nrk.no

Fritt Ord vil ta oppgjør med hvordan spillkultur dekkes i offentligheten

Kategorier: Media & Spill

Fritt Ords konkurranse Digitale Liv Illustrasjon: Børge Bredenbekk

Ny skrivekonkurranse vil utfordre dataspillets plass i norsk kultur og samfunn.

I en kommende tekstsamling vil stiftelsen Fritt Ord skape en høyere himmel for diskusjon om dataspill.

Spill-industrien vokser seg også større enn filmindustrien. Allerede i 2012 tok det Call of Duty: Black ops 2 kun 15 dager å tjene inn 1 milliard dollar. Avatar, tidenes mest innbgringende film, brukte to dager mer på å tjene inn det samme.

Spill er underholdning, men også et modent og mangesidig medium med paralleller til film og litteratur, skriver stiftelsen.

De oppfordrer også bidragsyterne til å ta tak i problematiske sider ved spillkultur og å analysere utfordringer som vold, tidskonsum og avhengighet på nye måter.

– Det er fascinerende hvor viktig dataspill har blitt som samfunnsfenomen og kulturuttrykk, og at det samtidig er så lite debatt og kunnskapsbasert refleksjon rundt dette i store offentligheter, sier Knut Olav Åmås, stiftelsens direktør, til Dagbladet.

Åpent for alle

Spillforsker ved Universitetet i Bergen, Kristine Jørgensen, sitter i juryen som skal velge ut innsendte bidrag. Hun håper å bli overrasket av både nye perspektiv og bidragsytere.

– Målet har vært å være åpen. Vi ønsker ikke utelate noe, for det er mange perspektiv og opplevelser i tilknytning til dataspill vi ikke har tenkt på. Vi ønsker å bli overrasket, sier Jørgensen.

Jørgensen er også opptatt av spillopplevelser på det helt personlige planet.

– Jeg har forsket mye på personlige spillopplevelser og opptatt av det humanvitenskapelige perspektivet. Som hva slags kulturell og kunstnerisk verdi har spill for oss, sier Jørgensen.

Sitter du på en god personlig spillopplevelse, eller noe helt annet du vil dele med omverdnen kan du lese mer om prosjektet på digitaleliv.no. Fristen for å levere innspill er 16. januar 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.