nrk.no

VR-bilder fra lufta på 1-2-3

Kategorier: Droner & Journalistikk


Noe av det gøyeste med å fly droner er følelsen du får når du henger 100 meter over bakken og bektrakter omgivelsene dine enten gjennom videobriller eller på en skjerm.

Denne følelsen er imidlertid også noe av det vanskeligste å formidle til andre.

En av de mer effektive måtene å formidle denne utsikten og følelsen på, er gjennom såkalte Virtual Reality-bilder. Dette er 360-graders-kulebilder hvor man selv kan bestemme hvor man vil se.

Teknologien for å lage denne type bilder er på ingen måte ny, men stadig mer avanserte og stabile droner, samt nye apper som er utviklet for dem, gjør nå jobben svært enkel.

Vi tok med oss en av våre droner opp i Holmenkollen for å teste hvor enkelt det har blitt å lage denne type bilder.

I dette VR-bilde av Holmenkollen kan du selv styre rundt med enten musa på PC-en din, eller fingeren på mobiltelefonen. Har du en VR-brille av typen Google Cardboard eller lignende, kan du også «se deg rundt» i bildet. Vi vil da anbefale at du bruker denne lenken som åpner bildet mer egnet for denne typen briller.

En av appene vi har lekt litt med den siste tiden, og som gjør at denne typer bilder nå er svært enkle og lage også fra lufta, er appen DronePan.

Nesten for enkelt

Å lage et VR-bilde, eller en «Photo Sphere» som Google kaller konseptet i Google Maps, er i utgangspunktet svært enkel.

Man tar et knippe bilder i en hel eller halv kule, også syr man disse sammen og viser dem fram i en spiller slik at seeren kan navigere rundt i bildet. Alternativt så kan man også bruke enkle VR-briller som Google Cardboard eller lignende for å se på bildene.

Appen DronePan tar over kontrollen av dronens kamera og tar 20 bilder som tilsammen utgjør en halvkule. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no
Appen DronePan tar over kontrollen av dronens kamera og tar 20 bilder i en 360-graders halvkule. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no

Ved hjelp av appen DronePan kan alle med en DJI Inspire 1-drone med et tastetrykk ta bilder som perfekt sys sammen til et panoramabilde fra himmelen. Appen kommer også snart til den enda mer populære DJI Phantom 3.


VR-bilde av NRK Marienlyst (Fullskjermslenke for Cardboard/VR-Briller)

Operasjonen er faktisk nesten for enkel og krever kun at man klarer å fly en drone til det punktet man vil ta bilde fra. Derfra gjør appen jobben, og tar tilsammen 20 bilder fra tre forskjellige vinkler.

Sy sammen og publiser

Det finnes utallige måter å sy sammen panoramabilder på. Vi valge å bruke et program som heter PTGui for selve sy-jobben.

20 bilder sydd sammen til en panorama i PTGui
20 bilder sydd sammen til en panorama i PTGui

I tillegg brukte vi Adobe Photoshop for å «tette hullet» i himmelen og legge på NRKbeta-logoen, samt å fikse opp et par småfeil som programvaren gjorde når den sydde sammen bildet. Her gjør et hvilket som helst biledredigeringsprogram selvsagt susen.

Litt photoshopping for å fikse dronebein i bildet, samt legge på NRKbeta-logo.
Litt photoshopping for å fikse dronebein i bildet, samt legge på NRKbeta-logo.

Helt til slutt brukte vi HoloBuilder for å publisere bildene på nettet. I Holobuilder kan man også legge på andre 2D-og 3D-objekter i panoramaen hvis man skulle ønske det.

Skjermdump av Holobuilder.com
Skjermdump av Holobuilder.com

Enorm utvikling

Det føles rett og slett svært lenge siden vi i 2011 skrev om hvordan du kan bygge din egen drone her på NRKbeta. Selv om det kun er fire år siden føles det, rent teknologisk, som en evighet.

Hjemmelaget drone fra 2011. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta.no
Hjemmelaget drone fra 2011. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta.no

Vi er nå på full fart inn i neste fase hvor enda flere av dronene får autonomi, og dermed kan utføre avanserte flyvninger «på egen hånd». I tillegg dukker det opp skreddersydde apper for de mest populære dronene. I forrige uke oppdaterte kinesiske DJI, den største kommersielle droneprodusenten, programvaren for sine nyeste droner.

Tusenvis av droner rundt om i det ganske land ble dermed over natta flere hakk mer avanserte, og det ble åpnet opp for at tredjepartsutviklere kan utvikle apper for å utføre spesifike oppgaver med dronene. (Dette var fra før også mulig for DJI Phantom 2 Vision-serien)

Også mulig med andre droner

Det er selvsagt ikke slik at man må ha en av de nyeste dronene til DJI for å kunne lage en panorama. I teorien kan alle droner med et bevegelig kamera ta panoramabilder. Det viktigste er at man har en drone som ved hjelp av GPS og barometer er i stand til å ligge på samme sted i lufta over tid, tar nok bilder, og at overlappen mellom bildene er stor nok til at programvaren klarer å sy bildene sammen.

Lillebror til 3D

På mange måter kan man si at VR-bilder er lillebror til 3D-modellene man også kan generere ved hjelp av enkle droner. Dette er imidlertid en litt mer tidkrevende og omstendig jobb, ikke minst rent datakraftmessig.

Har du lyst til å forsøke deg på 3D-modellering av omgivelsene rundt deg, har vi tidligere skrevet om hvordan du kan bruke dronen din til akkurat det..

6 kommentarer

  1. Fotosfærer på Grønland | Rudis travbaneklubb

    […] med det som heter photosphere, som er en funkson i Googles Kamera-app. Da NRKbeta nylig hadde en artikkel om dette ble jeg inspirert til å (omsider) blogge om mitt Grønlandsopphold, og da med […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.