nrk.no

Podkast #5: Slik jobber vi når det smeller

Kategorier: Det sosiale nettet & Podcast

Eiffeltårnet opplyst i blått, hvitt og rødt Foto: Petit Louis

Mye skjedde i sosiale medier i kjølvannet av terrorangrepet i Paris den 13. november. Vi ser på hvordan sosiale og redaksjonelle medier fungerer sammen.

RSS

iTunes

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/233954379″ params=»color=ff5500&inverse=false&auto_play=false&show_user=true» width=»100%» height=»20″ iframe=»true» /]

Helt først i sendinga snakker vi om chat-appen Jodel. Der kan du sende anonyme meldinger til andre innenfor samme geografiske område. Etter flere grove trusler og stengte skoler i Vestfold, ble appen til slutt stengt flere steder i fylket, blant annet i Tønsberg. Jodel gir følgende beskjed når du åpner appen i Tønsberg:

På grunn av noen tilfeller av misbruk, har vi stengt av Jodel i dette området. Beklager til alle dere som har brukt vår app på en positiv måte».

Jodels uttalelse etter misbruk av appen i Norge.

For en grundig gjennomgang av slike anonyme stedsbaserte apper anbefales denne episoden, om en lignende app kalt YikYak, som har blitt svært populær i USA. Der har den også ført med seg mange problemer:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/233702752″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Verdens mest avspilte Vine er norsk

Norske Terjes vine av lyden fra en av eksplosjonene utenfor Stade de France den 13. november ble raskt verdens mest viste Vine. Buzzfeed kaller det en studie i moderne nyhetsdistribusjon.

Slik jobber NRK

Vi snakker med NRKs frontredaktør Tone Libråten om hvordan vi jobber og tenker under kritiske situasjoner. Under og før Terrorangrepene i Paris ble det spredd riktig, men også mye feil informasjon i sosiale medier – en kilde både journalister og folk flest søker informasjon fra når kritiske situasjoner oppstår.

Her blir Ola Stenbergs oppfordring til å inkludere mer teknologi i journalistutdanningen nevnt, og vi snakker litt om hva som kreves for å bli en god journalist i dag.

Sjekk også ut nettsiden Reported.ly, Fergus Bell på Twitter og nyhetsbyrået Storyful om du vil lære mer.

Slukket lysene på Eiffeltårnet den 14. november på grunn av terrorangrepet? Sosiale medier sier ja. Fakta sier nei. Illustrasjon av Ståle Grut/NRKbeta vha. Henry Marion (CC BY-SA 2.0)
Slukket lysene på Eiffeltårnet den 14. november på grunn av terrorangrepet? Sosiale medier sier ja. Fakta sier nei. Illustrasjon av Ståle Grut/NRKbeta vha. Henry Marion (CC BY-SA 2.0)

RSS

iTunes

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.