nrk.no

Blir Snapchat din nye check-in tjeneste?

Kategorier: Datavisualisering,Design & Det sosiale nettet

Noen av Snapchats mange filtre. Filterdesigner Gard Steinsvik i midten Fotomontasje: NRKbeta

Med Snapchats geofilter kan check-ins med mobilen kan få sin renessanse.

Stadig oftere har man mulighet til å legge på et «geofilter» på bilder man tar i Snapchat. Geofilteret består av en unik grafikk du kan legge oppå bildet før du deler det. Det er kun tilgjengelig om du fysisk befinner deg på et gitt sted. Slik ser det ut i Oslo:

Ta bilde og sveip for å legge til et filter Illustrasjon: Ståle Grut/NRKbeta
Ta bilde og sveip for å legge til et filter Illustrasjon: Ståle Grut/NRKbeta

De fleste internasjonale flyplasser har også et slikt geofilter:

Noen av Snapchats geofilter på internasjonale lufthavner (via snapgeofilter/Twitter
Noen av Snapchats geofilter på internasjonale lufthavner (via snapgeofilter/Twitter)

Spennende format for metadata

Funksjonen ble lansert i desember 2014, men de som husker tilbake til tjenester som Gowalla og Foursquare vil dra kjensel på mekanismene. Det er en svært enkel måte å fortelle de rundt deg hvor du er og hva du gjør.

Innsjekking på butikker og lignende var en periode svært populært. Norge var intet unntak. Ved hjelp av dine og mine check-ins samlet Foursquare i sin tid en enorm oversikt over steder i verden. Selv om bruken av Foursquare har dalt, brukes databasen deres som datagrunnlag i en rekke store nett-tjenester, som Instagram.

Snapchat bygger seg nå opp en lignende database, men i stedet for stedsdata har de visuell grafikk med tilknytning til steder. Det er liten tvil om at Snapchat ser dette markedet som en potensiell inntektskilde, for store annonsører er allerede er i gang med å teste «sponsede geofilter» i appen.

Populært i Norge

Med filterne kan du altså enkelt vise fram at du er på et spesielt sted. Norge er et av landene Snapchat selv trekker fram under markedsføringen av sine geofilter, og her i Oslo har til og med de fleste bydeler et eget filter.

Det fins en rekke ulike filter i de andre største byene i Norge også.

Snapchat har ikke klart dette på egen hånd. Hvem som helst kan nemlig laste opp et slikt filter, og bestemme hvilket område det skal være tilgjengelig i. Dette har mange gjort i Norge.

NRKbetas eminente lesere har tipset om at det eksisterer egne filter på steder som Lillehammer, Karmøy, Tønsberg og Namsos for å nevne noen.

Geofilter fra Lillehammer, Karmøy og Tønsberg.
Geofilter fra Lillehammer, Karmøy og Tønsberg.

Norsk dugnadsånd

Gard Steinsvik står bak et av geofilterne som er tilgjengelig i Trondheim. Det skjedde på eget initiativ.

– Jeg hadde sett slike filtre tilgjengelig på kjente steder rundt omkring i verden, og når Snapchat viste dem fram på sine stories. Da jeg så det var kommet noen lokale filtre for Trondheim, hvor ikke alle var like fine, bestemte jeg meg for å lage et selv.

Etter et par uker dukket Gards filter opp i appen, og er nå tilgjengelig for alle i Trondheim.

Steinsviks filter har ingen kreditering og han får ingen informasjon fra Snapchat om hvor mange som bruker filteret. Likevel kunne han gjerne tenke seg å bidra om andre plattformer som Facebook og Twitter skulle åpne for noe lignende.

– Ja, for all del. Det er alltid fint å kunne bidra med noe andre kan ha nytte av, sier Steinsvik.

Bruker du Snapchats geofilter og har du sett noen spesielt fine her til lands?

5 kommentarer

 1. Alexander Blohme

  Hvordan løser man det med å sjekke om et koordinat (en bruker) er innenfor et spesifikt avgrenset område på best mulig måte? Sånn som f.eks. Snapchat som har flere millioner brukere. Det vil jo kreve en enorm server kapasitet?

  Svar på denne kommentaren

  • Harald Wilhelmsen (svar til Alexander Blohme)

   Her en algoritme som gjør dette: alienryderflex.com/polygon/

   Med andre ord så er det ikke noe tungt. Snapchat har mest sansynlig lagret geo-lokasjoner som polygoner(mangekanter) og bruker en enkel algoritme for å sjekke om koordinatene til snapperen er innenfor et hvisst polygon. Om man deler opp verden i firkanter kan man enkelt kjøre enda en test for å cirka spesifisere lokasjonen til en snapper, før man bruker den mer komplekse polygon-testen for å spesifisere akkurat hvilket polygon han/hun befinner seg inni.
   Ingen «enorm [serverkapasitet]» nødvendig.

   Det kan også hende de bruker en annen tjeneste, feks google maps eller lignende, for å finne ut hvor folk befinner seg. Dette er egentlig mer sannsynlig.

  • Gard Steinsvik (svar til Harald Wilhelmsen)

   Stemmer nok det! Faktisk så er det slik at når man laster opp et geofilter, må man konstruere et polygon over et kart fra Google for å avgrense området som filteret skal gjelde for.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.