nrk.no

Slik har du aldri lest nyheter på mobilen

Kategorier: Datavisualisering & Journalistikk

Quartz er ute med en spesiell app for nyheter

Quartz tar mobile nyheter i en helt ny retning med sin nye app.

Vi er stadig på utkikk etter nye måter å formidle nyheter på her i NRKbeta. Innovasjonstakten i bransjen er høy, men det er likevel langt mellom de drastiske endringene.

Da er det forfriskende å se noen ta steget helt ut, og presentere nyheter på en radikalt forskjellig måte. Det har finans-nettstedet Quartz gjort i dag, med sin nye app.

Konseptet kan enklest beskrives som at du er i en chat med nettstedet, hvor dere snakker om dagens nyheter.

Appen ser til forveksling ut som mobilens vanlige meldings-app, men det skjuler seg noe ganske annet her.

Når du åpner appen blir du presentert for et kort nyhetsvarsel. Du har så mulighet til å svare på dette, og blir gitt valget mellom å lese mer om saken eller gå videre til neste.

Vil du lese mer får du servert flere bolker tekst, GIFer, bilder og grafer.

Meldingene du kan svare med er utformet slik at det virker som du deltar i en samtale. Slik får man raskt et annerledes forhold til denne enn de fleste andre nyhets-apper.

Det er litt som å være i en chat med journalisten.

Skjermbilde fra Quartz-appen
Skjermbilde fra Quartz-appen

Vi har prøvekjørt appen i redaksjonen, og er imponert over den nyskapende formen.

– Dette er noe av det mest nyskapende jeg har sett av nyhetsformidling siden jeg fikk mobil, sier redaktør Marius Arnesen.

Selv om flyten av meldinger ikke alltid er like god som vi forventer (en har kanskje blitt for bortskjemt med Facebooks instant-artikler?), er det klart at meldingformatet åpner mange muligheter for videre eksperimentering.

Meldinger som tjeneste

Appen passer godt inn i den nylige renessansen vi har sett rundt meldinger og chat.

Facebook kjøpte WhatsApp, og har skilt ut meldingsdelen av Facebook-appen i en egen app kalt Messenger. Kommunikasjonsverktøy som Slack har også vokst seg store på rekordtid.

Felles for disse meldingstjenestene er at de blir stadig mer visuelle og smarte. Du kan nå chatte ved hjelp av GIF’er og emojis. Snart kommer de virtuelle assistentene for å hjelpe deg med gjøremål inne i en chat. Appen fra Quartz ser ut til å passe fint inn i dette bildet.

Slack lar deg svare på meldinger med en emoji
Slack lar deg svare på meldinger med en emoji

Et steg foran

Mange mediehus har tatt konsekvensen av at de fleste nå leser nyheter på mobil og flokker seg for eksempel rundt pushvarsler. Dette var en av kjernefunksjonene da BuzzFeed i fjor lanserte sin nyhetsapp.

Verge skriver at Quartz sin app på et punkt i planleggingsfasen skulle være helt tom. Den skulle oppleves utenfor app-ikonet, ved hjelp av varslinger og andre funksjoner i mobilens operativsystem. Alt selvfølgelig tettpakket med GIF og emojis.

quartz.0

I den ferdige appen har Quartz gått et steg videre. De lar deg også lese nyhetene som en dialog med nettstedet.

Skjermbilde fra Quartz-appen via The Verge
Skjermbilde fra Quartz-appen via The Verge

Nettmøte

Det føles litt som man er i samme gruppesamtale som en journalist fra Quartz, selv om vi vet det er en robot som svarer. I framtiden kan vi kanskje snakke med en faktisk reporter i appen – ikke ulikt chatten i VGs nyhetsdøgn?

New York Times og Al-Jazeera er begge langt fremskredne i sin bruk av chat-tjenester som Slack. De bruker verktøyet som en del av egen arbeidsflyt, og å koble redaksjonen tettere med brukerne.

Du kan laste ned appen til Iphone nå, og Quartz skriver at de jobber med en versjon for Android.

Hva synes du om appen?

13 kommentarer

 1. Hyggelig å lese artikkelen til bunns og så finne ut at dette kun er for iPhone-brukere foreløpig. Kanskje overskriften «Slik har du aldri lest nyheter på iPhone og kanskje senere for Android» hadde passet bedre?

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Rune)

   Hei Rune! Kunne nok presisert dette tidligere, men siden en app til Android er i utvikling så er det nok ikke lenge til du også får testet appen. Da var omtalen av funksjonene det viktigste. Skal se på om vi kan presisere dette litt tidligere i sakene framover.

  • En svakhet med mye av dagens apper er at de ikke greier alle tre plattformene. Journalister bør, etter mitt syn, vektlegge plattformuavhengighet i større grad. Den sterke bindingen mot de forskjellige «religioner» er en svakhet.

 2. Artig app, den ga meg de samme internasjonale nyhetene som forsidene på de store nettavisene. Litt usikker på om den ikke blir for smal i lengden, det var en masse ting den ikke fortalte meg også. Kommer til å følge med de nærmeste dagene.

  Svar på denne kommentaren

 3. Dette begynner å ligne på noe. Har savnet ett oversiktlig nettsted for alle nyheter, der man kan gå videre og lese det man er interessert i. Nå må man jo betale for ørten nettaviser, selv om man bare ønsker å lese et par artikler på hver av dem. Et samlested for alle nyheter, der man kan kun betaler til 1 mottaker for det man faktisk leser, tror jeg er fremtiden.

  Svar på denne kommentaren

 4. Mye spennende som skjer med nyheter, men dette er en døgnflue for nyhets nerder som ennå ligger i twitter kuvøsen.

  Sjekk Opera Coast, For You funksjonen. 10 gangeren bedre og med utvidet filtermuligheter så er nok det langt et mer effektiv og spennende format. Coast har også app for Androide.

  Nyt helgen!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.