nrk.no

Slik skal det gjøres: Timelapse over flere år

Kategorier: Moro & Video

Bilde fra Keith Loutits video «The Lion City II – Majulah» som har tatt over tre år å lage. Foto: Keith Loutit

Filmskaper Keith Loutit har brukt tre år på en utrolig timelapse-video. Han viser hvordan byer bygges.

Timelapse over lang tid er ikke noe ukjent fenomen for NRKbeta. Tidligere redaktør Eirik Solheims timelapse av et år på 40 sekund har millioner av treff på nettet, og bildet hvor et år med eksponeringer er satt sammen har også blitt mye delt.

Vi har etter hvert sett en god del timelapser, og i 2016 skal det litt til før vi sperrer øynene opp. Det har tydeligvis den Singapore-baserte filmskaperen Keith Loutit tatt høyde for.

Gif-Singapore

I sin ferskeste video, som har tatt rundt tre år å lage, bruker han nettopp tid som et sentralt element i fortellingen.

Når vi passerer landskap virker de frosset i tid, men de endrer seg rundt oss konstant. Ideen bak denne filmen er å vise denne endringen ved å komme tilbake til det samme stedet etter hvert som årene går.

Keith Loutit på Vimeo

Du kan se filmen under – som raskt ble en av Vimeos utvalgte videoer. Vi fascineres av hvordan han bruker bevegelser i både tid og sted på en svært nyskapende måte. Danske Michael Adler Miltersen står bak musikken.

Liten verden

Loutit er kanskje best kjent for sitt arbeid med timelapse og tiltshift-filmer kalt «Small Worlds». Hans forrige film var også filmet i Singapore. Vi skrev dette om Loutits videoer i 2009:

En av de som virkelig flytter grensene for hva som er mulig å få til er Australieren Keith Loutit. Ved å bruke et Tilt-Shift objektiv har han laget en serie videoer hvor Tilt-Shift teknikken, sammen med en litt rask timelapse-effekt, gir ganske så spesielle videoer.

Marius Arnesen i Tilt-Shift video

I 2010 var den en av få utvalgte videoer på «Youtube Play» som ble avholdt i Guggenheim-museet i New York. I denne videoen forteller han mer om hvordan han jobber. Ingen tvil om at vi gleder oss til en bakomfilm av Loutits ferskeste film.

Hva synes du om filmen?

4 kommentarer

  1. Bjarte Aune Olsen

    Fantastisk film! Litt paradoksalt er det de virkelig lange tagningene som er det dårligste med filmen, i mine øyne. Klippene av bygg som får mange etasjer bygget på seg, blir flimrete og masete, selv om han bruker masse dissolve for å roe det ned.

    Jeg tror det er veldig vanskelig å øke hastigheten såpass drastisk fra hva vi er vant til å se rundt oss uten at det blir slitsomt å se på. I hvert fall hvis det ikke er et motiv hvor du har veldig stor kontroll på at det foregår minimalt rundt.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.