nrk.no

Kjemper for selvbestemt abort med VR

Kategorier: Journalistikk,Konferanser og messer & VR

Skjermbilde fra dokumentaren «Across the Line» Foto: Planned Parenthood

Organisasjonen Planned parenthood går nye veier for å formidle hva som skjer utenfor USAs abortklinikker.

Den syv minutter lange VR-dokumentaren «Across the line» lar seeren være med på prosessen mange unge kvinner opplever for å ta abort i USA, ved hjelp av virtual reality-teknologi (VR) – såkalt kunstig virkelighet.

Vold og trusler er nemlig ikke uvanlig utenfor helsesenter som blant annet tilbyr abort og prevensjonsveiledning. I november i fjor ble tre mennesker drept i et angrep på et slikt senter i Colorado.

– Den amerikanske offentligheten har en idé om at protestene som skjer utenfor klinikkene generelt er fredlige. Vi vil øke forståelsen for hva unge kvinner, ansatte, venner og familier gjennomgår bare for å komme seg til våre helsesentre, sier produsent for filmen, Molly Eagan i kvinnehelsegruppen Planned Parenthood til NRKbeta.

Molly Eagan i Planned Parenthood Foto: Ståle Grut
Molly Eagan i Planned Parenthood. Slagordet på t-skjorten er tatt fra ropet til en demonstrant i filmen: «Wicked jezebel feminist» Foto: Ståle Grut

Premiere på Sundance

– Vi ble kontaktet av to dyktige VR-filmskapere som begge var interesser i å bruke VR for å fortelle historien rundt Planned parenthood. I fjor vår inngikk vi derfor et samarbeid med dem, for å formidle graden av trakassering og vold som foregår utenfor enkelte helsesentre her i USA. Det gjelder både de som drives av Planned parenthood og andre uavhengige, sier Eagan.

Filmen kom til etter et samarbeid mellom tre produksjonsselskaper, og hadde premiere på filmfestivalen Sundance i januar. Et av selskapene drives av Nonny de la Peña, omtalt som «Virtual realityens gudmor» av the Guardian.

Nonny de la Peña på en paneldebatt om VR under SXSW-konferansen i 2016 Foto: Ståle Grut
Nonny de la Peña på en paneldebatt om VR under SXSW-konferansen i 2016 Foto: Ståle Grut

Hun har tidligere laget VR-dokumentarer som Project Syria og Kiya, som tar for seg vold i hjemmet.

Skjermbilde fra VR-filmen Kiya Foto: Emblematic Group via Verge
Skjermbilde fra VR-filmen Kiya, som setter brukeren inn i en voldssituasjon Foto: Emblematic Group via Verge

– Da vi så filmene hennes og hvor sterke de var, ønsket vi å fortelle en historie som kan fjerne stigmatiseringen av abort her i USA, sier Eagan.

Sterke reaksjoner

Eagan sier at de ikke var forberedt på publikums intense reaksjoner på filmen.

– Over halvparten av de som så filmen på Sundance kom gråtende ut, og mange lurte på hvordan de kunne hjelpe klinikkene å håndtere denne saken, forteller Eagan.

Dette ser ut til å bekrefte hypotesen om at VR er et sterkt medie for å skape empati, som flere av panelene her på South by Southwest-konferansen har tatt for seg.

– Grovt sett blir folk enten empatiske og ønsker å støtte sin lokale klinikk, pasienter og ansatte. Andre blir ganske sinte og vil støtte proaktiv lovgivning for å beskytte sentrenes innganger, så folk slipper å forholde seg til den direkte trakasseringen, sier Eagan

Syv minutter

Filmen varer i rundt syv minutter, og består av tre scener.

I den første sitter vi på et legekontor og kan følge en konsultasjon mellom en lege og en ung kvinne.

Skjermbilde fra dokumentaren "Across the Line" Foto: Planned Parenthood
Skjermbilde fra dokumentaren «Across the Line» Foto: Planned Parenthood

I den andre sitter vi i bilen med den samme kvinnen og en annen, i det de kjører til et senter og blir møtt av demonstrantene utenfor.

Skjermbilde fra dokumentaren "Across the Line" Foto: Planned Parenthood
Man kommer tett på demonstrantenes dialog med kvinnene utenfor helsesenteret. Planned parenthood sier scenen er ekte. Foto: Planned Parenthood

I den siste og avsluttende scenen inntar seeren kvinnens sko. Har man VR-briller som støtter bevegelse, må man nå selv gå «across the line» – fra bilen og inn til helsesenteret – i et virtuelt univers. Her blir en møtt av animerte karakterer som står utenfor og demonstrerer. Stemmene deres er lydklipp tatt fra reelle demonstrasjoner i ulike amerikanske delstater.

Skjermbilde fra dokumentaren
Virtuelle demonstranter som er lydlagt med faktiske demonstranters utrop Foto: Planned Parenthood

I godt selskap

Typisk er dokumentarfilmer 90 minutter lange, men filmskaperne ville bruke VR på kortere tid for å formidle et sterkt budskap, sier Eagan.

Hun sier at flere filmskapere under Sundance sa at de lyktes med nettopp det.

Dere har gjort mer på sju minutter enn jeg kan klare på nitti.
Filmskaper på Sundance, i følge Eagan

Eagan sier VR-opplevelsen er et aha-øyeblikk og at man tvert etter å ha opplevd filmen forstår at dette er teknologi som kan formidle et sterkt budskap.

– Jeg har vært på flere paneler hvor de snakker om samarbeidet mellom ideelle organisasjoner og VR-produsenter, så jeg tror vi er i godt selskap. Dette kommer til å vokse, avslutter Eagan.

Slik kan du se filmen selv

 • Last ned appen Vrideo fra Itunes eller Google play
 • Søk etter Across the line i appen
 • Velg filmen og trykk på øye-ikonet
 • Sett mobilen inn i VR-brillene for å se filmen
 • Opplevelsen er best i briller som støtter bevegelse

Hva tenker du om å vekke empati gjennom VR?

22 kommentarer

 1. Det blir ikke nevnt at Planned Parenthood er under etterforskning for graverende tilfeller av menneskesalg hvor blant annet aborterte barns kroppsdeler auksjoneres bort. PP er ikke «bare» en abortklinikk. PP er ekstremt omdiskutert i USA.

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Silje)

   Hei Silje! Har du noen lenker til mer informasjon om? Ser av denne saken at etterforskningen er avsluttet og ingen tiltale er tatt ut.

  • Stian Peeters (svar til Silje)

   Den ene dokumentarfilmen som knytter PO mot organsalg som nok er den du henviser til er så kryssklippet og diskreditert at det kun er i kristenfundamentalistiske miljøer den levnes noen troverdighet.

  • Stian (svar til Silje)

   Filmen du refererer til er bredt diskreditert, ref Stian Peeters svar. PP er ikke «en abortklinikk» i det hele tatt, som du selv sier, det er en organisasjon som deler ut morsmelkerstatning, gjennomfører brystkreftundersøkelser og HIV-tester, blant mye annet. I tillegg driver de abortklinikker som del av et helsetilbud for unge kvinner (og menn). For en ond, ond organisasjon, du gitt.

  • Tor Inge Pedersen (svar til Silje)

   Konservative stater i USA har vel gjennomført 13 undersøkelser etter at den såkalte expose-videoen av Planned Parenthood kom ut. Ingen, altså ingen! har kommet fram til at PP har gjort noe galt, og i Texas kom Grand Juryen i stedet fram til at man skulle tiltale de som hadde laget filmen.
   Kan lønne seg å sjekke ut slike ting før man faktisk kommenterer. Hender seg at enkelte medier kanskje ikke er helt objektiv i sin framstilling av en sak.

  • ‘alvor (svar til Silje)

   «… aborterte barns kroppsdeler auksjoneres bort»

   Dette forstår jeg ikke helt. Hvilke kroppsdeler fra et dødt foster er det som er attraktive å selge videre?

   Jeg ser ingen bruksområder for disse organene, da organene fra et 16 uker gammelt foster umulig kan opereres inn i et nyfødt barn (~40-42 uker)

   Hvis organene fra et abortert foster faktisk kunne gjøre nytte, mener jeg det er fantastisk! Tenk om en abort kunne ha reddet livet til et ønsket barn?!? (Men da MÅ man jo ha innhentet tillatelse først – såklart!)

   Er det andre former for organ-salg som er interessant å drive med? For forsknings- og utdanningsformål er det gjerne spennende med aborterte fostre. Men hvilke universiteter er interessert i å skaffe seg fostrene ulovlig, hvis det finnes mulighet for å «kjøpe seg» organene på lovlig vis?

   Jeg vet ikke hva man gjør med et abortert foster i dag, men ser ikke for meg at dette er noe mor tar med seg hjem. Havner gjerne i søpla? Så hvorfor ikke spørre kvinnen (på forhånd) om hva hun ønsker? “– Søppel eller forskning?”

  • Håkon S. (svar til Silje)

   Skal innrømme at du har rett i et par ting, når du sier at «PP ikke ‘bare’ er en abortklinikk. PP er ekstremt omdiskutert i USA.» Men du har rett på en annen måte enn du selv tror:

   Første faktum: PP er ikke en abortklinikk. Det er en -kvinnehelseklinikk-, som nærmere bestemt er rettet mot fattige kvinner. Et slikt konsept finner man selvsagt bare i et land der de som styrer landet mener at et menneskes verdi skal måles i penger, og at et fullverdig helsevesen for alle er fy-fy.

   Og det er ingen kvinnehelseklinikk om gjør så mye for å -redusere- antall aborter som PP gjør. Kun ca. 3 prosent av budsjettet deres går til aborter. Resten av budsjettet går stort sett til ting som gjør at man ikke trenger å ta abort, som f.eks. å gi fattige kvinner p-piller eller andre prevensjonsmetoder (igjen, et resultat av et patetisk helsesystem der slike ting ikke er universelt tilgjengelig). PP hjelper også til med f.eks. menstruasjonsplager og andre ting som stort sett er forbeholdt kvinner.

   At PP er omdiskutert i USA er korrekt. Men husk at vi snakker om et land der noe så velbevist og vitenskapelig etablert som biologisk evolusjon også er sterkt omdiskutert, og stadig under angrep. Og motstanderne av PP har som regel et (mildt sagt) forkvaklet kvinnesyn generelt, noe som blant annet førte til de forfalskede anklagene du kommer inn på. Siden andre allerede har referert til hvordan disse anklagene har gang på gang blitt bevist falske, så regner jeg med at jeg ikke trenger å gå nærmere inn på dette, annet enn å si at PP ikke selger noe som helst; de bare slipper å måtte betale utgiftene som medføres med å frakte vev og organer (siden slike ting krever spesialutstyr).

  • tore hansen (svar til Silje)

   Herregud menneske, det du refererer til er en bevist svertekampanje iverksatt av en religiøs organisasjon og ikke bare har de feilaktige, manipulerte og konstruerte anklagene blitt tilbakevist i retten men PP har gått til motsøksmål mot organisasjonen som står bak injuriene. Følg med litt.

 2. Hvorfor kan ikke NRK vise/filme hvordan leger aborterer/dreper uskyldige barn i mammas mage?!

  Jeg er overbevist om at NRK er alt for redde for å vise sannheten til det norske folk. Dere burde skamme dere! Det hadde nok blitt ramaskrik i Norge dersom NRK hadde vist/filmet sannheten om dette ja.

  Dere driver propaganda for abort med tørr ikke vise sannheten i dette emnet. Det er utrolig svakt/dårlig!

  Det er et velkjent faktum at det er flere tusen barn som blir drept på denne måten i Norge så det er egentlig et folkemord som foregår, og det farligste plassen et barn kan vøre i Norge i dag er i mammas mage!

  NRK kunne også ha vist at det er mange som sliter med negative senvirkninger av at det er foretatt abort/drap på barn i deres mage.

  Svar på denne kommentaren

  • Christoffer (svar til Roy)

   Hei!

   Ettersom du etterspør informasjon om hvordan abort utføres, så kan du finne dette her:

   oslo-universitetssykehus.no/pasient/behandlinger/abort

   I folkeopplysningens ånd, så vil jeg si meg tilbøyelig til å støtte forslaget om en dokumentar som belyser dette emnet. En slik dokumentar vil kunne gjøre det enklere for kvinner, som evt er redde for medisinske inngrep, med å overkomme denne frykten.

   Sammenligninger med folkemord er virkelig upassende i en slik kontekst, hvor temaet i større grad relaterer seg til kvinners råderett over egen kropp, og hva disse kvinnene utsettes for i forbindelse med ønske om å foreta en abort.

   På et grunnleggende biologisk nivå, er en abort en terminering av en parasitt, en parasitt som verten ikke ønsker. Et kontroversielt utsagn for mange, men hvis man fjerner menneskets subjektive forutinntatthet om religiøse trossystemer og hvilket potensiale som foreligger hos fosteret, er ikke da det dette koker ned til? Er det da riktig å sidestille en medisinsk behandling med et overlagt drap?

   Men, dette var egentlig ikke hva NRK ønsket vår mening om. Å vekke empati gjennom VR er både en god plan, og en flott utnyttelse av ny teknologi.

  • Nils Fredrik Gjerull (svar til Christoffer)

   Ved å kalle et foster en «parasitt» så opphever du samtidig hovedargumentet for selvbestemt abort. Nemlig at fosteret er en del av kvinnens kropp. En parasitt er per definisjon ikke en del av kroppen, men et fremmedlegeme. Dette viser at barnet er selvstendig fra moren helt fra unnfangelse av.

   Vi har alle vært en slik «parasitt» en gang i løpet av våre liv, det er en fase av utviklingen vi alle må gå igjennom.

 3. Solveig Hokstad

  IPPF er en verdensomspennende føderasjon av medlemsorganisasjoner. ippf.org/about-us. I Norge er Sex og Politikk IPPFs medlemsorganisasjon. Det er et stort spenn i organisasjonene, hvor noen er store og driver klinikker, sykehus ved siden av annet opplysningsarbeid.

  Svar på denne kommentaren

 4. Ser at det ved to anledninger er synt til at utan religion ville det ikkje vore eit moralsk dilemma med abort. Om ein berre ser på biologi, så er det vel ingenting som er kraftigare enn morsinstinktet. Å gå imot sjølve oppstarten av eit nytt liv, er jo å gripe inn i det mest grunnleggjande i biologi. Vil ikkje det vere ein ide å vere meir kresen før ein står i den situasjonen? Er det ein/ei eg har lyst til å ha ein unge med? Og då meiner eg for dei to det gjeld og ikkje at alle andre skal stå med peikefingeren.Abort er jo ikkje prevensjon, det vert eit liv om du ikkje stoggar det, nett slik som dei to som lagde det. Utruleg fint og heilt eige liv. Så ja til å ha dokumentar om alle sider ved det. Eg spør heller om du må ha sex berre fordi du føler for det? Gjer det som er best for deg, og eg trur at det er i ekteskapet, det toler mykje uforutsette ting, som oi me er gravid. Og du får vakne opp med ein som elskar deg. La heller valet vere kven du vil leve med. Og er du åleine med omsorga,fordi det vart slik så er det LIKE bra. Det er IKKJE noko andre har med. Og du greier deg heilt fint, ja du får ikkje i pose og sekk, men seriøst bra det du får. Ingen problem med dokumentaren, men er det ikkje å vise ekstrabelastninga heller enn det tøffaste nemleg å vekke vekk bornet sitt? Seriøst kor mange trur (om ein skal bruke eit religiøst ord) at no er det ikkje liv men no er det det? Det er jo eit og same (god)klumpen me snakkar om. Den går berre ein veg og er eit eige liv. Varme tankar til alle som står i ein vanskeleg situasjon.

  Svar på denne kommentaren

  • Odd Egil (svar til Hegne)

   Denne saken handler om trakassering utenfor abortklinikker. Din kommentar kan leses som en slags støtte til denne formen for abortmotstand, noe jeg håper du vil avkrefte.

  • Hegne (svar til Hegne)

   Oppklaring: Eg kommenterer to artiklar på nrk nett som begge brukar biologi som argumentasjon. I denne artikkelen her kjem argumentet i kommentarfeltet (Christoffer) og i ytring om at abort er det beste valet ho kunne ta, vert det hevda at utan religion ville ikkje det vert eit etisk påført dilemma. To artiklar for å velje abort kan vel ikkje vere balansert framstelling. Odd Egil: Eg har ikkje sett filmen. Heller ikkje filmane som syner abortingrep. Dårleg behandling av både mor og born både utanfor og innanfor lokala.

  • Kari (svar til Hegne)

   Det er også grunnleggende biologisk å ete eget avkom man ser ikke vil kunne overleve, for å spare energi til å kunne prøve å formere seg igjen på et senere tidspunkt, så biologi er ikke et særlig holdbart argument mot abort.

  • Hegne (svar til Kari)

   Kari: Eg prøvde å vise at biologi er eit dårleg argument FOR abort. Dei tek avkommet dersom det er sjukt eller dei er i fare. Det kan ikkje seiast om alle abortane hjå menneske. Mitt utgangspunkt er at det er grunnleggende skilnad på dyr og menneske. Me har ein fri vilje, og av og til fører det til val som du ikkje hadde sett i dyreverden med å fjerne friske foster utan at ein er i livsfare sjølv. Når det er sagt meiner eg at sjuke foster er fullverdige liv utifrå tanken om at menneske har uendeleg verdi.

 5. har de sunket så lavt at de bruker abort-demonstrasjoner for å reklamere for seg…?

  Dette er det tåpeligste og dummeste jeg noen gang har hørt.

  Lag en versjon som støtter data-mus også, med en eneste gang.

  Det skal være så enkelt og greit at man bare trenger å trykke på «play», så skal dokumentaren starte og du kan styre bildet med musen akkurat som i ett skyte-spill.

  «Last ned appen Vrideo fra Itunes eller Google play
  Søk etter Across the line i appen
  Velg filmen og trykk på øye-ikonet
  Sett mobilen inn i VR-brillene for å se filmen
  Opplevelsen er best i briller som støtter bevegelse»

  Svar på denne kommentaren

 6. Hva star VR for? Jeg ser ikke at forkortelsen står forklart i teksten, ihvertfall ikke tidlig nok. Husk på at ikke alle er like inne i teknologi-verdenen som dere, men allikevel ønsker å lese og forstå artiklene her.

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Monica)

   Hei Monica! Pleier vanligvis å legge inn så mange forklaringer og lenker jeg kan, men ser det ikke har blitt med her.

   La inn følgende forklaring i første avsnitt, som jeg håper er tilstrekkelig:

   …ved hjelp av virtual reality-teknologi (VR) – såkalt kunstig virkelighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.