nrk.no

– Sosiale medier er et av IS’ viktigste våpen

Kategorier: Det sosiale nettet & Sikkerhet

IS bruker sosiale medier som Facebook, Youtube, Twitter og Instagram for å vinne informasjonskrigen Fotomontasje: Ståle Grut / NRKbeta

Den amerikanske generalen John Allen er ikke i tvil. Heller ikke lederen for Forsvarets høgskoles mediegruppe, Per Christian Gundersen. Medier og propaganda har vært avgjørende for IS.

Hvor mye bryr amerikanere seg om militæret? Ikke særlig mye, i følge The Atlantic – og South by Southwest ser ikke ut til å være noe unntak.

I hovedsalen som har sitteplasser til flere tusen mennesker, føles det nærmest folketomt i nitiden lørdag morgen.

– Jeg får tenke på dere som mine aller nærmeste venner, sier den nylig avgåtte general John Allen til de fremmøtte fra scenen. Han var president Obamas spesialutsending for koalisjonen mot IS og ledet ISAF-styrkene i Afghanistan. I dag er Allen konsulent hos firmaet PwC.

Krigen mot IS foregår nemlig ikke bare på bakken og i lufta. Allen fortalte at koalisjonen jobber for å slå IS på tre områder, hvor propagandaen regnes som et av de kraftigste våpnene. Koalisjonen kjemper i de følgende sfærene:

 • Den fysiske for å slå tilbake mot IS og frigi befolkningen
 • Den finansielle for å avslutte IS’ finansielle uavhengighet
 • Den digitale hvor IS kommuniserer med omverdnen og hverandre
John Allen på scenen under South by south west-festivalen Foto: Ståle Grut / NRKbeta
John Allen på scenen under South by south west-festivalen Foto: Ståle Grut / NRKbeta

Twitter som kamparena

Twitter sier selv de har stengt 10.000 IS-tilknyttede kontoer. Anonymous har erklært krig mot organisasjonen og hevder å ha stengt det dobbelte. Likevel er det ikke vanskelig å finne IS-propaganda på de ulike sosiale mediene.

– Vi har jobbet tett med teknologiindustrien og hatt godt samarbeid med Twitter, Facebook, Youtube, Instagram for å nekte IS plattformene. At Twitter stengte så mange kontoer svekket IS’ kapasitet, og at de truet med å drepe twitter-sjef Jack Dorsey og ansatte i selskapet vitner om at vi lykkes, sa Allen.

Jack Dorsey, Twitters administrerende direktør. Foto Esten Hurtle/Flickr (CC BY 2.0). Bildemontasje: Ståle Grut / NRKbeta
Jack Dorsey, Twitters administrerende direktør. Foto Esten Hurtle/Flickr (CC BY 2.0). Bildemontasje: Ståle Grut / NRKbeta

Han fortalte også fra scenen at president Barack Obama nylig har beordret U.S. Cyber Command om å gå til digital krig mot IS.

Desentralisert organisasjon

Allen beskrev desentraliseringen av organisasjonen som en utfordring for koalisjonens arbeid.

– IS er nå en global organisasjon, med søsterorganisasjoner som Ansar al-Sharia i Libya og Boko haram i Vest-Afrika, sa Allen.

– Det som bekymprer meg er at de nå har et digitalt informasjonsnettverk som operasjonaliserer samarbeidet mellom IS og provinsene. Når vi jobber regionalt med de forskjellige gruppene må vi splitte disse provinsene fra IS – og dette er en stor utfordring, fortalte Allen.

Ikke noe nytt

– Bruk av media og propaganda er ikke noe nytt. Hisbollah har brukt det for å formidle sine angrep og forgjengeren til IS brukte det allerede i 2004 for å forsøke å påvirke amerikanske soldater og den veslige opinionen, fortalte kommandørkaptein Per Christian Gundersen til et fullsatt Oslo Militære Samfund i februar.

Han leder mediegruppen ved Forsvarets høgskole og har Syria som spesialfelt.

Per Christian Gundersen på Oslo Militære Samfund Foto: Ståle Grut / NRKbeta
Per Christian Gundersen på Oslo Militære Samfund Foto: Ståle Grut / NRKbeta

Bruken av internett og sosiale medier har blitt en sentral del av konflikten, hvor det kjempes om narrativet og historien. Når alle har en smarttelefon, blir veien svært kort til å dokumentere kampene, lidelsene og livet i IS.

– Både opprørsstyrkene og syriske hæren har sett viktigheten av å dominere historien der informasjonen vanskelig slipper ut, sa Gundersen.

Teknisk utvikling

– Vi har sett en dramatisk endring fra tiden da Osama Bin Laden snakker stillestående i en hule fra de pakistanske fjellene, fortalte Gundersen.

Bilde fra videosending 7. oktober 2001 som viser Osama bin Laden framsette trusler Foto: AP Photo/Al-Jazeera
Bilde fra videosending 7. oktober 2001 som viser Osama bin Laden framsette trusler Foto: AP Photo/Al-Jazeera

– De bruker enormt store ressurser og avansert teknologi for å lage dette, i tillegg til at de jobber desentralisert. Budskapet deres er tydelig og er godt strukturert. Enten er du med oss, eller er du imot oss, fortalte han.

IS har ulike mediehus som fokuserer på befolkningen i områdene de lever og produserer forskjellig materiell. Det kan være det Gundersen kaller urovekkende og videospillaktig video, hvor det benyttes flere kameravinkler og innklippsvideo med tilståelser fra ofrene før de blir henrettet.

Ulike målgrupper

Propagandamaterialet som blir presentert i vestlige medier er gjerne laget spesielt med tanke på et vestlig publikum. Videoer hvor «Jihad John» snakker på engelsk er et eksempel på dette.

Likevel er dette bare toppen av isfjellet når det kommer til den produserte propagandaen.

– 85% av det som blir publisert er på arabisk. 10% er russisk, og 5% er på engelsk, fortalte Gundersen.

– Vi er ikke primærmålgruppen for IS’ mediepropaganda, det er kun toppen av isfjellet som blir lagt ut på nett. Den viktigste målgruppen er den sunnumuslimske lokalbefolkningen. Propagandaen rettes primært internt og lokalt, sa Gundersen.

"Sammen kultiverer vi kalifatets tre" sier denne IS-plakaten i Ninwa-provinsen i følge Aymenn Jawad Al-Tamimi
«Sammen kultiverer vi kalifatets tre» sier denne IS-plakaten i Ninwa-provinsen i følge Aymenn Jawad Al-Tamimi

De benytter magasiner som PR, og mye er like profesjonelt som det man finner på Narvesen. Budskapet er middelaldersk i tolkningen, men formidles lettfattelig og moderne. Det er i følge Gundersen et romantisert glansbilde av dugnadsånden og det enkle livet inad i IS.

Det deles ut CDer, DVDer og plakater klistres opp. Det har til og med blitt delt ut løpesedler på gaten i Libya og London.

– I områder som har vært lovløse i flere år er det et viktig budskap for ISIS at de skaper ro og orden, skaper velferdstilbud og har en ryddig administrasjon som rengjør gatene, fikser kloakksystemet og vannforsyning sier Gundersen.

Gundersen sier videre at propagandaens sentrale funksjon er undertrykking, fordi IS ønsker å skape frykt, hindre opprør og dissens.

– De kontrollerer et område på størreslse med Storbritannia med 8 millioner mennesker. For dem gjelder det å kvele en hver oposisjon. Brutaliteten er satt i system, hvor ting som blasfemi og homofili straffes med døden. Angiveri er utbredt og blir belønnet, fortalte Gundersen.

Wifi forbudt

I IS-områder er det forbudt med private trådløse nettverk, og kun mulig å få tak i dette på kafeer hvor kontrollen er streng.

– Media i IS-kontrollerte områder omfatter nyhetsbrev, TV, radio, høyttalere, megafoner og små informasjonsstands. Disse formidler sosialt arbeid, miltær fremgang og IS egen tolkning av islam, sa Gundersen.

Avgjørende i Mosul

Allen viet mye tid til Mosuls fall i sitt foredrag. Her klarte en styrke på 1000 IS-soldater å jage 30.000 irakiske soldater, og overta Mosul – en by med 1,5 millioner innbyggere.

En Humvee ødelagt etter IS' fremstøt mot Mosul. Foto: Omar Siddeeq Yousif
En Humvee ødelagt etter IS’ fremstøt mot Mosul. Foto: Omar Siddeeq Yousif

Gundersen henviste også til dette angrepet.

– Først gjennom det godt planlagte angrepet på Mosul så man IS’ evne til å utnytte disse mediene. Flere uker i forveien brukte IS massemedier for å påvirke de irakiske styrkene, og videoene ble raskt spredd blant dem og den øvrige befolkningen, fortalte Gundersen.

Vi lar Allen utfylle.

– Da IS inntok Irak så vi IS’ propaganda slå ut i full blomst. De fulgte en nøye planlagt strategi og angrep det sivile og religiøse lederskapet i området, for å svekke samfunnet. De laget Youtube-videoer av korsfestelser og henrettelser, som raskt nådde mobilene til de irakiske soldatene på andre siden av frontlinjen, fortalte Allen.

Videoene nådde også sivilbefolkningen, som i følge Allen skapte et ytterligere press på soldatene. Familiene som hadde sett videoene ønsket nemlig at soldatene skulle komme hjem og forsvare sin egen eiendom.

– Resultatet var at propagandaen skapte et inntrykk av at IS var langt mektigere enn det de egentlig var, sa Allen.

IS, ISIL eller Daesh?

 • Allen omtalte konsekvent IS som Daesh
 • Gundersen brukte konsekvent betegnelsen ISIL
 • I saken er IS brukt for tydelighetens skyld
 • NRKs midtøsten-korrespondent skrev følgende om navnestriden i 2014:
 • Det styrende prinsippet etter min mening er at en organisasjon eller bevegelse, uavhengig om vi liker den eller ikke, må få lov til å kalle seg hva den vil. Det er deres definisjonsmakt. Det er opp til oss journalister å beskrive hva organisasjoner og bevegelser gjør, ikke styre hva de vil kalle seg.
  Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRKs Midtøsten-korrespondent

  Hva tenker du om IS’ propaganda?

  5 kommentarer

  1. Harald Korneliussen

   Om IS sin propaganda, tenker jeg at å forsøke å stoppe den er en dårlig ide. Riktignok kan de nok klare å redusere antallet som blir eksponert for budskapet, men om man prøver å sensurere virker det som folk er mer tilbøyelig på å tro på det som slipper gjennom.

   Jeg tipper at for noen, kan det være veldig overraskende å for første gang høre fiendens budskap presentert på deres egne premisser – om det er aldri så mye løgn i virkeligheten, når man hører så mye som aldri blir imøtegått i ens egne kanaler, så er det lettere å la seg lure. «Dette var jo mye rimeligere enn forventet!» tenker sikkert noen.

   Svar på denne kommentaren

  2. Dette er i sannhet bare svada. At NRK publiserer noe som ingen ved sine fulle fem gidder å høre på lengre, beviser at NRK er til randen full av Obama og Arbeiderpartiet. Det er jo de nevnte med Dagbladet i spissen som mest legger til rette for at IS både finnes og kommer til å eksistere i beste velgående langt inn i evigheten. Jeg forklarer dere ikke hva som skal redde dere før jeg mottar en milliard kroner. I mellom tiden fuck you alle som ikke vil ha meg som diktator av Norge.

   Svar på denne kommentaren

  3. Altså pengene gjør ikke at jeg skal redde noen eller alle. Men skal brukes slik at de som har makt over opplysningen i Norge, i det minste forklarer sannheten og sammenhenger. Det er rett og slett for mye manipulasjoner og diktat (feil) her i Norge. Så jeg krever et økende beløp i ANTI penger. Sette opp alternativer i håp om at dette gir folket flere muligheter (valg) og mindre sjanse til å fortsette med det jeg klager over.

   Svar på denne kommentaren

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.