nrk.no

Reiser du til USA vil myndighetene vite hvem du er på sosiale medier

Kategorier: Det sosiale nettet & Samfunn

En flyvertinne sjekker mobilen på Newark Liberty internasjonale lufthavn Illustrasjon: Ståle Grut / NRKbeta med foto: Laszlo Ilyes (CC BY 2.0)

«Vennligst oppgi informasjon relatert til din tilstedeværelse på nettet.»

Dette kan bli ett av spørsmålene du må svare på, om amerikanske myndigheter får det som de vil.

I et nytt forslag ønsker de å legge til et spørsmål til tilreisende, blant annet på ESTA-søknaden som norske borgere bruker for å få visum til USA.

U.S. Customs and Border Protection skriver i søknaden at å svare vil være valgfritt. Informasjonen som oppgis vil bli brukt for å verifisere identiteten til søkerne, og som kontaktinformasjon.

Please enter information associated with your online presence—Provider/Platform—Social media identifier.It will be an optional data field to request social media identifiers to be used for vetting purposes, as well as applicant contact information. Collecting social media data will enhance the existing investigative process and provide DHS greater clarity and visibility to possible nefarious activity and connections by providing an additional tool set which analysts and investigators may use to better analyze and investigate the case.

Agency Information Collection Activities: Arrival and Departure Record (Forms I-94 and I-94W) and Electronic System for Travel Authorization

Søknaden er ikke godkjent ennå, men vil bli vurdert etter at publikum har fått 60 dager til å presentere innspill.

Tidligere trøbbel

Tidligere har flere personer som har besøkt USA blitt avvist ved ankomst, på grunn av meldinger delt i sosiale medier.

BBC omtaler blant annet en 26-åring som skrev følgende på Twitter-melding til en venn:

Free this week, for quick gossip/prep before I go and destroy America.

Leigh Van Bryan på Twitter

Han ble ikke hørt da han hevdet at meldingen var misforstått.

Sosiale medier stadig viktigere

The Hill skriver at amerikanske myndigheter ser på sosiale medier som et verdifullt verktøy – også for spredning av propaganda og rekruttering til IS.

– Myndighetene har forstått at sosiale medier inneholder et lager av verdifull informasjon, og har inkorporert sosiale medier under bakgrunnssjekker av ansatte som søker sikkerhetsklarering, skriver Mario Trujillo i The Hill.

Verge beskriver også det de omtaler som et økende press på amerikanske myndigheter for å ta i bruk informasjon fra sosiale medier etter terror-angrepet i San Bernandino i desember i fjor.

Angriperne delte offentlige Facebook-meldinger underveis i terror-aksjonen, og hadde diskutert voldelige angrep i private Facebook-samtaler før visum-søknaden ble innvilget.

Fordi det kan komme i konflikt med amerikanske borgerrettigheter er det foreløpig ingen krav om at ansatte må oppgi sine konti på sosiale medier. Det har enkelte stilt spørsmål ved.

– Hva ville vært negativt ved å spørre ‘Hey, deler du ting på nett under noen form for pseudonym?’, spurte politiker Ronald Dion DeSantis (R) under en høring 13. mai.

Ville du oppgitt denne typen informasjon til myndighetene?

38 kommentarer

 1. Da jeg ikke har Facebook, så hadde jeg sikkert aldri fått komme inn i USA, de ville vel ikke trodd meg når jeg hadde sagt «sorry, har ikke».

  Var en kort tur i USA i 2007 (tror jeg) og skjønner det å slippe inn har blitt enda vanskeligere nå. Er jeg ikke velkommen ett sted, så finner jeg andre steder å reise til. Canada er ett flott land det og, om en absolutt må til Nord Amerika.

  Bjørn

  Svar på denne kommentaren

  • Globetrotter (svar til Jan)

   Kommer an på hvordan du reiser. Økonomiklasse på fly til USAs vestkyst gjør vondt, ja. 🙂

  • Glenn Westbye (svar til Christian)

   Siden du er så negativ, så kanskje det kommer av sosial oppvekst og ikke viten. Slike som deg burde avgjort tatt en tur til de fleste land, slik at du selv kan undersøke hva du mener å vite. De fleste får seg en alvorlig vekker – da landene de besøker avgjort ikke er slik de er fremsatt i norske media.

  • Larsaruss85 (svar til Anders Dalen)

   Glad jeg aldri skal dra til disse idiotene, som lar folk drepe ved å gi de våpen, og som ikke er kommet lenger, enn at de fortsatt har dødsstraff og stemmer fram despoter til presidentkandidater. Huff, for noen galninger! De er skeptisk til alle og godtar ingen unnskyldninger. Man må være perfekt for å bli akseptert i dette drittlandet!

  • Glenn Westbye (svar til Larsaruss85)

   Kan det hende at din sosiale oppvekst og dine venner har latt deg forlede til dine meninger. Ta deg en tur og se selv. USA er faktisk det eneste land i verden der forlk fra alle kulturer og religioner lever bra sammen og aksepterer hverandre. 95% av befolkningen er svært hyggelig og de 5% du ønsker å referere til er ikke engang synlig. Slik er det nemlig i alle land. Ikke la deg manipulere av et fåtall norske mennesker som ikke har et snev av kunnskap på noe felt annet enn å kritisere andre. Lykke til.

  • Det er vel et litt rosenrødt (eller kanskje jeg skulle si lyseblått) bilde du gir, at alle folkegrupper lever i absolutt harmoni og fred med hverandre.

   Men som en delvis støtte til det du skriver: Her i landet betyr det å bli mer tolerante at vi selv setter pris på et større utvalg ting. Å få fra poteter og sild til pizza og burritos og stifado er å bli mer tolerante. Det vi kan tenke akseptere for oss selv, om det gjelder mat, nåter å kle seg, oppdra barn, ha som hobby. Hvis jeg kan akseptere mye for meeg selv og mitt eget liv, da er jeg tolerant.

   I USA ser du langt mer av filosofien ‘Jeg er forrykende uenig med deg, men jeg vil til døden forsvare din rett til å være som du er’ – en langt større åpenhet for at andre er, gjør, spiser, kler seg, oppdrar unger, på måter som du aldri i dine villeste drømmer selv ville valgt. Men ‘it takes all kinds to make a world’ – det var den talemåten jeg lærte meg i USA for å betegne «Han må få lov til det, selv om ikke jeg vil». Den holdningen skulle jeg ønske vi kunne plukkke opp fra USA. Det har vi absolutt ikke gjort. Men det er det som er ekte toleranse – ikke av vi selv har begynt å spise sushi og flette håret på afrikansk vis.

  • Glenn Westbye (svar til Jo)

   Hvor får du slike oplysninger fra. Regner med at alt du innhenter av fakta kommer fra «venner» som ikke kan noe som helst om den verden vi lever i. Jeg hadde reist og skaffet meg selv bakgrunnsinformasjon for mine standpunkt – ikke vært papegøye for andres meninger. Lykke til.

 2. Amerikanerne har fått fullstendig noja når det gjelder terrorisme. Det er årsaken til at det fungerer så elendig der borte. Folk mangler åpenbart grunnleggende utdannelse, kunnskaper og vett og forstand.
  Selv fikk jeg store problemer med å forsikre og registrere en bil jeg kjøpte fordi et par av terroristene 11/9-2001 hadde amerikansk førerkort. De tror nå de hindrer terrorisme ved å nekte utlendinger å eie og kjøre bil i USA.

  Svar på denne kommentaren

 3. Erlend Vold Enget

  Pappa var lærar, og omkring 1980 skreiv han til den sovjetiske ambassada for å få tilsendt informasjon han kunne bruke i samfunnsfag. Ei god stund etter dette, var telefonen heime avlytta. Då eg noko seinare skulle ha eit prosjekt om nabolandet i aust på ungdomsskulen, kladda eg eit brev, som pappa ba meg kutte vekk alt i frå, bortsett frå namn og adresse, og at eg ba om informasjon til eit skuleprosjekt. Dei treng på ingen måte å vite alt dette, sa han forklarande.

  USA treng heller ikkje vite alt om meg. Bortsett frå det, eg er ikkje redd for å reise til USA.

  Svar på denne kommentaren

  • Kris (svar til Rune)

   Ja, særlig – fordi kriminelle ville jo ikke klare å unnslippe slik kontroll… tenk deg litt om, mann!

 4. Hvorfor reise til et land der halvparten av innbyggerne er gale nok til å stemme på en rabiat og destruktiv rasist som president?
  Med en våpenlov som gir alle rett til å drepe hvem som helst når som helst?

  Svar på denne kommentaren

 5. Her var det mange som ikke likte USA. Greit nok. Selv drar jeg til USA fordi det er et flott land. De er verdensmestere i museer og nasjonalparker. Menneskene – både i syd og nord – er langt mer trivelige, vennlige og serviceminded enn europeere generelt. Mye er galt der. Kom ikke å si at vi er mye bedre. Det er tøv. Alle har sine ting. Vi bare elsker å se det dårlige hos alle andre. Typisk norsk å være sjølgod og navlebeskuende.

  Svar på denne kommentaren

  • Ole Hovengen (svar til Christian)

   Enig med deg Christian.

   Kommentarenes gjennomgående anti-USA-tone, kan forklares med at de er representative for dem som benytter NRK som viktigste nyhetskilde.

  • Øyvind Ursin Kavåg (svar til Christian)

   Svært mye negativt om USA, men for tiden er svært så POP å blåse ut antiamerikanske synspunkter. Jeg har vært der svært mange ganger, både privat og i jobbsammenheng, bodd på hotell, hos venner og familie. Var dert svært nylig i sommer. Har aldri opplevet noen av det negative som mange her ynder å utbasunere. Mange av de som uttaler seg ensidig og negativt om USA, har aldri vært der og som innleggene viser har mange av dem heller ikke noen tanker om å reise dit. At ikke alt er bra i USA er selvsagt, både sittende president og kandidater legger heller ikke skjul på det. Men alt er definitivt ikke bra i Norge heller. Det er like selvsagt.

  • Erlend (svar til Ellinor)

   Jeg var først gang i USA i 2012 og har siden vært der hvert eneste år. Har fra første dag følt meg velkommen i landet, og elsker å reise dit. Har gjennomført flere roadtrips (t.d route 66 fra Chicago til LA, highway 1 fra LA til Seattle langs hele kysten og «by-hopping»).

   Min erfaring om det amerikanske folk av de statene jeg har vært innom (i skrivende stund 25 stk) så er de svært så mye mer trivelige, vennlige og serviceminded enn oss europeere generelt. Vi nordmenn er som Christian er inne på selvgode og bedrevitere, vi er så perfekte fordi vi nettopp kommer fra Norge.

   Folk som slenger negative kommentarer om USA og amerikanere har IKKE møtt en personlig og har garantert aldri vært der. De vet kort sagt ikke hva de snakker om. La de leve i sin egen boble å tro de er så perfekte.

   Det er så mye å oppleve i USA, og jeg kommer garantert til å reise dit så mye som mulig og har selv et mål om å besøke alle statene før jeg går i «pennalet».

   Skjønner egentlig ikke hvorfor jeg reiser tilbake til Norge 😛 😛

   Med ønske om en fortsatt god kveld til alle sammen 🙂

 6. Kjetil Sørlund

  Mitt svar vil være sånn noenlunde slik: As my social profile don’t reflect who I am, I will not give it to you. I have written jokes that may be misinterpreted and do not reflect my stand . I will not risk my admittance to your beautiful country based on misinterpretation.

  Svar på denne kommentaren

 7. Glad jeg aldri skal dra til disse idiotene, som lar folk drepe ved å gi de våpen, og som ikke er kommet lenger, enn at de fortsatt har dødsstraff og stemmer fram despoter til presidentkandidater. Huff, for noen galninger! De er skeptisk til alle og godtar ingen unnskyldninger. Man må være perfekt for å bli akseptert i dette drittlandet!

  Svar på denne kommentaren

 8. Bill Bryson, forfatter av en rekke herlige reisebeskrivelser (definitivt anbefalselseverdig lesing!) er født og oppvokst i USA; men har bodd i England i mange år, og ble frustrert da han skulle reise tilbake til sitt fødeland, med engelsk kone og barn. Han forteller også:

  «An acquaintance of ours – an acedemic of high standing – sat open-mouthed while his daughter was asked such questions as ‘Have you ever engaged in anly unlawful vice, including, but not limited to, illegal gambling?’ and ‘Have you ever been a member of, or in any way affiliated with, the Communist Party or any other totalitarian party?’ and – my particular favourite – ‘Do you plan to practice polygamy in the US?’ His daughter, I should point out, was five years old.»

  I solid Bryson-stil fortsetter han med å latterliggjøre situasjonen som ville oppstå hvis du svarte «Naturligvis!» på spørsmålene.

  Jeg skulle ønske at forholdene endret seg slik at jeg på nytt kunne besøke USA uten å få den politistat-følelsen ved innreise. Landet er flott, og det finnes massevis av hyggelige folk der (innimellom alle de andre…). For tiden ser jeg med så skeptiske øyne på selve innreisen – ikke på oppholdet – at det skal få vente.

  Men samtidig med at vi kritiserer, latterliggjør og spotter USA for sin sikkerhets-panikk og politistat-tendenser: Vi burde være langt mer våkne for akkurat det samme i vårt eget land. Vi er for tiden i en prosess med å gi vårt eget politi drastisk økede muligheter for å overvåke og spore sivilbefolkningen, med knapt så mye som antydning til en samfunnsdebatt omkring det. Og enhver påpeking av den overvåking sosiale media gjør av vårt hverdagsliv blir stort sett behandlet som hysterisk paranoia.

  Når vi er så kritiske mot USAs overvåking burde vi også være ganske kritiske til alle som overvåker oss selv. Vel å merke: Alle. Ikke bare NSAs aktiviteter utenfor USA.

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til ACAB)

   Hei Acab! Vi vil gjerne ha ditt bidrag til diskusjonen rundt denne artikkelen, så lenge det foregår på en saklig og konstruktiv måte. Hva er det du lurer på ifbm. artikkelen?

  • Jeg lurer ikke på en dritt. Jeg mener du og dine er landsfiendtlige svin som kveler stemmer som opponerer mot nrk og statlig propaganda.

  • Ask Burlefot (svar til ACAB)

   Wow, det var litt av en språkbruk! Det er vanlig å snakke med en høfligere tone i det offentlige rom, enn hvordan du snakker til dine nærmeste der hjemme. Fordelen er bl.a. at man kan tas litt mer alvorlig og lesere slipper spontane latterkramper så kaffeen spruter over tastaturet!

  • keal (svar til ACAB)

   Ut fra det som fremdeles er på plass virker det som om det ikke er så fryktelig viktig, det vi har gått glipp av ved å ikke få se det du skriver.

 9. Balder Jansen

  Tydeligvis mange som har sovet seg igjennom det meste av hendelser de siste årene..

  For noen år siden så dukket det opp opplysninger om norske statsborgere
  hos USA´s myndigheter som kun var ment for politiet og «deres samarbeidspartnere..».

  Hvordan de her opplysningene var blitt utgitt og av hvem, ble aldri opplyst fra
  våres kjære allierte..

  Dette var i tidrommet når ambassadesaken dukket opp med polititopper´s skatte snytteri og «sikkerhetstjenestens» besøk hos journalistene som skrev om saken..
  Og det offentliges topper sin motvilje til å forfølge saken videre..

  Er det bare jeg som mener at vi er en liten «banan-republikk..»..?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.