nrk.no

– Facebook lyver, jukser og stjeler video

Kategorier: Det sosiale nettet, Media & Video

Var Facebook en videopirat? Illustrasjon: Ståle Grut/NRKbeta via laurent (Unlimited Commercial Use)

Facebook vil bli størst på video, men filmskapere har fått nok av stjålet innhold og langer ut mot selskapet.

Vi har lenge sett en kamp mellom de ulike sosiale nettverkene om å bli størst på video. Det er store penger å hente, for den som tilbyr godt videoinnhold på nett.

Youtube har lenge dominert feltet, men i det siste har Facebook også meldt seg på kampen. En av måtene de gjør det på, er å gi videoer som lastes opp på Facebook større synlighet blant brukerne enn de som lenker til en video et annet sted på nettet.

I tillegg regner Facebook det som én videoavspilling hvis du har sett de første tre sekundene av den. Når alle Facebook-videoer nå har automatisk avspilling i nyhetsstrømmen, skal det ikke mye til for å få astronomiske tall. Høye tall er musikk i markedsførernes ører og kan raskt konkurrere med Youtube.

Dette har ført til at mange ser sitt snitt i å laste ned videoer fra Youtube, og laste dem opp på sin egen Facebook-side. Problemet oppstår når det ikke er ens egen Youtube-video – men noen andres.

70% tyveri

Facebook kunngjorde i november at de hadde 8 milliarder videovisninger på plattformen hver dag. Det er åtte ganger mer enn samme tid i fjor.

En formidabel vekst – men kanskje for godt til å være sant?

Det er det tyske designerne i Kurzgesagt (oversatt: I et nøtteskall) som setter ord og bilder på det mange filmskapere føler. I videoen «Hvordan Facebook stjeler flere milliarder visninger» viser de hvordan 725 av de 1000 mest populære videoene på Facebook første kvartal i år er stjålet fra YouTube. På Facebook har de fått 17 milliarder visninger.

[Facebooks videotall] lages av løgn, juks og verst av alt: tyveri. Alt dette er viden kjent, men mediekjempen Facebook later som alt er i orden, mens de skader uavhengige innholdsskapere i prosessen.

Kurzgesagt på Youtube

Ikke alene

Flere populære Youtube-brukere raser nå mot Facebook.

En av dem er Casey Neistat, som vi tidligere har skrevet flere saker om her på NRKbeta.

Da han rundt allehelgensaften var med å lage videoen «Aladdin magic carpet prank«. Videoen gikk viralt og har i skrivende stund har over 10 millioner visninger, var han klar over at videoen raskt kunne bli lastet opp av andre på Facebook – såkalt freebooting. Han ba sine følgere om å hjelpe han å holde utkikk etter kopier av videoen:

Tapte minst 20 millioner visninger

Når det kommer til video kan Facebook minne om et lovløst samfunn, slik Neistat beskriver det. Han brukte rundt en uke på å sende inn forespørsler til Facebook, gjennom noe han beskriver som en innfløkt prosess.

Jeg crowdsourcet det å finne Freebooterne, fordi det ikke fins noen måte å søke på Facebook. I alt tok jeg ned godt over 50 forskjellige innlegg – [men det var] ikke på langt nær alle. Jeg ga rett og slett opp etter en stund. Jeg holdt anekdotisk styr på seertallene – det var over 20 millioner visninger på videoene jeg fikk fjernet.

Casey Neistat til Adweek

Det er mange sider på Facebook som profilerer seg ved å laste opp videoer på Facebook, gjerne uten kreditering. Disse får ofte mange millioner visninger.

I følge The Register har artisten Tyrese Gibson blitt anklaget for å være en svært produktiv freebooter. Youtube-brukeren Maxime Dehaye sier at en av videoene hans som har nesten 4 millioner visninger på Youtube, ble stjålet av Gibson og lagt ut på Facebook. Der har den nå over 81 millioner visninger.

Youtubes eget system for opphavsrettseiere ser ut til å fungere godt, men Facebook tilbyr ikke noe tilsvarende. Det må de nok ta tak i, om de ønsker å bli en seriøs konkurrent til markedsleder Youtube.

Har du sett kopierte Youtube-videoer på Facebook?

7 kommentarer

  • Yep, og den tok opp problemet lenge før videoen i artikkelen.

   Fint at du linker til den.

   Største problemet til Facebook er at de som freebooter ikke blir straffet. For øyeblikket risikerer man ingenting. Youtube systemet er ikke perfekt, men der mister du muligheten til å laste opp videoer etter å ha blitt dømt for freebooting 3 ganger.

 1. Fint at dere endelig skrive om dette,
  men det er litt rart at fokus er på facebook.
  Dette er jo noe nettaviser som har video driver mye på med.
  Altså det å laster ned virale videoer, putter de inn i egne avspillere med egne reklamer, og ofte krediterer de ikke engang opphavet. (Dette gjelder også norske nettaviser.)

  Har dere kommet over andre saker, enn den jeg lenker til under, hvor noen har gått rettens vei mot freebooting?
  https://torrentfreak.com/cnn-cbc-sued-for-pirating-31-second-youtube-video-150813/

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle Grut (NRK) (svar til g.a)

   Problemstillingen er ikke ny, men fokuset på Facebook kommer av at de nå skaffer seg høye videotall i en stadig mer tilspisset konkurranse med Youtube om å være store på nettvideo.

   Kjenner ikke til flere som har gått til retten ifbm. freebooting, men det har etter hvert poppet opp aktører som Storyfulsom tar seg av lisensiering på vegne av brukerne som laster opp videoer som har nyhetsverdi eller kan tenkes å gå virale.

  • Kristian Skaane (svar til g.a)

   Jeg irriterer meg GRØNN over nettaviser som viser youtube videoer i egen avspiller med denne STØGGE reklamen både før og etter video.

 2. Med en gang Facebook innfører reklame på videoene blir det en helt annen ball game. Jeg har ikke hatt noe i mot å se egne videoer (katter lol!) få bedre eksponering på Facebook av store sider så lenge de ikke tjener penger på det. Tagger alltid videoer med en Instagram-konto slik at den eksponeringen gir bra flyt med nye følgere.

  Men skulle disse sidene få reklameinntekter på å fronte andre sitt innhold, blir det det fort rabalder. Kan ikke tro at dette kan skje uten en viss form for bedre kontroll?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.