nrk.no

Klikk-farmer i Bangladesh selger Facebook-likes for over en milliard kroner i året

Kategorier: Det sosiale nettet & Video

En global økonomi rundt Facebook-likes er skapt blant annet på grunn av klikkfarmer i Bangladesh Foto: Garrett Bradley / Field of Vision

Facebook-likes kan enkelt kjøpes for penger. En global økonomi har vokst fram, hvor arbeidere årlig selger likerklikk for svimlende summer.

Det skal ikke mye til for å manipulere antallet likerklikk eller følgere på sosiale medier. Det har lenge vært enkelt å kjøpe seg følgere på sosiale medier, eller kjøpe til andre for den del.

Stortingspolitiker Sandra Borch opplevde i 2013 at antallet følgere gikk i taket. I løpet av en dag fikk hun 30.000 nye følgere på Twitter.

Jeg aner ikke hva som har skjedd. Jeg tror alle som kjenner til mine datakunnskaper, vet at jeg ikke hadde klart å få til dette. Jeg visste ikke at det gikk an en gang.
Sandra Borch til Aftenposten

Filmskaper Garrett Bradley har oppsøkt arbeiderne i Bangladesh som står bak de falske følgerne og likerklikkene i filmen «Like».

For oss som liker bakomstoff

I et intervju med The Intercept forteller filmskaper Garrett Bradley hvordan hun har fått til den «urolige» effekten filmen preges av.

I Adobe Premiere har de en rar fordreiings-effekt som skal stabilisere bildet og få det til å se helt rolig ut. Hvis du endrer punktet du ønsker at den skal ta utgangspunkt i stabiliseringen fra, omorganiserer den faktisk hele bildet – det blir det motsatte av stabilt fordi det prøver å stabilisere seg selv fra noe som fortsatt beveger seg.
Garrett Bradley til The intercept

Hva synes du om å kjøpe likes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.