tjukken», en 3D-printet lundefugl, for en glupsk måke.

Men det mest utfordrende eksperimentet vi har gjort har vært kameraegget.

Det å plassere et kamera i et egg har vært gjort før, men de tilgjengelige alternativene — om vi skulle kjøpt et ‘profesjonelt’ egg — er dyre, så vi var nødt til å lage det selv.

Å bruke et ekte egg var så klart ikke på tale, men ved hjelp av en 3D-printer er jo det meste mulig å lage. Inni egget burde vi få plass til et kamera med brukbar kvalitet og en GPS-tracker, i tilfelle en rovfugl skulle finne på å fly langt av gårde med egget. Men hvilket egg skulle vi ta utgangspunkt i?

Stort egg, lite kamera

Blant de mange innbyggerne i fjellet er lomvien. Lomvien er en ganske stor sjøfugl, med forholdsvis store egg: ca 9 cm langt og 4-5 cm bredt på det bredeste. I tillegg hekker lomvien på smale fjellhyller, og rovfuglene er nokså ofte på jakt etter eggene deres.

Lomvien bygger ikke reir, og det hender at egg triller bort, eller mistes av fuglene. Egget blir sjelden liggende lenge på hyllen før det blir spist av en rovfugl. Foto: Sindre Skrede
Lomvien bygger ikke reir, og det hender at egg triller bort, eller mistes av fuglene. Egget blir sjelden liggende lenge på hyllen før det blir spist av en rovfugl. Foto: Sindre Skrede

Lomviegg var derfor et godt tips. Utfordringen var dernest å finne utstyr som kunne få plass inne i dette egget. Actionkameraet Mobius har lenge vært kjent for lav vekt, lite volum og OK kvalitet, så vi bestemte oss for å forsøke med dette. Etter å ha fjernet alle unødvendige deksler stod vi igjen med kun printkortet, selve bildebrikken og optikken samt et batteri. Disse delene burde absolutt få plass i et lomviegg.

Det å finne en GPS-tracker som var liten nok, og faktisk virket, var litt verre. Med begrenset budsjett var det et poeng å finne rimelige løsninger; det viste seg ganske snart at en rimelig måte å lage GPS-trackere på er å lage en tracker uten GPS.

Flere av trackerne vi bestilte fra mer eller mindre seriøse asiatiske selskaper viste seg nemlig å ha fint lite med GPS å gjøre, selv om både beskrivelsen på internett og den vakre innpakningen skrøt av tracking med få meters nøyaktighet. De aller fleste kunne si sånn ca hvor de var basert på hvilken mobilmast de var knyttet til, men dét var da også det.

Etter litt prøving og feiling fant vi derimot frem til en tracker som faktisk hadde både GPS-antenne, SIM-kort og IMEI-nummer slik at det var mulig å tracke den via mobilnettet. Den var også liten nok til at den i teorien skulle få plass inni egget.

Ved å tegne et omriss av GPS-trackeren og Mobuis-kameraet på millimeterpapir, fant vi ut at det hele burde få plass i et litt forstørret lomviegg. Lomviegget ble 3D-printet med innebygde vegger og støtter tilpasset både kameraet og GPS-trackeren.

Lodding og liming

Mobius-kameraet har tre knapper: av/på, modus og start/stopp opptak. For å kunne starte og stoppe kameraet etter at det var limt på plass i egget, var det nødvendig å «forlenge» knappene på en eller annen måte. Vi vurderte først å bruke magnet-brytere, skjult på innsiden av egget, men disse ville vært vanskelige å skille fra hverandre og en liten feil kunne gjort det lett å for eksempel skifte kameraet fra video-modus til bildemodus.

Løsningen ble derfor å lodde på helt vanlige ledninger som ble trukket ut i toppen av egget. Ved å legge ledningene mot hverandre kunne vi så skru av og på kameraet, starte og stoppe opptak og endre modus.

Ved å lodde ledninger på bryterne, kunne vi styre kameraet selv om de to halve egg-delene var limt sammen. Til høyre er «originalinnpakningen» til Mobius-kameraet. Foto: Sindre Skrede / NRK
Ved å lodde ledninger på bryterne, kunne vi styre kameraet selv om de to halve egg-delene var limt sammen. Til høyre er «originalinnpakningen» til Mobius-kameraet. Foto: Sindre Skrede / NRK

Å lodde ledninger på av/på-bryteren til GPS-trackeren viste seg å være svært vanskelig med en billig loddebolt med bred spiss. Løsningen ble derfor å ha trackeren på konstant, og heller forlenge en ladekabel ut i toppen av egget slik at den holdt seg i live frem til vi skulle legge egget ut blant fuglene.

De to halvdelene før liming. Til venstre ligger GPS-trackeren, til høyre kameraet. Foto: Sindre Skrede
De to halvdelene før liming. Til venstre ligger GPS-trackeren, til høyre kameraet. Foto: Sindre Skrede

Det halvferdige egget ble så tatt med til Hornøya, hvor det hele ble limt sammen, før det ble malt med medbrakt oljemaling. Lomviegg har heldigvis svært varierende fargesammensetninger, for lakkeringen var kanskje ikke helt etter boken — men fugleforsker Tone Reiertsen (Norsk institutt for naturforskning) mente det burde kunne passere som et lomviegg for en sulten måke.

Egget in the making. Foto: Sindre Skrede
Egget in the making. Foto: Sindre Skrede

Vi fant i alle fall ut at vi burde forsøke å legge det ut, og se om det passerte den virkelige kvalitetskontrollen: rovfuglene i fuglefjellet.

For vel en uke siden ble kameraet plassert i fjæren på Hornøya, ikke langt fra lomvienes hekkeplasser. Over oss sirklet en svartbak — og jammen stupte ikke én av dem ned for å ta egget. Måken bet over hele egget, og kastet det i bakken — kanskje i håp om at det skulle sprekke.

Spent hoppet den ned på hyllen hvor egget landet — men etter å ha hakket i egget et par ganger, lettet den igjen — trolig nokså skuffet over at det som skulle bli sesongens aller siste eggmåltid glapp.

Nam, nam! Turkist og fristende ligger det der — og jammen var det ikke en måke som bet på! Foto: Sindre Skrede / NRK
Nam, nam! Turkist og fristende ligger det der — og jammen var det ikke en måke som bet på! Foto: Sindre Skrede / NRK
Hvis du noensinne har lurt på hvordan det ser ut å bli spist av en svartbak, har du svaret her. Foto: NRK
Hvis du noensinne har lurt på hvordan det ser ut å bli spist av en svartbak, har du svaret her. Foto: NRK

4 kommentarer

    • Sindre Skrede (svar til Martin)

      Hei! Jeg la ut egget på mandag, bare for å se om noen tok det med seg, men da var det plutselig ingen som var interessert. Nå jobber vi med nedrigg på Hornøya, så da får vi dessverre ikke testet det noe mer — men kanskje kan vi prøve igjen en annen gang, et annet sted.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.