nrk.no

Store nettverk skal hjelpe selskaper å bli smartere

Kategorier: Forbruker,Konferanser og messer & Robot

Selvkjørende biler snakker nå sammen i et nettverk, slik at alle lærer av noe én bil lærer. Illustrasjon: Ståle Grut på bakgrunn av Vivian Chen

Tesla, Google, Buzzfeed og kunstig intelligens-selskapet Viv vil alle lære systemene sine å bli smartere. Det skal nettverk av biler, artikler og interaksjoner hjelpe dem med.

Se for deg tusenvis om ikke milliarder av små lytteposter som følger med på hvordan publikum bruker produktet ditt, slik at du kan gjøre forbedringer på alle produktene dine med én gang. Dette begynner å bli en realitet blant mange av de store selskapene som presenterer under årets South by Southwest-konferanse.

Kunstig intelligens som salgsvare

Norske Dag Kittlaus jobbet tidligere i Telenor og er mannen bak Apples smarte assistent «Siri». Nå vil han gjøre kunstig intelligens like naturlig som Wifi og Bluetooth.

– Når du ser denne V’en skal du få samme assosiasjoner som du nå får av en Bluetooth- eller Wifi-logo. Du skal skjønne at du nå kan snakke med en intelligent robot, sa Kittlaus fra scenen på South by Southwest-festivalen lørdag.

Viv ønsker å bli et like naturlig tilbud på linje med trådløse tilkoblinger, søk og stedstjenester. Illustrasjon: Viv.ai
Viv ønsker å bli et like naturlig tilbud på linje med trådløse tilkoblinger, søk og stedstjenester. Illustrasjon: Viv.ai
Med selskapet Viv vil han skape den globale hjernen, som skal kunne hjelpe oss med alle mulige ting.

Jobs på tråden

Tidlig i 2010 ringte Apple-sjef Steve Jobs Kittlaus og ønsket å kjøpe selskapet hans, Siri. Etter hvert kjent som den digitale assistenten som bor i enhver Iphone.

– Steve ville at Siri skulle utføre daglige oppgaver, fortalte Kittlaus.

Han var usikker på om han ville selge selskapet, men Kittlaus forteller at Jobs ringte hver dag i 40 dager for å snakke om produktet og overbevise ham om et salg. Siri var nøkkelen til kampen om mobilen, som Jobs ønsket at Apple skulle vinne.

Kittlaus sammenligner i dag sitt selskap med iPhonen før utviklerne fikk slippe til gjennom App store.

– Det var ikke før Apple åpnet App store for alle at funksjonaliteten tok av. Det er der vi er på kunstig intelligens-stadiet nå. Med Viv ønsker vi å bli et distribusjonsnettverk for kunstig intelligens, som alle kan koble sine egne produkter og APIer inn på, sa Kittlaus.

Målet er å bruke all kunnskapen som maskinen samler opp til å bli smartere.

Dag Kittlaus i samtale med teknologijournalist Steven Levy Foto: Ståle Grut / NRKbeta
Dag Kittlaus i samtale med teknologijournalist Steven Levy Foto: Ståle Grut / NRKbeta
– Det er et nytt internett som kommer. Først så vi nettsider, så apper og nå har du trådløse enheter over alt. Snart trenger du ikke laste ned apper og oppdateringer, men en åpen hjerne kommer til å være tilgjengelig i skyen. Den kan gjøre hva du vil, for du plugger bare inn APIene du ønsker og den vil lære deg å kjenne, sa Kittlaus.

Etter hvert som man bruker tjenesten vil den lære deg å kjenne. Kittlaus bedyrer dog at du som bruker vil få full kontroll over alt den vet. En del av systemet vil nemlig være at man selv kan bestemme hvor godt hjernen skal kjenne deg.

– Den vil kunne si «jeg har lært sju ting om deg denne uka«, og så kan du velge å beholde eller fjerne den informasjonen, sa Kittlaus.

Kittlaus fortalte at de allerede har lekt med Tesla for å vise hva bilen kan gjøre med stemmen.

– Vi satte det opp sånn at alle vinduene åpnet seg om man sa «føn håret mitt», eller at passasjersetet ble lagt bakover og takluka åpnet om vi sa «eject passenger», fortalte Kittlaus.

Selv om funksjonene ikke har blitt en realitet i Teslas biler, jobber selskapet på samme måte når det kommer til å bli smarte ved hjelp av et stort nettverk.

Selvkjørende biler lærer sammen

Både Tesla og Google forteller at alt det deres mange selvkjørende biler opplever på veien, går tilbake til deres servere og hjelper med å gjøre hele flåten av kjøretøyer smartere.

Hele Tesla-flåten opererer som et nettverk. Når en bil lærer noe, lærer alle det. Det er mer enn hva andre bilselskaper gjør.

Tesla-sjef Elon Musk i oktober 2015, How Tesla is ushering in the age of the learning car

Men Tesla er ikke alene.

Avanserte målinger

Chris Urmson, sjef for Googles selvkjørende biler Foto: Ståle Grut / NRKbeta
Chris Urmson, sjef for Googles selvkjørende biler Foto: Ståle Grut / NRKbeta
Googles nyeste generasjon av selvkjørende biler er utformet slik at alle sensorene i bilen skal få best mulig utsikt.

Dette inkluderer blant annet lasere som foretar 1,5 millioner målinger i sekundet. Ved hjelp av disse, Googles egne kart-data og andre sensorer, kan de se opp mot 200 meter ut fra bilen, og identifisere bygninger, kjøretøy og mennesker.

Slik ser verden ut for Googles selvkjørende biler Foto: Google
Slik ser verden ut for Googles selvkjørende biler Foto: Google
– Vi har kartlagt tusenvis av biler og folk, og bygget modeller for hvordan disse oppfører seg, sa sjefen for Googles selvkjørende biler Chris Urmson fra scenen på South by Soutwest.

Google har målt utallige mennesker med sensorene på sine selvkjørende biler. Dette blir modeller som alle bilene bruker for å forutse trafikken. GIF fra Googles presentasjon: Ståle Grut / NRKbeta
Google har målt utallige mennesker med sensorene på sine selvkjørende biler. Dette blir modeller som alle bilene bruker for å forutse trafikken. GIF fra Googles presentasjon: Ståle Grut / NRKbeta

Buzzfeeds artikler er små lytteposter

På fjorårets SXSW-konferanse lanserte Buzzfeed sin nye strategi for distribuert innhold. De fokuserte på å spre innholdet sitt lengst mulig, men også å kunne måle hvor det bevegde seg. Det siste året har de satset stort på å utvikle dataplattformer som kan fortelle hvordan innholdet deles.

Buzzfeed publiserer 600 saker hver dag. Hver av disse fungerer nå som lytteposter og forteller Buzzfeed hvordan brukerne konsumerer innholdet.

– Jonah (Buzzfeeds grunnlegger, journ. adm.) fortalte meg at han synes det er fascinerende hvordan de selvkjørene bilene lærer av hverandre. Med våre nye system er alt innholdet vi sender ut på forskjellige plattformer med på å skaffe data slik at vi kan forbedre produktet, fortalte Buzzfeeds markedssjef Frank Cooper på scenen under SXSW.

Frank Cooper, Buzzfeeds markedssjef Foto: Ståle Grut / NRKbeta
Frank Cooper, Buzzfeeds markedssjef Foto: Ståle Grut / NRKbeta
Han lanserte også et nytt verktøy hvor markedsførere kan gjennomføre samtidige kampanjer på tvers av alle Buzzfeeds nettsider, mobile flater, og seks av deres eksterne plattformer (Snapchat Discover, Vine, YouTube, Facebook, Instagram og Tumblr). Slik kommersialiserer de nå sitt store nettverk for å tjene penger på dataene.

Hva tenker du om denne utviklingen?

23 kommentarer

 1. Lurer på om disse tenker over hva de virkelig skaper? Klart dette høres flott ut om målet er å overvåke alt og alle. Det er ikke uten grunn at Facebook vil at alle skal stå med det ekte navnet sitt, at de ønsker at man skal registrere seg opp mot mobilnummer. Det er ikke tilfeldig at teknologidirektør John Henrik Andersen hos Microsoft har tenkt å koble den «smarte»strømboksen din opp mot dine profiler på sosiale media. Og nå skal alle bli overvåket overalt av the internet of things. Herlig 1984 samfunn vi kommer inn i. Husk at snart får man ikke engang kjøpt noe som ikke er «smart»=overvåking(ulovlig). Eldre teknologi kommer til å bli gull verdt.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjetil (svar til Vidar)

   Jeg vil tro at det er mange som har mange tanker om hva de lager, men jeg tror det er mange som føler seg fanget av forretningsmodellene som har vist seg å fungere. Det er en utbredt oppfatning at folk ikke bryr seg, eller at de som bryr seg er en så liten gruppe at det ikke vil gjøre særlig stor forskjell på bunnlinja. I mer omfattende undersøkelser viser det seg at folk bryr seg, men de tror at det ikke finnes andre alternativer.

   Det er faktisk slik at vi kan bedre. Vi få biler til å snakke sammen på en transparent og ikke-proprietær måte. Vi kan lage store, lærende nettverk uten at gigantiske aktører skal ha alle fordelene, og vi få alle ulempene. Vi kan lage sosiale nettverk der vi kan styrke individet både mot mobbing og overgrep. Det ligger 20 års forskning bak dette. Problemet er at vi klarer ikke få koden ut fra labben og ut dit der det hjelper folk, for hvis du skal dit, så finnes det bare en vei som er samfunnet tillater: Kommersialisering, og da er du igjen fanget av forretningsmodellene. Jeg vet virkelig ikke veien ut av dette uføret, så lenge vi ikke har midler til å gjøre en nokså stor software engineering-jobb på toppen av akademisk programvare, som som oftest kan betegnes som alfaer som bare skal stå seg til paperet er publisert. Så lenge det ikke anses som viktig at programvare utvikles uten profittmotiv, så skjer det ganske lite.

   Det er mange som prøver å gjøre noe med det. Jeg har prøvd å engasjere meg litt i Web We Want: webwewant.org/

   Men når det er sagt, så er jeg mer redd verdens regjeringer, norske inkludert, enn IT-industriens giganter. Bare se på Apple vs. FBI, det er faktisk Apple som bryr seg om sikkerheten til befolkningen. Våre folkevalgte bryr seg bare om logging, datalagring, overvåkning, fjerne sikkerhetsmekanismer, osv. Det er en stor tragedie for demokratiet at det er private megaselskaper som må sikre befolkningen, i konstant kamp mot valgte myndigheter. Jeg har mistet troen på politikken som konstruktiv kraft i høyteknologisamfunnet.

  • Sturla (svar til Kjetil)

   Som du sier Kjetil, det er regjeringene og ikke aktørene du burde være redde for. En privat aktør (Apple, Google, Microsoft, etc) er kun farlig når de slår seg sammen med regjeringer som har utøvende makt. Så lenge vi lever i samfunn hvor et absolutt mindretall styrer et flertall (og kaller det «demokrati»), så vil det alltid forbli slik. Eneste måte vi kan kjempe imot et mindre fritt samfunn hvor man snart kommer til å leve i konstant frykt for overvåkning er ikke å stoppe teknologien, men å stoppe formynderiet ved å se det for hva det er. Dersom individer begynner å ta 100% ansvar for seg selv og sine liv så behøver vi ikke lenger noen regjering, men kan leve i samfunn hvor alle får det de trenger og fortjener basert på egne ønsker, innsats og veldedighet. Paradokset går slikt: Jo mer korrupte mennesker er, jo farligere er det å ha en regjering. Jo mindre korrupte mennesker er, jo mindre trenger vi en regjering. Med visse unntak så har stort sett alle store folkefiendtlige handlinger blitt utført av den ledende klasse, staten. Kriger, folkemord og undertrykkelse kan ikke utføres av individer – kun mot dem.

   -Sturla

 2. Jeg håper virkelig at dette møtereferatet følges opp av en journalist (altså en skrivende person som ikke bare er et mikrofonstativ).
  Å overlate så mye informasjon som det som beskrives her til en håndfull internasjonale kommersielle giganter høres forferdelig ut.
  For de som trenger noen perspektiver, ikke bare en naiv teknofascinasjon, på hva som faktisk er i ferd med å skje kan sjekke ut:
  e24.no/kommentarer/spaltister/teknologi/kommentar-ha-det-bra-internett/23639917

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til KaiO)

   Hei Kai! Dette er helt klart et viktig tema som fortjener bred dekning, og er noe vi følger tett her i redaksjonen. Det er bare en liten bit i puslespillet av hva som skjer med data som samles inn av store aktører, men jeg synes det var interessant å se hva de ulike selskapene presenterer her på SXSW-konferansen.

   Kan også anbefale deg denne saken om den framvoksende overvåkningskapitalismen.

  • det du skriver her er ikke helt sant. pent sagt.

   det er veldig lite i media rent generelt som er i nærheten av å problematisere noe som helst relatert til silikon-teknologi.

   se hvordan NRK heier frem for eks. facebook.

   hvordan sjornalister har drevet dette frem fra fenomenet oppstod, fra nysgjerrig omtale kombinert med personlig bruk til konstant promotering i en ikke-reklamefinansiert statskanal tilogmed!

   går man over til bioteknologi, så har man jo tilogmed en egen nemd!

   så nei, sjornalister gjør absolutt ikke noe annet enn å heie.

   muligens at nrkbeta er ett bitelitte alibi, men det er ikke tungt med noe som kan minne om betenkeligheter engang her, utover denne varianten med en link når noen påtaler noe.

  • Hei Ståle

   Lenka du viser til er interessant (selv om leserne dine må inn i kildekoden for å finne den…).
   Tenk om NRK beta hadde kunnet skrive sånn, du!

   Nå er det ei uke siden denne saken ble publisert og NRK beta synes det viktigste i den digitale verden er en robot som maler påskeegg.

  • Mister X (svar til Mister X)

   så har de ikke tenk på de mest logiske løsningene for selvkjørende transport.

   altså biler på skinner…

 3. Finnes det ingen lovgivning på det som ser ut til å kunne utvikle seg til et meget påtrengende system (kanskje tildels i sikkerhetens tjeneste, selv om hovedsaken er kontroll med befolkningen og til bruk for avansert
  markedsføring)?

  Svar på denne kommentaren

 4. Man kan da bli paranoid av mindre – snart må man låse seg inn i en kjeller bak og under metertykke murvegger for ikke å bli sett/brukt/misbrukt/utnyttet – kanskje en grevling i taket inne i en tunnel. Å være et fritt individ med rett til å ta egne valg og selv være ansvarlig og ha fordelene av disse bli borte – alt blir i «SKYEN» – virtuelt. Jeg tror vi nå bør stoppe opp litt – ta en pause. Kanskje er det noe vi har oversett i dette kappløpet som egentlig skulle gjøre alt lettere for oss mennesker. men som nå ser ut å ville gjøre oss overflødige.

  Svar på denne kommentaren

 5. Grøss!
  Her høres det ut som det legger opp til at vi skal stole på Apple,Google osv. At de ikke vil noe dårlig for oss. At de ikke har noen skjult agenda. Yeah right…

  Hvorfor går vi frivillig inn i et digitalt fengsel? Nå må vi stoppe opp og spørre oss: Hva og hvor er det vi vil med all denne dritten? Hva er egentlig viktig i livet?
  Livet i dag handler kun om én ting: Shopping.

  Svar på denne kommentaren

 6. Det er i alle fall en god ting at vi vet at det skjer. Jeg er mer bekymret over alle som samler inn data uten å tilkjennegi seg selv.
  Slik var det med virus også. Fordi de som laget var så dumme at de lot oss se at de hadde infisert maskinene våre, så kunne vi lage forsvarsverk.
  Nå leser vi at politiet skal kunne gå inn på PCer og hente ut data. Det betyr at andre også gjør det.
  Vi må lære oss å leve med det. Ikke stole på noen når vi ikke er klar for at det vi skriver kan komme uvedkommende i hende.

  Svar på denne kommentaren

 7. Welcome to Zombi-land!

  Neitakk, jeg setter personvern foran den noe tvilsomme «glede» ved å få siste skrik i i-produkter hvert år, hver måned, hver dag, hver time, hvert sekund.

  Et liten eksempel:
  Med dagens eksisterende teknologi innebygget i nye biler er det null problem å samkjøre/ samle data til en felles database som gir beskjed til veivelikeholdsavdelinger at denne veistrekningen trenger brøyting, en annen trenger strøing, dette trafikklyset er ute av drift osv. Samtidig som trafikanter på de aktuelle strekninger får samme beskjed.

  Hvor er da problemet vil mange spørre.
  Nemlig at dette er fullt mulig å gjøre/gjennomføre UTEN å samle personlige data om sjåfør/ bil-eier/ passasjerer o.l.

  Men det gjøres ikke. Samle så mye data om personen det er mulig, så får vi se om vi kan tjene penger på rest-data…
  Det er forretningsideen bak spesielt apper, men også mobil markedet generelt.

  Og da har jeg enda ikke nevnt rettighets-problematikken vedrørende pantenter vs arbeidsgiver vs utvikler vs videresalg vs lovgivning i forskjellige land…

  Man må neste stille seg selv spørsmålet om det en dag kommer noen å banker på døra mi å krever betaling for jeg ikke husker hvor jeg var fredag kl. 13:21 12″ åtte år tilbake i tid..

  Neitakk, la oss i det minste forsøke å ta vare på oss selv.

  Så får vi håpe mobilen fremdeles fungerer uten en app som må kommunisere med en anne app som må snakke med…. Før man får ringt etter vei hjelp om behovet skulle oppstå.

  Synes også det er på sin plass å rette en takk til beta (lag dere egen emjoy) tar opp slike temaer.

  Svar på denne kommentaren

 8. Welcome to Zombi-land!

  Neitakk, jeg setter personvern foran den noe tvilsomme «glede» ved å få siste skrik i i-produkter hvert år, hver måned, hver dag, hver time, hvert sekund.

  Et liten eksempel:
  Med dagens eksisterende teknologi innebygget i nye biler er det null problem å samkjøre/ samle data til en felles database som gir beskjed til veivelikeholdsavdelinger at denne veistrekningen trenger brøyting, en annen trenger strøing, dette trafikklyset er ute av drift osv. Samtidig som trafikanter på de aktuelle strekninger får samme beskjed.

  Hvor er da problemet vil mange spørre.
  Nemlig at dette er fullt mulig å gjøre/gjennomføre UTEN å samle personlige data om sjåfør/ bil-eier/ passasjerer o.l.

  Men det gjøres ikke. Samle så mye data om personen det er mulig, så får vi se om vi kan tjene penger på rest-data…
  Det er forretningsideen bak spesielt apper, men også mobil markedet generelt.

  Og da har jeg enda ikke nevnt rettighets-problematikken vedrørende pantenter vs arbeidsgiver vs utvikler vs videresalg vs lovgivning i forskjellige land…

  Man må neste stille seg selv spørsmålet om det en dag kommer noen å banker på døra mi å krever betaling for jeg ikke husker hvor jeg var fredag kl. 13:21 12″ åtte år tilbake i tid..

  Neitakk, la oss i det minste forsøke å ta vare på oss selv.

  Så får vi håpe mobilen fremdeles fungerer uten en app som må kommunisere med en anne app som må snakke med…. Før man får ringt etter vei hjelp om behovet skulle oppstå.

  Synes også det er på sin plass å rette en takk til beta (lag dere egen emjoy) som tar opp temaet

  Svar på denne kommentaren

 9. Hvorfor må alle ha smarttelefon? Være på facebook, twitter, instagram – lagre alle bildene i «skyene»- ha innstillingene på maskinen slik at google vet/lagrer alle søk du gjør? Man velger vel til en viss grad selv – eller?

  Svar på denne kommentaren

 10. Vi er langt unna dystopien enkelte ser for seg. Problemet i dag er ikke for mye teknologi, men alt for primitiv teknologi. Og at de fleste av oss er enkle, groteskt feilinformerte og villedede mennesker, som kommer til å bli gamle og dø, uten å ha oppnådd eller forstått noe særlig.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.