nrk.no

Venstreorienterte foretrekker NRK…

Kategorier: Forskning & NRK


…men det gjør høyreorienterte også.

Venstreorienterte velgere foretrekker NRK, mens høyreorienterte velger TV 2, skrev Klassekampen i ingressen 14. august.

TV-valget er politisk.

Men bare det første stemmer.

For også høyreorienterte velgere foretrekker NRK, ifølge samme undersøkelse. Man må bare lese den litt nøyere.

Da vinklingen i denne artikkelen overrasket oss noe, ba NRK Analyse om tilgang til originalteksten fra professor Toril Aalberg. Den har vi sett litt på nå.

I studien fokuseres det på en liten del av befolkningen på 4 % som mener at TV 2s nyhetsdekning er viktig, mens NRKs ikke er det. Og den tilsvarende motsatte gruppen på 20 % som mener at NRKs nyhetsdekning er viktig, mens TV 2s ikke er det. Siden såpass mange flere foretrekker bare NRK, hadde vi en mistanke om at dette også ville få konsekvenser helt inn i de borgerlige partiene.

Og det stemte.

Vi bytter om, og lar tv-preferanser bli avhengig variabel. Da får vi følgende diagram:

Grafikk

Dersom vi sammenligner dem som har en klar favoritt blant tv-kanalene, er det altså flertall for NRK i Arbeiderpartiet, Høyre og til og med i Fremskrittspartiet.

Slik det er definert i denne undersøkelsen, er altså NRK også Frp-velgernes favoritt-kanal. Det er også en vinkling.

Når det er sagt, så er jo det overordnede funnet i dette diagrammet at velgerne, på tvers av partier, er påfallende enige om at begge kanaler er like viktige (eventuelt uviktige).

Iacob Chr. T. Prebensen er medieanalytiker i NRK Analyse

7 kommentarer

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Tom Johannesen)

   Forklaringen er såpass kjedelig som at artikkelmalen på NRKbeta krever et toppbilde… Og dermed valgte vi det ene av sakens to illustrasjoner.

 1. En stats finansiert kanal som ARK bør kunne vise litt hensyn til de 25 % av folket som stemmer FRP? Og hva skulle FRP folket se på en en kanal de allerede er tvunget til å betale for! Med deres venstre vridd dekning av så kaldt nyheter ville ingen sett på NRK/ARK om di slapp dette våset dere serverer. God bedring NRK.

  Svar på denne kommentaren

  • tore hansen (svar til Samuel Kemi)

   Sist jeg så en politisk debatt på NRK var FRP representert på lik linje med de andre partiene. At FRP’s velgere lider av et martyrkompleks og tror alle er ute etter å ta dem sier mer om FRP’s velgere enn om hvordan verden faktisk henger sammen.

   Grow a pair og slutt å sutre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.