nrk.no

Facebook sender deg nå kryptert epost

Kategori: Sikkerhet

Facebook kan nå sende deg kryptert epost. Foto: Faksimile fra Facebook.

En ny funksjon gjør det nå mulig å skru på kryptering av alle eposter du mottar fra Facebook.

De siste årene har Facebook (paradoksalt nok) tatt flere steg for å verne om privatlivet til sine medlemmer. I 2013 begynte Facebook å servere alt innhold over HTTPS, og i fjor gjorde de nettsidene tilgjengelig over Tor-nettverket.

Begge disse stegene er viktige for å sørge for at uvedkommende ikke har anledning til å overvåke hva man gjør på Facebook, og rent internett-politisk har det i kjølvannet av Edward Snowdens avsløringer vært en god strategi å kjøre.

Men mange av Facebooks brukere får også tilsendt informasjon fra tjenesten på epost – for eksempel varsler om at det har kommet inn nye chattebeskjeder, venneforespørsler og andre henvendelser. Problemet er at disse epostene har ikke vært kryptert.

Det har Facebook nå nøstet opp i.

PGP-kryptering av eposter

Det nye feltet (rød ramme) gjør det mulig for Facebook å sende deg krypterte eposter.
Det nye feltet (rød ramme) gjør det mulig for Facebook å sende deg krypterte eposter.

Denne funksjonen rulles fortsatt ut til Facebooks milliarder av medlemmer, og dukker så opp i kontaktinfo-fanen i Facebook-kontrollpanelet. Den nye seksjonen «Public key» lar deg legge inn din offentlige krypteringsnøkkel, som gjør det mulig for Facebook å sende deg krypterte eposter.

En forutsetning er selvsagt at du har en PGP-nøkkel, og har kjennskap til kryptering. Denne videoen gir en ganske rask introduksjon til hvordan det hele fungerer:

Facebooks utviklingsblogg har mer informasjon om tjenesten, og forklarer hva som er bakgrunnen for funksjonaliteten.

(Via Runa Sandvik)

1 kommentar

  1. hadde aldri trodd at jeg skulle få laste opp en PGP-nøkkel til Facebook, av alle ting. Dette er bra!

    Én massiv fordel er at all mail fra Facebook ikke bare er kryptert til meg, men også signert av Facebook, slik at når jeg nå får spam eller phishing så er det helt 100 % tydelig at det ikke er fra Facebook. Bare det alene er verdt det (og jeg skulle ønske Det Offentlige kunne begynne å signere eposten sin, for dem som ønsker det). En annen fordel er at det nå blir mye vanskeligere å stjele passord ved å kjøre recovery, hvis noen får tilgang til min mailkonto.

    Også bra er den mulige normaliserende effekten. PGP blir litt mindre sært av at selv Facebook tilbyr det 😉

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.