nrk.no

Vice spådde blodbad i mediebransjen innen et år. Nå sparker de 20.

Kategorier: Journalistikk & Media

Vice varslet blodbad i mediebransjen innen et år. Nå kutter de selv ansatte. Illustrasjon: Henrik Lied / NRKbeta med Clip arts

Er hvetebrødsdagene er over for den nye generasjonen medieselskap som Vice og Buzzfeed?

Sist fredag kom Vice-sjef Shane Smith med dystre spådommer på vegne av mediebransjen.

Det er neppe noen hemmelighet at vi kommer til å se et blodbad innen digitale-, mobile- og kringkastings-medier de neste 12 månedene.

Direktør i Vice, Shane Smith, til Digiday

Tirsdag begynte Vice selv å sparke ansatte.

Direktør i Vice, Shane Smith Foto: Brian Ach/Getty Images for TechCrunch (CC BY 2.0)
Direktør i Vice, Shane Smith Foto: Brian Ach/Getty Images for TechCrunch (CC BY 2.0)
Utenrikskorrespondent Harriet Salem meldte på Twitter at hun, og hele den britiske redaksjonen for Vice news hadde fått sparken – i tillegg ville det bli kutt i USA.

Guardian justerer Salems anslag, og melder at nedskjæringene totalt dreier seg om tjue ansatte. Den største delen av Vice news i Storbritannia vil bestå. Avdelingen består av 18 medarbeidere som jobber med video og i andre roller.

I oktober i fjor omtalte vi den voldsomme ekspanderingen til Vice news, hvor de blant annet åpnet kontorer i Italia, Nederland og Tyskland.

Ny redaktør

Tilfeldigvis var det også i oktober i fjor at Josh Tyrangiel fikk jobb hos Vice. Den tidligere redaktøren i TIME og Bloomberg Businessweek ble sjef for selskapets daglige nyhetsprogram hos HBO.

Tirsdag denne uken ble det kunngjort at han bytter jobb, og blir sjef for hele Vice news. Det kan virke som kuttene i blant annet skrivende ansatte er en del av et større skifte mot video.

Fire av de sparkede ansatte var medlemmer av fagforeningen Writer’s guild of America. De avviser at det dreier seg om ytterligere nedskjæringer:

Jeg kan bekrefte at fire av våre medlemmer har fått sparken i Vice og vil få sluttvederlag. Ettersom selskapet kommer til å utvide andre deler av sin digitale nyhetsavdeling i tiden framover ser det ikke ut til å være en del av større nedskjæringer.

Jason Gordon i Writer’s guild of America til Gawker

Nyheten kommer i en tid hvor blant annet mediekometen Buzzfeed har måttet nedjustere sine forventede regnskapstall til det halve. Ifølge Financial Times hadde Buzzfeed budsjettert inntekter på rundt 2 milliarder kroner i 2015, men resultatet viste seg å bli rundt 1,4 milliarder kroner. Derfor er målene for i år redusert fra fire milliarder kroner til like over to.

Mashable har også nylig sagt opp flere ansatte.

Dette skapte i sin tur spekulasjoner rundt de skyhøye verdisettingen investorer har gitt den nye generasjonen medieselskaper.

Hvordan Vice jobber

Vi i NRKbeta er glade i bakomstoff, og i anledning denne saken kom vi over en to år gammel video fra Canon. Der forklarer Vice’s sjeffotograf Jake Burghart og hans kollega Jerry Ricciotti hvilket utstyr de bruker og hvordan de jobber på opptak med Vice.

Hva tenker du om kutt og endringer hos Vice og Buzzfeed?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.