nrk.no

Bygger Norge i Minecraft

Kategorier: Minutt for minutt,NRK & Spill

Hele Norge bygger 25. juni på NRK Illustrasjon: NRKsuper

Med det gigantiske byggeprosjektet «Hele Norge bygger» skal NRK Super og FlippKlipp Studio gjenskape 19 norske fylker.

NRK har invitert skoleklasser, idrettslag, familier og vennegjenger fra alle landets fylker til byggeprosjektet som går av stabelen førstkommende lørdag.

I løpet av 12 timer skal NRK samle barn og voksne fra hele landet til å bygge sammen. Hvert fylke får et eget område som skal fylles med byggverk som deltagerne føler representerer fylket sitt.

Spillerne som er med i de ulike byggeprosjektene har blitt plukket ut på forhånd av NRK etter en omfattende søknadsprosess.

EDIT: Du kan nå laste ned kartet fra Hele Norge bygger og selv oppleve resultatet.

– Vi får noen klassisk-realistiske av type Nidarosdomen, men også noen sprø eksempler vi gleder oss til å se, sier innholdsansvarlig Joakim Vedeler.

Ishavskatedralen bygget i Minecraft
Ishavskatedralen bygget i Minecraft

– Det kan være alt fra en nøyaktig gjengivelse av Nidarosdomen, til en mer abstrakt beskrivelse av fylkets sjel. Bare fantasien setter grenser, forteller han.

Modifikasjoner

For det som skal vises på TV har NRKbeta jobbet med ulike modifikasjoner av spillet, for å få det til å se lekkert ut på TV.

– Vi har lagt inn en texture-pack som gir blokkene langt høyere oppløsning enn 16×16 piksler, som er standarden. Vi legger på skygger og effekter som lensflare og motionblur som lar oss sette fokus i bildet, forteller Tobias Laundal, som er ansvarlig for server og programmeringen.

Et prøvebilde fra NRKs tester med Minecraft i HD
Et prøvebilde fra NRKs tester med Minecraft i HD

Det legges opp til rundt 450 samtidige spillere på serveren, noe som i Minecraft-sammenheng er stort. Laundal har tidligere skrevet NRKbetas definitive innføring i Minecraft. I tiden før sending har det blitt gjennomført flere servertester, som forhåpentlig fører til knirkefri avvikling på lørdag.

– Vi ønsker å vise hvor stort Minecraft er i dag, at det er på vei inn i den norske skolen og at «alle» i målgruppen spiller det. Alt skjer på 10-12åringenes premisser, og de sitter med kontrollen, sier Vedeler.

Joakim Vedeler (t.v.) og Tobias Laundal i NRK Foto: Ståle Grut / NRKbeta
Joakim Vedeler (t.v.) og Tobias Laundal i NRK Foto: Ståle Grut / NRKbeta

Nysgjerrig på mer om prosjektet? Hør vår podcast!

Festivalområde i midten

Tomtene de ulike fylkene bygges på omrkranser et festivalområde, hvor profesjonelle byggere vil lage spektakulære byggverk.

Til sammen skal det hele utgjøre en slags nasjonalpark bygget av folket.

Slik ser Minecraft-kartet ut
Slik ser Minecraft-kartet ut

Du kan følge byggeprosessen live i 12 timer på flere steder:

 • Direkte på FlippKlipps Youtube-kanal
 • Sakte-TV minutt for minutt-sending på NRK 3 (stay tuned for vakre «dronebilder» fra byggingen)

– På TV skal vi vise tingene som blir bygget, og vi skal snakke med de som bygger. Folk sitter på rommet, bibliotek, skoler og stuer rundt omkring i Norge. Derfra skal vi Skype med dem, høre hvorfor de bygger og hva de synes er kult med Minecraft. Dermed får vi meninger og innblikk i de kreative verdner fra hele landet, sier Vedeler.

På direktesendingen vil gjester i studio (som kulturminister Linda Hofstad Helleland) få en avatar som går rundt i Minecraft, og dermed være besøkende hos NRK IRL og i Minecraft.

Sendingen skal ledes av Niklas Baarli og den profilerte norske gameren Noobwork. Publikum kan stille spørsmål til dem og gjestene underveis.

– Grunnen til at vi har valgt Minecraft, er de ekstreme kreative mulighetene som ligger i spillet. Du kan bygge ting og være sosiale, og utforske nye verdner, sier Vedeler.

– Det er mange som har hatt store byggeprosjekter. Det som aldri har blitt gjort er å ha et så stort byggeprosjekt som dette, og laget TV av det. De fleste vi forteller dette til synes det høres sprøtt ut – det er det også – men det kommer til å bli kult å vise Norge hvilke muligheter som ligger i dette spillet, forteller Vedeler.

Stor skala

Over de siste ukene har Laundal arrangert flere kræsjtester for å se hvor mange spillere serveren har hatt kapasitet til samtidig – det har vært opptil 600.

– Minecraft er bygget opp slik at det utfører utregninger i spillet sekvensielt. Når hundrevis av spillere gjør endringer samtidig, vil det dermed danne seg en «kø» i stedet for at maskinene regner ut disse tingene samtidig. Når vi kjører 600 stykker på, er vi en femtedel unna verdensrekorden på 2500 – og det skal kjøre i 12 timer under en TV-sending, sier Laundal.

Målet er å gå fra et blankt lerret til en ferdig verden som alle kan laste ned og utforske på egen hånd etterpå.

– Vi kunne kjørt safe og delt opp dette i ulike verdner, hvor det teknisk vil være langt enklere å ha færre spillere inne samtidig. Men da mister vi en viktig effekt, som er grunntanken i prosjektet, nemlig at vi bygger dette sammen, sier Vedeler.

Hør mer om prosjektet i NRKbetas podcast:

58 kommentarer

 1. Jonathan jacobsen

  Flippklipp la meg være med. Jeg sitter hjemme og spiller Minecraft hele tiden jeg støtter dere veldig mye. Bare la meg vær så snill og være med. Så blir livet mitt om til gull og DIAMONDS!! Hilsen Jonathan Edgar Storm Jacobsen<3

  Svar på denne kommentaren

  • John Aadnøy (svar til Jørgen)

   Det finnes ingen maskin som er sterk nok idag til å dra en minecraft server med mer enn 10000 spillere. Tviler selv på 5000. Dette som du tenker på med 20000+ spillere er server clusters.. Men da snakker vi om mange maskiner, ikke bare en

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Trond)

   Bare for å være tydelig var det ingen av oss i NRKbeta som skrev det svaret, Trond. En liten risiko å ta med åpent kommentarfelt, men det går stort sett helt fint.

   Riktig svar til Eilert er at deltagerne på serveren er valgt ut på forhånd.

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Erik Svendsen)

   Hei Erik! Vi endte opp med å ikke bruke en texture pack, men følgende modifikasjoner:

   Optifine

   This mod adds support for HD textures and a lot of options for better looks and performance. Doubling the FPS is common.

   Sildur’s shaders

   Sildur’s Shaders is an extension of GLSL shader mod. This shaderpack adds shadows, dynamic lighting, and waving grass, leaves and water to the game. Unlike other shaderpacks, Sildur’s Shaders is designed to work on all graphics cards and computers, including Macs, while still delivering a great graphical experience.

 2. Arild Sundet Dreier

  Hei Ståle. Kjører en egen MC server på en Raspberry Pi 3. Hvordan har dere konfigurert dag- og natt syklusene på serveren? Brukte dere noen mod eller noe for å få dagene til å vare så lenge? Dagene skiftet 3 ganger på 12 timer.

  Svar på denne kommentaren

  • Tobias Laundal (NRK) (svar til Arild Sundet Dreier)

   Hei, Arild!

   Serveren får kjører en variant av Spigot, som baserer seg på Mojangs originale server, men har støtte for plugins(utvidelser).

   For å oppnå en sakte-TV vennlig døgnsyklus lagde vi en plugin som setter ned døgnets hastighet til 1/18 av den opprinnelige hastigheten, og snur sola når den nådde horisonten. Sola gikk altså frem og tilbake over himmelen. Ordentlig natt hadde vi bare helt på slutten.

   Jeg kan se på muligheten for å publisere denne og andre plugins vi lagde til prosjektet.

 3. Bjarte Aune Olsen

  Ble inspirert av TV-sendingen til å forsøke å sette opp min egen MC-server hvor jeg og barna kan bygge sammen fra hver vår laptop.

  Jeg har foreløpig ikke fått til å sette opp noe slikt som dere hadde, hvor man bare kan bygge i vei uten å måtte samle inn alle råmaterialene til byggingen først.

  Har dere noen tips til nettsider som forklarer hvordan man kommer i gang med spesifikt denne typen server?

  Så vidt jeg kan forstå er det ikke mulig i den offisielle Minecraft Server-nedlastingen å åpne for at alle spillere har uendelig med blokker til å bygge med, men jeg håper jeg tar feil.

  Svar på denne kommentaren

  • Henrik Hildre (svar til Bjarte Aune Olsen)

   Hei Bjarte!

   Dersom du er OP på serveren (kan fikses blant annet ved å skrive /op brukernavn i konsollen til serveren) kan du bytte modusen din. Skriv /gamemode c for modusen du ser etter. /gamemode s bytter til overlevelsesmodus igjen, og /gamemode 3 bytter til spectator mode som TV-sendingen brukte på lørdag. 🙂

   – Henrik, FlippKlipp / NRK Super

  • Bjarte Aune Olsen (svar til Henrik Hildre)

   /gamemode c bytter til creative mode, og det har jeg allerede satt opp. Men jeg har fremdeles null klosser å bygge med.

   Jeg har skjønt at jeg kan gi meg selv én og én klosstype med /give, men det er jo utrolig tidkrevende.

   Det jeg leter etter er en måte å gi meg selv uendelig med alle klosser, slik at jeg bare kan begynne å bygge uten å måtte finne materialene først. På iPad ser jeg at creative mode virker på den måten, men ikke på PC/Mac når jeg kjører min egen server.

   Uansett, tusen takk for at du tok deg tid til å svare!

  • Bjarte Aune Olsen (svar til Bjarte Aune Olsen)

   Du hadde helt rett, det var bare å bytte til creative mode. Skjønte plutselig at jeg hadde uendelig av alle klossene, jeg måtte bare finne dem frem fra inventory.

   Kjempebra!

  • Tobias Laundal (NRK) (svar til Bjarte Aune Olsen)

   Hvis du vil at alle spillere skal komme i creative når de logger inn, kan du også sette gamemode til 1 i server.properties fila.
   Da slipper du å bruke kommando på hver eneste spiller.

 4. Hadde vært supert med en artikkel om alt det tekniske rundt dette. Kjører selv en MC-server i skyen for min sønn, og kunne trengt noen tips:

  * Hvilken server dere kjørte og hvilke plugins dere brukte + konfig av disse
  * Hvilken hardware dette ble kjørt på, med hvilket oppsett
  * Klientspesifikke ting som texturepack eller shaderpacks etc
  * Andre ting dere gjorde for å tåle så mange brukere

  Svar på denne kommentaren

 5. Spillbransjen setter standarden – Vestkantavisen

  […] om å utvikle spill uavhengig av de store spilloperatørene. Det mest kjente indiespillet er «Minecraft», som er et eventyrspill hvor spilleren utforsker et dynamisk generert spillkart enten i konkurranse […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Victors kamp mot zombiene var fullstendig avhengig av publikum

  […] er nettopp FlipKlipp en av redaksjonene som har mye erfaring. Blant annet gjennom satsinger som «Hele Norge bygger», der de aktiverte tusenvis til å bli med på direktesendt TV gjennom dataspillet […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.