nrk.no

Slik laget vi NRKs første høydevideo-dokumentar

Kategorier: Internett,Mobil & NRK

Vi har prøvd å lage en TV-dokumentar hvor videoer, bilder og tekst er tilpasset høydeformatet (Foto: Gry Kårstad)

I romjulen kan du få med deg «Bygda som sa nei» på NRK.no. En nettdokumentar der alt er tilpasset den lille skjermen som mange nekter å snu på siden.

English: How the Norwegian Broadcasting (NRK) made it’s first vertical documentary film

Det er ikke lenge siden vi lo litt av folk som filmet i høyde med mobilen. Men det er bare å innse: Folk liker å holde mobilen rett opp og ned. Vertikalt, ikke horisontalt.

Det var utgangspunktet da vi i NRK-redaksjonen Digital historiefortelling, i samarbeid med designere og utviklere, skulle lage en ny nettdokumentar. Vi ville at innholdet skulle fungere på mobil. Nei, stryk fungere. Vi ville at innholdet skulle være best på mobil.

Da var det ingen vei utenom vertikale bilder. Og på veien til lanseringen i romjulen, fant vi ut at det var et ganske artig format å eksperimentere med. Her er noen av våre erfaringer.

Start med en god historie

Digital historiefortelling begynner ofte analogt. Her er de første forsøkene på å lage et storyboard.
Historiefortelling på nett begynner ofte på gamlemåten, med penn og post-its. Her er de første forsøkene på å forme historien vår. (Foto: Kari Anne G. Andersen)

Én ting forandrer seg ikke, uansett hvilken vei vi holder mobilen. En god historie må til for å lage en god dokumentar. Så vi begynte der.
Vår historie utspiller seg i en av landets minste byer, Otta. For fem år siden fikk innbyggerne og hytteeierne der et sjokk: Deres kjære høyfjellshotell skulle gjøres om til asylmottak. Fem år har gått, og vi har dratt tilbake til bygda og møtt både sinne, frustrasjon, glede og resten av følelsesregisteret. Med andre ord de reaksjonene du finner rundt om i landet i dag, når Norge skal ta imot tusenvis av flyktninger.

Vertikalfilming – våre tre alternativer

Etter en god del research og jakt etter caser, startet forberedelsene til opptakene. Men hvordan i huleste skulle vi filme i høydeformat? Vi så nærmere på tre alternativer.

 • Alternativ 1: Filme med mobilen

Enkleste løsning ville være å bruke mobilen til opptakene. Og selv om kameraene på mobilene begynner å bli temmelig gode, var vi bekymret for at vi ikke skulle få god nok bilde- og lydkvalitet.

 • Alternativ 2: Filme i bredde, beskjære bildet

Et annet alternativ ville vært å klippe om breddebildene til høydebilder. Ulempen med beskjære bilder i klipperommet, er at kvaliteten forringes. Også på den lille skjermen ønsket vi topp bildekvalitet på videoene. Et 4K-kamera kunne vært løsningen, men vi ble advart mot at det ville gitt oss veldig store filer å jobbe med. Vi snakker jo om timevis med råopptak – selv om vi bare endte opp med å bruke åtte-ni minutter.

 • Alternativ 3: Snu kamera på siden

Vi endte opp med å snu kameraet på siden og filme i 9:16-format. En av ulempene med slike opptak, er at hverken kameraet (Canon C300) eller kamerautstyret er særlig godt egnet til å vippes på siden. Knapper og utganger er litt klumsete plassert når kameraet står skeivt.

Heldigvis kom NRK-verkstedet til unnsetning (ja, det er et verksted her på bygget). De fant et gammelt håndtak, en metallplate og noe annet skrot som til sammen ble et lite stativ vi kunne feste til kameraet. Dermed kunne vi få et rimelig godt grep. En sjarmerende nødløsning – selv om det beste ville vært et kamera som var helt tilpasset vertikalfilming.

(Foto: Kjetil Solhøi)
Her ser du det egenlagde stativet, som gjorde høydefilmingen litt lettere for fotografen. (Foto: Kjetil Solhøi)

Mennesker tar seg godt ut i høyde – så lenge de ikke beveger seg så mye

Før opptak kikket vi en del på hva andre hadde gjort i høydeformat. Det var blant annet mye inspirasjon å hente fra bidragene i Vertikalfilmfestivalen (ja, den finnes). Vi hadde også eksperimentert med klipp i utradisjonelle formater, som for eksempel i vår minidokumentar om prestene i Lofoten.

Videojournalist Gry Kårstad gjør seg klar til litt uvanlige opptak. (Foto: Kjetil Solhøi).
Videojournalist Gry Kårstad testet utstyret før opptak. (Foto: Kjetil Solhøi).

Det var først under opptak at vi så formatets kvaliteter og begrensninger. Og det var i møtet med mennesker at høydevideo virkelig skinte. Med dette formatet kom vi nært dem vi intervjuet, samtidig som vi fikk med oss mer enn bare ansiktene til personene. Vi fikk med kroppsspråket, gestikuleringen, uten å være langt unna.

Høye bygninger, trær, skilt og varder (det er en del av dem på fjellet rundt Otta) tok seg også godt ut vertikalen. Riktig plassert i bildekomposisjonen, kunne det skape en fin dybde i bildet.

Samtidig: Noen ganger gjorde det litt vondt i fotohjertet å filme i høyde. Spesielt på fjellet i vakre Gudbrandsdalen, der var det litt hardt å ikke få med seg det nydelige landskapet i, ja, landskapsmodus.

Ekstra utfordrende var det også når folk beveget seg. Når du er tett på og filmer i høyde, skal det ikke mye til før motivet forsvinner ut av bildet, være seg en liten unge som leker eller en bil som svinger.

Alle videoer er tekstet, for å fungere uten lyd. (Skjermbilde)

Nettrigg og egen spiller

Mens vi filmet i Otta, lagde flinke designere og utviklere her på Marienlyst en egen videospiller som kunne vise frem høydeformatet i all sin glans. NRKs vanlige nettspiller er dessverre ikke særlig glad i annet enn horisontale bilder, så her måtte en spesialløsning til.

Alle videoene ble plassert i et såkalt nettrigg. Kall det gjerne en litt fancy artikkel, der du i tillegg til høydevideoene får servert stillbilder og korte tekster som tar deg gjennom historien.

Hva med den brede skjermen?

Selv om mobil var førsteprioritet for dette prosjektet, kunne vi ikke glemme desktop-brukerne helt. Cirka én tredel av brukerne pleier å se nettdokumentarene våre på desktop.

Hvordan skulle vi vise frem høydeformatet på bred skjerm? Utviklerne løste utfordringen ved å plassere videoene på venstre side av skjermen, mens de fylte høyre side med et fint og stort sitat. Jeg tipper likevel at mange vil stusse når de ser høydeformatet på bred skjerm. Kanskje noen til og med vil ta opp mobilen og sjekke hvordan det ser ut der?

Slik ser videoene ut på bred skjerm. På desktop starter videoene av seg selv, men du må selv slå på lyden. (Skjermbilde)
Slik ser videoene ut på bred skjerm. På desktop starter videoene av seg selv, men du må selv slå på lyden. (Skjermbilde)

Desktop-versjonen er riktignok ikke bare fylt med svarte rammer rundt bildene. Vi tok alle stillbildene i bredde, men sørget for å få det fineste og viktigste i bildekomposisjonen inn i mobilskjerm-formatet. Det gjorde vi ved å klistre en plastlapp på kameraskjermen, med svarte rammer som tydelig viste hvor motivet måtte være for å se best ut på mobil.

Stillbildene til dokumentaren er tatt i bredde, siden blant annet NRK.no-fronten trenger breddebilder. Vi plasserte en plastlapp foran kameraskjermen for å sørge for at bildene ble fine i mobilvennlig høydeformat. Vi vurderte å gjøre det samme med videoene. Men da måtte vi i tilfelle klippe bort venstre og høyre side av bildet, noe som sannsynligvis ville gått ut over bildekvaliteten. (Foto: Kim Jansson)
Stillbildene til dokumentaren er tatt i bredde, siden blant annet NRK.no-fronten trenger breddebilder. Vi plasserte en plastlapp foran kameraskjermen for å sørge for at bildene ble fine i mobilvennlig høydeformat. Vi vurderte å gjøre det samme med videoene. Men da måtte vi i tilfelle klippe bort venstre og høyre side av bildet, noe som sannsynligvis ville gått ut over bildekvaliteten. (Foto: Kim Jansson)

Tastatur eller tommel?

Det å lage dokumentar i høydeformat har bydd på tekniske, praktiske og kreative utfordringer. Samtidig er det fascinerende å prøve seg på nye måter å fortelle historier på. Og ikke minst lage innhold som utnytter mobilskjermens potensial.

For oss gjenstår det å se om folk foretrekker å bla seg nedover i historien med tastaturet eller tommelen. Vi håper selvsagt på det siste.

(Foto: Leif Hatland)
«Bygda som sa nei» har premiere i romjula. (Foto: Leif Hatland)

Bygda-knapp

26 kommentarer

 1. Ser helt klart at for meg vil høydefilming være er stor fordel når jeg sitter på et trangt tog. På en måte synes jeg også at høydebildet understreker sakens innhold på en mindre ‘prangende’ måte.

  Svar på denne kommentaren

  • Lurer på hvordan stereolyden er løst….? Eller spilt inn i mono? Alle telefoner jeg vet om er høyttalerne for stereo plassert på hver side i lengste siden vannrett. Finnes det noen telefoner med stereo høyttalere på kortsiden? I såfall må produsentene utvikle telefoner med 4 høyttalere slik at lyden også fordeles riktig ettersom vender telefonen på kort eller langsiden…..

 2. Jostein Austvik Jacobsen

  Veldig bra at det er tekstet sånn at man ikke er avhengig av lyd. Når man ser på mobilen så er man jo ofte i situasjoner hvor man ikke vil ha på lyd (som nå når jeg sitter hos svigers som ser på nrk1 og jeg ikke vil bråke med mobilen). Kanskje nyheter hadde egnet seg i dette formatet sånn at man kunne sett på det på bussen? Dere har vel en del erfaring med det i NRK allerede gjennom nyheter på snapchat (jeg følger p3nyheter og ostlandsendingen).

  Hva tenker man om kvadratisk video kontra vertikal video? Tror det var en artikkel om kvadratisk video her for en tid tilbake siden?

  Programmer som dagsnytt 18 eller debatten liker jeg å følge med på Twitter samtidig som jeg ser på. Hvis jeg skulle sett de på mobil ville jeg kanskje foretrukket et kvadratisk eller horisontalt format sånn at jeg kan dele skjermen i to og twitre samtidig som jeg ser på. Kvadratisk ville sånn sett fungert bra hvis jeg holder mobilen sidelengs, for da kan twitter-feeden legges ved siden av bildet.

  Forøvrig en godt laget og interessant dokumentar som fungerte bra på mobilen min :).

  Svar på denne kommentaren

 3. Kikket på artikkelen «Bygda som sa nei», og er ikke helt fornøyd med valg av teknologi. Til nå har jeg kunnet lese alt på nrk.no på mobilen min, men denne artikkelen krevde mer enn før av mobilen min.

  Elendig UX, for å si det rett ut.

  Dere kan selvsagt innvende at jeg bare må pelle meg rett avgårde og kjøpe flunkende ny mobil, men det er jeg ikke interessert i. Min er ikke så gammel.

  Jeg synes heller at dere skal prøve å være den allmenkringkasteren dere er ment å være, ikke en teknisk lekegrind. Test gjerne ut ny teknologi, men tilby alternativer som fungerer.

  Svar på denne kommentaren

  • John Kristian Aasen (svar til Håkon)

   Du vet du kommenterer til en artikkel på nrkBETA? Poenget ER at denne arenaen skal være en lekegrind og fremme ekspermentelt arbeid, det ligger i navnet til og med.

   Klagen din hører mer hjemme i bunken med klagebrev til kringkastingssjefen på 60 tallet.

   Veldig god dokumentar i spennende format. Jeg synes brukeropplevelsen (UX, om du vil), var bra. Hvis jeg skulle fremheve noe negativt, så kunne det kanskje til fordel være rom for mer tekst, men det er heller ikke et must. Måten det hele ble fortalt gjennom bilder, tekst og video syntes jeg fungerte veldig bra.

 4. Bra gjort!
  Dette forteller meg at NRK tar allmennkringkaster oppdraget på alvor og forteller en god og relevant historie fra Norge med bruk av nye formgrep. NRK må, både som produsent og publisist, ligge i forkant av utviklingen for å kunne forsvare sin spesielle status i medielandskapet. Hvis ikke NRK skal lede an her, hvem da?

  Svar på denne kommentaren

  • Skal man presentere rikt medieinnhold på begrensede flater, må man finne en balanse. For meg fremstår dette som å klage over at det ikke er nok tekst i en tegneserie, selv om teksten er vesentlig der og. Jeg leste teksten, så på bildene og på veldig fine videoer. Tekstmangel slo meg aldri som et problem.

 5. Vil berre seie at de har gjort eit strålande stykke arbeid. Eg opplever at historia vert godt formidla og har, trass i at eg sjølv også ofte har sett meg lei på vertikalfilming venta på dette. Det som er ugreit med vertikalfilming er vel nettopp at det ikkje har fått gode nok presentasjonsrammer, men det har de no gjort noko med. Korleis ein fører innhald for mobilskjerm og dataskjerm saman i ein samanhengane produksjonsprosess verkar å vere ei god utfordring, men eg synest at løysinga de no kom med, fungerte ganske ok også på dataen – ein god plass å starte i alle fall.

  Svar på denne kommentaren

 6. Fint eksperiment.
  Fungerte desverre ikke optimalt på min mobil (Samsung Galaxy S4 Active).
  Når jeg skrolla videre, stoppa det gjerne opp mellom to slides. Hvis jeg prøvde å skrolle litt lengre, hoppa jeg fort over en slide. Ellers ok.
  Bortsett fra at min nettleser (Dolphin HD) ble forhindra til å gå i fullskjermmodus når jeg leste saken (fanene var synlige i toppen heile tiden),

  Svar på denne kommentaren

 7. Kult eksperiment. Fint at dere ikke glemmer oss desktop-brukere. Windows håndterer stående skjerm helt fint, og i endel programmer kan det være praktisk. Har en kollega som har skjerm på dreibart stativ, og ofte bruker stående skjerm til lange lister i Excel. En sånn løsning er jo eminent til vertikal video. Kanskje en utfordring å laget stativet stabilt nok for store tv-skjermer, men det er hyllevare til typiske pc-skjermer.

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg har ikke sett skjermer på 27 tommer eller større på stativ som tillater at de dreies i høydeformat. Hvis det finnes, har det kommet på markedet ganske nylig.

   Noe som gjør det vanskelig med store skjermer er at du må ha rom nedenfor skjermkanten til å dreie hjørnet rundt. For en 30 tommer skjerm må sentrum av skjermen være minst 15 tommer + diagonalen av rammen rundt over skrivebordet; det er høyere enn du ønsker. Skal du lage et så høyt stativ med tilstrekkelig stabilitet til å holde en 30 tommer skjerm, blir også stativet stort og tungt!

   En ulempe med å dreie skjermen er at mange har en lydbjelke montert i underkant av skjermen, og den følger med når skjermen dreies. Så stereobildet går fra golv til tak istedetfor fra venstre til høyre!

   Nå blir jo skjermene smekrere og lettere år for år, så det kan hende vi får dreibare 30 tommers skjermer i løpet av noen år.

 8. God ide, men, som også noen andre påpeker, scrollingen fungerte ikke optimalt. Jeg bruker Samsung S6 og opplevde flere ganger at jeg ikke fikk til å komme til neste slide når jeg dro fingeren kjapt over skjermen. Istedet måtte jeg holde ned fingeren og dra bestemt opp. Kunne det være en ide og legge inn at jeg kommer til neste bilde ved å kun trykke på skjermen?

  Svar på denne kommentaren

 9. Lurer på hvordan stereolyden er løst i tilfeller det blir med lyd….? Eller spilt inn i mono? Alle telefoner jeg vet om er høyttalerne for stereo plassert på hver side i lengste siden vannrett. Finnes det noen telefoner med stereo høyttalere på kortsiden? I såfall må produsentene utvikle telefoner med 4 høyttalere slik at lyden også fordeles riktig ettersom vender telefonen på kort eller langsiden…..

  Svar på denne kommentaren

 10. Så flott at dere har tid til å eksperimentere med forskjellig. Det er positivt ☺
  Da er det vel kanskje en mulighet for at dere også går tom for unnskyldninger for å ikke engasjere dere i det hele tatt i utvikling for windows? Nå som det blir så enkelt, selv for nrk beta. Pc, mobil, xbox ++ Dere vet, universal apps…

  dev.windows.com/en-us/bridges

  Svar på denne kommentaren

 11. Interessant format, men hadde også problemer med å scrolle. Fikk følelsen av en litt for kraftig «magnet» holdt igjen sidene.
  Resulterte dessverre i at jeg ikke leste hele dokumentaren.

  Svar på denne kommentaren

  • VI har brukt portrettformat i stillbilde-fotografi (og for den saks skyld i maleri!) i minst hundre år, med svært brukbart resultat. Jeg skal ikke utelukke at det kan lages også film der dette er det best egnede formatet, den beste billedkomposisjonen, ut fra en kunstnerisk vurdering.

   Nå virker det ikke som om det er billedkomposisjon og kunstnerisk vurdering som driver det som skjer i dag. Høydeformatet velges av rent «teknologiske» årsaker. Mobilene er greiest å holde slik, og mobilen har blitt det nye videokameraet. Det moteriktige. Det folk begynner å bli vant med. Det er noe helt annet enn av kameramannen har valgt format ut fra noe slags ide om «billedkomposisjon».

   Det er som om vi skulle innføre som krav til moderne video at kameraet skal riste og vifte hit og dit hele tiden, siden praktisk talt ingen mobilvideo-fotografer bruker noen form for stativ, og de færreste mobiler har noen skikkelig stabilisering (som regel ingen i det hele tatt!).

   I utgangspunktet er jeg på linje med deg: De aller fleste motiver og video-scener passer langt bedre til breddeformat. Men du er så kategorisk at jeg må tillate meg en protest. Jeg kan forestille meg filmkunst også i høydeformat.

   Faktum er at selv ustabile frihåndsopptak kan ha en kunstnerisk verdi… Hvis f.eks. samtlige klipp i «Blair Witch Project» var gjort med fjellstøtt kamera, ville masse av poenget forsvunnet.

 12. Tommelen er i veien for teksten, måtte flytte tommelen bort fra skjermen for å lese.

  Vanligvis er blikket mitt rettet mot den øverste delen av skjermen og tommelen plassert på den nedre delen når jeg scroller gjennom en sak. Jeg flytter teksten opp mot toppen av skjermen for å lese den.

  Svar på denne kommentaren

 13. Roy Halvor Frimanslund

  Morsomt å se nye formater for slike dokumentar-tekster, denne gangen gikk jeg lei ganske fort rett og slett fordi det var for lite innhold for hver gang jeg klikket/scrollet videre og det ble mest som et bildegalleri med kun bildeteksten til tider. Eller som en teaser som aldri kommer frem til noe faktisk innhold…

  Svar på denne kommentaren

 14. Øyvind Brunvoll

  Artig teknologisk forsøk. Sjøl er jeg en av dem som synes «Say no to vertical videos» er noe av det beste jeg har sett på YouTube, men jeg ser at Snap og Periscope endrer vaner. Det blir mye scrolling, men det hadde kanskje vært greit om det var en sak med mer spennende bilder man stoppet opp ved. Skulle også ønske at dere gjorde hele jobben med mobil – for å ta den helt ut. Bra at litt av lisenspengene går til å prøve nye ting!

  Svar på denne kommentaren

 15. Kai Roger Jensen

  Selv så jeg denne dokumentaren på min desktop pc. Der har jeg to like store skjemer på 21″, hvor den ene står horisontalt og den andre vertikalt. På den vertikale skjermen jobber jeg ofte med dokumenter i portrettformat, f.eks. å lese en A4 størrelse rapport, eller jeg «blafrer » gjennom lange nettsider som f.eks. nyhetsforsiden på NRK.no og dinside.no. Så lenge jeg slipper å scrolle mot høyre venstre så syns jeg det vertikale formatet er bedre egnet for slike ting.

  Helt tilfeldig, uten å vite at akkurat denne dokumentaren var spesielt tilpasset vertikale skjermer, så slo det meg mens jeg leste /så gjennom dokumentaren (på den vertikale desktop skjermen) at dette så usedvanlig lekkert ut! Navigasjonen gjennom dokumentaren var også utmerket. Dette fungerer altså glimrende ikke bare på små mobilskjermer, men også på store vertikalt stilte skrivebordsskjermer.

  Jeg la merke til at stillbildene også hadde et bredere format da jeg flyttet nettleservinduet over på den horisontalt stilte skjermen. Det ble f.eks. ganske merkbart mye mer bakgrunn (flere hus med på sidene) i oversiktsbildet hvor Otta ligger i bakgrunnen. Deretter ble jeg nok litt usikker på om jeg kanskje burde fortsette å lese artikkelen på den horisontale skjermen, for ikke å gå glipp av /miste viktig informasjon i bildene…

  Svar på denne kommentaren

 16. 2016: Året der Facebook og mobile tjenester dikterer forenkling | Frank Langva

  […] heller over de som fortsatt filmer i bredformat og tvinger oss til å snu mobiltelefonen for å se. NRK har allerede lansert sin første vertikale video, nettopp for å treffe […]

  Svar på denne kommentaren

 17. Dette gjør vi feil når vi lager responsive nettsider

  […] NRK er flinke til å eksperimentere med nye medier og dingser. I saken Bygda som sa nei kan du se hvordan de har utforsket høydeformatet. Du kan lese om hvordan de gjorde det i NRKbeta-saken Slik laget vi NRKs første høydevideo-dokumentar. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.