nrk.no

Slik lagde vi 360°-video på P3 Gull

Kategorier: NRKbeta & Video

Skjermbilde fra NRKbetas 360°-opptak fra P3 Gull Foto: Henrik Lied / NRK

NRKbeta eksperimenterer med 360°-video. Under P3 Gull forsøkte vi det for første gang på en av NRKs storproduksjoner.

Her kan du se alt fra P3 Gull-showet.

Den siste tiden har 360°/VR-teknologien fått en oppsving. For oss forbrukere har Google har gjort teknologien tilgjengelig og rimelig, Facebook la nylig inn støtte for formatet og New York Times satser offensivt på VR-innhold. Snart kommer Samsungs VR-headset i en ny versjon og til en langt lavere pris. Dette åpner døren for alvor for VR også i Norge, og vi ville gjerne teste hva vi kunne få til under P3 Gull.

Videoene i denne saken kan du klikke og dra deg rundt i, eller oppleve dem gjennom en papp-brille til VR som du får kjøpt på nett eller i flere teknologi-butikker i Norge.

Riggen

Det har etter hvert kommet mange forskjellige rigger på markedet for å produsere VR-video.

VR-rigg med 16 Gopro-kamera Foto: gilipollastv (CC BY 2.0)
VR-rigg med 16 Gopro-kamera Foto: gilipollastv (CC BY 2.0)
En av de rimeligste måtene å gjøre det på, er å feste flere GoPro-kameraer sammen i en ramme. Slik får du video fra alle retninger, som kan limes sammen ved hjelp av egnet programvare. Jo flere kameraer du har, jo bedre bilde vil du kunne oppnå, men det vil også gjøre riggen større og dyrere.

Vi gjorde noen innledende forsøk med denne riggen, som holder 5 kameraer. Vi printet den selv på vår egen 3D-printer, men endte med å lage en litt større som holder 6 kameraer. Dette gjør at bildene overlapper litt bedre. For å holde kameraene på plass jobber vi selvfølgelig etter NRKbetas velprøvde «produksjon med strikk og binders«-metode:

NRKbetas VR-rigg på P3 Gull Foto: Ståle Grut / NRKbeta
NRKbetas VR-rigg på P3 Gull Foto: Ståle Grut / NRKbeta

Vårt system fungerer ikke sømløst – 6 ulike kameraer må lades og data fra 6 ulike minnekort må hentes ut. Mer avanserte 360°-kamera sender data til én plass – enten harddisk eller server – som gjør materialet langt lettere å jobbe med.

Henrik Lied i NRKbeta lader kameraene og overfører video fra 6 ulike minnekort. Dette blir til slutt en VR-video. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta
Henrik Lied i NRKbeta lader kameraene og overfører video fra 6 ulike minnekort. Dette blir til slutt en VR-video. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta

Strikk og binders!

NRKbetas VR-rigg Foto: Marius Arnesen / NRKbeta
NRKbetas VR-rigg Foto: Marius Arnesen / NRKbeta

Første testvideo

Vi tok først med kameraet ned i garderoben før showstart, og lagde en teaser med kveldens programledere stående rundt kameraet.

(Leser du saken på mobil må du åpne videoen i YouTube-appen for å kunne navigere i den)

Da showet åpnet filmet vi Karpe Diems åpningsnummer.

Vi filmet også under Carl Louis og Arys låt:

Utfordringer

Plassering

En av de største utfordringene under P3 Gull var plassering av riggen. Dette er rimelig enkelt når du kun skal produsere en 360°-video. Da kan kameraet plasseres nærmest hvor som helst, gjerne midt i handlingen – som på vår første testvideo. Det er mange avveininger man kan gjøre her ift. hvor det dramaturgisk er mest hensiktsmessig å plassere riggen. Da CNN tidligere i år sendte en av Demokratenes TV-debatter i 180° VR, var kameraet plassert blant publikum.

Skjermbilde fra VR-sendingen på CNN via Road To VR
Skjermbilde fra VR-sendingen på CNN via Road To VR

New York Times VR-dokumentar «The Displaced» har mange klipp med helt åpne landsskapscener, og viser bilder av hvordan fotograf og produsent gjemmer seg.

Bilde fra New York Times VR-dokumentar The Displaced. Ingen steder for fotografen å gjemme seg. Foto: Imraan Ismail og Ben Solomon
Bilde fra New York Times VR-dokumentar The Displaced. Ingen steder for fotografer og annet kamerautstyr å gjemme seg. Foto: Imraan Ismail og Ben Solomon

For å unngå å skjemme NRKs TV-produksjonen med vår blinkende beta-rigg midt i bildene, plasserte vi den altså litt forskjellige steder under våre testklipp. Bakomklippet i garderoben var det lett å sette kameraet på stativ i midten.

Under Karpe Diems åpningsnummer hadde vi kamera ute blant publikum, og under Carl Louis og Arys låt stod vi plassert i «skogbrynet» like bak Carl Louis:

VR-riggen kan såvidt skimtes i bakgrunnen på Carl Louis og Arys scene. Foto: Rashid Akrim / NRK P3
VR-riggen kan såvidt skimtes i bakgrunnen hos Carl Louis og Arys scene. Foto: Rashid Akrim / NRK P3
NRKbetas VR-rigg på P3 Gull Foto: Ståle Grut / NRKbeta
NRKbetas VR-rigg på P3 Gull Foto: Ståle Grut / NRKbeta

Overlapping

Det er ikke alltid like lett å få bildene til å gli over i hverandre på en perfekt måte. Det må en del flikking til i etterarbeid, og selv profesjonelle VR-produksjoner har gjerne flere slike skjemmende skjøter i sine videoer. Mange av de moderne VR-riggene benytter seg av avansert synkronisering ned på pikselnivå for å hindre dette. Her er en kort video som viser hvordan vi jobber i programmet Autopano for å korrigere overlapping:

Avspilling

Da vår egen videospiller foreløpig ikke kan vise VR-innhold, er videoene kun publisert hos Youtube og Facebook, som begge nylig har begynt å støtte dette. Du kan klikke og dra for å navigere i disse videoene. Har du i tillegg skaffet deg en VR-brille i papp (et åpenbart julegavetips…) kan du se rundt deg i videoen ved å se deg rundt mens du har på deg brillene:

P3s Ali Soufi ser VR-videoene underveis i showet. Foto: Ståle Grut / NRKbeta
P3s Ali Soufi ser VR-videoene underveis i showet. Foto: Ståle Grut / NRKbeta

Hva tenker du om våre VR-forsøk? Noe du kunne tenke deg at vi tester eller ser nærmere på?

2 kommentarer

  1. Atle Vasbotn Remmereit

    Tenkjer mykje godt om dette VR-forsøket. Fekk ørlite VR overload på IBC, så det passa seg med ein gjennomgang med utgangspunkt i ein konkret produksjon. Bra resultat synes eg!
    Å sy saman bileta er ei utfordring. I morgon skal eg teste Ricoh Theta S, eit kamera som syr sjølv.

    Takk! Kjør på vidare!

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.