Det britiske nasjonabiblioteket begynte i 2013 arbeidet med å tilgjengeliggjøre arkivet sitt på nettet. Så langt finner du over én million historiske bilder på deres Flickr-konto.
Flickr-samlingen til British Library har i skrivende stund 1 023 705 bilder – og samtlige bilder er offentlig eiendom – altså uten noen rettighetsmessige restriksjoner. Det britiske nasjonalbiblioteket har en målsetting om å være det mest åpne av sitt slag, og de er absolutt på god vei.
I det omfattende arkivet finner vi samlinger med bilder av blant annet planeter og romforskning, sykkelens utvikling, historiske portretter, og enorme mengder kart.
Museet har utviklet noe de kaller «The Mechanical Curator» – en robot som kuraterer nesten tilfeldige verker fra museets enorme arkiv i sosiale mediekanaler som Tumblr og Twitter.
I en bloggpost forklarer kuratorens utvikler, Ben O’Steen, hva som er tanken bak en slik kurator. Digitalisering av enorme mengder historisk materiale er et enormt fremskritt for tilgjengeliggjøringen av verdenshistorien, men tradisjonelle søkeverktøy gir deg ikke nødvendigvis et godt utgangspunkt til å finne interessante ting:
It is easy to forget just how phenomenally powerful search engines can be, leading researchers to content that they know they want. This is also its shortcoming.
Det han i utgangspunktet sier er at mens søkeverktøy enkelt lar deg finne det du leter etter, er de ikke like egnet til å overraske deg.
Derfor satte de sammen den mekaniske kuratoren, som viser frem utvalg av biblioteket daglig i de ulike sosiale kanalene.
from 'Compiègne et ses environs, etc' (1836). More info: http://t.co/dT9EZopr49 pic.twitter.com/9CEJlV2K3b
— Mechanical Curator (@MechCuratorBot) April 30, 2015
Første versjon av kuratoren lastet opp tilfeldige bilder fra samlingen, men en raffinert versjon klassifiserte bildene og lastet opp et tilfeldig bilde som hadde en viss likhet til det forrige opplastede bildet. Faktorene kan være bildets størrelse, hvorvidt bildet har ansikter, eller om de har geografiske likheter.
Hvordan ligger vi an i Norge?
Også i Norge har vi flere gode arkivsamlinger på nett, og den mest omfattende er antagligvis DigitaltMuseum, som er en nasjonal database som samler verker fra norske kunst- og kulturhistoriske museer.
Den norske samlingen er faktisk enda større enn det British Museum har lagt ut på sin Flickr-konto: DigitaltMuseum har over 1.6 millioner søkbare objekter i sin database. Og mesteparten er klassifisert og kategorisert på en måte som gjør det enkelt å finne frem.
Mens totalantallet objekter hos DigitaltMuseum er høyere, er det stor forskjell på bruksretten. Av de 1.6 million bildene i databasen, er det «bare» 70.000 av disse som er klassifisert som offentlig eiendom.
DigitaltMuseum har også en tilstedeværelse på Facebook, og er flinke til å manuelt kuratere interessante objekter fra samlingen.
Universitetsbiblioteket har en liste over ulike bildebaser rundt om på nettet – men vi lurer selvsagt på hvilke andre internasjonale baser som eksisterer der ute. Hvilke bør vi få med oss?
Nareas Sae-Khow
Digger dette! Må bare få nevne at mange andre institusjoner rundt om i verden bidrar – på lik linje med The British Library – med sine arkiv i The Commons på Flickr: flickr.com/commons/institutions
Nasjonalbiblioteket
flickr.com/photos/national_library_of_norway
Riksarkivet
flickr.com/photos/national_archives_of_norway
Bergen offentlige bibliotek
flickr.com/photos/bergen_public_library
/Nareas i P3dok
Håvard Johansen
Dette er alle veldig interessante kilder med mye spennende innhold. Og i tillegg til grunnleggende egenskaper som åpne lisenser og tilgangen på API så er det veldig spennende med denne typen automatisert kuratering som en mulig inngang til historiske bilder.
Stedfesting er en annen strategi for å åpne opp for nye bruksområder og nye innganger. Og for de som måtte være interessert i dette så jobber vi i prosjektet Kultur- og naturreise med å legge til rette for bruk av åpne stedfestede data fra en lang rekke norske kilder. Historiske foto er en viktig del av dette og vi har så langt fått med stedfestede data fra blant annet Digitalt Museum, Riksantikvarense kulturminnesøk, ulike regionale fotosamlinger (flere av dem fra Flickr), Universitetsmuseene, Wikipedia og lokalhistoriewiki.
For å se på ulike muligheter med denne typen data har vi i det siste jobbet med et rammeverk for ulike kartløsninger – knreise.no/demonstratorer/
Dette er et pågående arbeid, men løsningen er allerede satt opp for flere ulike visninger – se for eksempel visningene av historiske foto og kulturminner langs Flyktningeruta (knreise.no/demonstratorer/demonstratorer/flyktningeruta.html) , langs Nidelva i Trondheim (knreise.no/demonstratorer/demonstratorer/nidelva.html), historiske foto fra Oslo (bit.ly/1XT442Z) og for hele Norge (knreise.no/demonstratorer/demonstratorer/norge.html). Vi har også latt oss frist til å sette opp en litt mer eksperimentell 3D-visning av den historiske vandreruta over Folgefonna – med , foto, kulturminner og historie langs ruta over fjellet (knreise.no/demonstratorer/demonstratorer/keiserstien3d.html).
I tillegg finnes det en aller første versjon av et grensesnitt der du selv kan sette opp ditt eget kart – for et valgt område, et valgt av kartgrunnlag og et utvalg av kilder som du ønsker å ha med. Grensesnitt, tekster og beskrivelser skal det jobbes med, men funksjonaliteten er på plass og vi tror dette kan være en spennende mulighet for mange som ikke er så familære å kode selv, men som likevel ønsker å ta i bruk denne typen kilder for sitt område (knreise.no/demonstratorer/demonstratorer/generator.html).
Og for de som faktisk ønsker å se på hvordan dette er gjort, som ønsker å utnytte flere av mulighetene dette rammeverket gir eller ønsker å ta i bruk hele eller deler av koden i egne prosjekt så ligger den åpent tilgjengelig på GitHub (github.com/knreise/demonstratorer).
Selv om vi allerede har fått satt opp en del visninger, mange kilder og en løsning med en relativt stor fleksibilitet så er ikke arbeidet ferdig. Utover høsten vil det bli jobbet med justering av både funksjonalitet, grensesnitt og design – i tillegg til testing og feilretting. Det vil også bli jobbet med å få inn nye kilder og med forbedringer for de datasett og kilder som allerede er inne. Til dette arbeidet setter vi stor pris på tilbakemeldinger – forslag, spørsmål og kommentarer.
Bilder fra Unsplash kan du bruke til hva som helst
[…] over Christiania fra St. Hanshaugen. Eier: NasjonalbiblioteketNRKbeta har tidligere skrevet om British Museums fantastiske Flickr-konto. Samlingen deres omfatter 1 023 705 bilder. Alle er markert som public domain – offentlig […]