nrk.no

Vi forbedrer søket vårt, og trenger din hjelp

Kategorier: NRK & NRKbeta


Vi jobber for tiden med søkefunksjonen vår på NRK.no. Vi ønsker å gi publikum en bedre brukeropplevelse, og ser at det er stort forbedringspotensiale i dagens løsning.

Vi vet en del om bruken av søket vårt allerede. For eksempel vet vi at det bare er 0,5% av brukerne våre som benytter søket. Dette utgjør imidlertid et betydelig antall søk hver dag. Vi vet at det søkes aller mest på TV-innhold, men det er samtidig mye bredde i søkeordene. Mange benytter søket til navigasjon, ved å søke på for eksempel “nrk super”, eller “dagsrevyen”.

Det blir også søkt på ting som “hvor kan jeg rapportere de som har nrk og ikke betaler lisens” og “hvorfor regner det”.

Nå trenger vi din hjelp

Vi vet altså ganske mye, men innser at vi gjerne skulle visst enda mer.

Spesielt skulle vi likt å visst mer om hvordan du som bruker av NRK.no opplever søket vårt og hvordan du selv vil si at du bruker det.

Hvordan er søkevanene dine? Søker du alltid? Søker du aldri? Hva synes du funker, og hva funker ikke?

Vi håper du har tid til å fylle ut spørreskjemaet under, vi setter stor pris på alle innspill vi kan få.

Skjemaet tar ca 5 minutter å fylle ut, og vi vil bruke resultatene i arbeidet vårt med å forbedre søket på NRK.no. Har du innspill utover det vi spør om i skjemaet er kommentarer under artikkene vår her på NRKbeta også hjertelig velkomne.

spørreskjema

41 kommentarer

 1. Sveinung Moesgaard Skjesol

  Søkeresultater bør reflektere alt som kan være relevant, gjerne kategorisert på type treff.

  Søker jeg på Odin Jensenius nå, så mangler treff på Are og Odin -programmer i nettradiospilleren, og tilgjengelige podkasts fra den samme serien.

  Burde fått flere spalter med treff:
  – artikler
  – video
  – programmer for avspilling
  – podkast for nedlasting
  – sendeplaner med framtidige sendinger

  Svar på denne kommentaren

  • Rebekka Mørken Valdmanis (NRK) (svar til Sveinung Moesgaard Skjesol)

   Hei Sveinung! Takk for innspill. Det er gode ideer du kommer med her, og vi har allerede vært inne på noen av de samme tankene. Vi tar innspillene dine med videre i arbeidet med nytt søk 🙂

  • Glenn Tormod Byremo (svar til Rebekka Mørken Valdmanis)

   Bra innspill. Ulike søkemuligheter vil gjenspeile ulike behov. Noen vil ha det kronologisk, alfabetisk, kategorier, tagging, semantisk osv. Hvis det er mulig å velge, så er det behov og erfaringsbakgrunn som gir mening for dem som trenger disse funksjonene. Og en skal ikke utelukke at en kan lære noe nytt bare det blir forklart slik som nrkbeta allerede gjør.

 2. Marianne Fischer

  Hei!
  Har prøvd å bruke søkefeltet flere gange, og hver gang blir jeg frustrert!
  Blir frustrert over at ting kommer opp hulter til bulter.
  Ønsker at søkeresultatet blir vist kronoligisk!!!

  Takk! 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Rebekka Mørken Valdmanis (NRK) (svar til Marianne Fischer)

   Hei Marianne! Takk for innspill. Jeg er helt enig med deg, avhengig av hva man søker på kan søkeresultatet være veldig rotete slik det er i dag. Vi tar med oss ønsket ditt om kronologisk sortering videre.

  • navn (svar til Ane)

   trodde det fantes arkivarer i nrk. det er vel omtrent som bibliotekarer cirka. de skal vel ikke bare gjemme stoffet som er produsert, men også gjøre det sånn nogenlunde lett tilgjengelig for opphenting igjen?

   vil tro det kan være en erfaring i disse mørke støvete kroker av NRK som man absolutt ikke bør overse.

   og selvfølgelig interne og eksternes erfaring med arkivet igjen.

   å forutse hva ett digitalt arkiv brukes til eller hvordan det kan brukes når tilbud er etablert blir litt verre, men man gjør ikke noe feil med en slik artikkel som dette, med tilhørende spørreundersøkelse ihvertfall. man samler ihvertfall opp ideer og ønsker og forhåpentligvis en og annen gullklump 😉

 3. Jøss, så bra. Jeg skulle akkurat til å tweete @NRKbeta med forespørsel om bedre søk i TV-arkivet, så var dette den øverste meldingen. Veldig bra! Muligheten til å f.eks. filtrere bort kategorier og sortere etter tidspunkt eller underkategori er et enormt skritt i riktig retning. Slik det er nå, hvis jeg søker på noe generelt fordi jeg ikke vet alle detaljene, får jeg stort sett bare hundrevis av lokalnyhetssendinger. Har fullført spørreskjemaet, ser fram til resultatet!

  Svar på denne kommentaren

  • Rebekka Mørken Valdmanis (NRK) (svar til Ola)

   Takk for innspill, Ola! Du er ikke alene om å ønske deg bedre sorteringsmuligheter i søket, det er mange som etterlyser dette.

 4. SVT’s Tv arkiv har/hadde så vidt jeg husker en slider som lot en snevre inn søket sitt tidsmessig, man kunne f.eks velge å bare få opp treff fra 60tallet, eller bare treff mellom 2004-2009. Det er en praktisk funksjon, som ihvertfall kan underlette arkivsøk.

  Svar på denne kommentaren

 5. Rebekka Mørken Valdmanis (NRK)

  Svarene strømmer på! Det er stor spredning i tilbakemeldingene og hvilke behov dere beskriver. Jeg ser at mange ønsker seg mulighet til å filtrere søket, spesielt etter kategorier. Personalisering av søkeresultater er også noe en del av dere nevner.

  Takk for veldig gode innspill så langt!

  Svar på denne kommentaren

 6. Legg ut søkeloggene! Nulltreff og mest brukte. Spør om hva folk ikke finner, men leter etter, og ikke så mye hva slags funksjonalitet de vil ha.

  Ellers:
  – La søketreffene se mest mulig ut som innholdet de representerer: Nyheter, TV-program, Radio-program etc.
  – Bruk best-bet på treff som dere helt klart vet hva brukerne er ute etter. Eksempel: “hvor kan jeg rapportere de som har nrk og ikke betaler lisens” og “hvorfor regner det”. Dette er en overstyring av organisk søk, men kan fungere bra med forsiktig bruk.
  – TV-programmer med episoder trenger bare være ett treff.
  – Hvis jeg har filtrert inn på nyheter er det stor sannsynlighet for at filtreringsmulighetene bør være anderledes enn hvis jeg har valgt TV-program.
  – Lag en stor søkeboks. Vis at den er viktig.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Tennøe (svar til Espen Klem)

   Veldig bra innspill fra Espen her. +1 på alt sammen.

   I tillegg (som jeg skrev i skjemaet):

   Gjør TV-teksten indekserbar for Google. Når den besøkende så ankommer nettTV-spilleren, sniffer dere søkekriteriet ut av nettleserhistorikken og gjenbruker det internt på TV-sendingen. Dere kan da illustrere grafisk på tidslinjen hvor i programmet søketermene forekommer. Jeg har sendt dere illustrasjoner tidligere 🙂

   Dette revolusjonerer tilgangen på arkivmateriale i det som er NRKs gull: TV-produksjonene. Eksempel: Dere skal i TV-arkivet deres ha flere debatter om Israel og Palestina mellom Kåre Willoch og Jan Benjamin Rødner. De er per i dag køl umulige å grave fram, både via NRKs eget søk og Google snevret inn på NRK.no. Ikke-eksisterende tilgang på slikt viktig innhold er dessverre fordummende på samfunnsdebatten.

   Forresten nokså sprøtt å søke på «Kåre Willoch Palestina». Google har 30-40 relevante treff fra NRK.no, mens NRK-internsøket har ett treff – fra en Heia Fotball-sending på P3 😀 Så en billig quick fix er å hive ut søket fra egen publiseringsmotor og heller bruke Google Custom Search. Det skal veldig mye til før dere finner en leverandør som kan matche Googles lenkekardinalitet, autocomplete, lemmatisering, synonymstøtte etc. etc.

   Hvis dere allikevel er på jakt etter en (uavhengig) leverandør, vil jeg anbefale Jan Høydahl.

  • Rebekka Mørken Valdmanis (NRK) (svar til Bjørn Tennøe)

   Takk for mange gode innspill, Bjørn!

   Indekserbar TV-tekst er en veldig spennede idé, og absolutt noe vi skal undersøke videre. Utfordringen her er rettighetsbegrensningene på TV-innhold. Vi har fått mange innspill knyttet til tilgang på arkivmateriale, dette er helt klart noe vi ønsker å gjøre lettere tilgjengelig.

   Når det gjelder Google Custom Search er ikke det en løsning vi som lisensfinansiert almennkringkaster kan benytte oss av. Men den fungerer utvilsomt veldig bra 🙂

  • Hei igjen Rebekka, takk for hyggelig svar. Ang. søk i TV-arkivet, jeg har gravd fram illustrasjonene og e-posten fra 2006 og 2011 og laget en blogpost av det. Håper det kan være inspirerende. Kan godt hende Iterate kan tilby sommerstudenter i år også hvis dere er interessert.

   To spørsmål:

   Ang. rettighetsbegrensningene på TV-innhold: Er dette også et tema for egenproduksjoner, som Urix?

   Ang. Google Custom Search: Er det reklamen som gjør denne uaktuell for dere som almennkringkaster? Den kan man betale seg vekk fra. Man kan få resultatene i rene JSON-strømmer som man kan manipulere etter eget behov.

  • Rebekka Mørken Valdmanis (NRK) (svar til Bjørn Tennøe)

   Hei igjen Bjørn,
   Takk for engasjementet ditt, og for bloggpost med spennende innspill. Jeg skal videreformidle dette til de som jobber med arkivsøk hos oss.
   Spørsmålene om rettigheter og bruk av Google-produkter går på det juridiske, så her er jeg som designer ute å tynn is. Dette må vi undersøke nærmere, så får vi se hva vi får til 🙂

  • Hei Rebekka, et spørsmål til fra meg:

   Vet dere (fra søkeloggene) hvor mye tvetydige søk dere har?

   Et tema hvertfall jeg synes er spennende er disambiguering, altså når noen gjør et ullent søk, som «Paris». Dreier det seg om klimaavtale, terrorisme, kjendisstoff eller et annet emne?

   Her har eks. Google og Wikipedia tydelige strategier, og de gjør veldig forskjellige ting. Google bruker resultatgrupper, mens Wikipedia lister opp masse innsnevrende termer (emner). Jeg synes begge deler fungerer veldig bra til hvert sitt formål. For NRK er det i så måte interessant å avveie: Er det type resultat som er mest interessant, eller er det emne? Google prioriterer altså type (som også er det enkleste for dem), mens Wikipedia velger emne (alt er uansett samme type).

   Er det mulig å i hovedsak bruke autocompleten til å velge emne (altså at når man taster «Paris», dukker eks. «Klimaavtalen i Paris», «Terror i Paris» og «Paris Hilton» opp under hverandre), og så er den påfølgende resultatsiden mer inndelt etter innholdstype?

   Hvis ja kunne resultatsiden også fungert som en søkedrevet temaside, der man kanskje kunne krysset to emner, eks. «Sport i Buskerud».

   Til slutt, hva er egentlig forskjellen på de eksisterende malene «Emne» og «Nyheter»? Er det potensiale i å kombinere dem ifm. søkeprosjektet?

  • Rebekka Mørken Valdmanis (NRK) (svar til Bjørn Tennøe)

   Det er en betydelig andel av søkene som er tvetydige slik du beskriver, så det er absolutt et aktuelt tema. Vi har ikke landet noe ennå, men jeg tenker jo at det taler for å presentere søkeresultatene kategorisert fremfor flettet slik det er i dag. Begge løsningene for kategorisering du nevner har sine fordeler, per nå heller vi nok mot innholdstype. Tilbakemeldingene i spørreskjemaet tilsier at brukerne som regel har klart for seg hvilket innhold de er ute etter, selv om søkeordet er tvetydig. Autocompleteløsningen du beskriver er noe vi er i gang med å undersøke, jeg er enig i at det ville være en god måte å kombinere emne og kategori.

   Når det gjelder Emne og Nyheter henger dette sammen med den underliggende informasjonsarkitekturen vår og faller nok utenfor dette prosjektet, men det er også noe vi jobber med 🙂

  • Hei igjen, en kommentar til om Google Custom Search (CSE). Hvis du går inn på The Guardian og søker der, ser du at internsøket deres er drevet av CSE. Hvis du taster inn «Paris» som søketerm og ser på forslagene i autocompleten, fungerer de hvertfall «greit nok» som disambiguering. Det er for mange synonymer, eks. «paris climate summit» og «paris climate talks». Og det er ikke alltid du får opp Guardians temasider blant resultatene, noe jeg tenker ville vært en klar fordel. Eks.: Du får opp den korrespondende temasiden hvis du bruker forslaget «paris attack», men ikke hvis du plukker det mer spesifikke «paris attack nov 13».

   Det gjør at jeg gjetter på at Guardian bruker nokså lite (kanskje ingen) ressurser på søkevedlikehold (jeg liker order «søkerøkting»). Allikevel fungerer det relativt bra. Til Guardians behov, riktignok; med NRK er det antakelig mer komplisert siden dere tilbyr så mye TV- og radio-stoff. Men uansett ville jeg sagt at dette underbygger følgende påstand:

   * Med CSE får du, med svært lav utviklings-, drifts- og røktekostnad, et «ganske bra» søk i utstrukturerte, offentlig tilgjengelige data.
   * Et søk basert på en intern indeks vil i utgangspunktet gi opptil mye dårligere relevanse (og dermed bruksverdi) uten betydelig innsats.

   Hadde jeg sittet på pengesekken, hadde jeg gjerne tatt i mot et forslag på et søk med intern indeks, men så ville jeg sammenliknet bruksverdien med hva man får, og for hvilket budsjett, om man i stedet baserte seg på CSE.

   Og en kombinasjon går jo absolutt an.

   Guardian er jo ellers et superinteressant avishus bl.a. pga. deres Open Platform-satsing.

  • Bjørn Tennøe (svar til Bjørn Tennøe)

   Øh, jeg mente «ustrukturert», ikke «utstrukturert». Det siste vet jeg ikke hva betyr.

   Ellers har dere en sjukt interessant lenke på forsiden deres nå:
   «Reuters TV finds value not just in making its content free, but in giving it away to other publishers » Nieman Journalism Lab»

   Jeg har plaget mange kolleger av deg før angående dette: Jeg tror Norge generelt og avishusene spesielt hadde vært tjent med at NRK endret rettighetene på så mye av stoffet sitt som mulig til NLOD og tillot andre publikasjoner å bruke stoffet, helst deler av stoffet basert på god tagging (metadata). For å repetere meg selv:

   Av og til har jeg behov for NRK-innhold som Wikipedia-skribent, men det er åpenbart langt flere enn meg som kan nyttiggjøre seg NRKs journalistikk. Hva om NRK laget sin egen variant av Guardian Open Platform, slik at eks. lokalaviser – gratis (for det er jo data som vi alt har betalt for) – kunne publisert relevant NRK-innhold og dermed bli et mer komplett tilbud for leserne? Dette kunne økt lokalavisenes annonseinntjening og forhåpentlig stimulert til bedre regional journalistikk. Ja; det kunne medført lavere trafikk på NRK.no, men innholdet ville bli konsumert annensteds, og dere tjener ikke penger på sidevisninger allikevel. Et moonshot hadde vært om dere eksperimenterte med å tone ned deres egen nyhets-nettside til fordel for lokalavisene. Det hadde vært innmari spennende å drøfte hva det ville hatt å si for avishusenes økonomi og den norske journalistiske kvaliteten som helhet.

   I tillegg kunne man gjort eksperimenter innen eks. språkopplæring/integrasjon av innvandrere, der tredjepart satte opp «skyggesiter» av NRK der innholdet ble tilgjengeliggjort på fremmedspråk. Det hadde vært spennende om dagens mest interessante artikler var tilgjengelig eksempelvis på arabisk, eller hva? Her er det bare fantasien* – og dessverre den anakronistiske opphavsretten – som setter grenser.

   Så, hvis dere synes Reuters og Guardian gjør spennende ting her, er det også interessant med tanke på en kommende søketjeneste, fordi den kan bli en sentral del av infrastrukturen som deler innhold med tredjepart.

 7. Nils Fredrik Hansen

  Jeg syns dere skal systematisere at treff i TV-programmer kun skal vise tilgjengelige programmer – altså som dere har rettigheter til å vise. Det kan være ganske frustrerende for store og små som vil se på drømmehagen at man må bla seg gjennom lange lister med episoder der rettighetene er utløpt.

  Noen søk viser bare tilgjengelige episoder men ikke over alt.

  Svar på denne kommentaren

 8. Fleire gonger hugsar eg ei artikkeloverskrift eg nett har lese på NRK.no, men eg må gå til Google for å finne den igjen etterpå.

  Prøv til dømes å søke etter «hvordan burde søket vårt være» på nrk.no og deretter «nrk hvordan burde søket vårt være» på google.no

  Svar på denne kommentaren

  • «??»?

   NRK har kanskje brukt denne språkeksperten:

   youtube.com/watch?v=dkKuOfNih4A

   😉

   Jeg har dog en sterk mistanke om at det er korrekt norsk.
   »
   Infinitivsmerket (subjunksjonen) å brukes ikke etter modale hjelpeverb og visse sanse- og tankeverb i enkelte setningstyper og er valgfritt etter en del andre verb.

   De likte å bade.
   »

   »
   Det samme gjelder for verb som viser hva en synes om noe … :

   Gunnhild har alltid likt å bade
   »

   ordnett.no/spr%C3%A5kverkt%C3%B8y/spr%C3%A5kvett.aa

   Sånn, be om unnskyldning! 😉

  • navn (svar til navn)

   argggh…

   unnskyld…

   les første halvdel. IKKE resten… forsent med å slette/korrigere…

   😉

 9. Siv Marit Ersdal

  Jeg ønsker ofte å sjekke opp ting jeg hører eller ser, og noen av programmene har ekstra stoff på relevante sider, men ikke alle. For eksempel, i morges hørte jeg en forsker uttale seg og at dataspill gjør elever flinke i engelsk. Da skulle jeg gjerne hatt litt mer info om den forskningen. Har selvfølgelig muligheten å google det, men dere har helt sikkert en referanse og utdypende kilder.
  Dette hadde det vært fint å funnet ved et søk på navnet en hørte om på radioen, og det må være mulig å søke med frase, men det er det vel?

  Svar på denne kommentaren

  • Rebekka Mørken Valdmanis (NRK) (svar til Siv Marit Ersdal)

   Takk for innspill! Dette er en situasjon som søket vårt absolutt burde støttet. Jeg testet det selv nå og ser at artikkelen som ble publisert i dag om den aktuelle saken ikke dukker opp om man søker på navnet til forskeren. Dette tar vi med oss videre!

 10. Så vidt jeg vet er det bare metadataene fra NRK som er søkbare. Det burde vært mulig å søke i alt som har vært sagt i alle sendingene. Det krever selvsagt at NRK, som Google, lar talegjenkjenningsprogram transkribere TV- og radioarkivet. Teknologien for å oversette engelsk tale har vært god i mange år nå, og norsk tale burde være transkriberbart med ok kvalitet om ikke så lenge.

  Svar på denne kommentaren

 11. Rebekka Mørken Valdmanis (NRK)

  Takk for mange gode innspill, Bjørn!

  Indekserbar TV-tekst er en veldig spennede idé, og absolutt noe vi skal undersøke videre. Utfordringen her er rettighetsbegrensningene på TV-innhold. Vi har fått mange innspill knyttet til tilgang på arkivmateriale, dette er helt klart noe vi ønsker å gjøre lettere tilgjengelig.

  Når det gjelder Google Custom Search er ikke det en løsning vi som lisensfinansiert almennkringkaster kan benytte oss av. Men den fungerer utvilsomt veldig bra 🙂

  Svar på denne kommentaren

 12. Kan vi få TV-arkivsøk, NRK? | Funksjon

  […] NRK Beta varsler i alle fall at de skal oppgradere søket sitt. Og Rebekka Mørken Valdmanis skriver at «indekserbar TV-tekst er en veldig spennede idé». Jeg krysser […]

  Svar på denne kommentaren

 13. Hei, hadde det vært mulig å få «låne» et datasett med TV-innhold? Tenkte jeg skulle teste Norch/search-index. Det er en søkemotor skrevet i JavaScript. Den kan kjøre i nettleseren. Det vil si at kravet til antall servere kan reduseres mye fordi nettleseren blir et VM for søket ditt.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.