nrk.no

Viser fram gatene i Homs med 360°-video.

Kategori: Video


Det har vært ekstrem mye snakk om 360°-video, eller VR-video om du vil, i de siste månedene. Med støtte for formatet hos både Youtube og Facebook, har flere medieorganisasjoner begynt å eksperimentere med formatet.

Nå gjør også andre aktører som driver informasjonsarbeid forsøk med denne typen av fortelling. En av disse aktørene er Røde Kors. Som hjelpeorganisasjon har de ofte tilgang til krigs -og katastrofeherjede områder, og har lang tradisjon med å, via sine kommunikasjonsavdelinger, fortelle omverdenen om situasjonen i ulike deler av verden.

Røde kors i Homs

I forrige uke fikk vi tilsendt en 360°-video fra den syriske byen Homs. En by som var selve kjerneområdet for opprøret mot Assad-regimet, og med en gamleby som er lagt fullstendig i ruin.

Fotografene Olav A. Saltbones og Ola Ulmo hos Norges Røde Kors hadde hatt med seg et 360°-kamera fra 360fly, som er på størrelse med en tennisball, på sin vandring gjennom gatene i Homs.

Vi tok en prat om hvorfor hjelpeorganisasjonen har tatt i bruk 360°-video. Saltbones forklarer litt hva tanken bak bruken av 360°-video i Homs har vært.

– Borgerkrigen i Syria har pågått i snart fem år, og har ført til ekstreme ødeleggelser av at samfunn, både materielle ødeleggelser og konsekvenser for de som lever i Syria. Byen Homs var et av de stedene vi hørte mye om tidlig i borgerkrigen, og gamlebyen i sentrum av Homs ble nesten totalt ødelagt. Det er vanskelig å forestille seg omfanget av slike ødeleggelser, men med 360-formatet er det mulig å vise litt mer, sier Saltbones.

Utfordrende produksjonsformat

Også produksjonsteknologien rundt 360°-video begynner så smått å komme på plass, selv om også Røde kors er tydelige på at formatet er nytt og utfordrende.

360fly kameraet i bruk i Homs, Syria. (Photo: Olav A. Saltbones/Norwegian Red Cross)
360fly kameraet i bruk i Homs, Syria. (Photo: Olav A. Saltbones/Norwegian Red Cross)

– Akkurat nå er 360- video nytt for oss. Derfor er det spennende. Men det er utvilsomt en spennende måte å se video på, hvor du selv kan bestemme hva du vil se, eller i alle fall hvilken vei du vil se, sier Saltbones og forklarer videre litt hvordan de har tenkt når det gjelder det nye formatet,

– Tradisjonell video redigeres to ganger; ved opptak og i etterarbeidet. Fotografen har allerede valgt hva vi skal se. Med 360 gjør seerne begge deler selv. Det tror vi er spennende for folk. Særlig fordi mye av arbeidet Røde Kors gjør er steder hvor de fleste ikke reiser til på egen hånd, slik som Syria, sier fotografen.

I tillegg til de åpenbare utfordringene knyttet til det å fortelle med 360°-video, måtte Røde Kors også ta andre hensyn når de besøkte Homs i Syria,

– En utfordring vi hadde i Syria var nettopp at dette er nytt, og lett kan forveksles med antenner for overvåkning. Derfor valgte vi å ikke feste kamera på taket av Røde Kors-biler, som ville gitt fine bilder for eksempel i Homs, ettersom Syria er et land i krig. Foreløpig er også dette et bonus-kamera for meg, men når du holder kamera i den ene hånden, og telefonen som kontrollerer det via en app i den andre hånden, så har jeg ikke så mange hender igjen til de andre kameraene jeg jobber med. Derfor ble det brukt kun når jeg hadde tid, fortsetter Saltbones.

360fly på taket av en bil i Maysat distribution center i Damaskus. (Photo: Olav A. Saltbones/Norwegian Red Cross)
360fly på taket av en bil i Maysat distribution center i Damaskus. Ute i felten kunne ikke kameraet brukes på bilen, da den kunne forveksles med antenner for overvåking. (Photo: Olav A. Saltbones/Norwegian Red Cross)

Teknologi med klare begrensinger

Selv om 360°-video er nytt og fascinerende, og åpner opp for nye måter å fortelle historier på, har også teknologien sine klare begrensninger.

– 360 video gir spennende perspektiv og muligheten til deltakelse, men foreløpig ville jeg ikke byttet ut videokamera med 360-perspektivet til alt. Noen historier eller situasjoner egner seg bedre enn andre, så det opplagte kontrollspørsmålet er: Hva vil du fortelle? Redigeringen inneholder også et par ekstra elementer, men det finnes apper som gjør det enkelt å publisere opptak, men uten å kunne klippe ulike scener sammen, sier fotograf Saltbones.

Rusleturen gjennom gamlebyen i Homs var Røde Kors første forsøk med 360°-video, og mye kan tyde på at det kommer mer video av samme sort framover.

– Opptakene fra Syria er det første vi har gjort på 360, men blir neppe det siste. Fascinasjonen over å kunne bevege bildene selv går nok over når dette blir et kjent format, så formatet må brukes for å gi en tilleggsverdi til vanlig video. Akkurat hva som er drømmehistorien for en 360-film har vi ikke tenkt så mye på ennå. Utfordringen blir kanskje å finne tilleggsverdien i det kjente, og ikke bare fra krigssoner, avslutter Saltbones.

Her har du videoen en gang til i tilfelle du gikk glipp av den i toppen av artikkelen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.