nrk.no

Slik skapte vi NRKs valgkamp-rap

Kategori: NRK

En etter hvert svært omfangsrik tidslinje i Adobe Premiere.
En etter hvert svært omfangsrik tidslinje i Adobe Premiere.

I forbindelse med årets kommunevalg, har NRKs markedsavdeling laget en promo der toppolitikere og NRK-programledere fremfører Lars Vaular-låta «Rett opp og ned».

Vi diskuterte flere ulike ideer for hvordan vi kan nå fram til et ungt publikum og kom over Jimmy Fallon Show på Youtube. De har laget flere mashups av kjente hip hop-låter med NBC-nyhetsanker Brian Williams. Vi tenkte at det kunne vært interessant å prøve ut med norske politikere og NRKs programledere for valget.

Ganske raskt kom vi fram til at vi ville bruke Lars Vaulars låt «Rett opp og ned», siden den inneholder ord som mange politikere ofte bruker, som kriminell, rødt, opp og ned, osv. Derfor tok vi kontakt med Lars Vaular, som syntes dette var en god idé og lot oss bruke låta.

Etter at ideen var unnfanget og godkjent måtte vi pønske ut en smart måte å finne ordene fra låta på. Det var en forutsetning at vi skulle ha med NRKs medvirkende samt politikere som skulle representere det brede spektret av partier. Vi skjønte kjapt at det ville bli en formidabel jobb å finne de riktige ordene fra Vaulars låt, uttalt av det store antallet av medvirkende i rappen.

Søk i tekstefiler

Mange av NRKs programmer er tekstet, enten simultant eller i etterkant. Derfor håpet vi at det måtte finnes en måte å søke i disse tekstefilene på. Vi tok utgangspunkt i programmer der vi ville finne både NRKs programledere, samt politikere – Aktuelt, Debatten, Dagsnytt atten, osv.

Eksempelvis kunne vi gjøre følgende for å finne bilder og uttalelser av Trygve Slagsvold Vedum (Sp):

Vi startet med å søke på navnet i tv.nrk.no:

Søk etter Trygve Slagsvold Vedum i NRK TV.
Søk etter Trygve Slagsvold Vedum i NRK TV.

Så valgte vi for eksempel Debatten fra 16.04.2015, og fikk da nogenlunde ferske bilder av både Trygve og Ingunn Solheim. Deretter valgte vi «Teksting»:

Vi måtte søke i tekstfilene for å finne de ulike frasene vi var på jakt etter.
Vi måtte søke i tekstfilene for å finne de ulike frasene vi var på jakt etter.

Her kan man søke på vanlig måte i teksten etter nøkkelord. Et slik nøkkelord var for eksempel i vårt tilfelle ”selskap”:

I NRK TV kan man søke i fritekst etter hvilket som helst ord i et program.
I NRK TV kan man søke i fritekst etter hvilket som helst ord i et program.

NRK TV-spilleren er så raus at hvert eneste ord i teksten er linket til tidskoden i sendinga, så når du trykker på ordet kommer du til det punktet i programmet der ordet er sagt. Vi kunne ikke vite akkurat hvem som hadde sagt ordet, men man kunne enten lese det ut av konteksten, eller bare trykke og se. Var vi så heldig at det var Ingunn Solheim eller Trygve Slagsvold Vedum som sa ordet, så var det BINGO for oss.

One down. A thousand to go 🙂

Deretter fant vi selve programmet og samme tidskode i programbank, NRKs interne videobank, og tok det inn i redigeringsprogrammet Adobe Premiere.

En etter hvert svært omfangsrik tidslinje i Adobe Premiere.
En etter hvert svært omfangsrik tidslinje i Adobe Premiere.

Den krevende lyden

Vi visste at lyden kom til å bli avgjørende for om promoen kom til å funke eller ikke. For å spare tid, klipte vi derfor mye av lyden først før vi gikk videre med bildesiden.

Dette ble gjort i musikkproduksjonssystemet Pro Tools. Vi hentet ofte inn flere varianter av samme ord eller frase for å sjekke hva som hørtes best ut. Å klippe i tale er ikke som å klippe og lime i et Word-dokument. Ord går ofte i hverandre, noe som kan gjøre det vrient å klippe i.

Harde konsonanter som k, t og p er enklest. I tillegg har vi nordmenn i motsetning til amerikanere et tonefall som går veldig opp og ned. Dette gjør at det kan være vanskelig å få ord til å passe sammen og å skape flyt i rap-en.

Prodjektet i Pro Tools
Prodjektet i Pro Tools

En annen utfordring var at Lars Vaular rapper veldig kjapt, mens mange av klippene fra programmene går ganske sakte. Derfor måtte vi speede opp klippene. For å unngå at stemmene hørtes smurfete ut, brukte vi noe som kalles tidskompresjon/ekspansjon. Det vil si at man endrer tempo uten å endre tonehøyde (pitch). Dette måtte gjøres i flere omganger for at det ikke skulle høres kunstig ut.

Vi måtte bruke tidskompresjon for å unngå å lage en "smurfelåt"
Vi måtte bruke tidskompresjon for å unngå å lage en «smurfelåt»

I tillegg til at rappen går ganske fort, har også synthbassen i «Rett opp og ned» en forholdsvis intrikat rytme. Dette gjorde at det til tider var vanskelig å høre om klippene var helt i takt. Derfor programmerte vi en veldig enkel trommerytme som vi brukte som referanse. Mye av lyden ble dessuten redigert på halv hastighet i Pro Tools. Det gjorde det mye lettere å få rappen tight.

I og med at klippene er hentet fra såpass mange ulike programmer med varierende lyd, ble lyden behandlet med verktøy som equalisere, kompressorer og flerbåndskompressorer for å jevne den ut og få den så enhetlig som mulig.

EQ
EQ
Multibåndskompressor
Multibåndskompressor
Kompressor
Kompressor

Det var viktig for oss at valgrappen var så autentisk som mulig. De aller fleste klippene er derfor hentet fra eksisterende programmer. Et par av ordene i Lars Vaular-låta sleit vi imidlertid veldig med å finne eller få til å passe sammen lydmessig. Da måtte vi gjøre unntak og foreta ekstra opptak med programledere.

Andre steder måtte vi bare være litt kreative. I Vaular-låta svares det f.eks. «ai» flere ganger. Da måtte vi finne klipp der politikere sier «ja», for deretter å kjøre disse baklengs.

Valgsøyler

Animerte valgsøyler.
Animerte valgsøyler.

Grafanimasjonen som går i takt med musikken er gjort i Adobe After Effects med pluginen Soundkeys.

Den analyserer frekvensområdet i musikk og finner ut hvor de lyse og mørke tonene er. Så konverteres dette til verdier. Ingen bass = 0dB og mye bass = 12dB,. Da setter man den til en gitt verdi og bruker det til å offsette grafen.

Vi syns dette var et veldig lærerikt og morsomt prosjekt å jobbe med og håper promoen får fram NRKs valgdekning på en frisk og ungdommelig måte.

32 kommentarer

 1. Jo Espen Brenden

  Respekt til gutta bak denne videoen!
  For et nitidig arbeid dere har lagt ned, og resultatet er strålende!

  Ante ikke at lyden krevde så mye arbeid, men dere har åpenbart hatt hodene med dere i hele prosessen. Imponert? Ya bet, ya!

  Svar på denne kommentaren

  • Emil Andreassen (svar til Jo Espen Brenden)

   Seriøst? Du mener faktisk at dette er bra produsert?
   Greit nok at folk liker ulike ting men at noen liker dette og synes det er bra er vanskelig å forstå… Dårlig lyd, helt umusikalsk, dårlig satt sammen (klipping) – NEI – Du har misforstått alt. Håper for din del at du ikke driver med musikk,

 2. Beklager. Men jeg må se bort når denne kommer på skjermen. Får vondt i hodet av det jeg opplever som flimring og støy. Synes det er feil proritering å bruke så mye tid på å lage støy.

  Svar på denne kommentaren

 3. Det er ikke rart NRK er et kostbart maskineri når man i tillegg til å bruke så mye tid på en promosnutt også skal lage et langt og fyldig blogginnlegg om hvordan man laget den. Men jo: det ER interessant!

  Svar på denne kommentaren

 4. Et imponerende stykke arbeid dette her. Det må jeg si.

  Og et sterkt bidrag til at valgtrettheten kommer enda tidligere i år.
  I tilegg er den så irriterende at min far bannet (!) i helgen da han hørte/så denne for første gang. Tror jeg kan telle på fingrene de gangene jeg har hørt ham banne på de 50+ årene jeg har levd.

  Svar på denne kommentaren

 5. Jan Andersen

  Kjempebra. Jeg er imponert. Virkelig noe man kan ha glede av å se på etter valget også. Noen stor hit vil det aldri bli men et imponerende arbeid som det står all respekt av. Kudos til gjengen bak.

  Svar på denne kommentaren

 6. Synes det var et friskt pust i en ellers tung valgkamp! Jeg ble tipsa om å se dette av min 13 år gamle lillesøster som etterpå fortalte meg at hun hadde lest partiprogrammer, så den funker på de yngre! Mamma på 50+ likte den også, så den har stor spennvidde 🙂

  Takk for at dere delte prosessen med å lage den. Spennende!

  Svar på denne kommentaren

 7. Frank Eivind Rundholt

  Artig video. Fint at dere lagde en artikkel på hvordan den blei lagd. Er nok ofte at vi ikke tenker på hvor mye arbeid det blir lagt ned i ting som vises på TV. Men jeg skjønte jo så pass, da jeg så videoen på TV første gang, at den hadde krevd litt mer arbeid enn andre promoer 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. Knut førsund

  Dette var masete, støyende og en grusom opplevelse!! Et forsøk på å vise altfor mye på for kort tid – som likevel ble plagsomt lenge. Effektmakeri både når det gjelder lyd og bilde og regi. Nei, nei NRK, la oss slippe å se dette utover høsten!

  Svar på denne kommentaren

 9. Roar Øhlander

  Her er det bare å skjemmes. Her prøver man å presse et tradisjonelt format/innhold inn i et uttrykk som er hører til en annen historie. Resultatet blir innholdsdløst støy og babbel. Tror NRK at ungdom er idioter? Og tror NRK at godt voksne er så dopa ned at dette vil de bare akseptere?

  Svar på denne kommentaren

 10. Bare en video har et høyt klippetempo og fancy grafikk kan man få inntrykk av at det er bra TV. Men – ærlig talt: dette er et masete, umusikalt produkt – og alt for laaaaaaaaaangt! Denne må ikke sendes ofte!
  Hørte jeg «kanal-skifter»?

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg legger merke til at det er så mange som er så negativ til dette som NRK har gjort her. En skulle tro at det var en gjeng med «sure» folk som hadde stått opp fra senga med feil bein om morgen, eller at de er at er missunnelse på at noen har fått til noe som de ikke har tenkt på før.

  Til dere som kunne gjort bedre selv anbefaler jeg at dere setter dere ved klippebordet og beviser det. Jeg tror dere har ikke tid eller kapasitet til å utføre en slik jobb.

  Jeg mener dette er et friskt innpust i den kjedlig valgdebattene som vi kommer til å få. Og ikke minst er det morsomt å se både NRK gjør nye ting og ikke minst hvordan det gjøres, og hvor mye tid det tar å lage dette.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.