nrk.no

Slik lagde NRK vignetten til Skiskytter-VM i Oslo 2016

Kategorier: NRK-stoff & Video

Athletes and the custom snowmobile Photo: Terje Røkke / NRK

Bli med bak kamera og se de spesiallagde LED-draktene, en enorm projektor, dronefoto og en spesiallaget kamera-snøscooter. Alt på nattestid i -20° på Beitostølen.

Mini-dokumentaren på 11 minutter viser hele prosessen fra tegnebord til ferdig produkt, fra vignetten til Skiskytter-VM, der NRK er vertskringkaster

Cineflex møter snøscooter

– Hovedfoto er skutt på et Arri Alexa-kamera av Rune Hov. Kameraet er noe av det råeste du får, forteller Jørn Veberg i NRK. Han har sammen med makker Knud Andreas Kleppe hatt regi på vignetten.

Hov filmet fra en slede som ble trukket av en spesialbygget snøscooter, som har påmontert et Cineflex-kamera.

Scooteren er designet av NRKs spesialfotograf Jan Benkholt.

Cineflex-scooteren Foto: Jan Benkholt / NRK
Cineflex-scooteren Foto: Jan Benkholt / NRK

Puls er nøkkelen

– Skiskyting er to idretter i en, både skigåing og skyting. Mye av fokuset til utøverne går ut på å ha kontroll på pulsen, og nettopp puls ble førende for oss, sier Veberg.

Men hvordan visualiserer man egentlig puls? Og når pusting er noe alle gjør, hvordan får man vist det fram i en vignett? Teamet kom raskt fram til at de ønsket å jobbe videre med lys.

Levende drakter

– Vi har jo sett en del LED-draktør før, og antok at dette var enkel hyllevare vi kunne få tak i. Fullt så enkelt var det ikke likevel, sier Veberg.

Det begynner å bli noen år siden 2008 da Kanye West og Daft Punk stod på Grammy-scenen, ikledd lysende briller og drakter, men denne teknologien har ikke blitt mer tilgjengelig med tiden.

– Da måtte vi undersøke mer, men de vi kom i kontakt med holdt nærmest lokk på hvordan de hadde gjort det og ønsket ikke å dele oppskriften med oss, forteller Veberg.

Løsningen var det lys-spesialist Melissa Larsen som til slutt leverte. Spesiallagde drakter dekket med en mengde LED-strips. Disse er igjen utstyrt med en sender som snakker med en datamaskin.

Kristin Bugge Lyche rigges for aksjon i LED-drakten Foto: NRK
Kristin Bugge Lyche rigges for aksjon i LED-drakten Foto: NRK

På maskina er det laget noen enkle animasjoner som sendes til drakten via et program kalt Modul8. I tillegg er Madmapper brukt, for å bestemme hvor lyset skulle vises.

– Det er dette som er så kult med å være allmennkringkaster. Vi kan fritt dele fantastisk nerdete ting som prosessen bak dette, ler Veberg.

SKISVM-BAK-ENG-260216_20160304-3

Mer drama

Han forteller videre at skiskyting egentlig er ganske voldsomt, med tanke på at man går raskt på ski og deretter skyter midt blant folk.

– Vi ville ha litt mer dramatikk, og opphøye dette til noe litt kulere enn man kanskje ser til vanlig, sier Veberg.

SKISVM-BAK-ENG-260216_20160304-7

Lyden er halvparten

Lyden må stå til videoen, og Veberg forteller at de ønsket et lydbilde som skulle speile de mørke og harde bildene.

– En knyttneve i trynet, sier han.

De hadde en del referanser i pop, rock og electronika-verdenen, resultatet er komponert av Roy Westad (komponist i Go!Electra), som blant annet har laget musikken til spillefilmen Villmark 2.

Komponist Roy Westad Foto: Morgan Nicolaysen
Komponist Roy Westad Foto: Morgan Nicolaysen

– Vi begynte å tenke hvilke lyder man aldri hører i sport, og landet fort på at jazz er et fremmed element, sier Veberg.

Jørgen Munkeby, kjent fra band som Shining og Jaga Jazzist ble hentet inn for å bidra med sin karakteristike «black jazz»-musikk.

– En hel masse kom på plass da Jørgen kom på banen med saksofonen sin. Det ga den lille unike prikken over i’en vi var ute etter, forteller Veberg.

Projektor i kulden

Projiseringen på standplass ble gjort av Jan Martin Vågen. Grafikken er laget i After effects og noe er generert i VDMX, som også sender ut animasjonene. Disse blir projisert flatt på trærne. Enkelte steder er madmapper brukt for å isolere enkelte trær, som man kan se blant annet på det første opplyste treet i videoen.

SKISVM-BAK-NO-260216_20160304-1

– Vi filmet dette i tidlig januar, og like før jul fikk vi vite at projektoren ikke trivdes i minusgrader. Det ble litt problematisk da vi visste vi skulle opp på Beitostølen i nærmere tjue minus, sier Veberg.

Det førte til at de måtte bygge et eget varmetelt, som også kunne brukes av datamaskiner som heller ikke er glade i minusgrader.

– Fordi vi skulle filme med dronen over standplassen, måtte vi ha noe som raskt kunne flyttes unna for å minke riggetiden. I tillegg var det et et konstant snødrev i lufta på grunn av snøkanonene som var i full aksjon, sier Veberg.

Det gikk heldigvis uten store problemer, foruten et fall.

– Det viktigsta var draktene. De var vi helt avhengige av, og hvis de sluttet å virke kunne vi bare dratt hjem, sier Veberg og legger ikke skjul på at han var ganske stresset da den ene skiløperen falt.

Hva synes du om vignetten og jobben bak?

24 kommentarer

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Ove)

   Har ikke sett noen videoklipp fra det, så tror nok ikke det ble gjort. Men ta en titt på videoen Jonas lenker til her i kommentarfeltet. Det ser veldig lekkert ut.

 1. Bente Arner

  Synes det var kjempegøy å se denne filmen av hvordan dette ble laget. Ekstra fint å se at alt var laget i virkeligheten med mennesker, og ute i naturen og ikke på en datamaskin. Det står det respekt av.

  Svar på denne kommentaren

 2. Kjempebra vignett! veldig kult og morsomt å se alt utstyret og hvordan det jobbes.

  9:43 ut i filmen vises en gjeng på over 20 personer. Det blir fortalt at man begynte å jobbe med vignetten for ca. et år siden, dog med et lite team.

  Vi snakker om en vignett. Det slår meg at NRK kanskje har litt for lett tilgang på penger?

  Svar på denne kommentaren

  • Tormod (svar til Håvard)

   Det blir bare spekulasjon, men vil tro at NRK leverer vignett og bilder til mange andre kringkastere, som tar en del av regninga.

 3. Eli Skram Dyblie

  Fantastisk opplevelse å se hele prosessen!!! Og et utrolig flott og spennende resultat! Gratulerer til hele taemet. Og spesielt fotograf og gode venn Rune😊 Jeg står på kjøkkenet i Villapereli og ser denne utrolige vignetten😎Hipp hurra for dere alle sammen👏🏻👏🏻👏🏻

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.