nrk.no

Prøv vår nye avspiller

Kategori: NRKTV

NRKs nye avspiller på Google Nexus 7 og Microsoft Surface avbildet på et hipster teakbord, med stabletårn i tre brukt som støtte.
NRKs nye avspiller på Google Nexus 7 og Microsoft Surface. Foto: Kjartan Michalsen

Here be dragons

Vi jobber med å ta et farvel til Flash, og om du ikke fikk med deg hele bakgrunnen, kan det være lurt å starte med artikkelen «Et farvel til Flash og veien dit» 

Kapteinens logg

Målet for NRKs avspillerprosjekt er kort og godt å tilby video som spiller av når du trykker play – enten det er en timeslang dokumentar i nett-TV eller et klipp på NRK.no som varer i et minutt. Det skal fungere i den nettleseren du velger å bruke på den dingsen du velger å bruke; med best mulig streamingkvalitet, og helst uten å gå omveier om Flash-installering (så langt det er mulig å få til). 

Nå er vi kommet så langt at den stort sett spiller av på de mest vanlige dingsene. Derfor håper vi at du har lyst til å teste på dine dingser, og ikke minst gi oss en tilbakemelding på hvordan det funker. Noen funksjoner er på teststadiet, andre nærmer seg slik de kommer til å bli. En av tingene vi tester, er å ha skjermskudd på tidslinjen for enklere navigering. Akkurat nå finnes dette kun på første episode av Mammon. (Som dessverre ikke lengre er tilgjengelig)

Skjermskudd av testfunksjonalitet for stillbilder på tidslinje
Skjermskudd av testfunksjonalitet for stillbilder på tidslinje

Press play on tape

Du kan teste med alle programmer fra tv.nrk.no. Alt du trenger å gjøre er:

Eller du kan klikke på et av disse programmene

Gi oss tilbakemelding

For å kunne forbedre spilleren, er vi avhengig av dine tilbakemeldinger. Vi har laget et eget skjema som ligger i spilleren. Vi håper du tar deg tid til å skrive kort hvordan du opplevde avspilleren der. Du kan også gi oss innspill i kommentarfeltet.

21 kommentarer

 1. Kjartan Michalsen (NRK)

  I løpet av de siste timene har vi oppdaget følgende ved hjelp av dere:
  * Testspillerlandingssiden fungerer ikke helt med kombinasjoner av windows og Internet Explorer. Om du klikker på en av direktelenkene fungerer det, men ikke om du prøver å lime inn en egen URL. (Vi prøver å fikse dette så raskt som mulig)
  * Om du har windows med touchskjerm OG tilkoblet mus. Så må man trykke på skjermen, for å få opp kontrollere man kan bruke (også) med mus.

  Svar på denne kommentaren

 2. Nedlasting av ‘Hipster’-episoden gjennom den nye leseren gir en .mpg-fil fire ganger så stor som .flv-fila med den gamle leseren. Oppløsningen er den samme (1280*720).
  For ‘Trygdekontoret’ er det en faktor på 2,6. (Merkelig stor forskjell i faktor!)

  Naturligvis gir ulike komprimeringer, men firedobbelt er litt for drøyt. Alt aktuelt utstyr i dag kan handtere H.264, og da burde man komme ut med *mindre* datavolum enn FLV. (Dvs, FLV er vel egentlig en H.264-variant, men ikke den aller mest effektive.)

  Er det noen som har snublet et sted her? Er det virkelig slik det skal være? En videobitrate på 6,1 Mbps (Trygdekontroret) til 7,7 Mbps (Hipsters) – og lyd + protokoll kommer i tillegg – utelukker de aller fleste ADSL-kunder.

  Svar på denne kommentaren

  • Jørgen Lien Sellæg (svar til j b)

   Avspilleren velger den beste kvaliteten som kan streames fra NRK. De med tregere internettlinje vil få en litt lavere kvalitet. Les mer om HFS på wikipedia.

  • OK, men ‘kvalitet’ kan ikke entydig måles i Mbps! Er det sikkert at en bitstrøm på 2,6 til 4,5 ganger så høyt volum «gammeldags» MPEG gir bedre kvalitet enn en moderne H.264-bitstream på vesentlig lavere bitrate?

   Hvis en 2,6 til 4,5 ganger så høy bitrate ble brukt til en høykvalitets H.264-bitstrøm, da ville det vært intereressant. Men streng tatt er 6,1 til 7,7 Mbps overkill med 1280*720 H.264. Du har nytte av den øverste halvdelen av dette kun om du går opp til full HD, evt. til 4K.

   Du må stoppe filmen på enkeltruter og granske bildet med lupe om du skal se kvalitetsforskjell mellom FLV/H.264 som bruker 404 Mbyte på Hipster-episoden og MPEG2 som bruker 1830 Mbyte på det samme. I en dobbelt blindtest mellom disse alternativene, der de kjøres som levende film, ikke som stillbilder, og under ‘normale’ seerforhold (avastand til skjerm etc.) tviler jeg svært på at mange mennesker vil ha særlig stor treffsikkerhet i en ABX-test.

   Er det da verd 4,5 ganger så stort datavolum?

  • Anders Teern (NRK) (svar til j b)

   Hej j b,

   vår nya spelare använder, när browsern klarar av det, (Apples) HLS istället för (Adobes) HDS
   Det som skiljer mellan HLS och HDS är paketeringen av videon. Innehållet, själva videosegmenten, håller precis samma «kvalitet» som tidigare.

   I skrivande stund är den högsta kvaliteten vi levererar ut video on demand på 2.4Mbit. (På live är den lite högre)

   Mer info om format och codecar finns att läsa i artiklen som refereas i inledningen – «Et farvel til Flash og veien dit»

   /Anders, Tech lead på vår nye avspiller

 3. Testet den «skjermskudd» på linjen-funksjonen. Den krever for høy presisjon på treff på linjen – det som er trykkflate på linjen bør altså utvides ganske mye.

  Hadde vært fantastisk å få noen sveipefunksjoner for spoling!

  Svar på denne kommentaren

 4. Avspelaren fungerer ikkje for meg. Får anten «Det oppsto en feil» eller «Det oppsto en feil under lasting av mediainnholdet». Har prøvd i både Iceweasel (Firefox) og Opera. Har ikkje problem med videoavspeling andre stader, som YouTube.

  Kva med å støtte Popcorn-Time som avspelar?

  Svar på denne kommentaren

 5. Avspilleren fungerer ikke for meg. Har testet i Firefox 38.7.0 (Nyeste ESR) i Linux (Mageia 5). Jeg får spørsmål om jeg vil tillate «Adobe Flash» eller fortsette å blokkere. Jeg velger å fortsette å blokkere Flash.

  Jeg har forøvrig ikke Adobe Flash installert, da jeg ikke aksepterer lisensbetingelsene.

  Svar på denne kommentaren

  • Gisle Enåsen (svar til Solbu)

   Fungerer ikke her heller, Chrome Beta, ubuntu 64.

   Men supert at dere gjør noe med det 🙂

  • Gisle Enåsen (svar til Gisle Enåsen)

   Ser ut til at det er noen ekstra ting som må lastes, scripts osv. Både Chrome og Firefox blokerte disse scriptene, ved å åpne de fikk jeg tilgang på avspilleren og den fungerte greit ser det ut til.

 6. Jeg får ikke avspilleren til å fungere i det hele tatt på Windows 10 Mobile og Edge (forsøkte direktelinken til Mammon).

  * når jeg trykker på play-ikonet forsvinner ikonet og jeg står igjen med kun illustrasjonsbildet til Mammon (det bildet som vises under play-knappen).
  * når jeg trykker på bildet kommer tidslinjen opp. Når jeg trykker på den kommer «skjermskuddet» opp og filmspilleren hopper til aktuell scene. Men jeg får ikke trykket på play.

  OS: Windows 10 Mobile 10.0.10586.164
  Edge: 25.10586.164.0
  EdgeHTML: 13.10586

  Svar på denne kommentaren

  • Magnus (svar til Magnus)

   Tilleggskommentar: den samme Mammon-linken fungerer tilsynelatende bra i Edge på Windows 10 Desktop.

   OS: Windows 10 Pro x64
   Edge: 25.10586.0.0 (164 på mobil er byttet ut med 0)
   EdgeHTML: 13.10586 (samme som på mobil)

  • Magnus B (svar til Magnus)

   Får ikkje spelt av nokre av direktelenkjene på Lumia 950.

   OS: Windows 10 Mobile 10.0.14283.1000
   Edge: 31.14283.1000.0
   EdgeHTML: 14.14283

 7. Rudi Pedersen

  Lumia 930,WP 8.1:Video laster OK kjapt, pent bilde, og ok lyd.Skjermskudd funka ikke(får scrollet frem og tilbake,og blå ramme kom frem,men intet innhold i ramma..)Husket heller ikke(husk innstilling..» for fullskjermvisning(måte velge det hver gang..) Ellers godt jobba! 

  Svar på denne kommentaren

 8. Anders Teern (NRK)

  Hej!

  och först ett stort tack till alla med windows phone som noterat att det inte fungerat «felfritt» att spela upp video.
  Det har hjälpt oss att identifiera problem två allvarliga problem som vi nu hoppas ha löst.

  Testa gärna igen, och tveka inte att fortsätta rapportera fel om det inte går att starta videon.

  /anders

  Svar på denne kommentaren

 9. Et lite piip fra prosessen bak Fuglefjellet

  […] noen kanskje vet jobber NRK med en ny avspiller for video. Denne kunne gitt oss ønsket funksjonalitet for å få til slik stemmegiving. Den nye […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.