nrk.no

NRK TV på Android TV

Kategorier: NRKTV & TV

NRK TV på Nexus Player
NRK TV på Nexus Player

I dag lanserer vi NRK TV på Android TV. Den nye appen fungerer både på Nexus Player og på TV-er som har Android som operativsystem.

I fjor sommer annonserte Google den nye TV-plattformen Android TV, og de første Nexus-boksene med Android TV kom til Norge i slutten av april.

Noe av det som er spennende med Android TV er at TV-produsentene har fått mulighet til å bruke operativsystemet direkte i sine TV-er. Philips, Sony og Sharp har sagt at de vil bruke Android som operativsystem i sine nye TV-er.

Har du ikke planer om å kjøpe ny TV i nærmeste framtid så har Google lansert Nexus Player, en dings du kan koble til din eksisterende TV. Nexus Player minner mye om Apple TV, men har annen navigasjon og noe annet innhold.

Android TV har også innebygget støtte for Google Cast, slik at du vil kunne caste innhold fra NRK TV direkte til din Android TV eller Nexus Player.

_6081196
NRK TV på Android TV

Lett å utvikle for Nexus Player og Android TV

Vi gikk tidlig til innkjøp av en Nexus Player for å undersøke muligheten for å få vår ekisterende Android-app for mobil over på Android-TV-plattformen.

Det viser seg at det er fullt mulig å bruke dagens mobil-app, ettersom Android TV kjører helt vanlig Android Lollipop. Problemet er at brukergrensesnittet er tilpasset fingerberøring og egner seg derfor svært dårlig til å navigere med fjernkontroll.

For å få en fullverdig Android TV-app måtte vi derfor lage navigasjonen og designet på nytt. For å gjøre denne jobben lettere har Google laget Android leanback; et biblioteket som inneholder GUI-komponenter slik at man enklere kan utvikle et moderne og brukervennlig TV-grensesnitt.

Ved å bruke leanback-biblioteket slipper man å bygge opp utseende fra bunnen av. Samtidig blir man låst til hvordan komponentene fungerer, slik at brukeropplevelsen blir noe begrenset. Vi har ikke sett noen store problemer med dette, for grensesnittet er meget enkelt, funksjonelt og minner mye om lignende brukergrensesnitt fra konkurrerende produsenter. Android TV er kanskje det første operativsystemet som føles både moderne, robust og ikke minst raskt å navigere i.

Android TV brukergrensesnitt
Android TV home screen

TV-er med vanlig Android?

Det finnes allerede en god del TV-er som bruker Android (ikke Android TV) som operativsystem, blant annet en del nye TV-er fra Philips.

Det var en tung avgjørelse da vi tidligere i år måtte skrote smart-TV-appen for Philips, men vi håper at en del av dere nå vil få mulighet til å bruke Android-appen istedenfor. Hvordan dette vil fungere og om vi får tilgjengligjort Android TV-appen har vi ikke fått testet, derfor hadde det vært fint med tilbakemeldinger fra dere.

 

Les også:
https://nrkbeta.no/2015/01/16/direktesendinger-pa-apple-tv-smart-tv-og-chromecast/
https://nrkbeta.no/2014/08/26/na-kan-du-se-nrks-tv-host-via-apple-tv/
https://nrkbeta.no/2014/09/05/nrk-tv-pa-smart-tv/

57 kommentarer

    • Thomas Aaeng (NRK) (svar til Terje Hagen)

      Det ligger en oppdatering i Play nå som ikke krever mikrofon. Vi trodde vi trengte denne tilgangen for talesøk. Da vi så at YouTube-appen hadde talesøk uten denne tilgangen, fant vi ut at vi kunne fjerne den.

  1. Hei, vil det etterhvert komme støtte for innlogging? Dette er vel ikke lansert enda for annet enn beta klienter.

    Underteksten er ganske stor, hadde vært flott om den kunne gjøres mindre.

    Ser ingen funksjon for mine ting, altså fortsette med tidligere avspilling, neste episode. Får jo opp fortsett når jeg går inn på programmet men ingen egen meny på hovedsiden som viser hva jeg har tittet på tidligere.

    Ellers får jeg gratulere med først ut blant norske TV-app til Android TV 🙂 Måtte søke etter den på Play Stor, lå ikke på hovedsiden enda.

    Svar på denne kommentaren

    • Magnus Cederholm (NRK) (svar til Kai Roger)

      Takk for tilbakemelding.
      Det er ikke lagt noen plan for videre utvikling på Android TV.
      Om plattformen blir populær så vil naturlig nok appen få samme type innhold og funksjonalitet som de andre TV-appene våre.

  2. Dette spørsmålet er kanskje litt off-topic, men jeg tar en sjanse for at noen her kan svare likevel: Fins det noen mulighet for å se direkte-TV i NRK TV-appen for PlayStation? Om ikke, vil jeg gjerne flagge et ønske for at slik funksjonalitet blir lagt til.

    Det hadde nemlig vært svært fint å kunne se NRK på skjermen i «gutte»-rommet når TV-en i stua er opptatt, uten å måtte leie en ekstra tuner fra Get. Tilgang på opptak i etterkant er fint og flott det, men ikke helt ideelt når det er snakk om direkte sport og lignende.

    Svar på denne kommentaren

    • Magnus Cederholm (NRK) (svar til Tore)

      Direkte i smart-TV- og Playstation-appen kommer i versjon 1.5.
      Denne versjonen er lansert på Samsung og rulles gradvis ut på de andre plattformene .

    • Thomas Aaeng (NRK) (svar til Tore)

      Vi er nå i sluttfasen av utviklingen, så «casting» av Direkte-TV kommer i løpet av sommeren.

  3. Robert Haugen

    Hei.
    Det dukker opp svarte striper på sidene ved bruk av NRK APP på Android TV. Ved bruk av Youtube eller andre tjenester på boksen, kommer dette ikke. Overscan/ underscan?

    Svar på denne kommentaren

    • Magnus Cederholm (NRK) (svar til Robert Haugen)

      Vi er klar over denne buggen, men ville ikke la det hindre lanseringen.
      Takk for tilbakemeldingen. Si gjerne ifra om du finner noe mer!

    • Magnus Cederholm (NRK) (svar til kenneth)

      Det jobbes med å få til en løsning hvor den eksisterende appen (med noen justeringer) skal kunne kjøre i det nye OSet.

    • Er det noe videreutvikling på denne appen til Samsung sine 2015-modeller med Tizen?

      Bildekvaliteten er lav i forhold til feks. Chromecast, undertekster er ikke synkronisert og mye funksjonalitet (feks søk) kan ikke nås enkelt med smartfjernkontrollen.

      Mvh.
      Terje

  4. Eirik Kufås

    Supert at dere har fått på plass støtte for Android-brukere TV. Jeg sliter litt med at det er noe hakking på direkte TV, og noen ganger fører denne hakkingen til at bilde og lyd kommer veldig ut av synk. Dette skjer ikke i andre apper, og ikke i andre programmer i NRK-appen som ikke er direkte. Noen idé om hva dette skyldes?

    Svar på denne kommentaren

    • Magnus Cederholm (NRK) (svar til Eirik Kufås)

      Jeg har også opplevd dette. Det er altså ikke noe enkelttilfelle, så dette må vi få fikset!
      Takk for tilbakemelding!

    • Thomas Aaeng (NRK) (svar til Ivar Rakke)

      Hei! Vi klarer ikke gjenskape dette. Gjelder dette direkte-TV?
      (Spoling fungerer ved å trykke flere ganger og ikke holde inne slik som YouTube appen.)

    • Ivar Rakke (svar til Thomas Aaeng)

      Mener å ha prøvd både med å holde knappen inne og trykke flere ganger. Jeg har kun prøvd på arkivinnhold, ikke direktesendinger. Det eneste som funker er play/pause knappen. Det erogså uavengig om jeg bruker den medfølgende fjernkontrollen eller Harmony Ultimate kontrollen. Skal prøve litt mer i kveld og gi deg en tilbakemelding

  5. Harald Wikerøy

    Når jeg velger genre, feks «Barn», er utvalget som kommer opp svært begrenset. Man må vite hva man vil se og søke etter det.

    På Apple TV kan man bla igjennom et mye større utvalg. Er dette noe dere tenker gjøre noe med?

    Mitt forslag til endring er at når genre ikke er vallgt og man blar gjennom, så ser man et lite utvalg av hver genre på høyre side. Når man så trykker seg inn på genre får man hele katalogen med valgt genre opp i et rutenett.

    Svar på denne kommentaren

    • Ser at ingen har svart på denne.

      Har selv en NVIDIA Shield Android TV, og ser at den eksisterende Radio-appen ikke fungerer spesielt bra på denne (den lar seg ikke installere fra Play, og får man den installert er den håpløs å navigere uten bruk av ekstern mus).

      Så – er noen planer om en radio-app som fungerer på Android TV?

    • Vegar Schwartz (svar til Urk)

      Nettopp gått til innkjøp av tv med Android TV som operativsystem. Ble lettere skuffet over at det ikke finnes noen radio-app enda. Krysser fingrene for at den kommer snart.

  6. Hei NRK Beta
    Eg har nå endelig fått meg nexus player.
    Eg kommer kun til å liste opp ting som eg meiner må forberedes/implementeres.

    Visning av video og lyd kvalitet, både kva som kan vises og kva som faktisk viser.
    5.1 lyd støtte
    Mulighet for kun visning av undertekst ved annet en norsk språk.
    Mulighet til å predefinerte ønsket video kvalitet.

    Svar på denne kommentaren

  7. Med NRK Nett-TV på PC eller på Android har jeg aldri fått varsel om at et program er ved å gå ut på dato. Dermed har jeg gått glipp av noen programmer jeg har abonnert på. Er dette en funksjon som er tenkt implementert en gang i fremtiden? Jeg er logget inn både på PC og på Android med samme id.

    Svar på denne kommentaren

    • Magnus Cederholm (NRK) (svar til Per Schwensen)

      Hei

      Vi jobber med varsling av utgående rettigheter og nye episoder på tjenestenivå, slik at du skal få beskjed uavhengig av hvilken plattform du velger å bruke, og slik at disse varslene er synkronisert på alle plattformene du ønsker å bruke. På alle tjenester vil det innholdet vi varsler om løftes opp og frem, mens man i tillegg på feks smart-telefonen vil få mulighet til å få disse varslene som push. På denne måten kan vi utvide og endre måten vi lar brukerne få varsel på. I fremtiden kanskje vi kan varsle i OS X-notifications-center, som en privat tweet, e-post eller sms.

      Når deg gjelder enkeltstående programmer er logikken for når det skal varsles ganske enkel, men den blir fort litt mer komplisert i serier. Vi ønsker kun å varsle om de episodene som er relevant for deg, der du er i serien. Varsler vi om alle episoder i en serie kan varslene fort bli veldig lite relevant og det ender opp med at brukeren ignorerer de.

    • Kristoffer (svar til Trond)

      Jeg har det samme problemet med min Philips 50PUT6400 som kjører NRK TV fra Google Play.
      Særdeles frustrerende med usynkronisert lyd og bilde.

  8. Robban Nilson

    NRK Android App manglet alle påskens gode filmer i oversikt. Man fant dem om man søkte dem opp, men dette fordret at man viste om dem. Dette er for dårlig. På Samsung TV kom filmene opp i oversikt.

    Svar på denne kommentaren

  9. På NRK TV appen på min nye Sony TV med Android TV savner jeg noe av den funksjonaliteten som erpå mobil og nettbrett.

    Selv om jeg har lagt til nrk-kontoen min på innstillinger i Android TV så dukker ikke kategorien «mitt innhold» opp i NRK TV appen. Serier jeg har bokmerket på mobil eller nettbrett dukker derfor ikke opp på TV. Programmer jeg har begynt å se i appen på TV dukker ikke opp i kategorien «Mitt innhold – påbegynt» i appen på mobil eller nettbrett.

    Jeg finner heller ikke et valg for innstillinger i NRK TV appen på android TV. Siden jeg har mobilt bredbånd fra NetCom hadde det vært fint og hatt muligheten for å velge ønsket bildekvalitet og mengden med data som blir forbrukt under streaming. Slik som det er nå virker det som appen streamer med automatisk valg av bildekvalitet og med et raskt bredbånd går det fort 2-3 GB i timen.

    Er disse 2 punktene noe som vil komme i fremtidige oppdateringer av appen?

    Svar på denne kommentaren

  10. Synd det virker som om projektet er nesten dødt fra NRK sin side.
    Er noe som kanskje bør sjekkes og slikt.

    Jeg har ikke klart å finne noen måte å spole på frem eller tilbake, annet enn å trykke for 15 og 15 sekunder.

    Litt usync i lyd, og finner ingen innstillinger.

    Svar på denne kommentaren

  11. Hei syntes at det er veldig skuffende at dere ikke har lagd nrk super app til nvidia shield tv og sony android tv,Betaler nrk lisens pga nrk super nett tjenesten .Min gammle sony tv som er 4 år gammel hadde jo denne appen.Mangler også chromecast
    da kan man eventuelt speile super appen til shield eller direkte til tv en.Håper dere kan gjøre noe med denne saken.

    Svar på denne kommentaren

  12. Hei! Kommer det en egen nrk-super app til android tv? Jeg har en Philips 65pus7101 og der fant jeg bare nrk appen. Barnekategorien lå langt nede, og generelt så var ikke appen veldig brukervennlig. Hadde vært supert om det kom en egen nrk-super app, for ios appen er kjempebra og brukes ofte.

    Svar på denne kommentaren

  13. Nvidia Shield Android TV | Gaute Holmin – Teknologi, livet og sånt…

    […] Litt merkelig at TV2 og HBO Nordic ikke prioriterer dette, NRK har laget en artikkel om hvor enkelt det var å utvikle støtte for Android TV. […]

    Svar på denne kommentaren

  14. Hei, har Sony TV med Android instalelrt og NRK appen er selvfølgelig installert og mye i bruk. Til å begynne med så kunne ikke menyen benyttes da for hver gang man skulle scrolle i menyen hoppet den bare til øverste punkt momentant, det har nå ordnet seg. Men det som er problemet nå er at det er et mindre utvalg i Android versjonen enn i eksempelvis Apple TV (gen 3) versjonen. Det ser ut til at man har tilgang til større del av arkivet enn gjennom Android TV. Hvorfor?

    Svar på denne kommentaren

  15. Begynte å se på en film som jeg fant i kategorien «filmer» i android tv appen. Skulle fortsette seinere samme dag men filmen forsvant fra utvalget! Fant den heller ikke da jeg søkte opp.. ser at det er mange som klager på android appen. Hva tenker dere å gjøre med det?

    Svar på denne kommentaren

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Julia)

      Det var synd du ikke fikk sett den ferdig. Jeg kan ikke svare på akkurat det med appen, men det hender at NRKs rettigheter til å vise innhold løper ut. Kan det være det som har skjedd med filmen mellom du startet og skulle fortsette?

      Mer om hvorfor det er slik her: Hvorfor program i Nett-TV går ut på dato

  16. Hei,
    Jeg har en Samsung 8-serie med Tizen. Sliter med at lyd og bilde hakker flere ganger i minuttet i NRK-appen. Er så irriterende at jeg heller bruker appen på Apple TV. Er dette et kjent problem? Jeg opplever ikke dette i eksempelvis Netflix, HBO eller Amazon.

    Svar på denne kommentaren

  17. Gaute Alsaker

    Hei. Jeg bruker NRK appen på en Nvidia Shield TV (Android TV). I det siste har jeg forsøkt å se på Side om Side, men lyd/bilde synkronisering er dårlig. Dersom jeg imidlertid chromecaster nrk appen fra min telefon til samme Shield TV boks (den har innebygget chromecast støtte) så blir lyd/bilde synk helt fin på samme program. Får dere sjekket dette?

    Svar på denne kommentaren

  18. Hei,

    Jeg benytter NRK app for Android TV. Ved innlogging får jeg ikke opp «Mitt innhold». Dette virker på alle andre plattformer jeg har i hus. Er det noe jeg gjøre feil? Bug? Eller skal det være slik?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.