nrk.no

Slik lærer du dronen din å gå på skogstur

Kategorier: Droner & Software

Forskere ved Universitetet i Zürich har laget en drone som klarer å navigere seg frem i skogen på egen hånd. Fotomontasje: Dariusz Duma (CCBY 2.0)/Henrik Lied

Forskere ved Dalle Molle Institute for Artificial Intelligence og Universitetet i Zürich har bygget en drone som på egen hånd klarer å finne frem på stier i skog og mark.

De siste årene har kunstig intelligens basert på nevrale nettverk gjort store fremskritt. En av Googles datamaskiner har slått verdensmesteren i det kinesiske spillet Go. Et annet nevralt nettverk er i stand til å fargelegge gamle sort-hvitt-bilder, og biler begynner å få såpass mye datakraft at de er i stand til å kjøre på egen hånd.

Nettopp det med å analysere bilder har datamaskiner blitt veldig gode på de siste årene. Nå har et forskningsteam ved Universitetet i Zürich og Dalle Molle Institute for Artificial Intelligence bygget en drone som på egen hånd kan følge en skogssti, uten å krasje i vegetasjonen rundt.

Når man vet at Google har biler som selv navigerer fritt rundt på egen hånd i San Fransiscos gater, høres dette kanskje ikke så imponerende ut. Men mengden arbeid som skal til for en tilsynelatende enkel oppgave er omfattende.

Venstre, høyre, rett frem

For å holde seg på stien må dronen gjøre en av tre ting: Svinge mot venstre, svinge mot høyre, eller kjøre rett frem. Som med alle nevrale nettverk måtte også dette trenes opp til å forstå hvor stien går. I utgangspunktet er dette en ganske kjedelig jobb: For å trene opp nettverket som styrer dronen, må man fóre det med bilder av hvordan stien ser ut når man skal svinge i de ulike retningene. Og dette nettverket krever minst 20.000 treningsbilder for å kunne navigere korrekt.

Slik trente forskningsteamet dronen til å følge stien på egen hånd.
Med tre forskjellige GoPro-kameraer på hodet, trente forskningsteamet dronen til å følge stien på egen hånd.

Forskerteamet har løst dette på en kreativ måte. De festet tre GoPro-kameraer på hodet til en person: Ett som peker fremover, ett som peker mot venstre, og ett som peker mot høyre. Personen gikk så flere skogsturer med kameraene på hodet, og matet bildene direkte inn i nettverket som styrer dronen for å lære det å forstå de ulike retningene.

Etter at dronen har kvernet gjennom de 20 000 bildene noen hundre ganger, begynner det også å forstå hvordan andre stier ser ut, og er i stand til å dra på skogstur på egen hånd.

Flinkere enn mennesker

Den største overraskelsen kom kanskje da forskerne testet dronens nøyaktighet opp mot et menneske: Dronen var i stand til å tolke retningen riktig i 85.23 prosent av tilfellene – over 3 prosent oftere enn mennesket.

Nettverket er i stand til å forstå retningen på stien bedre enn et menneske.
Nettverket er i stand til å forstå retningen på stien bedre enn et menneske.

Forskerne ser for seg at denne teknologien kan gjøre redningsarbeid i skog og mark enklere, da man kan sende en drone på spaningsoppdrag i forveien.

Du kan lese mer om denne spennende dronen på nettsiden til prosjektet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.