nrk.no

Slik skal vi lage Saltstraumen minutt for minutt

Kategorier: Minutt for minutt,NRK & NRKbeta

Saltstraumen bru Foto: Vebjørn Karlsen

Til våren skal NRK sende 12 timer direkte-tv fra verdens sterkeste tidevannsstrøm. NRKbeta skal leke med teknikken – og kanskje dine ideer.

Med Saltstraumen minutt for minutt skal vi lage hardcore sakte-tv, fra flo til fjære og til flo igjen. Litt rart, veldig fascinerende og helt unikt. Planlagt gjennomføring er 7. mai, men dette er ikke 100 % bestemt.

Saltstraumen er altså verdens sterkeste tidevannsstrøm og ligger mellom Knaplundsøya og Straumøya i Bodø i Nordland.

Saltstraumen i Bodø kommune
Saltstraumen i Bodø kommune

Selve Saltstraumen

 • Strømmen er tre kilometer lang og på det smaleste bare 150 meter bred.
 • Høydeforskjellen på havflaten mellom innersiden og yttersiden av det trange sundet kan være så mye som tre fot (én meter).
 • Hastigheten på strømmen er omtrent 22 knop (40 km/t).
 • Saltstraumen skal etter sigende være en av verdens flotteste dykkerdestinasjoner (kåret av National Geographic), og den har et yrende fiske (rikt fiske etter sei) og planteliv.

Les mer om bakgrunnen for prosjektet: NRK skal lage minutt for minutt-sending fra Saltstraumen

Vannmasser i Saltstraumen
Vannmasser i Saltstraumen

Ting vi har lyst å få til

Konseptet er live flerkameraproduksjon hvor det er åpent for at mye rart kan skje. Vi skal fortelle om historie, geologi, fysikk, og rare fakta.

I tillegg til tradisjonell flerkameraproduksjon, er det flere ting vi har lyst til å gjøre.

Fotograf Jan Benkholt planlegger en en wirecam-rig med over 1 kilometer strekk over fjorden:

Wirecam over Wyllerløypa
Wirecam over Wyllerløypa. To wire holder det hele oppe, mens to andre wire sørger for å trekke kameraet opp og ned. En fiberkabel sørger for signalgang og strøm. Foto: Sindre Skrede / NRK

Vi har også planlagt å bygge små flytende GPS-trackere med radiosendere, som vi slipper ut med jevne mellomrom når vannet er på vei inn i fjorden, og så spore disse på et kart, for å vise hvordan vannmassene beveger seg. De må selvfølgelig ha batteritid nok til at vi får plukket dem opp etter sending.

bygget en 3D-modell av fjorden, og visualisere vannmassenes bevegelser. Gjerne i WebGL / three.js:

Ocean Wave Simulation av David Li
Ocean Wave Simulation av David Li

Legge ut vannhastighetsmålere i de to løpene inn i fjorden, og ved hjelp av dem kunne vise hvor fort vannet beveger seg, og estimere hvor mye vann det er.

Bruke en Open ROV, undervannsroboten som kjører åpen kildekode.

Open ROV 2.8 Foto: Open ROV
Open ROV 2.8 Foto: Open ROV

Hva synes du vi skal gjøre i og med Saltstraumen?

60 kommentarer

 1. Det hadde vært fint om produksjonen hadde på en måte blitt lagt opp slik at mesteparten kan bli vist i etterkant.
  Hvis jeg ikke husker feil så endte hurtigruten med at kun en statisk kamravinkel fra baugen ble med i den delen som var tilgjengelig i lengden i etterkant.

  Måling av undervannstrømmer?

  Svar på denne kommentaren

 2. Hva med å ha vidvinkelkamera under brua rett over straumen, det er jo også interessant å se at det er ganske stor forskjell mellom Sundstraumen og Saltstraumen, og så er det dyre og fuglelivet. Og så er det jo turistene, det kan det jo være en del av i den tida. Har vært med på å bygge bruene, og de er jo hul så noe fra innsiden hadde jo vært morsomt.

  Svar på denne kommentaren

  • Ove Breive (svar til Arne)

   Mange har gjort det, og går helt fint. Kan bli et sikkerhetsproblem hvis mange vil på kamera. Livsfarlig hvis du skulle ramle uti.

 3. Dobbelsjekke mythbusters (se lenke)

  Sjekke hvordan deres gps spor treffer modellene til hovedredningssentralen for savnet person I sjøl. Disse er best i åpen sjø, men fint å sammenligne

  Spore hvordan ting flyter I strømmen, både av ting som med nok oppdrift til å holde seg i overflaten og ting som blir dratt ned.

  Liten demo av tidevannkraft tilkoblet lyspærer eller annet som illustrerer styrken

  Svar på denne kommentaren

 4. Espen Johansen

  Wire festes I havbunnen under brua, og går opp til brua. Kamera festes in wiren slik at enn får filmet hele tiden midt I strømmen under vann.
  2 kamera, en hver vei, holdes I rett posisjon av en enkel finne.

  Svar på denne kommentaren

  • Metadata som ligger på bildet hele tiden med hastigheter, beskrivelse av tidevannet/hvor lenge til maks strøm/når strømmen snur, temperatur, etc.

   Noe fiske på en eller annen måte. Sluk med kamera under vann?

 5. med fare for å høres ut som en mellomleder i offentlig sektor: hva med en app?

  Det vil jo komme masse folk for å bevitne det hele og i tillegg til produksjonen kan tilskuerne filme begivenheten med telefonen sin som via en app blir kringkastet videre. Ikke som en erstatning for bildene, men et supplement. Folk elsker jo slikt

  Svar på denne kommentaren

  • Ragnar (svar til krut)

   Ler kostelig her. Er selv mellomleder i offentlig sektor (MiOS), og har ofte tenkt at mye digitalisering bør kunne løses med en app. Det er tydelig fler som meg, og jeg skjønner at her har vi alt for lite kunnskap om sammenhengen mellom apper og MiOS. Jeg aner grunnlag for mye spennende forskning fremover.

   Litt off-topic, men kunne ikke dy meg.

 6. Dette må heftig dokumenteres med sensorer som kan måle det meste og vise dette i overlay grafikk når det trengs.
  Tenker på vannstrømshastighet og tempratur, vannstrøm-kart.
  Kjekt med både luft og undervannsfoto. Timelapsesekvenser er også ett must for å se litt større forandringer over tid.

  Svar på denne kommentaren

 7. Fest dette kameraet på wiren også, og kjør 24 timers sending -Velg sesongen når morillen er på det beste!
  youtube.com/watch?v=55H4t32wLpA

  Send ut noen sånne med massive lys og se hvordan bildene blir:
  tek.no/artikler/denne-gjor-det-enkelt-a-filme-under-vann/192952

  Send igjennom dykkere med kamera, -det er mange som kommer til å melde seg frivillig.

  kast denne i lufta og fest noe synlig til fjernkontrollen. kast fjernkontrollen i vannet når strømmen er på det sterkeste.
  youtube.com/watch?v=az90yZiPxBg

  Svar på denne kommentaren

 8. Et par kjappe forslag:
  – Lydopptak fra ulike steder i strømmen (under havet)
  – La video fra strømmen være input til noe slags mønstergjenkjenningsprogram, som kan legge på effekter som understreker virvlenes form og/eller brukes til kunstneriske effekter. Litt vagt, men kanskje noen blir inspirert 🙂

  Svar på denne kommentaren

 9. Terje van der Meeren

  Tidevannet går inn i Saltstraumen over en terskel som er ca 26 m dyp. Innenfor terskelen vil tidevannet «skli» på de dypere vannlagene under, dersom overflatelagene er lettere enn vannet i dypet. Men med den store hastigheten vil tidevannet rive med seg vann fra de dypere lagene innenfor terskelen. Det hadde derfor vært interessant å fått målt strømhastigheter både horisontalt og vertikalt i områdene innenfor teskelen når tidevannet går inn. Hvis det ikke lar seg gjøre i sanntid kunne det vært gjort på forhånd (f.eks. vha doplermålere som plasseres på bunnen) og så lagt på som grafikk under selve filmingen. Medriving av dypvann kan være en av mekanismene som gjør at Skjerstadfjorden har god vannutskifting av bunnvannet i fjorden, og derved gode oksygenforhold i dypet til tross for den grunne terskelen. Ellers er det størst tidevannsforskjell (og størst strømfart) rundt full-eller nymåne ved høst- og vårjevndøgn…..

  Svar på denne kommentaren

  • rolf-arne nicolaisen (svar til Terje van der Meeren)

   Din teori om at vannet kan gli på de nedre lag mæ jeg nok avkrefte. Vannet gjennom både store og lille løpet I saltstrømmen og I sundstrømmen går rett ned og følger bunnen. Dette er selv opplevd. Regner med at det er mengden som er bestemmende .

  • Terje van der Meeren (svar til rolf-arne nicolaisen)

   Vanligvis er vannet i de øvre lagene litt lettere enn de dypere vannlagene under. Men i noen tilfeller vil det være motsatt, og da vil vannet som kommer utenfra «dykke» ned under overflaten innenfor terskelen til det møter bunnen eller vann som er tyngre. Nettopp derfor hadde det vært artig å fått målt og synliggjort strømmen i ulike dyp for å se hvordan vannmassene beveger seg. Det er først og fremst saltinnholdet i vannet som bestemmer vannets tetthet, men temperatur kan også spille en rolle. Saltinnholdet kan variere mye med dypet.

  • rolf-arne nicolaisen (nico) (svar til Terje van der Meeren)

   Prøv å se for deg Saltstrømmen/Sunnanstrømmen som ei elv – det er det den er , unntatt i strømskiftene.
   Ellers får man i strømmen bekreftet læresetningen om: at enhver strøm skaper en motstrøm. Og det kan gi flotte begivenheter – som at vi kan dykke karusell i strømmen (Sundsstrømmen)

 10. Det er litt som om sakteTV har akselerert seg ut av sjarmen. For med infografikk, visualiseringer, funfacts og barkebiter tråkker produksjonen over der hvor den tidligere var et fantastisk nonchalant slag for tidslighet og et påminnelse om et tempo. Et annet tempo enn 3-sekundersklippingen som hakker ut fra skjermen. For det må gjerne bare arrangeres fem stålsterke kamera med gode locationopptak. Den økende gurglingen og hissingen fra vannmassen og trafikken over broen og akustikken under og hey! så er jeg med. Arh, og kast noen barkebiter i en gang i mellom, jeg reiser meg ikke av den grunn

  Svar på denne kommentaren

  • Agnor Bertheussen (svar til Iver)

   Ja! Hvorfor ikke! En produksjon om produksjonen! Ville nok vært spennende for mange. Husker jeg var innom TV-konferanserommet til NRK ombord på Hurtigruteskipet som vel var det første sakte-filmkonseptet, skipet Midnattsol (om jeg husker rett). Mange bilder fra ulike kamera, innklippsbilder når båten var utenfor satelittdekning, musikk, vignetter og tjo og hei på gang.

 11. Hva med 360 graders kamera rett over vannflaten (1-2 meter) og under brua. Dette vil gi en helt annen feeling enn et baugkjørt kamera på en båt. Det koker i Saltstraumen og dette gir en annen nærhet til vannmassene. Ved enorm serverkapasitet så kan brukere selv velge view.. Ved direktesending sømløst cam opp / ned straumen

  Svar på denne kommentaren

  • Joachim (svar til Tormod)

   Enig, mest mulig under vann. Det er jo her det skjer 🙂

   Et statisk kamera på noen strategiske gode dykke punkter (bakevjer hvor det ikke blir revet bort med kamera vendt ut i strømmen for å få med det som måtte fare forbi) som kafe kjelen, buberget og oksebåsen.

   koordiner med lokale dykkere så finner dere fort de gode plassene 🙂

 12. Grafikk koordinert med virkeligheten slik at ting er lett for folk å kjenne igjen. Det kan legges ut lavoppløselig i etterkant slik at man kan stå der også neste sommer med ipaden sin å se hva som skjer.
  Hva med en 1-timers redigert versjon som lagres.

  Svar på denne kommentaren

 13. Det hadde vært utrolig fint om det gikk an å oppleve hele produksjonen i VR under vann, f,eks tilpasset Google Cardboard. Det er en billig mulighet for alle til å oppleve å Saltstraumen på en helt ny måte.

  Svar på denne kommentaren

 14. Som flere har nevnt, undervannskamera.

  – Gjerne både noen som beveger seg rundt i perioden, slik som en wire-cam, men under vann.
  Fastmonterte kameraer på ulik dybde som kan vise variasjon i vannstrøm, dyreliv og fauna på ulike dyp.
  – Fastmontert kamera relativt dypt, med skikkelig panorama-objektiv, vendt mot overflaten.

  Undervanns-værstasjon. Som forteller vannhastighet, temperatur, og kanskje også noe om sikt? Gjerne koblet med en overvann-værstasjon. Kan gi fine metadata som kan legges på bildene i sendingen.

  Det dukker også opp malstrømmer på slike steder. En form for dropping av kamera som kan suges ned og fraktes med strømmen hadde vært genialt. Kanskje ikke så lett å ha direkte, men dere kan droppe, fange de opp etterpå, og klippe inn i sendingen senere.

  Kommentatorboks under vann? Ikke nødvendigvis i selve sundet, men i trygg nok avstand.

  Svar på denne kommentaren

 15. Jeg er interessert i det historiske og myteomspunnede perspektivet. Jeg tenker at det må da være masse historier fra tidligere tider hvor sjømenn har fryktet å havne i denne malstrømmen (og Moskenesstraumen). Jeg hadde også likt å høre om tidlig bosetting, hvordan folk tidligere har utnyttet straumen til sin fordel, hvordan den oppsto, vil den ebbe ut? Har den på et tidspunkt vært så farlig som i Pirates of the Caribbean 3? I og med at dette er sakte-TV skulle jeg tro det ville vært masse rom for å forsynt oss seere med underholdende info på skjermen underveis:) (Nå skinner det sikkert veldig igjennom at jeg aldri har sett straumen med egne øyne, eller vet noe særlig om den, men det er jeg sikkert ikke alene om?)

  Svar på denne kommentaren

 16. rolf-arne nicolaisen

  Ta å monter et kamera ved ankeret under brua. Retning mot jettegryter og få bilder av hvordan virvlene dannes I hovedstrømmen. Alternativt monter kamera på bunnen I den første og største jettegryta I Sundstrømmen. Der blir noen fine virvler dannet.ellers burde tidspunktet vært langt til den tid med best sikt januar februar. I mai så kan det bli et dypt brakkvannslag ved regn på Saltfjellet så kommer ferskvannet ut strømmen 2 1/2 døgn etter.

  Svar på denne kommentaren

 17. Elisabeth Nilsen

  Saltstraumen har Norges nest eldste bosettingsfunn og er dermed ett av de eldste dokumenterte steder for sivilisasjon i Norge. Hvorfor kom de første mennesker hit, samtidig som iskappen lå over Skandinavia, helt fram til Åselistraumen? Her er en fantastisk lærebok i hvordan isen har formet landskapet. Også det dramatiske undersjøiske fjellandskapet. I Saltstraumen går vi på restene av en fjellkjede som oppsto da den europeiske og den amerikanske jordplata for 450 millioner år siden kolliderte og presset skorpa opp til en fjellkjede like høy som Himalaya i dag. Saltstraumen er et sted for de store perspektiver. Malstrømmen er et resultat av at månens gravitasjonskraft som har satt vannmassene i havet i bevegelse. Naturens rytme illustrerer vår avhengighet av naturen. Om menneskene fant dette stedet for mer enn 11.000 år siden og tok det i bruk som matfat. På Saltstraumen Museum, drevet på frivillig basis av idealister, kan man se litt av denne historien. Det er derfor ikke overraskende at dette er et sted fullt av historie og fotellinger. Noen av dem svært dramatiske. Jeg håper noe av dette også kan formidles i programmet!

  Svar på denne kommentaren

 18. Peter Kåre Knutslien

  Bergensbanen minutt for minutt var jo helt OK og en suksess. Siden har det mere eller mindre bare vært norske selvdiggere som stiller seg opp langs ruten og venter på å komme på TV. Bare sorgen. Håper vi ikke får se altfor mange som går med ned i dragsuget til strømmen med flagget til tops og et lykkelig smil over å ha kommet på TV.
  Mvh. KoKo

  Svar på denne kommentaren

 19. Veldig mange gode forslag – som over 12 timer bør kunne få plass. Helt enig at det interessante her skjer under vann. Er det mulig å sette et kamera på en sei på utsiden av straumen? Kan vi da få svar på hvorfor – og hvordan seien forserer straumen? Eller kan vi følge den med dykkere? Tror mange som vil se på dette ønsker seg svar på hvorfor straumen er som den er – inkludert svar på hvorfor den tiltrekker seg bade dyr og mennesker.
  Mvh Bjørn

  Svar på denne kommentaren

 20. Hva med å kaste uti ei dokke i voksen størrelse, med samme vekt og oppdrift som et menneske, med livvest for å demonstrere om det virkelig er farlig å ramle uti når strømmen er som sterkest. Blir man dratt ned eller ikke?

  Svar på denne kommentaren

 21. Flytt dato 5-6 uker til midten av juni for å få med midnattsola på sitt høyeste oppi det hele.
  Velg en dato hvor forskjellen på flo og fjære er stor.
  La et kamera med gps og lodd for vertikal orientering flyte/gå under i strømmen.
  Som guttunge så jeg en gang et tomt oljefat bli dratt under på vei innover i strømmen. Det kom brått opp ca. 200 m lengre inn og var da deformert.

  Svar på denne kommentaren

 22. Hvis det skal være saktetv bør man være tro mot det og ikke kjøre MTV veksling. Men hvis jeg kunne streame på NRK.no så hadde det vært gøy om jeg kunne ha lagt til og trukket fra mange av de gode forslage jeg har lest over. På samme måte som jeg kan legge til eller fjerne tekst på programmet. Jeg og svigermor på 75 år har litt forskjellig fokus… Jeg liker masse data og informasjon. Svigermor ikke såå fan…

  Svar på denne kommentaren

 23. Vannbingo! Slipp ut bordtennisballer eller badeender – der alle deltagerne i spillet skriver sitt navn på sin ball / badeand, og den som først ankommer enden og fiskes opp – vinner! Flott premie til vinneren 😉

  Svar på denne kommentaren

 24. Helt siden jeg flyttet til nabolaget her, har jeg hørt et stendig kjas om seifisket i Saltstraumen. Hva med å montere et kamera/tracker på en sei («seifie»?– og slippe den ut igjen?

  Svar på denne kommentaren

 25. Marcus Krogtoft

  Under vann er det mange plasser som kan være av interesse for seeren. En vanlig dykkerute på innstrøm kan gå fra ytterst på straumøysiden og bort til ca rundholmen. På denne ruten får du med deg blant annet tunnelen og oksebåsen. På utstrøm kan det fint dykkes på fastlandssiden, fra ca nedenfor brua og ut. På dette dykket får du en fin canyon.
  Fisk finner dere over alt, men det bruker å være endel steinbit i og rundt oksebåsen.
  Det fineste dykket får du etter min mening derimot i den litt mindre kjente Sundstrømmen. Skal dere først lage en produksjon fra området, så bør dere vurdere om ikke Sundstrømmen også fortjener en plass i tv-ruten.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.